29 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Kıbrıs’ta çözüm için siyasî istek olmalı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) seçimlerin ardından Ada’daki müzakerelerin ‘kaldığı yerden’ devam etmesi gerektiğini söyledi.

Alexander Downer, KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini Derviş Eroğlu’nun kazanmasının ardından istişarelerde bulunmak üzere BM’nin New York’taki genel merkezine geldi. Gazetecilere Kıbrıs’taki durumla ilgili bilgi veren eski Avustralya dışişleri bakanı, Ada’daki kapsamlı çözüm müzakerelerinin KKTC’deki görev değişikliğinden etkilenmemesi gerektiğini dile getirdi.

Downer, Eroğlu’nun seçim kampanyasında söylediklerine değil, müzakerelerde söyleyeceklerine odaklanacağını dile getirdi. Rum ve Yunan tarafı, Eroğlu’nun seçimleri kazanmasının müzakere sürecini sekteye uğratabileceğini dile getirmişti. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ise müzakerelerin devam edeceğini vurguluyor. Son 18 ayda 71 görüşme gerçekleştirdiğini belirten Downer, Kıbrıs’taki görüşmeler için bir takvim belirlenmesi gerektiğini de savundu. Downer, “Süresiz olarak devam etmesi, sürecin başarısızlığa uğraması anlamına gelir” dedi.

Kıbırs sorununun siyasî bir sorun olduğunu dile getiren Alexander Downer, “Bu sorunun çözmek için de her iki tarafın siyasi arzusunun olması şarttır. Tabiî ki iki taraf da istediğini tam olarak alamayacak. Bu imkânsız. Anlaşmaya ulaşma kararlılığı temelinde bir uzlaşma ruhu olmalı” şeklinde konuştu.

29.04.2010


 

Irak’ta sİstematik işkence

IRAK’IN batısındaki eski Muthanna havaalanında kurulduğu belirtilen gizli cezaevinin varlığının ortaya çıkması üzerine geçen haftalarda El Rusafa Gözaltı Merkezine nakledilen 300 kişiden 42’siyle görüşülerek hazırlanan raporda, tutsakların işkence gördüklerinin açık şekilde belli olduğu ifade edildi.

Terör eylemlerine yardımcı olmakla itham edilen tutsakların büyük bölümünün yalan ifade vermeye zorlandıklarını söylediği belirtilen raporda, bu kişilerin gördükleri kötü muamelelere dikkat çekildi. Havasız bırakılan, dövülen, elektrik verilen, başaşağı asılan, cinsel tacize maruz kalan, tecavüz edilen ve işkence sırasında hayatını kaybeden tutsaklarla ilgili rapor, ülkedeki Sünnîlerin büyük tepkisini çekti.

Örgütün Orta Doğu Direktörü Joe Stork, ‘’Şahit olduğumuz dehşet, işkencenin Muthanna’da normal bir uygulama olduğunu gösteriyor. Hükümet bu sistematik vahşetin sorumlularını bulmalı ve yargılamalı’’ derken, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Iraklı yetkililerin bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatarak, Muthanna’da ne olduğunu ortaya çıkarması, sorumluları bulması ve yargılaması çağrısında bulundu.

Tutsaklar, 2009 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında Musul ve civarında Irak ordusu tarafından gözaltına alındıklarını, Muthanna’da kaldıkları ilk hafta yoğun işkence gördüklerini, işkence sırasında kendilerine ‘’terörist’’ ve ‘’Baasçı’’ denildiğini, yalan ifade vermeye zorlandıklarını, ifade vermelerine rağmen işkencelerin devam ettiğini anlattı. Üç-dört günde bir yapılan ve yaklaşık 4 saat süren işkenceler sırasında direnenlere, eşlerine, kızlarına ve annelerine tecavüz edileceği tehdidinde bulunulduğu belirtildi. Muthanna’daki 430 civarındaki tutsaktan aylarca haber alınamadığı, bu kişilerin gözaltında olduğuna dair resmî belgelerin de bulunmadığı kaydedildi.

Konuya yakın kaynakların, bu gizli cezaevinin Başbakan Nuri El Maliki’nin yetki alanında olduğunu belirttiği bildiriliyor. Muthanna’daki kötü muameleler, Amerikan Los Angeles Times gazetesinin 19 Nisandaki haberiyle gündeme gelmiş, Irak hükümeti işkence iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını ve 3 Irak askerinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

ALLAVİ: GEÇİCİ HÜKÜMET KURULSUN

IRAK’IN eski Başbakanı ve genel seçimlerin galibi İyad Allavi, geçici hükümet kurulması çağrısında bulundu. Irak’ta 7 Martta yapılan genel seçimleri çok az farkla birinci sırada tamamlayan Irakiye Listesi’nin lideri Allavi, bir Irak televizyonuna yaptığı açıklamada, geçici hükümet kurulması çağrısının yanı sıra ülkedeki son gelişmeleri “Irak halkının iradesini çalma girişimi” olarak nitelendirdi. Bir Irak mahkemesi, Allavi’nin partisinden seçilen bir adayın milletvekilliğini, eski Baas yönetimiyle muhtemel bağları sebebiyle düşürmüştü. Parlamentonun 325 üyesi için yapılan seçimde Allavi’nin partisi 91, Başbakan Nuri El Maliki’nin partisi ise 89 milletvekilliği kazanmıştı.

29.04.2010


 

Ukrayna’yı karıştıran Rus üssü anlaşmasını, Rusya Federal Meclisi de onayladı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in imzaladıkları Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun Sivastopol deniz üssünde 2042 yılına kadar kalmasını öngören anlaşma, Rusya parlamentosu üst kanadı Federal Konsey tarafından da onaylandı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti başkanı Vladimir Jirinovski’nin dışında 410 milletvekilinin desteğini alarak onaylanan anlaşma, Ukrayna parlamentosunda olaylara sebep oldu. 236 milletvekilinin desteği ile parlamentodan geçen anlaşmanın oylanması sırasında muhalefet partileri meclis başkanını yumurta yağmuruna tutarken, meclise sis bombası atıldı ve vekiller yumruk ve tekmelerle birbirine girdi. Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Rusya ile beş yıldır sürdürülen anlamsız tartışmaların sona erdiğini ve tarihî bir anlaşmanın imzalandığını söyledi. Azarov, “Ukrayna parlamentosu anlaşmayı onaylayarak tarihî bir adım attı. Biz işbirliği ve iyi komşuluk ilişkileri yönünde bir karar verdik” dedi.

29.04.2010


 

Pentagon’dan İran ve Suriye’ye ağır itham

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Suriye ve İran’ı, Lübnanlı Şiî Hizbullah hareketine gelişmiş füzeler vermekle suçladı.

İsraili meslektaşı Ehud Barak ile Washington’da basın toplantısı düzenleyen Gates, Suriye ve İran’ın Hizbullah’a gitgide daha gelişmiş füzeler verdiğini söyledi. Hizbullah’ın elinde dünyadaki birçok ülkeden daha fazla roket ve füze bulunduğunu ifade eden Gates, bu durumun Ortadoğu bölgesini istikrarsızlığa sürükleyebileceğini belirtti. Gates, “Durumu büyük dikkatle yakından takip ediyoruz” dedi. İsrail Devlet Başkanı Shimon Peres, Suriye’yi, Hizbullah’a bütün İsrail’i vuracak güçte Scud füzeleri vermekle suçlamıştı. İsrail’den sonra şimdi ABD’nin de Suriye’yi suçladığı, Suriye’den açıklama beklediği, ancak ABD’nin Hizbullah’a füze teslim edildiğini teyit edemediği bildirildi. Hizbullah’ı terör örgütü olarak kabul eden ABD, Hizbullah’a gelişmiş silâh verilmesinin Lübnan için “önemli bir risk” oluşturacağı konusunda uyarıda bulundu. Suriye ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor.

29.04.2010


 

İran: Birlik olun

İran, bölgede istikrar ve güvenliğin yine bizzat bölge ülkelerince sağlanabileceğini bildirdi.

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, bir konferansta yaptığı konuşmada, ülkesinin ABD ve İsrail tarafından ‘’bölge için bir tehdit’’ olarak gösterilmeye çalışıldığını söyledi. ‘’Bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanması için bölge ülkeleri ortak bir cephe oluşturmalı’’ diyen Cezayiri, ‘’Yabancı güçlerin bölgede özellikle de Basra Körfezi’ndeki varlıkları, emniyetsizliğin asıl sebebidir’’ ifadesini kullandı. Büyük güçlerin, bölgeye egemen olmak için her yola başvurduğunu belirten Cezayiri, ‘’Bölgedeki tüm ülkelerin bir araya gelerek sorunları kendi ellerine alması gerektiğini’’ bildirdi. Tuğgeneral Cezayiri, bölgenin jeostratejik ve jeoekonomik özelliklerini tam kavrayamayan yabancı güçlerin, çeşitli ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını da sözlerine ekledi.

29.04.2010


 

Üsküp’teki cami onarımında gerginlik

MAKEDONYA’NIN başşehri Üsküp’te Osmanlı mimarisi Arasta Camii’nin onarımını, Üsküp Müftülüğü ile Çayır Belediyesi arasında gerginliğe yol açtı.

Üsküp Müftülüğü, Çayır Belediye Başkanı İzet Meciti ile caminin onarımı konusunda yürütülen sürtüşmeli görüşmelerde uzlaşmaya varılmadığını bildirdi. Müftülüğün, Türk çarşısının içinde bulunan ve 1963 yılındaki depremde büyük hasar gören, 15. yüzyıldan kalma Arasta Camii’nin onarımı konusunda kararlı tutumunu sürdüreceği belirtildi. Öte yandan, Çayır Belediye Başkanı İzet Meciti, “Arasta Camii’nin onarımı belediye yetkisindedir. Kültür Bakanlığı dahilindeki tarihî eserleri koruma bölümü uzmanlarına danışıldıktan sonra cami onarımına izin verilebilir” dedi.

29.04.2010


 

İtalya’da dokunulmazlık için yeni tasarı

İTALYA’DA merkez sağ koalisyon, daha önce anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmiş olan dokunulmazlık konusunda yeni bir tasarı için kolları sıvadı.

Bir süre sonra parlamento gündemine taşınması beklenen yeni tasarıda, sadece cumhurbaşkanı ve başbakan için dokunulmazlık öngörülüyor. Özgürlükçü Halk Partisi’nin senatodaki grup başkanı Maurizio Gasparri tarafından hazırlanan üç maddelik yeni tasarı, anayasa değişikliğine gerek kalmaksızın dokunulmazlığı mümkün kılmayı hedefliyor. Hazırlanan yeni yasa tasarısına göre, cumhurbaşkanı ve başbakan görev süreleri boyunca yargılanamayacak. Bakanlar, milletvekilleri ve senatörlerin yargılanmaları ise parlamentonun onayıyla mümkün olacak.

29.04.2010


 

En çok terör eylemi Güney Asya’da oluyor

DÜNYADA en çok terör eyleminin Güney Asya’da düzenlendiği bildirildi. ABD’de Ulusal Terörle Mücadele Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, Pakistan ve Afganistan’da terör eylemlerindeki artış yüzünden geçen yıl sivil ölümleri ve yaralanmalar gözle görülür şekilde arttı.

Araştırma, Güney Asya’daki terör eylemlerinin Orta Doğu’daki saldırıları geçtiğini, saldırılarda çoğu Müslüman binlerce sivilin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Şiddet olaylarının bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırdığı belirtiliyor.

29.04.2010


 

Akayev’in kızı dönmek istiyor

KIRGIZİSTAN’IN devrik Cumhurbaşkanı Askar Akayev’in kızı Bermet Akayeva ülkesine dönmek istediğini söyledi.

2005 yılda Kırgızistan’da gerçekleşen Lale Devrimi’nden sonra Rusya’ya babasıyla birlikte sığınan Bermet Akayeva, 7-8 Nisan günlerinde Kırgızistan’da gerçekleşen halk ayaklanmasının ardından, ülkesinde siyasi durumu hiç tasvip etmediğini belirtti. Askar Akayev’in kızı ülkesine faydalı bireyler olmak için bir an evvel Kırgızistan’a dönmek istediğini dile getirdi. 2005 yılında yaşanan olaylardan sonra Kırgızistan’a gitmediğini belirten Bermet Akayeva, Kırgız halkının yavaş yavaş demokrasiye alışacağını dile getirdi.

29.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım