19 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Sürücü kursları denetlenmeli

Sürücü kursları pazarındaki rekabet ihlâllerinde sektördeki ‘’arz fazlası’’ ve ‘’sağlıksız piyasa koşulları’’nın etkili olduğu, Millî Eğitim Bakanlığınca sektöre yönelik denetimlerin faaliyetinin ve caydırıcılığının arttırılması gerektiği bildirildi.

Rekabet Kurulu, motorlu taşıt sürücü adaylarına yönelik özel öğretim hizmetleri pazarında, yaygın bir şekilde ortaya çıkan rekabet ihlâllerinin önlenmesine yönelik sektör araştırması yaptı. Motorlu taşıt sürücü adayları özel öğretim hizmetleri pazarını detaylı olarak inceleyen kurum, sektöre ilişkin değerlendirmelerini, rekabet ihlâline yol açabilecek unsurları ve alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığına görüş yazısı gönderdi. Yazıda, sürücü adaylarına yönelik özel öğretim hizmetleri pazarındaki rekabet ihlâllerinde sektördeki arz fazlası ve sağlıksız piyasa şartlarının etkili olduğu belirtildi. Sektördeki sorunların piyasa mekanizması dışında fiyat ve arz regülasyonu yoluyla giderilmesi, fiyatların tüketiciler aleyhine yükselmesine yol açacağı ve pazardaki yapısal sorunların ötelenmesine hizmet edeceğine dikkat çekilen yazıda, bunun için böyle bir yöntemin rekabet politikası açısından tercih edilmesinin uygun olmadığı kaydedildi. Rekabet Kurulunun yazısında, Millî Eğitim Bakanlığınca sürücü kursları sektörüne yönelik olarak düzenlemelerde Rekabet Kurumunun görüşü alınarak işbirliği çerçevesinde hareket edilmesinin sektördeki rekabetin tesisi açısından faydalı olacağı vurgulandı.

"DERSLER CİHAZLA TAKİP EDİLSİN"

Sektördeki rekabet ihlâllerinin önlenmesine yönelik olarak ehliyet sınavlarının özellikle uygulamalı kısmının daha seçici hale getirilerek sektörde fiyat rekabetinin yanında hizmet rekabetinin de önünün açılmasının gerekli olduğu bildirildi.

Kurul, sürücü kurslarının kursiyerlere vermek zorunda oldukları direksiyon eğitiminden kesinti yapmak suretiyle fiyatları haksız şekilde düşürmelerinin önlenebilmesi için direksiyon eğitimi veren araçlara ‘’Ders saati Tespit Cihazı’’ takılarak eğitimin takibinin yapılması veya çok sayıda kursun aynı anda eğitim vermesine imkân verecek merkezi pistlerin oluşturularak bu pistlerde eğitim denetiminin yapılmasının uygun olabileceği teklifinde bulundu.

2 BİN 913 SÜRÜCÜ KURSU VAR

Rekabet Kurulunun Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Sektörü Araştırma Raporu’na göre, Türkiye’de 2 bin 913 sürücü kursu faaliyet gösteriyor ve yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin kursiyer bu kurslardan eğitim alıyor. Sürücü kurslarının 564’ü İstanbul, 250’si Ankara, 213’ü İzmir’de faaliyet gösteriyor. Üç büyük ildeki sürücüsü kurslarının sayısı toplam kursların yüzde 35’ini oluşturuyor. Toplam sürücülerin de yüzde 36’sından fazlası bu üç büyük şehirde bulunuyor. Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip sürücü kursu sektörü, yaklaşık 36 bin kişiye istihdam sağlıyor.

YILLIK FAALİYETLERİ 3,3 MİLYAR LİRA

Sürücü kursları, maddî varlıklarıyla birlikte yıllık yaklaşık 3,3 milyar lira tutarında bir ekonomik faaliyeti içeriyor. Rapora göre, diğer özel öğretim hizmetlerinden farklı olarak sürücü adaylarına yönelik özel öğretim hizmetlerinin alınması, ehliyet almak için yasal bir zorunluluk olması dolayısıyla tüketicilerin bu hizmeti almama yönünde bir seçenekleri bulunmuyor. Dolayısıyla sektördeki rekabet şartları tüketiciler açısından büyük önem taşıyor. Araştırmaya göre sürücü kursları sektörü, hızlı bir şekilde büyüyor. Özel öğretim kurslarının içinde sürücü kurslarının payı yüzde 20 oranında bulunuyor.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

19.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sürücü kursları denetlenmeli

  Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali açıldı

  Çanakkale törenlere hazır

  Arılar, meyve hasadını yüzde 30 arttıracak

  Bahar yorgunluğunu ihmal etmeyin

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım