27 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Evinizde okuyun, görme engelliler dinlesin

İZMİR’DE başlatılan ‘’Kitap Dinleyelim’’ projesi, görme engellilerin çok sayıda kitabı dinleyebilmesini sağlayacak bir platform oluşturmayı hedefliyor.

Sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan projeye göre, seslendirilmiş kitaplar ‘’www.kitapdinleyin.com’’ adresli internet sitesinde toplanıyor. Sitede yer alan özel program, projeye destek vermek isteyen gönüllülere evlerinde sevdikleri bir kitabı okuyup tüm görme engellilere armağan etme imkânı tanıyor.

Proje Başkanı Ufuk Şentürk, 1 ay önce başlattıkları projenin görme engelliler için büyük bir kaynak oluşturmayı amaçladığını, sitede kitapların yanı sıra gazete başlıkları, dergiler ve makalelere yer vereceklerini söyledi. Sitenin geliştirilmesi konusunda sürekli olarak görme engellilerle iletişim içinde olduklarını, onlardan gelen taleplere öncelik verdiklerini ifade eden Şentürk, ‘’Amacımız sitedeki kitap sayısını olabildiğince artırmak, en öncelikli konumuz ise ders kitaplarının tamamlanması. En büyük sıkıntı ilköğretimden üniversite tüm ders kitaplarına kadar mümkün olan en kısa sürede seslendirilmesi’’ diye konuştu. Kitap sayısının artırılması için gönüllülere ihtiyaç duyduklarını söyleyen Şentürk, şunları kaydetti: ‘’Sitede yer alan özel bir program aracılığıyla isteyen herkes sesli okuma yapıp bunu görme engellilerle paylaşabiliyor. Görme engelliler için okurken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor, kapağın tanıtılması, bölüm ve sayfaların da okunması gibi detaylar var. Okumanın nasıl yapılması gerektiği hakkında da detaylı bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Herkesi bu çalışmaya destek olmaya davet ediyoruz.’’

Şentürk, telif hakları konusunu da dikkate aldıklarını belirterek, sitedeki kitaplardan yalnızca görme engellilerin yararlanabilmesi için özel üyelik sistemi oluşturulacağını, üye olmak isteyen görme engellilerin, engelli olduklarına dair raporu siteye göndermelerinin yeterli olacağını kaydetti.

EN ÇOK TİYATRO OYUNU TALEP EDİLİYOR

ŞENTÜRK, görme engellilerle yaptıkları görüşmelerde, ders kitaplarından sonraki en büyük talebin, bir dönem çok rağbet gören, artık sayılı birkaç radyoda yayınlanan radyo tiyatrosu olduğunu belirtti. Radyo tiyatrolarının gönüllüler tarafından seslendirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Şentürk, şöyle konuştu: ‘’Eski radyo oyunları, dönemlerinin en iyi tiyatrocuları tarafından seslendiriliyordu ve çok başarılıydı. Biz de kurumlarla temasa geçtik, önerimiz kabul edilirse arşivlerindeki oyunları da sitemize katmak istiyoruz. Böylece bize aktarılan ihtiyaca cevap vermiş olacağız.’’

27.04.2010


 

Padişah kumaşı turizmle gündeme geliyor

GEÇMİŞTE padişah giysilerinin hazırlanmasında kullanılan kutnu kumaşından yapılan oyuncak bebek, çanta, kravat gibi hediyelik eşyalar, Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Gaziantep’te 16. yüzyıldan bu yana dokunan, eskiden Anadolu’da özellikle alımlı giyinmek isteyenlerin hayallerini süsleyen kutnu kumaşı, o zamanlar zarafet ve estetik ifadesiydi.

Anadolu Selçuklularından bu yana dokunan ve Osmanlı padişahlarına giysi yapılmasında kullanılan kutnu kumaşı, maharetli ellerde bugüne uyarlanarak giysi, çanta ve hediyelik eşya olarak yeniden hayat buldu. Gaziantep’e gelen turistlerin ilgisini çeken kutnu kumaşı kullanılarak yapılan oyuncak bebek, çanta, kravat, masa örtüsü, kınalık, mücevher kutusu gibi hediyelik eşyalar, Bayazhan Gaziantep Kent Kültürü Müzesi ile Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’ndeki stantlarda 3 ile 25 lira arasında satışa sunuldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kentin sadece tarihi dokusuna değil somut olmayan kültürel mirasına da sahip çıktıklarını söyledi. Gelenekleri, görenekleri, el sanatlarını ve yöreye özgü her şeyi somut olmayan kültürel miras kapsamında değerlendirdiklerini ifade eden Güzelbey, şöyle konuştu:

‘’Bunlardan biri de kutnu kumaşıdır. Asırlardır kültürümüzün bir parçası el dokuması olan kutnu kumaşının tanıtımı ve yaşatılması için önemli çalışmalar yapıyoruz. Kentimizdeki iki müzede kurduğumuz hediyelik eşya stantlarında kutnu kumaşından yapılan ürünler de satışa sunuldu. Böylelikle hem kutnu kumaşı yaşatılıyor hem de turizme katkı sağlanıyor. Tarihî eserlerimize nasıl sahip çıkıyorsak kültürel mirasımıza da sahip çıkıyoruz.’’

27.04.2010


 

13. Hikmet Okuyar ödüllü şiir yarışması sonuçlandı

ŞÜSİYAD Başkanı Hikmet Okuyar tarafından Giresun, Şebinkarahisar Köprübaşı’nda ciddî ve saygın bir proje çalışması olarak hazırlanan ve Türkiye Sevdası’na kaynak oluşturmak için ‘’Özellikleri ve Güzellikleri ile İlimiz ve İlçeleri’’ konulu ‘’13. Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışması’’ sonuçlandı.

Şiir etkinliklerine yaptıkları öncülük vesilesiyle Giresun Valisi Şiir Yorumcusu Mustafa Yaman ile Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan da Hikmet Okuyar Şiire Üstün Hizmet Ödülü alacak. Şiir yarışması, Türkiye’nin, illerimiz ve ilçelerinin tanıtım turizm kültür sanat etkinliklerine canlılık kazandırmayı da amaçlıyor. “13. Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışması’’, Avrasya Yayıncılar Birliği ile Şaheserler Üreten Sanatçılar İletişimciler Yapımcılar Araştırmacılar Derlemeciler (ŞÜSİYAD) Topluluğu öncülüğünde; birçok vakıf, dernek, birlik, gönüllü kişi ve kuruluşun katkılarıyla Türkiye genelinde geleneksel olarak tertipleniyor.

27.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım