11 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

İç göçün sebebi güvenlik ve işsizlik

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yürütülen ve TÜBİTAK’ın desteklediği projede, kentteki göç hareketleri mercek altına alındı. İç göç hareketlerine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla proje kapsamında bin 699 kişi üzerinde yapılan ankette de göçün genel anlamda güvenlik ve işsizlik nedeniyle yoğunlaştığı belirtildi.

TÜBİTAK’tan alınan bilgiye göre, ‘’Logit Modeller Kullanılarak Van İlindeki İç Göç Hareketlerine Ait Parametrelerin Tahminlenmesi’’ne yönelik, ‘’Hızlı Destek Projesi’’ Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr.Gürol Zırhlıoğlu öncülüğünde tamamlandı. Proje kapsamında, özellikle son 25 yıl içerisinde Van ve ilçelerinde yaşanmış iç göç hareketlerine etki eden faktörlerin belirlenmesine çalışıldı. Yapılan çalışmada bin 699 birey üzerinde anket çalışması yapılırken, çalışma Van merkezi ve 11 ilçede gerçekleştirildi.

Çalışma sonucunda, Van il merkezinde görüşülen bireylerin yüzde 74,5’inin göç ile bulundukları yerlere yerleştikleri, bu göçün yüzde 60’lık bir bölümünün kırsal kesimden ve ilçelerden gerçekleştiği görüldü.

Köyden kente yaşanan göçün en önemli sebepleri arasında yüzde 33,3’le güvenlik, yüzde 31,7 ile işsizlik ve yüzde 20,6 ile hane halkına bağımlı göçün geldiği belirlendi. İlçelerden şehir merkezine yaşanan göç olayında ise işsizliğin yüzde 38,3’le ön plana çıktığı saptandı. Katılımcıların göç öncesinde büyük oranda tarım ve hayvancılık ile uğraştıkları, göç sonrasında ise işsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldıkları belirlendi. Ayrıca, maddi sıkıntı ve uyum sıkıntısı gibi problemlerin de göç sonrasında yaşanan önemli sorunlar olduğu sonucu elde edildi.

Çalışmada, iç göçün önlenmesinde en etkili yolun gelir dağılımındaki dengesizliklerin bir an önce giderilmesi olduğu vurgulandı.

11.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İç göçün sebebi güvenlik ve işsizlik

  Vakıfların, Türkiye’nin gelişminde önemi büyük

  Gezende eriği marka olacak

  G. Antep - Karlstad mozaik köprüsü

  Kuvvetli yağış uyarısı

  Kuzulara brusella aşısı

  3 bin kişi köy hayrında buluştu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım