25 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Bahçesindeki binayı müze yaptı

GELİBOLU Yarımadasındaki Büyük Anafarta Köyünde yaşayan Özay Gündoğan, Çanakkale Savaşları’nda kullanılan savaş malzemelerini, bahçesine kurduğu özel müzede sergiliyor.

Gündoğan, evinin bahçesinde bulunan yaklaşık 50 metrekarelik müzede, Çanakkale Savaşları’nda kullanılan ve 1981 yılından itibaren savaş alanlarından topladığı orijinal savaş malzemelerini sergilediğini söyledi.

Köylerinin tarih kitaplarında yer almasına rağmen buradaki hiçbir savaş kalıntısına sahip çıkılmadığını öne süren Gündoğan, bunun üzerine müze kurmaya karar verdiğini ifade etti. Gündoğan, ‘’Bizden sonraki nesile burada yaşanmış olan tarihi, tarihin kalıntılarını, atalarımızın kimlerle ne şekilde, nasıl, hangi şartlarda mücadele ettiğini, bir vatanın hangi şartlarda savunulduğunu aktarmak ve buna nasıl sahip çıkılması gerektiğinin bilincinde olan bir neslin yetişmesini sağlamanın bana düşen bir görev olduğunu düşünerek, böyle bir müze kurmaya karar verdim’’ dedi. Gündoğan, bu düşünceyle 29 yıl önce başladığı yolda yürümeye devam ettiğini, savaş dönemine ait kalıntıları aramayı sürdürdüğünü ifade etti.

Şehit torunu olduğunu, büyük dedesi Hasan Koç’un, 27. Alay neferi olarak savaşa bizzat katıldığını anlatan Gündoğan, dedesini vefat ettiğinde 4 yaşında olduğunu bildirdi. Bu hatıralara sahip olmanın her insana nasip olmayacağını dile getiren Gündoğan, ‘’Bunlar parayla pulla ölçülecek şeyler değil. Ben buna değer biçemiyorum. Benim için bir misket kurşunun bile çok büyük değeri ve önemi var. Bunlara değer tesbit etmek çok yanlış olur’’ dedi.

25.04.2010


 

Fotoğraf yarışmasına Türkiye damgası

AVRUPA’DA düzenlenen ‘’Güneydoğu Avrupa: Halk ve Kültür-Southeast Europe: People and Culture’’ adlı fotoğraf yarışmasına Türkiye damgasını vurdu.

Yarışmada birincilik ve üçüncülükleri Türk fotoğrafçılar alırken, ikinci olan fotoğraf da İstanbul’da çekildi. Yarışmaya, Avrupa genelinde 3 bin 200 fotoğraf katılırken, yarışmada en iyi 24 fotoğraf arasından yapılan elemede ilk 3 belirlendi. Yarışmada ilk 3 fotoğrafı jüri üyeleri belirlerken, internet sitesi üzerinden yapılan oylarla da ‘’Halkın Favorisi’’ dalındaki fotoğraf seçildi. Avrupa’nın değişik ülkelerinden 3 bin 800’ün üzerinde kişinin oylarıyla halkın favorisi olan fotoğrafın seçimi de yapıldı.

Yarışmada, birinciliği Tuna Akçay’ın Mersin’de çektiği ve iki erkek çocuğunun bir ekmek fırınındaki fotoğrafı aldı. Bir grup bilim adamının Mersin’de araştırmaları sırasında, ekibi yakından izleyen iki kardeşin babalarının fırınında fotoğrafçının ‘’Söyle bakalım, kardeşini ne kadar seviyorsun?’’ sorusu üzerine birinin diğerini sarılıp sevgiyle öpmesini yansıtan fotoğraf, yarışmada birinci oldu.

Yarışmanın ikinciliğini ‘’Keman Çalan Kız’’ isimli fotoğrafla Aga Luczakowska kazandı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisini pencereden görünen manzara eşliğinde yansımasıyla fotoğraflayan Luczakowska, başarılı bir çalışmaya imza attı.

GECEKONDUDAN ÇIKAN

MİNİK ŞAMPİYONLAR

Fenerbahçe Boks Okulunun gecekonduda yaşayan yoksul çocukların sosyalleşmesi ve spora yönlendirilmesi amacıyla başlattığı proje kapsamında, boks yapan küçüklerden Yasin Ersarı’nın İsmetpaşa Mahallesi’ndeki tek göz odada şampiyonluğa giden yolculuğu da yarışmada üçüncülük ödülüne değer bulundu.

Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürü Abdurrahman Antakyalı’nın çektiği ‘’Olimpiyatları Düşlemek’’ isimli fotoğrafta Ersarı, ailenin barındığı gecekondunun odasında objektife yansıdı. Yarışmada ‘’Halkın Favorisi’’ ödülünü ise Arzu Doğru elde etti. Edirne’deki bir camide Arapça ‘’Muhammed’’ yazısının önünde duran bir kadını fotoğraflayan Arzu Doğru, internet üzerinde yapılan halk oylamasının favorisi oldu.

Yarışmada, jüri tarafından seçilen 24 fotoğraf da Madrid ve Brüksel’de Mayıs-Haziran aylarında izlenime sunulacak sergide yer alacak.

25.04.2010


 

Tarihî kervansaray kamulaştırmaya takıldı

MALATYA’NIN Battalgazi ilçesinde 17. yüzyıldan kalan Silâhtar Mustafa Paşa Kervansarayı, yanındaki dükkânlarla evlerin kamulaştırılması dolayısıyla 2 yıldır tamamlanamadı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 1637 yılında Battalgazi ilçesinde Silâhtar Mustafa Paşa tarafından yaptırılan, dönemin padişahı 4. Murat’a hediye edilen kervansarayın restorasyonuna 2008 yılının Nisan ayında başlandığını hatırlattı. Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yürüttüğü restorasyon çalışmalarının geçen yılın Eylül ayında bitirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Gürkan, kervansarayın etrafındaki 12 dükkânla iki evin kamulaştırıldığını, bu kamulaştırmalar dolayısıyla restorasyonun geciktiğini söyledi. Gürkan, şöyle konuştu: ‘’Restorasyon sırasında kamulaştırmayla ilgili bazı sorunlar yaşandı. Kamulaştırmaların mahkeme süreci de olunca restorasyon uzadı. Şu anda bazı dükkânlarla evlerin kamulaştırması tamamlandı. Restorasyon son sür'at bitirilmeye çalışılıyor. Restorasyonun Temmuz ayında bitirileceği söyleniyor. Bundan sonraki süreçte kenarlardaki iş yerleri var. Kamulaştırılması noktasında taleplerimizi ilettik. Onların da kamulaştırılması gerekiyor. O zaman kervansaray aleni ve açık bir şekilde toplumun önüne gelir. Aksi halde etrafı kapalı olduğundan yapılan restorasyon pek gözükmez.’’

25.04.2010


 

30 ressam Mardin’de sergi açtı

MARDİN’E bir süre önce gelen 30 ressamın yaptığı eserlerden oluşan ‘’Mardin’’ konulu resim sergisi açıldı. Mardin’de bir süre önce düzenlenen ‘’1. Uluslararası Resim Sempozyumu’’na dâvetli olarak şehre gelen 10’u yabancı 30 ressamın çalışmaları, Sakıp Sabancı Kent Müzesinde sergilendi.

Sergiyi gezen Vali Hasan Duruer, yaptığı konuşmada, Mardin’in istikbal vaat eden bir şehir olduğunu söyledi. Hedeflerinin Mardin’i kültür, turizm ve san'at şehri yapmak olduğunu belirten Duruer, şunları kaydetti: ‘’Önümüzdeki yıllarda Mardin’in bu konuda merkez olacağına inanıyorum. Dünya çapında ünlü yerli ve yabancı 30 ressam, bir ay boyunca yaptıkları çalışmaları Mardin’e bırakarak, tarihe ışık tutmuştur. Aynı zamanda 30 ünlü ressam Mardinli resim sever gençlerimizin eğitimlerine destek olmuştur. Katkılarından dolayı ressamlarımıza sonsuz teşekkür ederim.’’

25.04.2010


 

4 ayda 12 bin 300 sayfa kitap okuyunca ödülü kaptı

ÇOCUKLARA kitap okuma alışkanlığını kazandırmak amacıyla okullarda düzenlenen yarışmalar bütün hızıyla sürüyor.

Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesi Zekai Gümüşdiş İlköğretim Okulu’nda dört ay önce başlatılan Kitap Okuma Yarışması’nda tam 12 bin 300 sayfa kitap okuyan Nazlı Mete, bir yıl ücretsiz dershaneye gitme ödülü kazandı. Zekai Gümüşdiş İlköğretim Okulu’nda dört ay önce çocukların kitap okuma alışkanlığını kazanmaları için kitap okuma yarışması düzenlendi. Okul idaresi, kısa zamanda çocukların kitap okuma oranlarının arttığını tesbit etti. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri düzenlenen törenle verildi. Okul idaresinin düzenlediği projede, 12 bin 300 sayfa kitap okuyan 5/B sınıfı öğrencisi Nazlı Mete’ye bir yıl ücretsiz dershane ödülünü okulun Bilgisayar Öğretmeni Salih Baltalı verdi. Baltalı, “Ülkemizin geleceği ancak kendini yetiştirmiş gençlerin elinde. Çocuklarımızın bu yaşlarda kitap okuma alışkanlığı kazanması son derece önemli. Toplum olarak yeterince okumadığımız ortada. Ancak bu tür yarışmalar ülkemizin geleceği açısından son derece önemli” dedi.

25.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım