27 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Günde 215 litre su kullanıyoruz

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kişi başı içme ve kullanma suyu miktarı günde 215 litre. Tüm belediyelere uygulanan 2008 yılı Belediye Su İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre 3 bin 225 belediyeden 3 bin 190’ında içme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet veriyor.

Belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 2008 yılı itibariyle 4,56 milyar m3 su çekildi. Çekilen suyun yüzde 40’ı barajlardan, yüzde 28’i kuyulardan, yüzde 23’ü kaynaklardan, yüzde 4’ü akarsulardan ve yüzde 5’i göl ve göletlerden karşılanıyor. 2008 yılı itibariyle belediyelere ait 170 içmesuyu arıtma tesisi bulunmakta ve bu tesisler ile 434 belediyeye hizmet veriliyor. İçme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere çekilen toplam 4,56 milyar m3 suyun 2,13 milyar m3’ü içme ve kullanma suyu arıtma tesislerinde arıtıldı. Arıtılan suyun yüzde 2,5’ine fiziksel, yüzde 95,3’üne konvansiyonel, yüzde 2,2’sine ise gelişmiş arıtma uygulandı. İçme ve kullanma suyu şebekeleri ile 20 milyon aboneye 2,40 milyar m3 içme ve kullanma suyu dağıtıldı. Sudan 4,8 milyar lira gelir elde edildi. 2008 yılında içmesuyu şebekesi ile hizmet edilen belediye nüfusunun Türkiye nüfusu içindeki payı yüzde 82, toplam belediye nüfusu içindeki payı ise yüzde 99 olarak tespit edildi. İçmesuyu arıtma tesisleri ile hizmet edilen belediye nüfusunun oranı Türkiye nüfusu içinde yüzde 41, toplam belediye nüfusu içinde yüzde 50 olarak hesaplandı.

27.04.2010


 

‘Zeytin gen bahçesi’ Hatay’da kuruldu

GÜNEYDOĞU, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen zeytin çeşitleri, Hatay’da oluşturulan ‘’Gen Bahçesinde’’ toplandı.

Gen Bahçesinde, zeytinlerin, toprak ve iklim şartlarına uygunluğu araştırılarak, en verimli olanlar tespit edilip üreticiye önerilecek. Antakya Zeytinyağı Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Dönmez, yaptığı açıklamada, kentte ‘’halhalı’’, ‘’savrani’’, ‘’elmacık’’, ‘’sarı haşebi’’, ‘’sarı ulak’’, ‘’karamani’’, ‘’sayfi’’, ‘’gemlik’’ gibi zeytin çeşitlerinin ekildiğini ancak, yöre çiftçilerinin son yıllarda toprak ve iklim şartlarına bakmaksızın Marmara Bölgesi ya da başka yörelere özgü çeşitleri yöreye uyarlamaya çalıştıklarını bildirdi.

Üreticilerin, toprak ve iklim uygunluğuna bakmaksızın bilinçsizce ektikleri zeytin fidanları hasada geldiğinde hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Dönmez, bunun önüne geçmek amacıyla çalışmalarını yürüttükleri ‘’Genç Bahçesi’’ kurma çabalarının sonuç verdiğini bildirdi.

Dönmez, zeytin ekiminin bilinçli bir şekilde yapılması, hangi tür zeytinden nasıl bir iklim ve toprak koşulunda daha iyi verim alındığını belirlemek için Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği kurdukları Gen Bahçesi sayesinde toprak ve iklim koşullarına uygunluğu araştırılarak, en verimli olanlarının üreticilere önerileceğini kaydetti.

Proje kapsamında öncelikle Altınözü ilçesinde 20 dönümlük bir ‘’Gen Bahçesi’’ oluşturduklarını belirten Dönmez, ‘’Buraya Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen yüzlerce zeytin çeşidinin ekimini yaptık. Amacımız, kuraklığa, soğuğa dayanıklı türleri belirleyerek, bilinçli bir zeytincilik yapmak. Bu şekilde yüksek kesimlerdeki topraklarımızı da değerlendireceğiz. Birim alandan maksimum kalite ve maksimum verim elde edeceğiz’’ dedi.

27.04.2010


 

Senirkentli köylüler imar sıkıntısından dert yandı

ISPARTA İl Genel Meclisi’nin AKP’li üyeleri Senirkent ilçesi köylerini ziyaret ederek köylülerin sıkıntıları dinledi.

Isparta İl Genel Meclisi üyesi Adnan Karcı’nın davetlisi olarak Senirkent’e giden üyeler, Kaymakam Niyazi Erten’i ziyaret etti. Erten’den ilçe hakkında bilgi alan üyeler daha sonra Ortayazı, Karip ve Akkeçili köylerini ziyaret ederek köylülerin dertlerini dinledi. Akkeçili Muhtarı İsa Akkeçili, köylerinin en büyük sorunun imar konusu olduğunu belirterek, “Göl, korumaya alındıktan sonra en ufak bir yapı yapamıyoruz. Osmanlı zamanından beri bu köye yerleşmişiz. Küçük, iki odalı bir evde dede, torun, gelin kız, üç kardeş bir arada yaşıyoruz. Ahırımız samanlığımız bir. Daracık yerde sıkışıp kaldık. Ne olur Allah rızası için bu derdimize çare bulun” dedi. Köylüler kadınlı erkekli aynı sorundan dert yanınca İl Genel Meclisi Üyesi Osman Zabun, “Sizler haklısınız. Ancak tatlı su havzası olan Eğridir Gölü’nün çevresinde bulunuyorsunuz. İleride çevrenin içme suyunun karşılanabilmesi için bu kaynağın kirletilmemesi lazım. Bu sebeple bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. Buna rağmen sizlere de hak veriyorum. Bir çare bulunması lazım.” diye konuştu. Gençali köyüne de uğrayan heyet orada da aynı şikâyetle karşılaştı.

27.04.2010


 

İlk defa fidan diktiler

ARDAHAN merkeze bağlı Aşağı Kurtoğlu İlköğretim Okulu öğrencileri, 70 huş fidanını toprakla buluşturdu.

Öğrenciler ilk defa köylerinde ilköğretim okulunun bahçesine ağaç dikmenin mutluluğunu yaşadı. Aşağı Kurtoğlu İlköğretim Okulu Müdürü Köksal Malkoç’nun İl Çevre ve Orman üdürlüğü’nden temin ettiği fidanlar köyde eğitim öğrenim gören 40 öğrenci tarafından dikildi. Köylerine ilk defa ağaç diktiklerini anlatan 5. sınıf öğrencisi Erdi Yıldız, okul bahçelerine ağaç dikmelerinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yıldız, fidanları gözü gibi koruyacaklarını belirterek, okul bahçesinin ağaçlandırılmasına vesile olan öğretmenlerine teşekkür etti. Köy sakinleri fidan dikiminin Hoçuvan bölgesindeki diğer köy okullarına da örnek olmasını diledi.

27.04.2010


 

Antik İzmir’in kuruluş surları ortaya çıkarıldı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kapsamında yapılan kazılarda, 30 metrelik sur duvarları ortaya çıkarıldı.

Kale içi ve dışında 5’er metrelik alanlarda kazı ortaya çıkarılan surların, Kadifekale ile Kemeraltı arasında uzanan yeni Smyrna’nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış olduğu belirlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, “Hem Helenistik hem de Roma dönemine ait sur parçasını ele geçirmiş olduk. Ortaya çıkardıklarımızın nasıl değerlendirilebileceğini düşüneceğiz” dedi.

27.04.2010


 

Sivas’ta vatandaşların ‘VIP WC’ şaşkınlığı

SİVAS’TA Atatürk Kültür Merkezi’ne giden vatandaşlar ‘VIP WC’ şaşkınlığı yaşıyor.

Başrollerini Kemal Sunal ve Şener Şen’in paylaştığı Kibar Feyzo filmindeki tuvalet sahnesine benzer olayda, tuvaletlere vatandaşların girmesini engellemek için yetkililer girişe sadece protokolün girebileceğini anlatmak için ‘VIP WC’ tabelası astı.

27.04.2010


 

Akyazı’da hafif şiddetli deprem

SAKARYA’NIN Akyazı ilçesinde 2,7 büyüklüğünde hafif şiddetli deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgilere göre, saat 20.47’de merkez üssü Akyazı ilçesi olan depremin yerin 5,4 kilometre altında ve Richter ölçeğine göre 2,7 büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

27.04.2010


 

Şahinbey’e sosyal tesis yapılıyor

ŞAHİNBEY Belediyesi, imar yollarının açılması ve sosyal tesisin yapımına başladı.

Akdere Mahallesi 34. Sokakta dolgu ve tesviye çalışmasına başlayan Şahinbey Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, temel kazı çalışması yapılan sosyal tesisin kısa sürede tamamlanarak halkın hizmetine sunulacağını bildirdi. Akdere Mahalle Muhtarı Murat Sertkan, “Mahalle son bir yılda hizmetle tanışmaya başladı. Başkanımıza bir sosyal tesis ve taziye evi ihtiyacımız olduğunu söyledik. Bizim isteğimizi dikkate alarak bir sosyal tesis yapılması için ekipler temel kazı çalışmasına başladı. Mahallede yapımı başlayan sosyal tesisin tamamlandığında rahat ortamda taziyelerimizi kabul edeceğiz. Ayrıca mahallemizde açılmamış imar yolları var. Belediye bu yolların açılması için çalışmalara başladı.” dedi.

27.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım