10 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Ankara’nın tavrı artık değişmez

İsraİl’İn aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’nin israil’e karşı politikasını değiştirmek için çaba göstermenin faydasız olacağını öne sürdü.

Lieberman, Türkiye’de stratejik bir değişim yaşandığını, dolayısıyla jest yaparak da Ankara’nın İsrail tavrını değiştirmenin mümkün olmadığını iddia etti. Lieberman, Mısır’ın Gazze ablukasını deleceği yönündeki iddialara da, “Gazze’de sükûnet Mısır’ın lehine” şeklinde cevap verdi. New York’ta Amerikan Büyük Yahudi Örgütleri Başkanları Konferansı’nın üyeleriyle bir araya gelen Lieberman, “Yeni bir çaba ve jestle toplumda büyük bir değişim yaşanan Türkiye’nin İsrail’e karşı tutumunu değiştirebileceğimizi düşünmek hatadır” dedi. Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıdan sonra İsrail’in dünya kamuoyu önündeki imajını düzeltmek amacıyla Yahudi örgütleri ve İsrailli temsilcilerle bir araya gelen Lieberman’ın, ABD ziyaretleri sırasında Amerikalı yetkililerle bir araya gelmeyeceği belirtiliyor.

10.06.2010


 

AHLÂKSIZ TEKLİF VE ÇİRKİN PAZARLIK

Savunma Bakanı Barak'ın “Ambargoyu farklı yollarla sürdürmek için çalışıyoruz” mesajından sonra İngiliz Daily Telegraph gazetesi, uluslararası toplumun gemilere baskınla ilgili iç soruşturma yapılmasını kabul etmesi halinde İsrail'in de Gazze ablukasını hafifletmeyi kabule hazır olduğunu yazdı.

MEYVE SUYU VE KURABİYEYE İZİN ÇIKTI

Bilâhare İsrail'in Gazze'ye “meyve suyu, kurabiye ve baharat girişine izin vereceği” yönünde gelen haberler ise, “Ambargoyu hafifletmekten neyi kast ettiği anlaşıldı, Tel Aviv hükümeti hem Gazze'deki Filistinlilerle, hem de ablukanın kalkması için baskı yapan dünya ile alay ediyor” yorumlarına yol açtı.

İsraİl dünya İle dalga geçİyor

İngİlİz Daily Telegraph gazetesi, uluslararası toplumun gemilere baskınla ilgili iç soruşturma yapılmasını kabul etmesi halinde İsrail’in de Gazze Şeridi’ne ablukayı hafifletmeyi kabule hazır olduğunu yazdı. Daily Telegraph’ta adının açıklanmasını istemeyen ve İsrail ile müzakerelere yakın Batılı bir kaynağa dayandırılan haberde, İngiltere’nin geçen hafta ablukanın hafifletilmesine ilişkin bir belgeyi ortada gezdirdiği belirtilerek, İsrail’den Gazze’ye geçiş noktalarına ulaşımı kolaylaştırması ile 2008-2009’da Gazze’ye düzenlediği saldırılarda yıkılan 60 bin evin inşası için malzeme göndermesi için BM’ye izin vermesinin istendiği kaydedildi.

Habere göre, aynı kaynak, ‘’İsrail sivillere gönderilen ürünlere ilişkin esneklik gösterebilir’’ ifadesini kullandı. Haberde ayrıca, İsrailli yetkililerin ise işbirliği yapma istekleri ile gemi baskınıyla ilgili soruşturma meselesi arasında bir bağlantı bulunduğunu inkar ettiği de ifade edildi.

ABD’NİN TÜRKİYE VE İSRAİL ENDİŞESİ

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye-İsrail ilişkilerinin kötüye gitmesinden endişe duyduğunu söyledi. İngiltere’nin başşehri Londra’da temaslarda bulunan Gates, ilişkilerin bozulmasının bölgesel istikrara olumsuz etkisinden duyduğu endişeyi de ifade ederek, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin zaman içinde yeniden düzelmesini umduğunu kaydetti. Gates ayrıca, Avrupa’nın Türkiye ile bağları arttırmak konusundaki isteksizliğinin, Ankara’yı doğuya doğru ittiğini belirtti.

10.06.2010


 

Soruşturma başlatılmalı

Orta Doğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyla ilgili olarak uluslararası, tarafsız bir soruşturmadan yana olduğunu söyledi.

Blair, İsrail’in Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, gemi saldırısı olayı için yapılacak bir soruşturmanın da tam ve tarafsız olması gerektiğini, bu soruşturmaya uluslararası unsurların da katılabileceğini ifade etti. Blair, geçen hafta, Beytüllahim’de düzenlenen Filistin Yatırım Konferansı’na katılmıştı.

10.06.2010


 

Obama, önce Abbas, sonra Netanyahu ile görüşecek

ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan gemilere saldırısından yaklaşık bir hafta sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geleceği bildirildi.

Abbas’ın ziyaretinin aslında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Kuzey Amerika ziyaretinin arkasından yapılması bekleniyordu, ancak İsrail Başbakanı gemi saldırının ardından ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönmüştü. Amerikalı üst düzey bir yetkili, son gelişmelerle bağlantılı olarak Obama ile Abbas görüşmesinde Gazze’deki insani durumun gündeme gelmesinin beklendiğini belirtti. Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Başkanı Barack Obama ile ertelenen görüşmesinin ay sonunda gerçekleşmesi bekleniyor. Jewish Telegraphic ajansının haberine göre, Netanyahu 28-29 Haziran tarihlerinde ABD’nin başkentinde olacak.

10.06.2010


 

Castro: İsrail, İran’a saldırabilir

Küba lideri Fidel Castro, İsrail’deki hükümetin İran’a nükleer saldırı düzenleyeceğinden endişe ettiğini yazdı.

Yerel basınla internetteki Cubadebate.cu adresinde yayımlanan yazısında Castro, İran’a yeni yaptırımları oylaması beklenen BM’nin ‘’olayların akışını değiştiremeyeceğini’’ ifade etti ve ‘’çok kısa bir süre sonra İsrail’i yöneten aşırı gericiler İran’ın direnişine çarpacak. İsrail de, nükleer gücünü bağımsızca harekete geçirmek ve kullanmaktan çekinmeyecek’’ ifadesini kullandı. İsraillilerin, ‘’İran’ın uranyumun bir kısmını zenginleştirdiği tesisleri yıkmayı deneyeceklerinin açık olduğunu’’ söyleyen Castro, ‘’İsrail’in Gazze’ye yardım götüren insani yardım filosuna saldırdığı zamanki gibi, yani her zamanki gibi, faşist fanatizmle hareket edeceği açıktır’’ dedi.

10.06.2010


 

Başörtülü öğrencinin hukuk zaferi

Fransa’nın başkenti Paris’te mahkeme, başörtülü bir öğrenciyi derslere almayan özel eğitim merkezini mahkum etti. Mahkeme, ‘’ayrımcılık’’ suçundan özel eğitim merkezinin 15 bin euro tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Fransa’da 2004 yılında kabul edilen yasa, orta dereceli devlet okullarında dinî simge ve giysilerle derslere girilmesini yasaklıyor. Ancak bu yasa, yüksek eğitim kurumlarını kapsamıyor.

Fransa’da başörtü zaferi

Fransa’nIn başşehri Paris’te mahkeme, başörtülü bir öğrenciyi derslere almayan özel eğitim merkezini mahkûm etti. Mahkeme, ‘’ayrımcılık’’ suçundan ‘’Afuna’’ adlı özel eğitim merkezinin 15 bin avro tazminat ödemesini kararlaştırdı. Öğrenci, eğitim merkezinden 160 bin avro para talep etmişti. Adı açıklanmayan 26 yaşındaki genç kadın, 2005 yılında muhasebe diploması almak için söz konusu özel eğitim merkezine kayıt yaptırmıştı. Fransa’da 2004 yılında kabul edilen yasa, orta dereceli devlet okullarında dini simge ve giysilerle derslere girilmesini yasaklıyor. Bu yasa, yüksek eğitim kurumlarını kapsamıyor. Hükümetin kamuya açık yerlerde yüzü tamamen kapatan giysiyi yasaklamaya yönelik tasarısının gelecek ay mecliste tartışılması bekleniyor.

10.06.2010


 

Çocuk askerler için tedbirler yetersiz

Eğİtİm eksikliği, yoksulluk, zorunlu göç ve sınırlarda denetimsizliğin, çocukların asker olarak kullanılmasının sebepleri arasında olduğu bildirildi.

Konuya ilgili olarak Çad’ın başkenti Encemine’de başlayan uluslar arası konferansa katılan uzmanlardan BM Çad insani eylem koordinatörü Michele Falavigna, yoksulluk içinde yaşayan, taciz kurbanı olan, çatışma bölgelerinde yaşayan veya eğitim imkânları kısıtlı olan çocukların asker olarak kullanılma ihtimalinin fazla olduğunu belirtti. Dünyada 18 yaşından küçük erkek ve kız 300 binden fazla ‘’çocuk askerin’’ 30’dan fazla çatışma alanında yer aldığı kaydedildi. BM Çocuk Fonu UNICEF, çatışmalar yüzünden yerlerinden olanlar ve komşu ülkelerden mülteci akımının, çocukların korunmasına ilişkin ciddî bir sorun teşkil ettiğini belirtiyor.

10.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.