29 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

“Emrinizdeyim paşam” diyorlar

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, hiçbir hukuk metninde 28 Şubatçıların yargılanamayacağına ilişkin düzenleme bulunmadığını belirterek, ‘’Neden yargılanamıyor biliyor musunuz? Çünkü darbe olduğunda Pakistan’da yüksek mahkemenin yargıçları cübbelerini çıkararak darbecilerin önüne atıyorlar, bizde ise yüksek mahkemenin yargıçları darbecilerin önünde ‘Emrinizdeyiz paşam’ diyorlar’’ dedi.

28 Şubat neden yargılanamıyor?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘’28 Şubat neden yargılanamıyor biliyor musunuz? Çünkü darbe olduğunda Pakistan’da yüksek mahkemenin yargıçları cübbelerini çıkararak darbecilerin önüne atıyorlar, bizde ise yüksek mahkemenin yargıçları darbecilerin önünde ‘emrinizdeyiz paşam’ diyorlar’’ dedi. Günay, TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasanın, Geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını içeren 25. maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, hiçbir hukuk metninde 28 Şubat’ı gerçekleştirenlerin yargılanamayacağına ilişkin düzenleme bulunmadığını belirterek, ‘’28 Şubat neden yargılanamıyor biliyor musunuz? Çünkü darbe olduğunda Pakistan’da yüksek mahkemenin yargıçları cübbelerini çıkararak darbecilerin önüne atıyorlar, bizde ise yüksek mahkemenin yargıçları darbecilerin önünde ‘emrinizdeyiz paşam’ diyorlar’’ diye konuştu.

Günay, Türkiye’yi 12 Eylül’e götüren tuzağı, gün gün, adım adım yaşadığını belirtti. İşlemediği suçların savunmasını yapmak için 12 ay beklediğini, zaman zaman siyasi partilerin liderleriyle aynı mekanı paylaştığını anlatan Günay, ’’Rahmetli Türkeş ile satranç oynadım, Erbakan ile çok sohbet ettim, Rahmetli Ecevit ile dostluk ettim. Sayın Demirel ile dostluklarımız gelişti. Türkiye ne yazık ki 30 yıl önce çok ağır bedeller ödedi. Birbiriyle cenazelerde sırt sırta duran liderler, sonra aynı mekanları kader arkadaşı olarak paylaştı’’ dedi. Herkesin TBMM üyesi olmanın sorumluluğu ve soğukkanlığıyla elini vicdanına koyarak bir değerlendirme yapması gerektiğini belirten Günay, şöyle konuştu: ’’Darbe yapanların hukuki, cezaî, malî soruşturmaya muhatap olmayacağına ilişkin bir hükmü, 28 yıl sonra kaldırıyoruz. Bunun için bayram yapmaya gerek yok. Bu gecikmiş bir düzeltmedir.’’

12 EYLÜL HERKESİ MAĞDUR ETTİ

Geçİcİ 15. maddenin kaldırılmasının yetmeyeceğini belirten Günay, şöyle konuştu:’’Asıl bilinçaltımızı yenmeliyiz. 50 yıldan beri hukukumuzda olan bir ayıbı, gecikmiş biçimde kaldırıyoruz. Temenni ederim ki yargıçlarımız ve hukuk sistemimiz, bütün hukuk vicdanımız da bu hesaplaşmaları yapabilecek bir özgüveni yüreklerinde geliştirsinler. o zaman çağdaş, demokratik, laik sosyal, evrensel bir hukuk devleti olacağız. Daha bu yolda adımlar atmamız, zihin altımızdaki prangaları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bu akşam hepimiz elimizi vicdanımıza koyalım. 12 Eylül, herkesi mağdur etti. Verilen görevleri kabul etmeyen direnç gösteren bir örnek sergilemek yerine, Danışma Meclisinde üyelik kapmak için nice insanlar sıraya girdi, kimileri de ‘Biz hapisteyiz ama fikrimiz iktidarda’ diye 12 Eylül’ü haklı gördüğünü, içselleştirdiğini, bağışladığını söyleyebildi. Bunları toptan hepimizin reddetmesi gerekiyor. Bu parlamentoyu koruyalım.’’

29.04.2010


 

BİR UZMAN ÇAVUŞLA BİR ER ŞEHİT

Giresun'da mayınla şehit edilen Astsubayın ardından, dün de Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, terör örgütü PKK üyelerince açıldığı belirtilen ateşte Uzman Çavuş Erkan Ayaz'la, er Selman Özay şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Şehitlerden, evli ve bir çocuk babası Erkan Ayaz'ın (33) Hakkari'ye geçici görevle gittiği, Özay'ın ise (22) 5,5 aylık asker olduğu öğrenildi.

BABA: ŞEHİTLİK OĞLUMA NASİPMİŞ

Şehit er Özay'ın Samsun'daki babası Rahim Özay, “Ben de 1985'te Şemdinli'deydim. Ben de orada askerlik yaptım. Nasip bana değil, onaymış, takdir-i İlâhî. Bu ülke bizim ülkemiz, kendi insanımızı kendi insanımızla çatıştırıyoruz. Böyle dışardan bir sürü güçler var ki bunları yönlendiriyor. Bu yönlendirme neticesinde de gördüğünüz gibi bu evlere ateş düşüyor” dedi.

Teröre iki şehit daha

HakkÂrı’nın Şemdinli ilçesinde, terör örgütü PKK üyelerince açılan ateşte 2 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Alınan bilgiye göre, Şemdinli’nin dağlık arazi kesiminde terör örgütü PKK üyelerince, bölgede arazi tarama faaliyeti yürüten güvenlik güçlerine ateş açıldı. İlk ateşte, kimliği henüz belirlenemeyen 1 asker şehit oldu. Yaralanan 3 asker de helikopterle Asker Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan 1 uzman çavuş, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Yaralı 2 askerin tedavisinin devam ettiği, bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığı bildirildi. Bu arada Şehit uzman çavuşun Amasya’nın Suluova ilçesi nüfusuna kayıtlı Erkan Ayan olduğu öğrenilirken, şehit erin ise Samsunlu Selman Özay olduğu belirtildi.

Acılı baba: “Ben de orada askerlik yaptım, nasip onaymış”

HakkÂrı’nın Şemdinli ilçesinde, terör örgütü PKK üyelerince açılan ateşte şehit olan askerlerden Samsunlu er Selman Özay’ın (22) 5,5 aylık asker olduğu öğrenildi. Şemdinli’nin dağlık arazi kesiminde terör ateşi sonucu şehit olan er Selman Özay’ın Samsun’daki baba evinde büyük acı yaşanıyor. Aileye acı haberi askeri yetkililerin vermesinin ardından evde bulunanları yakınları teskin etmeye çalışırken, baba Rahim Özay, ’’Önceki akşam telefonla görüştük. Ben de 1985 yılında Şemdinli’deydim. Ben de orada askerlik yaptım. Nasip bana değil onaymış, takdir-i İlâhî. Bu ülke bizim ülkemiz, kendi insanımızı kendi insanımızla çatıştırıyoruz. Böyle dışardan bir sürü güçler var ki bunları yönlendiriyor. Bu yönlendirme neticesinde de gördüğünüz gibi bu evlere ateş düşüyor. Barış ve demokrasiye inanmış gibi görünen insanların vicdanları rahat uyuyabiliyorsa ne mutlu onlara. Ben inanıyorum ki, onların vicdanı rahat olmayacak. Devletimiz sağ olsun’’ diye konuştu. Anne Kadriye ve kardeşi Ahmet şehidin ardından gözyaşı dökerken, aile şehit eri son olarak 2,5 ay önce dağıtım iznine geldiğinde gördüklerini belirten aile kendisiyle 2 gün önce telefonla görüştüklerini anlattı.

Uzman Çavuş’un baba ocağı bayraklarla donatıldı

Şemdınlı’de teröristlerce şehit edilen Uzman Çavuş Erkan Ayas’ın (33) Amasya’nın Suluova ilçesindeki baba ocağı ve mahallesi Türk bayraklarıyla donatıldı. Şehit uzman çavuşun geçen Pazar günü Suluova’da kardeşi Emre Ayas’ın düğününe katıldığı öğrenildi. 4 yaşında bir kız çocuğu olan uzman çavuş Erkan Ayas’ın Malatya’da görev yaptığı, geçici görev için Hakkâri’nin Şemdinli ilçesine gittiği bildirildi. Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde terörist saldırıda şehit olan Uzman Çavuş Erkan Ayas’ın Amasya’nın Suluova ilçesi Şeker Mahallesi’ndeki baba ocağına ateş düştü. Anne ve babasına kızına bakması için Malatya’ya götüren uzman çavuşunun şehadet haberinin ardından Şeker Mahallesi Türk bayraklarıyla donatıldı. Erkan Ayas’ın baba ocağına ziyaretçi akını sürüyor. Şehit uzman çavuşun cenazesinin bugün Hacı Mustafa Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Suluova Şehitliği’nde toprağa verileceği açıklandı.

29.04.2010


 

Darbeci generaller yargılansın

‘Darbeye karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’ üyesi yaklaşık 200 kişilik grup Taksim’de Genel Kurmay Başkanlığı’nın hükümeti uyarı niteliğini taşıyan 27 Nisan e-muhtırasını protesto etti.

Darbeci generallerin yargılanması gerektiğini belirten eylemciler, ‘Kenan Evren ve Yaşar Büyükanıt yargılansın’ diye slogan attı. İstanbul Barosu önünde geçerken seslerini yükselten grup üyeleri, Baro’nun darbecilere sahip çıktığını öne sürdü. Anayasada yapılan değişiklikle, darbecilerin Yüce Divan’da yargılanmasının önünün açıldığını ve darbe zemininin ortadan kalktığını belirten eylemciler, mutluluklarını İstanbul Barosu önünde konfeti patlatarak gösterdi.

Yaşar Büyükanıt’ın Genel Kurmay Başkanı olduğu dönemde TSK’nın internet sitesinde yayınlanan hükümeti uyarı mahiyetindeki e-muhtırayı protesto etmek isteyen ‘Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’ üyesi yaklaşık 200 kişi Galatasaray Meydanı’nda toplandı. ‘Darbelere karşı ses çıkar’ diye slogan atan grup üyeleri, ıslık ve düdük çalıp, dikkatleri üzerlerine çekmeye çalıştı.

Grup adına açıklama yapan üniversite öğrencisi Zişan Tokaç 27 Nisane-muhtırasının 12 Mart muhtırasından daha sert bir muhtıra olduğunu savundu. 27 Nisan Muhtırasının, 12 Mart Muhtırasından tek farkının sivil toplum örgütlerinin sert tepki göstermesi olduğunu dile getirdi. 27 Nisan e-muhtırasını çok ciddiye aldıklarını belirten Tokaç, e-muhtıraya imza atan dönemin Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın ‘darbeye teşebbüsten’ yargılanması gerektiğini vurguladı. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

29.04.2010


 

Erdoğan hakkındaki gensoru bugün görüşülecek

Cumhurİyet Halk Partisi (CHP)’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesi yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yarın saat 15.00’te görüşülecek.

CHP tarafından Başbakan Erdoğan hakkında yabancı üç şirketin Türkiye’de rüşvet verdiğinin tesbit edilmesine rağmen gereğini yapılmadığı iddiasıyla gensoru önergesi verilmişti. Önerge yarın saat 15.00’te Meclis’te görüşülecek. Gensoruyla ilgili olarak hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AKP grubu adına Nurettin Canikli konuşacak.

29.04.2010


 

TPAO’dan yatırımcıya dâvet

Türkİye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, petrol ve doğal gaz konusunda Güneydoğu Anadolu’da hala aranmamış birçok saha bulunduğunu belirterek, ‘’Türk yatırımcılarını Güneydoğu Anadolu’da arama yatırımlarına dâvet ediyorum’’ dedi.

Gas&Power ile Enerji Petrol Gaz dergileri tarafından Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen, 2010 Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, petrol arama ve üretim sektöründe milyar dolarları bulan yatırımlar yapıldığını, fakat bu sektöre verilen devlet desteklerinin petrol şirketleri için cazip olmadığını kaydetti. TPAO’nun Türkiye’de en büyük yatırımcı kuruluş olduğunu ifade eden Uysal, kurumun bilânçosunu Meclis’te bekleyen Türk Petrol Kanununa göre değerlendirdikleri zaman, bu kanun yürürlükte olsaydı kendilerine kanunla tanınan avantajın ancak 30 milyon dolar olacağını söyledi.

29.04.2010


 

39 BDP’li hakkında suç duyurusu

Kars Emniyet Müdürlüğünün 39 BDP’li hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

13 Nisanda Faikbey Caddesi’ndeki at heykelinin önünde BDP İl Başkanlığınca yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlendiği hatırlatıldı. Toplantı ve yürüyüşe yaklaşık 150 kişinin katıldığı ifade edilen açıklamada, BDP Kars İl Başkanı’nca basın açıklamasının okunduğu kaydedildi. Basın açıklaması sırasında grup tarafından dövizler de açıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: ’’Kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılan 37’si erkek 2’si kadın olmak üzere 39 kişinin kimlikleri tesbit edildi. 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunularak tahkikat devam etmektedir.’’

29.04.2010


 

DMO’nun arsaları 1 yıl içinde satılacak

Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğüne ait taşınmazlar da özelleştirme kapsam ve programına alındı.

Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanan Kararı ile DMO’nun İstanbul-Kadıköy’de Merdivenköy Mahallesinde bulunan 54 bin 476 metrekare büyüklüğündeki taşınmazı ile Üsküdar Bulgurlu Mahallesindeki 83 bin 892 metrekare büyüklüğündeki taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirilecek. Özelleştirme işlemi 1 yıl içinde tamamlanacak.

29.04.2010


 

Bakan Gönül: Tek tip askerlik çalışması sürüyor

MİLLî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ‘’tek tip’’ askerlik uygulamasına ilişkin, ‘’Genelkurmayda çalışma var, ama henüz kanunlaşma aşamasına gelmedi’’ dedi.

Gönül, Brezilya Savunma Bakanı Nelson Jobim ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Bakan Gönül, bir gazetecinin, ‘’Tek tip askerlikte gelinen noktaya ilişkin’’ sorusuna, ‘’Genelkurmay’da çalışma var, ama henüz kanunlaşma aşamasına gelmedi’’ yanıtını verdi.Halk arasındaki gündemin “bedelli askerlik çıkacak mı, çıkmayacak mı?” sorusu etrafında yoğunlaştığı bir zamanda çıkması şaşkınlıkla karşılandı.

29.04.2010


 

Üniversiteli işsizler için Meclis araştırması teklifi

CHP, üniversite mezunu işsizlerin sorunlarının belirlenmesi ve iş imkânları meydana getirecek politikaların tesbit edilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 2006’dan itibaren açılan yeni üniversitelerle beraber, öğrenci sayısında büyük artış meydana geldiğine işaret edildi. Her yıl çok sayıda öğrencinin mezun olmasıyla diplomalı işsizliğin hızla büyüdüğünün belirtildiği gerekçede, 2009 itibariyle yükseköğretimliler arasındaki işsizlik oranının yüzde 13,5 olduğu vurgulandı. Eğitim sisteminin, üniversite mezunu genç işsizler ordusu meydana getirdiği ifade edilerek, ‘’İstihdam olanakları ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu meslekler dikkate alınmaksızın, plansızca açılan bölümlerden mezun olmuş çok sayıda diplomalı işsiz bulunmaktadır. Bu işsizleri birçoğu ise değişik meslek edindirme kurslarına katılarak, yeni belge sahibi olmaya ve bu belgeleriyle iş bulmaya çalışmaktadır” denildi. Gerekçede, Türkiye’nin eğitim sisteminin ciddî bir şekilde masaya yatırılması, devletin hedeflerinin doğru belirlenmesi, üniversiteli işsizler sorununa bir an önce çözümler üretecek yeni politikalar oluşturulması gerektiği vurgulandı.

29.04.2010


 

Erzincan dâvâsı 4 Mayıs’ta başlayacak

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in, Erzincan Ergenekon dâvâsıyla ilgili olarak kendisine sanık sıfatıyla gönderilen mahkeme tebligatını bizzat aldığı bildirildi.

Erzincan’daki Ergenekon olaylarının dâvâsı 4 Mayıs Salı günü Erzurum’da başlayacak. Dâvânın görüleceği Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 14 sanığa, duruşmaya katılmaları için tebligat gönderdi.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, sanıklar arasında yer alan 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’e, geçen hafta içerisinde imza karşılığında duruşmaya katılmasının tebliğ edildiğini açıkladı. Erzincan’da İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı uyguladıkları iddiasıyla, haklarında ‘Ergenekon silâhlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan dâvâ açılan 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile birlikte Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, Astsubay Ahmet Saraçlar, Av bayisi Yaşar Baş tutuksuz olarak yargılanacak. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’le birlikte Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Jandarma Binbaşı Nedim Ersan, Jandarma Üsteğmen Ersin Ergut, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, MİT görevlileri Kıvılcım Üstel ve Sadri Barkın İnce, astsubaylar Şenol Bozkurt, Murat Yıldız, Orhan Esirger olmak üzere 10 sanık tutuklu olarak ilk duruşmaya çıkacak.

29.04.2010


 

Barzani Türkiye’yi ziyaret edecek

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani’yi Türkiye’ye dâvet eden bir mektup gönderdiğini belirterek, “Uygun bir vakitte kendileri Türkiye’yi ziyaret edecekler” dedi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı konutunda Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç Üçlü Danışma Mekanizması toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Erbil’deki temasları hakkındaki soruyu cevapladı. Sinirlioğlu’nun Erbil’e önceki gün bir ziyaret yaptığını ve burada Mesut Barzani ile görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, bir üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlü mesajının da Barzani’ye iletildiğini kaydetti.

29.04.2010


 

Üretimsiz istihdam olmaz

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ‘’Üretim olmadan istihdam olmaz, kalkınma olmaz, refah ve huzur olmaz, istikrar da olmaz’’ dedi.

Özdebir, bu sebeple üretimin desteklenmesini istedi. ASO’nun aylık Oda Meclis’i toplantısında bir konuşma yapan Özdebir, Şubat ayında sanayide üretimin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,1 arttığını, ancak, sanayi üretimindeki artışın her sektörü aynı oranda etkilemediğini kaydetti.

Söz gelimi diğer ulaşım araçları ve büro makineleri ve bilgisayar imalatı sektörlerinde üretimin düşmeye devam ettiğini, giyim eşyası, basım ve yayım, metalik olmayan diğer mineral ürünler, ana metal sanayi sektörlerinde üretim artışının oldukça sınırlı kaldığını belirten Özdebir, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranının Nisan ayında bir önceki aya göre 4,3 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre de 11,9 puan artığını hatırlattı. Bu verilerin, sanayide üretim artışının devam ettiğini gösterdiğini belirten Özdebir, 1. OSB’de Mart ayı elektrik tüketiminin tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Reel sektörde de güvenin hızla yükseldiğine işaret eden Özdebir, ‘’Reel kesim güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre 7,4 puan artarak 118,8’e yükseldi. Bu değer, güven endeksinin yayınlanmaya başladığı 2007 başından beri ulaşılan en yüksek ikinci değer’’ dedi.

SANAYİ ÜRETİNİ 2005’İN GERİSİNDE

Bu yüksek oranlı artışlarda baz etkisinin rol oynadığına dikkat çeken Özdebir, şunları kaydetti: ‘’2009 yılındaki sert küçülme sonrasında bu oranlar bizleri şaşırtmamalıdır. Sanayi üretimi 2009 yılında 2006’nın gerisine düşmüştür. Yılın ilk iki ayında toplam sanayi üretim endeksi 2005 yılı ortalamasının bile gerisindedir. Sanayi üretiminin 2007 yılındaki değerlere ulaşması zaman alacaktır. IMF, Nisan ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’nin 2010 yılında ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,7’den 5,2’ye yükseltti. Ama IMF’nin tahminlerinde ilgi çekici bir durum var. IMF’nin tahminlerine göre dünya ekonomisi 2010 yılında yüzde 4,2 büyürken, aralarında Çin, Hindistan ve Türkiye’nin de bulunduğu yükselen piyasalar yüzde 6,7 büyüyecek. IMF’nin tahminlerine göre Türkiye’de ekonomik büyüme ise 2011-2015 arasında yılda yüzde 4 ya da onun altında kalacak. IMF’nin tahminlerinde çok yanıldığını biliyoruz. Büyük bir ihtimalle bu tahminlerde de yanılacak.’’ Türkiye’nin işsizliği azaltabilmesi için yüzde 4’lerin çok üzerinde hızla büyümesi gerektiğini belirten Özdebir, Ocak dönemi verilerinin de gösterdiği gibi işsizliğin çok yüksek oranlarda seyrettiğini söyledi. Üretim olmadan istihdam, kalkınma, refah, huzur ve istikrarın da olamayacağına vurgu yapan Özdebir, ‘’Bu nedenle biz ASO olarak her şeyin başı üretimdir diyoruz. Üretimi mutlaka arttırmalıyız. Bu nedenle bütün politikalar üretim odaklı olmalıdır’’ diye konuştu.

29.04.2010


 

TÜRSAB’dan hac ve umre için acenta uyarısı

Türkıye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, hac ve umre ziyaretlerine gideceklerin rezervasyon yaptırırken bağlantı kurdukları seyahat firmasının belgeli olup olmadıklarını araştırmasını istedi.

Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz’ü ziyaret eden Akkuş, kaliteli bir hizmet sunabilmek için müftülük ile ortak hareket ettiklerini kaydetti. Kaçak hac-umre organizasyonu yapan firmalara karşı sıkı bir denetim içinde olduklarının altını çizen Akkuş, yasalarla belirlenen şartların dışına kimsenin çıkamayacağını dile getirdi. Akkuş, “Yasal olmayan yollardan hac organizasyonu yaparak dinî vazifeyi yerine getirmek isteyenleri istismar edenlere yönelik sıkı denetim içersindeyiz. Bu vazifeyi yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızın bu şekilde istismar edilmesine göz yumamayız” dedi. Akkuş, hac ve umre ziyaretlerine gideceklerin rezervasyon yaptırırlarken bağlantı kurdukları seyahat firmasının belgeli olup olmadığını da TÜRSAB’dan ve İl Müftülüğü’nden araştırmaları gerektiğini vurguladı

29.04.2010


 

Gençlerin muhteşem buluşması

24- 25 Nİsan tarihleri arasında düzenlenen 1. Ulusal Gençlik Kongresi için Ankara’daki Ayaş Yeni Asya Tesislerinde bulunduk.

Türkiye’nin her bir yanından gelen üniversiteli talebelerinin katılımıyla yapılan kongre tek kelimeyle muhteşem oldu. Kongrenin bitiminde katılımcıların memnuniyeti yüzlerinde okunuyordu. Hangi katılımcıya kongre hakkında fikrini sorduysam çok güzel, çok istifadeli olduğuna dair olumlu cevaplar aldım. Daha önce Risale-i Nur Enstitüsü tarafından ünlü fikir adamların katıldığı bu tarz çalışmalar yapılmıştı. Fakat bu kongre Türkiye’deki üniversitelerin farklı bölümlerinde okuyan gençlerin fikirlerini serbestçe sunması, ortak çözüm ve karara varmaları açısından bir ilk oldu. Gençler yılların suskunluğunu bu kongrede gür bir sadayla bozdular. Kongrede geçler konuştu, gençler tartıştı, gençler karar aldı.

Kongrenin gerçekleştirildiği Ayaş Yeni Asya Tesisleri Ankara’ya 60 km. uzaklıktaki Ayaş ilçesine bağlı Oltan kasabasında yer alıyor. Dinlenme yerleri, yemekhanesi, süit odaları, tabiî manzarası ile 5 yıldızlı otelleri aratmayacak kadar güzel planlanmış. Tesislerdeki her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Masa çalışmaları için bundan daha uygun bir yer olmazdı. Güneşin özgürce odalara girdiği, mis gibi bahar havasının hakim olduğu bir mekânda yapılan masa çalışmaları çok verimli oldu. Güzel tesislerin yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kongre sırasında yürütülen masa çalışmaları büyük bir titizlikle yapıldı. “Kur’ân Medeniyeti ve Gençlik” çerçevesinde oluşturulan 10 masada üniversite öğrencileri tebliğlerini sunup fikirlerini paylaştı. Geleceğin doktorları, öğretmenleri, mühendisleri, yöneticileri konuştu, tartıştı ve ortak karara vardı. 25 Nisan Pazar günü bütün masaların sonuç bildirgesi katılımcılarla paylaşıldı. Sonuç bildirgelerinde o kadar güzel tesbitler vardı ki dakikalarca ayakta alkışlandı. Kendilerine söz verilen üniversite talebeleri, üzerlerine düşen görevi en güzel şekilde yerine getirdiler. Masa çalışmalarının eleğinden süzülen sonuç bildirileri 16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Gençlik Şöleni’nde kamuoyuyla paylaşılacak.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN KATILIM

Kongre Edirne’den Van’a, Isparta’dan İstanbul’a, Samsun’dan Adana’ya uzanan hemen hemen bütün illerden gelen katılımcılar için büyük bir buluşma merkezi oldu. Burada adeta Türkiye’nin nabzı tutuldu. Eskiden tanışanlar içim görüşme imkânı, yeni tanışanlar için kaynaşma fırsatı doğdu. Kongre boyunca o kadar samimî içten bir ortam oluştu ki, gerçekten tarifi mümkün değil. Ayaş’ta Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan çok güzel bir kardeşlik tablosu ortaya çıktı. Daha önce belki hiç görüşmemiş olan üniversite talebelerinin muhabbet ve kardeşlikleri Risâle- i Nur’un İslâm dünyasındaki birlik ve beraberliğin sağlanmasında çok önemli bir yerinin olduğunun adeta ispatı oldu. Ayaş’ta Risâle-i Nur hizmetine gönül veren üniversite talebelerinin tek yürek oldukları bir tablo ortaya çıktı. Bu kongre de gördük ki her şeyiyle donanımlı, Risâle-i Nur’a gönül vermiş, gençler gümbür gümbür geliyor. Gelecek Türkiyesi bu gençlerle İnşallah daha güzel ve aydınlık olacak. Risâle-i Nur u rehber edinen doktorlar, öğretmenler, mühendisler yarının Türkiye’sini yönetecek. Üstadın yıllar önce söylediği cennetasa baharlar bu gençlerle daha bir başka yaşanacak. Türkiye’deki ağabeylerimiz orada bulunup oradaki muhteşem gençliği görseydiler yerinde duramazdılar, diye düşündüm kongre boyunca. Temennimiz ruhu genç olan ağabeylerimizin bu gençliğe maddî ve manevî her yönden yardımcı olması yönünde. Gençlik kongresi ilk olmasına rağmen her şeyiyle çok mükemmel ve muhteşem oldu. Çok güzel meyveler alındı. Temennimiz gençlik kongresinin gelecek yılla içinde planlanıp düzenlenmesi yönünde. Kongre’nin düzenli ve sistemli işlemesi için canla başla çalışan İbrahim Hakkı Güntay ve Yasin Yapalak’a, kongrenin İstanbul ayağında büyük emekleri geçen İsmail Kartal ve Münir Şahin Ağaryılmaz Ağabeylerimize ve kongre müddetinde katılımcıların rahatı için maddî ve manevî yardımlarını esirgemeyen Ankaralı ağabey ve kardeşlerimize cânı gönülden teşekkür ediyoruz. Kongre boyunca katılımcıların ihtiyaçlarının eksiksiz yerine getirilmesinde emeği geçen, liseli talebelerden oluşan, katılımcıların tabiriyle “fırtına tayfası” bu gençler her hizmette ön planda oldular. Şık giyimleriyle, yıldırım hızlarıyla, güleryüzlü ve sempatik davranışlarıyla katılımcılardan büyük takdir aldılar. Kendilerine özel teşekkürlerimizi sunuyoruz.

MEHMET ALİ ERGENEKON

hakihamitoglu@hotmail. com

29.04.2010


 

Sincan’da şölenli gece

Ankara Sincan Yeni Asya Temsilciliği’nin düzenlediği Can Kardeş ve Genç Yaklaşım Gençlik Şöleni geçtiğimiz gün Sincan Lâle Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Zengin bir muhtevayla hazırlanan programa başta çocuk ve gençler olmak üzere Sincan’dan ve Ankara’nın bir çok ilinden yoğun bir katılım gözlendi. Melih Zengin’in Kur’ân-ı Kerim tilâveti ile başlayan programın sunuculuğunu Ömer Taha Önder ve İbrahim Ergenekon gerçekleştirdi. Programın açılış konuşmasını yapan Sincan Yeni Asya Temsilcisi İbrahim İriboz, çocuklarımızı yetiştirirken İslâm terbiyesi ile yetiştirmenin öneminden bahsetti. İriboz, bu eğitim sürecinde, din ilimleri ile fen ilimlerinin bir arada verilmesi gerektiğini aksi halde bu eğitimin eksik bir eğitim olacağını ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından programa geçildi. İlk olarak Ebubekir Öztürk Peygamber Efendimiz’in (asm) hayatı ile ilgili olarak kaleme alınmış “40 yaşındasın” adlı duygu yüklü şiiri ezberden ve başarılı bir şekilde okudu. Şiirin okunuşu sırasında salondaki izleyicilerin duygulandığı ve gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Şiirin ardından ise Nurettin Peker, televizyonun zararlarından bahseden ibretlik bir yazıyı izleyicilerle paylaştı. Bu yazı da izleyicilerden büyük alkış ve beğeni topladı. Program aralarında ise minik misafirlere çekilişlerle hediyeler dağıtıldı. Çekiliş sonucunda hediye almaya hak kazanan izleyicilere Can Kardeş Saati, kalemler, top, yağlı boya tablolar, takvimler ve daha bir çok çeşit hediyeler takdim edildi. Daha sonra ise Muhammed Said Pekel, Ali Yalçın, Abdussamed Yavuz, Ahmet Yavuz ve Bayram Alkaş’tan oluşan ilâhî grubu mini bir konser verdi. Def eşliğinde birbirinden güzel ilâhîleri başarıyla okuyan ilâhî grubu dinleyicilerden büyük alkış aldı. Konserin ardından ilköğretimin ilk kademesindeki çocuklar arasında bir bilgi yarışması tertip edildi. Yarışmaya katılan miniklere hediyeler verildi.

Programın sonunda ise “Can Kardeşler” sahneye dâvet edilerek çeşitli oyunlar oynandı. Balon patlatmaca ve halat çekmece gibi oyunlar ile minikler doyasıya eğlendiler.

Umut Yavuz

29.04.2010


 

İstanbullu hanımlar hayır yarışında

İstanbul’da bir araya gelen Yeni Asya Hanım okuyucuları, öğrencilere destek olmak için kermes düzenledi.

El emeği-göz nuru ürünler görücüye çıktı. Şirinevler’de gerçekleştirilen kermesin açılışını Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, yaptı. Çeşitli hediyelikler, züccaciye, giyim ve kitabın yer aldığı kermeste gıda reyonundaki zenginlik de dikkati çekti. Organizasyonun sorumlusu Hülya Atom, bir hafta sürecek kermese bütün İstanbulluları dâvet etti. 5 aydır yoğun bir hazırlık yaptıklarını anlatan Atom, “Öğrenciler yararına açtığımız kermesle hizmete bir nebze katkımız olsun istiyoruz. Birçok kardeşimiz canla başla çalıştı. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi. Hülya Atom kermeste en fazla ilgi gören ürünlerin çeyiz eşyaları olduğunu söyledi. Kermese; Şirinevler, Bağcılar, Kocasinan, Yenibosna, Esenler, Haznedar ve Beylikdüzü bölgelerindeki Yeni Asya hanım okuyucuları ortak katkı ve emeklerini sundu.

29.04.2010


 

Gurbetçilerin emekliliği kolaylaştIrIlacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yurt Dışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanı Ataman Yılmaz, Türkiye’de, yüzde 80’i Almanya’dan olmak üzere yaklaşık 250 bin ‘’emekli gurbetçi’’ olduğunu belirterek, ‘’Bu vatandaşlarımızın 1-2 yıl süren emeklilik işlemlerini birkaç aya düşürme çabasındayız’’ dedi.

Yılmaz, Türklerin yoğunlukta çalıştığı Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika gibi ülkelerle ikili sosyal güvenlik anlaşmaları bulunduğunu, bu kapsamda yurt içi ve yurt dışındaki çalışma sürelerinin birleştirildiğini bildirdi. Türkiye’de yüzde 80’i Almanya’dan olmak üzere yaklaşık 250 bin ‘’gurbetçi emekli’’nin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, AB ülkelerindeki sigortalıların işlerini kolaylaştıracak çalışmalar yapıldığını, önümüzdeki yılın baharında Almanya’da konuyla ilgili yapılacak toplantıya Türkiye’nin de dâvet edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ‘’Türkiye AB’ye resmen üye olmasa da bu toplantıya katılacak. Bizim çalışmalarımızın özünü yurt dışı emekliliğindeki bekleme süresini en aza indirmek oluşturuyor. ’’

29.04.2010


 

Havalar ısınacak

PoyrazIn hafta sonunda etkisini yitireceği Marmara Bölgesi’nde hava sıcaklıklarının 6-8 derece artacağı bildirildi.

Dün Bursa ve Balıkesir’de en yüksek sıcaklığın 18, Çanakkale ve İstanbul’da 17 derece olduğu belirlenirken, poyrazın etkisi hafta sonunda azalacak ve sıcaklıklar 6-8 derece arasında artacak. Özellikle 2 Mayıs Pazar günü hava sıcaklıklarının Bursa ve Balıkesir’de 26 dereceye, İstanbul’da 24 ve Çanakkale’de ise 23 dereceye kadar ulaşması bekleniyor. Poyrazın etkisini kaybetmesiyle birlikte 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren hava sıcaklıklarının daha da artacağı bildirildi.

29.04.2010


 

Vize kalktı yabancı dile rağbet arttı

Türkİye ve Suriye arasında vizenin kalkması yabancı dil kurslarına da ilgiyi arttırdı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Mursaloğlu, İskenderun’da İngilizce’den sonra Arapça kurslarının da açıldığını belirterek, iki ülke arasındaki sanayi ve turizm sektörünün gelişmesi için yabancı dil kurslarına ağırlık verdiklerini söyledi. Mehmet Mursaloğlu, “Bölgemizdeki fabrikalara Ortadoğudan mühendis ve iş adamları geliyor. Bu bağlamda İngilizcenin yanı sıra Rusça ve Çince kurslarda açmayı düşünüyoruz. Bu konuda bize talep gelmesi halinde kurs açabiliriz.” dedi. Mursaloğlu talep gelmesi halinde diğer sektörler için de çeşitli eğitim kurslarının açılabileceğini sözlerine ekledi.

29.04.2010


 

Diyanet’e en fazla soru üniversite mezunlarından

Dİyanet İşleri Başkanlığı Dini Sorular Cevaplandırma Komisyonu’na her gün yüzlerce soru geliyor.

Başkanlığa internet üzerinden soru yöneltenlerin sayısı 2006 yılından bu yana 201 bin’e ulaştı. Bu yılın ilk 4 ayında gelen soru sayısı 3 bin 23. İstatistiklere göre en fazla soruyu ise üniversite mezunları yöneltiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın istatistiklerine göre Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu Bilgi Sistemi’ne posta, mektup ve web yoluyla 2006 yılından bu yana yaklaşık 201 bin soru yöneltildi. Bu yılın ilk 4 ayında gelen soru sayısı ise 3 bin 23’e ulaştı. Soruların 189 bin 452’si Türkiye’den geldi. Afrika kıt'asından 507, Amerika kıt'asından bin 102, Asya kıt'asından bin 268, (Türkiye istatistiklerinin de yer aldığı) Avrupa kıt'asından 198 bin 736, Avustralya kıt'asından 248 soru geldi.

Soruların 79 bin 705’i ibadet, 42 bin 210’u helâller ve haramlar, 27 bin 393’ü aile hayatı, 14 bin 321’i ticari hayat, 6 bin 612’si adak ve yeminler, 5 bin 694’ü dinler ve mezhepler, 4 bin 52’si Hz. Peygamberin hayatı ve ahlâk konularında yöneltildi. Soru sahiplerinin eğitim durumlarına bakıldığında en fazla başvurunun üniversite mezunlarınca (111 bin 516 kişi) yapıldığı görüldü. Üniversite mezunlarını 60 bin 89 kişi ile lise mezunları, 10 bin 372 kişiyle lisansüstü eğitim alanlar, 10 bin 181 kişiyle ortaokul mezunları, 7 bin 765 kişiyle ilkokul mezunları izledi. Diyanet’e 12-20 yaş arasında soru yöneltenlerin sayısı 22 bin, 21-30 yaş aralığında 88 bin 212, 31-40 yaş aralığında 57 bin 207, 41-50 yaş aralığında 25 bin 722, 51-60 yaş aralığında 5 bin 124, 61-70 yaş aralığında bin 309, 71-80 yaş aralığında 330.

29.04.2010


 

Malatya’da beyin fırtınası

Malatya’da 24 Nisan'da tam anlamıyla bir beyin fırtınası esti. Gazetemiz Genel Yayın Müdürü ve yılların Tahlil yazarı Kâzım Güleçyüz ile Bizim Aile Dergisi Yayın Koordinatörü ve gazetemiz yazarı Yasemin Güleçyüz bir günlük Malatya ziyaretlerinde ayrı ayrı verdikleri seminerler ve sonrasındaki soruların cevaplarıyla katılanlara güzel bir fikir ziyafeti sundular.

Kâzım Beyin "Kanal Malatya TV"deki, adına tam uygun "Beyin Fırtınası" da çok güzel oldu. TV programcısı Said Aytekin Beyin bazı programlarını daha önce izlemiştim. Fakat bu program bir başkaydı. Konu demokrasi, hak ve hürriyetler olunca, sorular da Risâle-i Nur'dan cevaplandırılınca tadına doyum olmuyor. Hem Kâzım Beyi, hem programa vesile olan Kanal Malatya TV Genel Müdürü Alişan Hayır'ı, hem de programın sunucusu Said Beyi tebrik ediyorum.

Kâzım Güleçyüz'ün akşamki seminerinin adı 'Demokratik Açılım'dı, ama hemen hemen sorulmayan soru, verilmeyen cevap kalmadı. Güleçyüz, Malatyalı okuyucuların soruları karşısında saatlerce izahlarda bulundu. Sorular da güzeldi. Cevaplar da hep Risâle-i Nur'dan olunca yeniden risâlelere yönelip yudum yudum, döne döne okumamız gerektiği daha iyi anlaşıldı.

Yasemin Güleçyüz de hanımlara hitap ettiği "Risâle-i Nur hizmeti ve hanımların rolü" seminerini müteakip her konudaki soruya gayet muknî cevaplar verdi.

Güleçyüz'leri bu performanslarından dolayı kutlarken, ilk defa geldikleri Malatya'yı sevmelerinden duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyorum. Ve daha geniş platformlarda daha geniş katılımla yapılacak programlarda tekrar görüşmeyi diliyorum.

AHMET KURNAZ

29.04.2010


 

Kahvehanelerde sigara yasağına destek yüzde 70

İstanbul’da yapılan bir araştırmaya göre, kahvehane müşterilerinin yüzde 70,7’si sigara yasağını destekliyor.

Çalışmayan ve zamanının büyük kısmını kahvehanede geçiren kesimin yüzde 80,5’i, çalışanların ise yüzde 60,2’si yasaya destek verdiğini belirtti. 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe giren genişletilmiş sigara yasağından 7 ay sonra, Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından İstanbul’da yapılan araştırmanın sonucu açıklandı. Marmara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından sigara yasası sonrası kahvehane müşterilerinin sigara bırakma davranışı üzerindeki etkisi üzerine, Ocak-Şubat 2010 tarihleri arasında yapılan araştırma, İstanbul’da bir mahalledeki 18 kahvehanede toplam 256 kişi üzerinde yapıldı. Toplamda 4’ü kadın, 252’si erkekten oluşan katılımcıların yaşları 13 ila 85 arasında değişiyor.

29.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım