27 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Hamas lideri bomba, ateş ve buldozerle öldürüldü

İsrail askerleri, Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden El Halil’in bir köyünde “arandığı” belirtilen, Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugaylarının bir liderini bulunduğu eve bomba atıp ateş açtı. Baskında ölen Ali İsmail Sveyti’nin saklandığı ev daha sonra yıkıldı.

İsrail, Hamas liderini bomba ve buldozerlerle

öldürdü

İsraİl askerleri, Batı Şeria’daki Filistin şehirlerinden El Halil’in bir köyünde “arandığı” belirtilen, Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugaylarının bir liderini bulunduğu eve yaptığı baskınla öldürdü.

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, El Halil’in güneyindeki Beyt Ava köyündeki ev, gece yarısı İsrail askerleri tarafından sarıldı. Saat 05.00’e kadar devam eden baskın sırasında, Ali İsmail Sveyti’nin (42) saklandığı eve bombalar atıldığı, ateş açıldığı ve evin daha sonra buldozerlerle kısmen yıkıldığı bildirildi.

Görgü şahitleri, yıkıntılar arasından Sveyti’nin cesedinin çıkarıldığını ifade etti. Baskından sonra bazı köylüler ile İsrail askerleri arasında da olaylar çıktığı, askerlerin öfkeli köylüleri dağıtmak için ateş açarak gözyaşartıcı bomba kullandığı, olaylarda 7 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail ordu sözcülüğü ise Sveyti’nin teslim ol çağrılarına uymadığını, askerlere ateş açtığını ve askerleri ateş açmak zorunda bıraktığını kaydetti. Sveyti’nin El Halil’de İsrailli hedeflere çeşitli saldırılar düzenlemekten, 2004 yılında da bir İsrailli askeri öldürmek ve ikisini yaralamaktan 8 yıldır arandığı bildirildi.

27.04.2010


 

İSRAİL DE ERMENİ İDDİALARINI GÖRÜŞECEK

İsraİl parlamentosu (Knesset), muhalefetteki, sol eğilimli Meretz partisi Başkanı Haim Oron tarafından meclise sunulan, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili genel görüşme açılması istemini 28 Mayısta ele alacak.

Edinilen bilgiye göre Knesset’in 28 Mayıstaki oturumunda Haim Oron, genel görüşme açılmasıyla ilgili gerekçelerini anlatacak, Oron’un savlarına, mecliste o gün bulunacak bir hükümet üyesi cevap verecek. Genel görüşme teklifinin kabul edilmesi halinde, bunun Ermeni iddialarının kabul edildiği anlamına gelmediği, konunun mecliste ilgili komisyonda görüşülmesinin amaçlandığı belirtiliyor. Knesset, daha önce de Oron tarafından genel görüşme açılmasını isteyen teklifler doğrultusunda konuyu görüşmeye açmayı reddetmişti. İsrail hükümeti yetkilileri, daha önceki açıklamalarında, konunun Knesset’te siyasî tartışmayla değil, her iki tarafın tarihçilerinin bir araya geldiği açık görüşmelerle ele alınmasından yana olduklarını ifade etmişti.

27.04.2010


 

DOĞU KUDÜS’TE İNŞAATLAR DURDU MU?

İsraİl’İn, ABD’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkenin karşı çıktığı Doğu Kudüs’teki inşaatları dondurduğu bildirildi.

Kudüs’teki bir belediye meclisi üyesi, belediyenin üst düzey yetkililerinin kendisine, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden inşaatların dondurulması yönünde şifahen talimat aldıklarını söylediklerini belirtti. Diğer bir belediye meclisi üyesi de inşaat planlarını haftalık olarak gözden geçirmekle yükümlü iki komitenin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin ardından hemen hemen hiç bir araya gelmediğine dikkati çekti. Filistinliler, Doğu Kudüs’ü müstakbel Filistin devletinin başkenti olarak görüyor ve inşaatlar tümüyle durdurulmadan İsrail’le dolaylı ve dolaysız barış görüşmelerine geçilmeyeceğini vurguluyor.

27.04.2010


 

Çernobil hâlâ radyasyon yayıyor

Ukrayna 26 Nisan 1986’da meydana gelen Çernobil felaketi kayıplarını anarken, kazanın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen, santral hâlâ çevreye radyasyon yaymaya devam ediyor.

Çernobil Enformasyon Ajansı yetkililerinden Yuriy Tatarçuk kazanın meydana geldiği santralin önünde ölçümleme yaparak bilgi verdi. Doğal ortam radyasyonunun 12 mikro röntgen olduğunu belirten Uzman Yuriy Tatarçuk, kazanın yaşandığı santrale 300 metre mesafede yaptığı ölçümlemede bu oranın kat kat üstünde olduğunu söyledi. Çernobil seviyesinin 250 - 300 mikro röntgen olduğunu, bunun ise uçağın uçtuğu yükseklikteki radyasyon seviyesine eş değer olduğunu ifade eden Tatarçuk, bu seviyedeki radyasyonun kısa süre maruz kalındığında ölümcül olmadığını ifade etti.

Çernobil Nükleer Santrali’nin üzeri kazadan hemen sonra mezar şeklinde kapatıldı. Bu koruma kalkanının ömrünün tükenmek üzere olduğunu ifade eden Tatarçuk, Ukrayna hükümetinin santralde kazanın meydana geldiği 4’üncü bloğun üzerini uzay çatı sistemi ile kapama çalışmalarına hız verdiğini bildirdi. Hâlihazırda santralin üzeri 105 metre yüksekliğinde ve 150 metre uzunluğunda ve 260 metre genişliğinde bir uzay çatı sistemi ile kapatılması planlanıyor. 28 ülkenin maddi destek verdiği projenin kısa zaman içerisinde başlanması bekleniyor. Dünyadaki en büyük çevre felâketinin yaşandığı Çernobil bölgesi ileride de radyasyon ile anılmaya devam edecek. Bölgede işlenmiş nükleer atık deposu ve radyoaktif sıvı atıkların işlenmesi için bir tesis kurulması planlanıyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yaklaşık 136 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali bundan 24 yıl önce 25 Nisan’ı 26 Nisan’a bağlayan gece saat 1 sıralarında kaza sonucunda patlamıştı. İnsanlığın en büyük nükleer faciasındaki patlamanın etkisiyle reaktörün içindeki radyasyon çevreye yayılarak Türkiye’ye kadar ulaşmıştı.

27.04.2010


 

Peçeli çarşaf yasağı Avrupa Konseyinde

Fransa’da peçeli çarşafın kamuya açık yerlerde yasaklanması için yasa tasarısı hazırlanması üzerine başlayan tartışma, Avrupa Konseyi’nin gündemine taşındı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurulu Strasbourg’da başladı. AKPM Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili soruya verdiği cevapta, AKPM Başkanlık Divanı’nın bu sabah yaptığı oturumunda, Fransa’da peçeli çarşafın yasaklanması konusunun da tartışıldığını söyledi. Konuyla ilgili olarak, “Avrupa’da İslâm karşıtlığı” başlığı altında bir raporun hazırlanmasının gündemde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, kültür ve eğitim komisyonundan sonra, siyasî ve hukuk işleri komisyonlarından da konuyla ilgili görüş alındıktan sonra bu konuda bir raporun hazırlanabileceği mesajını verdi. Fransa’da yasa tasarısının mayıs ayında gündeme gelmesi bekleniyor. Tasarıya, muhalefetteki Sosyalist Parti ile sivil toplum örgütleri şiddetle karşı çıkıyor. Yasa tasarısına, iktidar partisi içinde bazı milletvekilleri de sıcak bakmıyor.

27.04.2010


 

Talas sorumlusu yargılanacak

Rusya’nIn başkenti Moskova’da tutuklanan Kırgızistan’ın İçişleri eski Bakanı Kongantiyev, kanlı Talas olaylarından sorumlu tutuluyor.

Kırgızistan Millî Güvenlik Hizmeti (SNB) ile Rusya’nın Federal Güvenlik Hizmeti’nin (FSB) ortak operasyonları neticesinde Moskova’da tutuklanarak Bişkek’e iade edilen Moldomusa Kongantiyev’in yargılanması bekleniyor. Kırgızistan Başsavcılığı Kongantiyev’in görevi döneminde meydana gelen olaylardan sorumlu olduğunu duyurdu. Kongantiyev Kırgızistan’da yaşanan halk ayaklanması sırasında Talas şehrinde eylemciler tarafından rehin alınmıştı.

27.04.2010


 

Bu kez Tayvan sallandı: 6,9

Tayvan’da 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin Tayvan’ın güneydoğu kıyılarını sarstığını belirtti.

Merkez, depremin merkez üssünün Tayvan’ın 314 kilometre güneydoğusu ile Filipinler’in Batan adalarının kuzeydoğusu olduğunu kaydederek, depremin derinliğinin 10 kilometre olduğunu bildirdi. Depremden sonra tsunami uyarısı verilmedi, ancak Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi depremin merkez üssüne 100 kilometre mesafedeki kıyılarda küçük çaplı tsunamiler görülebileceğini vurguladı.

27.04.2010


 

Sarkozy Çin’e gidiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris ve Pekin arasında son dönemde bozulan ilişkileri onarmak üzere Çarşamba günü Çin’e gidecek.

Görüşmelerde, nükleer enerji, havacılık ve çevre konularının öncelikle gündeme gelmesi bekleniyor. Çin’in BM Güvenlik Konseyi üyesi olması itibarıyla İran konusunda batı ülkelerinin uygulamak istediği yaptırımlar da ayrıntılı şekilde ele alınacak. Fransız basınına göre ziyaretle, 2008’deki Tibet olayları ve Dalay Lama’nın Paris’e yaptığı ziyaret sonrası gerginleşen ilişkilerin onarılması hedefleniyor.

27.04.2010


 

Avusturya’da Fischer yeniden seçildi

Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçiminde kesin olmayan resmî sonuçlara göre Heinz Fischer, oyların yüzde 78,9’unu alarak ikinci kere cumhurbaşkanı seçildi.

Seçime aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi adayı olarak katılan Barbara Rosenkranz, oyların yüzde 15,6’sını, Hristiyan Parti adayı Rudolf Gehring yüzde 5,4’ünü aldı. İçişleri Bakanı Maria Fekter, yaptığı açıklamada, Fischer’in oyların yüzde 78,9’unu alarak tekrar cumhurbaşkanı seçildiğini söyledi.

27.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım