11 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Merkel seçimde hüsrana uğradı

Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da önceki gün yapılan seçimlerde Angela Merkel başkanlığındaki federal hükümet büyük hüsran yaşadı. Partisi CDU, eyalette son 10 yılın en kötü sonucunu elde ederek 2005 seçimlerine kıyasla yüzde 10 dolayında oy kaybetti.

Merkel’e yerel şok

Almanya’nIn en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yapılan seçimlerde Angela Merkel başkanlığındaki federal hükümet büyük hüsran yaşadı. Seçimler iktidardaki Hrıstiyan Demokrat Parti’nin (CDU) yanı sıra ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) açısından da iç açıcı olmadı. Deutsche Welle’nin haberine göre CDU, eyalette son 10 yılın en kötü sonucunu elde ederek 2005 seçimlerine kıyasla yüzde 10 dolayında oy kaybetti. Buna karşılık SPD de 2005’e göre daha az oy aldı. Her iki parti de eyalet parlamentosunda 67 sandalyede kaldı. Seçmen, federal hükümetin ortaklarından Hür Demokrat Parti’yi (FDP) de uyardı. Son genel seçimlerde yüzde 14,6 ile büyük çıkış yakalayan FDP, eyalet seçimlerinde yüzde 6,7’de kaldı. Kuzey Ren Vestfalya eyalet seçimlerinin asıl galibi Yeşiller Partisi oldu. Yeşiller, 2005’e kıyasla oylarını ikiye katlamayı başardı. Yüzde 6,2’lik oy oranını yüzde 12,1’e çıkaran Yeşiller Partisi, eyaletteki en iyi sonuçlarını elde etti. Sol Parti yüzde 5 barajını aşarak Kuzey Ren Vestfalya eyalet parlamentosuna ilk kez girdi. KRV seçim sonuçlarının federal düzeyde de sonuçları oldu. Federal hükümetin ortakları Hıristiyan Birlik ile FDP Eyalet Temsilcileri Meclisi’ndeki çoğunluğu da kaybetmiş oldu.

6 TÜRK MECLİSE GİRDİ

Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki eyalet meclisi seçimlerinde, meclise girmeyi başaran Türk kökenlilerin sayısı 6 oldu. Sol Partiden 11. sırada milletvekili adayı olarak gösterilen Hamide Akbayır meclise girmeyi başarırken, KRV eyalet tarihinde ilk kez Türk kökenli milletvekilleri eyalet meclisinde yer alacak. Geçici kesin seçim sonuçlarına göre, Yeşiller Partisinden 22. sıra adayı Arif Ünal, Sol Partiden 8. sıra adayı Ali Atalan, 9. sıra adayı Özlem Alev Demirel ve 11. sıra adayı Hamide Akbayır listeden milletvekili seçilirken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bochum adayı Serdar Yüksel ve Wesel kenti adayı İbrahim Yetim de doğrudan seçilerek meclise girmeyi başaran isimler oldu. Kuzey Ren Vestfalya eyalet meclisine toplamda Sol Parti’den 3, SPD’den 2, Yeşiller Partisinden de 1 Türk kökenli milletvekili seçildi.

11.05.2010


 

Tepkilere rağmen İsrail OECD’de

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), İsrail, Estonya ve Slovenya’nın üyeliğini kabul etti. İsrail’in üyeliğe kabul edilmesi kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. İsrail’in Filistin yaptığı zulümler dikkate alındığında, İsrail’in üyeliğe kabulünün, OECD tüzüğünde yer alan amaçlar arasındaki “İnsan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık” maddesine ters düştüğü ifade ediliyor.

Tepkilere rağmen İsrail OECD’ de

Ekonomİk İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), İsrail, Estonya ve Slovenya’nın üyeliğini kabul etti. Üç ülkenin dünyanın önde gelen 31 ekonomisinin bulunduğu birliğe katılımının 27 Mayısta resmi olarak hayata geçeceği belirtiliyor. İsrailli yetkililer, ülkenin OECD’ye katılımının ardından uluslararası kredi notunun artacağını ve ülkenin daha fazla yatırım çekeceğini ifade ediyorlar. İsrail’in üyeliğe kabul edilmesi, ülkede ‘’tarihi başarı’’ olarak değerlendirildi. İsrail Maliye Bakanı Youval Steinitz devlet radyosuna yaptığı açıklamada, ülkenin örgüte katılımının ‘’tarihi bir başarı’’ olduğunu vurguladı ve katılımın ülkeye ekonomik anlamda gelişmiş bir ülke olduğu yönünde meşruiyet kazandırdığını söyledi. Steinitz, OECD’ye katılımın mevcut küresel ekonomik kriz ortamında çok zor elde edildiğine dikkati çekerek, bunun, dört yıllık bir çabanın meyvesi olduğunu söyledi.

11.05.2010


 

İzlanda hava sahasını açtı

İzlanda’dakİ yanardağdan yayılan kül bulutlarının uçuş güvenliği için tehlike oluşturmayı sürdürmesi sebebiyle hava traği aksayan ülkelerden İrlanda’da, kapatılan havalimanları yeniden çalışmaya başladı.

Devlet televizyonu RTE, ülkenin batı kesiminde bulunan Donegal, Sligo, Knock, Galway ve Kerry havalimanlarındaki uçuş sınırlamalarının kaldırıldığını bildirdi. İzlanda’dan gelen kül bulutunun hafta içinde yeniden özellikle ülkenin batı kesimlerinde yoğunlaşmasından endişe ediliyor. Geçen ay bazı Avrupa ülkeleriyle birlikte hava sahasını 6 günlüğüne kapatan İrlanda’daki havalimanlarında uçuşlar günlerdir kesintili olarak yapılabiliyor.

11.05.2010


 

Bağdat kan gölüne döndü

Irak’In güneyindeki El Suveyre kasabasında pazar yerinde düzenlenen iki intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

Yerel yetkililer, Bağdat’a 50 kilometre uzaklıktaki El Suveyre’de pazar yerindeki saldırıda, saldırganlardan birinin üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini, diğerinin de kullandığı araç içinde kendini havaya uçurduğunu bildirdi. Başkent Bağdat ile Musul ve Felluce kentlerinde düzenlenen saldırılarda da 24’ü Bağdat’ta olmak üzere 35 kişi hayatını kaybetti.

11.05.2010


 

Maden kazasında ölü sayısı 30'a yükseldi

Rusya’nIn Sibirya bölgesindeki Kemerovo’da bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamalarında ölenlerin sayısı 30’a yükselirken, 60 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Ria Novosti ajansının haberine göre, Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, iki grizu patlamasının meydana geldiği madende son belirlemelere göre 30 kişinin öldüğünü, 60 kişinin de kayıp olduğunu belirterek, arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Bakan, hasar gören havalandırma sisteminin onarıldığını bildirdi. 300 maden işçisinin bulunduğu sırada meydana gelen ilk grizu patlamasının ardından gönderilen kurtarma ekipleri de ikinci grizu patlamasıyla mahsur kalmıştı.

11.05.2010


 

İsrail, Refah’taki tünelleri bombaladı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki direnişçilerin tarafından önceki gün İsrail’e düzenlenen roket saldırısına, bölgenin güneyindeki Refah’ta tünelleri bombalayarak cevap verdi.

Ordu sözcülüğü, hava kuvvetlerine bağlı uçakların bölgenin güneyinde “iki terör mevziini” bombaladığını duyurdu. Bombardımanın, İsrail’in Gazze Şeridi yakınındaki kıyı kentlerinden Aşkelon’a düzenlenen Kassam roketi saldırısına karşılık olduğu belirtildi. Bölgedeki kaynaklar da uçakların, Refah sınırında iki tünele en az iki füze attığını, tünellerin büyük ölçüde tahrip olduğunu, can kaybının ise bulunmadığını kaydetti. Gazze’deki militan gruplardan roket saldırısını şimdiye kadar üstlenen olmadı.

11.05.2010


 

Sırbistan’da yeni toplu mezar

SIrbİstan’da Kosova yakınlarında ortaya çıkarılan büyük bir toplu mezarda, 1998-1999 yıllarındaki savaşta öldürülen 250 civarında Kosovalı Arnavutun cesedinin bulunduğu sanılıyor.

Sırp savaş suçları savcısı Vladimir Vukçeviç, Sırp savaş suçları savcılığı ve Eulex’in (Kosova Avrupa polis ve adalet misyonu) ortaklaşa çalışmada 250 Kosovalı Arnavutun cesedinin bulunduğu tahmin edilen bir toplu mezar ortaya çıkardığını belirtti. Savcı, toplu mezarın Kosova’ya 30-40 km uzaklıkta, Sırbistan’ın güneybatısındaki Raska kenti yakınlarında bulunduğunu ifade ederek, burada kazı çalışmalarının yakında başlayacağını ve kurbanların sayısının tanıkların verecekleri ifade ile havadan fotoğrafların analiziyle değerlendirilmekte olduğunu kaydetti. Sırbistan’ın geçmişinin karanlık safhalarından kaçmaya çalışmadığını bir kez daha ispatladıklarını belirten savcı, Belgrad’ın uyrukları ve makamlarından bağımsız şekilde tüm bu suçların faillerini adalet önüne çıkarmaya hazır olduğunu gösterdiğini söyledi. Kosova’da öldürülen yüzlerce sivilin ceseti, Yugoslavya’nın eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç’in polis güçleri tarafından özellikle Belgrad yakınları olmak üzere Sırbistan’ın çeşitli yerlerine götürülmüş ve gömülmüştü.

11.05.2010


 

Eroğlu, siyasî partilerle görüşüyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümeti kurma görevini vermeden önce Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasî partilerin yetkilileriyle görüşmelere başladı.

Eroğlu, ilk olarak, Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı başkanlığındaki ÖRP heyetiyle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşmeden önce basına yaptığı açıklamada, hükümet kurma konusundaki temaslara başladığını ve siyasî partilerin görüşlerini alacağını söyledi. Önce ÖRP, ardından diğer partilerle görüşeceğini ve nihai kararını vereceğini kaydeden Eroğlu, ‘’Önemli olan, zaman kaybı olmadan hükümeti kurmaktır. Hükümeti kurma görevini alacak olan kişinin, birçok alternatifi var. Alternatifleri değerlendirip hükümeti kurma noktasına gelince, Bakanlar Kurulu listesini getirir’’ dedi.

11.05.2010


 

İngiltere’de başbakan kim olacak?

Genel seçimde hiçbir siyasi partinin hükümeti oluşturacak çoğunluğa ulaşamadığı İngiltere’de, yeni başbakanının kim olacağı belirsizliğini koruyor.

İngiliz parlamentosunda geçen hafta yapılan genel seçimde, 36 yıl aradan sonra ilk kez hiçbir siyasi parti çoğunluğa sahip olacak oy oranına ulaşamadı. Seçimden, David Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti 306 milletvekili, Gordon Brown liderliğindeki İşçi Partisi 258 milletvekili, Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokrat Parti 57 milletvekili ve diğer partiler 28 milletvekili çıkardı. İngiltere’de bir siyasi partinin tek başına iktidar olabilmesi için 650 sandalyeli Avam Kamarasının en az 326’sını kazanması gerekiyor. Bu çerçevede partiler arasında koalisyonun hükümeti kurma görüşmeleri yapılıyor.

11.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım