30 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Kayıp çocuklar ortak acımız

TBMM Kayıp Çocuklar Komisyonu Başkanı Halide İncekara, kayıp çocuklarla ilgili kamuoyunda büyük bir duyarlılık oluştuğunu, her geçen gün artan ihbar ve şikâyetler sayesinde, kayıp ve mağdur sayılarında kayda değer azalma sağlandığını bildirdi.

İncekara, yaptığı açıklamada, komisyonun bugüne kadar gerçekleştirdiği 15 toplantıda, yargı mensubu, bürokrat ve kademisyenlerden oluşan 17 uzmanın görüş ve çözüm tekliflerinin dinlendiğini kaydetti.

Komisyonun, kayıp ve istismara uğrayan çocuk vak'alarıyla gündeme gelen bazı illere de ziyaretler gerçekleştirdiğini ifade eden İncekara, komisyonun ayrıca, kaybolan ve bugüne kadar haber alınamayan çocukların ailelerini ve kaybolduktan bir süre sonra bulunan çocukların ailelerini kapsayan bir anket çalışması yürüttüğünü bildirdi.

Bu anketle, çocuğun kaybolmasıyla bulunması aşamalarında ailede yaşanan sosyal ve psikolojik değişikliklerin belirlenmesi, kaybolma sebeplerinin ortaya çıkarılması ve risk gruplarının belirlenmesinin amaçlandığını dile getiren İncekara, şu bilgileri verdi: ’’1997 yılından itibaren 29 binin üzerinde kayıp müracaatı yapılmış ve bunların 28 bine yakın bir kısmı bulunmuş, halen bin 500’e yakın çocuk, kayıtlarda kayıp olarak görülmektedir. Bunlardan 500’e yakını, sosyal hizmet kurumlarından kaçanlar ya da izinli gidip bir daha dönmeyenlerden oluşmaktadır. Çocuklar için yapılan kayıp başvurularıyla ilgili olarak, il bazında İstanbul birinci sırada yer alırken, Doğu ve Güneydoğu illerindeki artış ise dikkat çekiyor. Çocukların belli başlı kaçma sebepleri olarak aile içi baskı, şiddet, cinsel istismar, ekonomik sebepler, iş bulma, evlenme, televizyonun çocuklar üzerindeki etkisi gibi sebepler öne çıkmaktadır.

Öte yandan, dünya genelinde çocukların kaçırılma sebepleri ise çocuk seks turizmi, iş gücü sömürüsü, yasa dışı evlât edinme, dilendiricilik, evlilikler, fidye ve organ ticaretidir. Türkiye’de organ mafyasıyla ilgili bulgulara rastlanmadığı, bizzat Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından teyit edilmiştir.’’

Komisyonumuz, başta basın yayın organları olmak üzere bütün kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve kamuoyunun büyük desteği ve teklifleriyle önemli mesafeler kat etmiştir. Hepimizin ortak acısı olan bu konu, kamuoyunda büyük bir duyarlılık oluşturmuş, her geçen gün artan ihbar ve şikâyetler sayesinde, kayıp ve mağdur sayılarında kayda değer azalma sağlanmıştır. Bu farkındalığın artışıyla birlikte çocuk kaybı ve istismarı vak'alarının toplumsal sır olmaktan çıkarak kamuoyu ile paylaşıldığı gerçeği hepimizin geleceğe dönük umutlarını arttırmıştır. Toplumsal farkındalığın artmasında basınımızın büyük katkısı yadsınamaz bir gerçektir.”

AİLELER ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKMALI

İncekara, şu konuları dile getirdi: ’’Ailelerin çocuklarının kimlerle görüştüklerini, ilişkilerini takip etmeleri, çocuklarına sahip çıkmaları ve onları sürekli bilgilendirmeleri gerekiyor. Okulda, sokakta sürekli çocukların takip edilebilmesi elbette mümkün değildir. Bu yüzden çocukların niçin-nasıl kaçırıldığı çocukların anlayabileceği bir dille anlatılmalıdır. İnternet kullanımının, okul durumunun, arkadaş ve sosyal ilişkilerinin takip edilmesi gerekmektedir. Kayıp veya kaçak olduğu düşünülen herhangi bir bilginin de derhal emniyet birimleriyle paylaşılması gerekmektedir.” İncekara, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, kayıp çocukların aranması sırasında yapılan iş ve işlemlerde standartlaşmayı sağlamak amacıyla ‘’Kayıp Çocuk Rehberi’’ hazırladığını ve bütün illere gönderdiğini ifade etti. Çocuk Şube Müdürlüklerinin halen 4 bin 632 olan yetişmiş personeline yönelik gelişmiş eğitim çalışmalarını ve mevcut sayılarını arttırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. İncekara, ‘’iz takip köpekleri’’nin yetiştirildiğini, SHÇEK’in de, kurumlardan izinsiz ayrılan çocukların ‘’on-line’’ takip edilebilmesine yönelik bir sistem oluşturma çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi.

30.05.2010


 

Kilis’te 200 ev ve iş yerini su bastı

Kilis’te sağanak yağış dolayısıyla 200 ev ve iş yeri ile Kilis Emniyet Müdürlüğü’nün bodrum katını su bastı, Musabeyli ilçesinde bir köprü yıkıldı.

Kilis Valisi Turhan Ayvaz, yaptığı açıklamada, sağanak yağışın saat 16.00’da başladığını ve yaklaşık bir saat sürdüğünü belirtti. Yağış dolayısıyla şehir merkezindeki 200’e yakın ev ve iş yeri ile Emniyet Müdürlüğü bodrum katını su bastığını belirten Ayvaz, şunları söyledi: ’’Yağış dolayısıyla meydana gelen sel nedeniyle Musabeyli ilçesinde bir köprü yıkıldı. 100’e yakın küçük ve büyükbaş hayvan sel sularına kapıldı ve 20’si telef oldu. Beşevler Semti’ndeki bir apartmanın bodrum katında mahsur kalan çocuk polis panzeriyle kurtarıldı. Bir afet yaşadık. Gaziantep-Kilis yolu Söğütlüdere kesimindeki çay bahçesi sular altında kaldı. Yol açma çalışmaları sürüyor. İtfaiye ekipleri ve vatandaşların iş makineleriyle duruma müdahale edildi. 100’e yakın araç sel suları dolayısıyla hasar gördü.’’ Ayvaz, zarar tesbit çalışmalarının en kısa sürede yapılacağını ve vatandaşların mağduriyetinin giderileceğini kaydetti. Bu arada yağış dolayısıyla Kilis Asri Mezarlığı’nın ihata duvarı yıkıldı ve bazı vatandaşlar sel dolayısıyla mahsur kaldı.

30.05.2010


 

Bucak’ta kuduz şüphesi

Burdur’un Bucak ilçesine bağlı köyde, kuduz şüphesi dolayısıyla karantina altında tutulan hayvan telef oldu. Edinilen bilgiye göre, Kızılcaağaç köyünde oturan İ. G, ahırındaki dört büyükbaş hayvandan birisinin hasta olduğunu İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirdi. İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bağlı veterinerler tarafından hastalığı incelemeye alınan hayvanın yem yememesi, ağzından salyalar akması sebebiyle kuduz şüphesi tesbit edildi.

Veterinerlerin hayvanı imha talebine hayvan sahibi İ. G. karşı çıktı ve bu sebeple hayvan ayrı bir ahıra yerleştirilerek karantina altına alındı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince köyde muhtemel bir salgına karşı bütün küçük ve büyük baş hayvanlar aşılandı.

Köyde bir başka ahırda ise gözetim altında karantina tedbirleri alınarak tutulan hasta bir hayvan, telef oldu. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince muhtemel kuduz bulaşmasına karşı hayvan, köy dışında kazılan ve içerisine ilâç ile kirecin döküldüğü çukura gömüldü. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, ayrıca hayvandan incelemelerde bulunmak üzere parça aldı. Kızılcaağaç Köyünün, hayvanın kuduzdan öldüğünün saptanması durumunda, altı ay karantina altında tutulacağı bildirildi. Şüpheli hayvan ölümü görülen evin ve ahırın etrafı, ilâçlama ve kireçle dezenfekte edilirken, hayvan sahibi ve ailesine de tedbir amacı ile kuduz aşısı yapıldı.

30.05.2010


 

Diyadin’de heyelan

AğrI’nIn Diyadin ilçesi Gedik Köyündeki heyelan dolayısıyla, Gedik ve Yanıkçukur Köyü yolu ulaşıma kapandı. Su şebekesi zarar gördüğü için ilçeye su verilemiyor. Aşırı yağışlar dolayısıyla ilçeye 28 kilometre uzaklıktaki Gedik ile Yanıkçukur Köylerinin ilçeyle bağlantılarını sağlayan yolda, heyelan dolayısıyla ulaşım sağlanamıyor. Bölgeden geçen şebeke suyu boruları da zarar görünce Diyadin ilçe merkezine su verilemiyor. Devlet Su İşleri ve ilçe özel idare ekiplerinin, bölgede çalışmalara başladıkları belirtildi. Öte yandan, Diyadin Kaymakamı Berkan Sönmezay, Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi, DSİ 85. Şube Müdürü Celalettin Demir, İl Afet İşleri Müdürü Erkan Gürcan ve Jeoloji mühendisleri ile bölgede incelemelerde bulundu ve çalışmaları takip etti.

30.05.2010


 

5 bin kök Hint keneviri ele geçirildi

Adana’nIn Ceyhan ilçesinde, 5 bin kök dişi Hint keneviri ele geçirildiği bildirildi. Alınan bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, ilçeye bağlı Değirmendere köyünde Cengiz Y’ye (50) ait bahçede arama yaptı. Yapılan aramada, 5 bin kök dişi Hint keneviri ele geçirildi. Zanlının gözaltına alındığı olayla ilgili soruşturma sürüyor.

30.05.2010


 

Keşan’da orta şiddette deprem oldu

Edİrne’nİn Keşan ilçesinde 4.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 08.10’da, merkez üssü Keşan ilçesi olan 4.4 büyüklüğünde, orta şiddette bir deprem meydana geldi.

30.05.2010


 

Fetih kutlamaları duâlarla başladı

İstanbul’un fethinin 557. yıldönümü çeşitli faaliyetlerle kutlanıyor. Kutlama faaliyetleri Fatih Camii bahçesindeki Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesinde yapılan duâlarla başladı.

İstanbul’un fethinin 557. yıldönümü kapsamındaki faaliyetler, sabah saatlerinde Fatih Camii bahçesinde bulunan Fatih Sultan Mehmed Han’ın türbesine yapılan ziyaretle başladı. İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı vekili Ahmet Selamet, İstanbul Garnizon Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı, ve diğer yetkililer hazır bulunduğu ziyarette din görevlilerince Fatih Sultan Mehmed’in kabri başında Kur’ân-ı Kerim okundu ve dua edildi. Türbe içerisinde, Vali Muammer Güler, İBB Başkan vekili Ahmet Selamet’ten türbe hakkında bilgi aldı. Kutlamalar Fatih Parkı’ndaki Fatih Anıtı’nda düzenlenen törenle devam etti. Anıta, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet ve Garnizon Komutanı Bülent Dağsalı birer çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla birlikte Türk Bayrağı göndere çekildi.

30.05.2010


 

Tır devrildi, tonlarca domates yağmalandı

Antalya-Burdur karayolunda devrilen TIR’da bulunan tonlarca domates, yoldan geçen vatandaşlar tarafından yağmalandı. Edinilen bilgiye göre, dün gece Antalya-Burdur karayolunda Murat Metin yönetimindeki 07 ZM 453 plâkalı TIR, Bucak ilçesinin Çamlaraltı mevkiinde şarampole devrildi. Kazanın ardından TIR, bugün olay yerine gelen çekici tarafından kaldırıldı. TIR’ın kaza yerinden kaldırılmasının ardından domatesler karayolundan geçen vatandaşlar tarafından yağmalandı. Kaza yapan TIR’daki malların sahibi domateslerin yağmalanmasını önleyemedi. Polisten yardım isteyen domateslerin sahibi, bir süre sonra malının yağmalanmasını engelleyemeyince olay yerinden ayrıldı. TIR’dan dökülen tonlarca domates ise bir saat içerisinde yağmalandı.

30.05.2010


 

Kayseri’de suç örgütü operasyonu

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü soruşturma kapsamında ‘’suç örgütü kurarak, ihalelere fesat karıştırdıkları’’ iddiasıyla Kayseri’de gözaltına alınan 41 kişiden 11’i tutuklandı. Kayseri’den Ankara’yagetirilen şüpheliler, adliyedeki adlî tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi. Daha sonra soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılarına ifade veren şüphelilerden 28’i, ‘’suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak’’, ‘’ihalelere fesat karıştırmak’’, gibi suçlardan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliğine çıkarılan şüphelilerden 11’i tutuklandı, 17’sı serbest bırakıldı. Şüphelilerin, suç örgütü kurarak, Erciyes Üniversitesi ile bazı sağlık kuruluşlarının temizlik, güvenlik ve yemek ihalelerine fesat karıştırdıkları öne sürülüyor.

30.05.2010


 

Tarım alanları dolu yağışından zarar gördü

Tokat’ta etkili olan dolu yağışı, bazı belde ve köylerde tarım alanlarına zarar verdi. Alınan bilgiye göre, Kazova bölgesinde bulunan merkeze bağlı Güryıldız ve Emirseyit beldeleri ile Söngüt köyü ve diğer bazı köylerde akşam saatlerinde dolu yağışı etkili oldu. Yaklaşık 20 dakika süren dolu yağışı dolayısıyla bölgedeki bazı tarım alanları zarar gördü. Ekili arazilerin dolunun ardından beyaza büründüğü görüldü. Bu arada dolu yağışı, bazı arı üreticilerinin arılarının telef olmasına da yol açtı. Tokat Valisi Şerif Yılmaz, yaptığı açıklamada, akşam karanlığı olduğu için Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yarın sabah hasar tesbit çalışmasına başlayacaklarını belirterek, ‘’Şu anda zararla ilgili bir şey söylemem yanlış olur’’ dedi. Emirseyit beldesinde çiftçilik yapan Turgay Algül, dolu yağdığı saatte dışarıda hayvan otlattığını ifade ederek, ‘’Hayvanlar bir anda kaçışmaya başladı. 70-80 dönüm bahçem var, şu anda tahrip oldu. Mahsulümüz dolunun altında kaldı. Hayatımda ilk defa böyle bir dolu gördüm. Dolu yağıyordu ama böyle yağmıyordu’’ diye konuştu.

30.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.