10 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Hep mazlûmun yanında olduk

Gazze’de yaşanan insanlık dramı karşısında sessiz kalamayan, halkın içinde bulunduğu zor şartları bir nebze hafifletmek için her türlü çabayı ortaya koyan Türk insanı, tarih boyunca daima mazlumun yanında oldu.

Ağır ambargo şartları altında açlığa ve sefalete terk edilen Gazze halkına götürülmek üzere yola çıkan yardım gemilerinin İsrail askerlerinin saldırısına uğraması ve 9 Türk’ün hayatını kaybetmesi, dünyanın ilgisini yeniden bölgeye çevirdi. Türkler tarih boyunca zulme uğrayanların sığınacakları ilk kapı olarak görüldü ve sığınanlara da her zaman kucak açıldı. Dini inançları sebebiyle İspanya’dan kovulan Yahudilere de yine ilk sahip çıkan, koruma altına alan Osmanlı idi. İspanya Kralı Ferdinand ile Kraliçe İzabella, 31 Mart 1492’de imzaladıkları kararla Hristiyanlığı kabul etmeleri istenen Yahudiler, yeni bir yurt arayışına girdi. Birçok ülkenin kabul etmediği Yadudilere Akdeniz’in diğer ucundaki Osmanlı İmparatorluğu’nun Padişahı Sultan II. Bayazıd sahip çıktı. Vatansız kalmış Yahudiler, İspanya’dan gemilerle Osmanlı topraklarına kabul edildiler. 1848-1849 Macar İhtilâli’nin Rus ve Avusturya orduları tarafından bastırılması üzerine, başta Macar milli kahramanı Lajos Kossuth olmak üzere bakanlar, üst düzey askeri ve sivil yöneticiler Osmanlı Devleti’ne sığındı. Osmanlı’ya sığınanlar arasında çok sayıda Polonyalı da vardı. Macar millî kahramanı Lajos Kossuth, sığınmak üzere Osmanlı sınırına geldiği zaman Sultan Abdülmecid’e bir mektup gönderdi, kendisi ve yanındakiler için sığınma talebinde bulundu. Kossuth, Osmanlı Devleti’nin sığınma talebine nasıl baktığını bu mektupla öğrenmek istedi. Sultan Abdülmecid, mültecilerin kendisinin misafiri olduklarını, saçlarının bir teline zarar gelmesindense tebaasından 50 bin kişinin kurban edilmesini yeğleyeceği cevabını verdi. Sultan Abdülmecid, Rusya ve Avusturya’nın mültecilerin kendilerine iade edilmeleri için Bab-ı Ali üzerinde yoğun baskı kurdukları dönemde yayımladığı deklarasyonda, ‘’Tacımı veririm, tahtımı veririm, fakat devletime sığınanları asla geri vermem’’ ifadesine yer verdi. Kossuth, Osmanlı Devleti’nden ayrıldıktan sonra İngiltere’de yaptığı bir konuşmada, hayatını güvence altına alan ve düşmanlarına teslim etmeyen Türkleri, ‘’Bugünkü hayatım ve hürriyetime sahipliğim, Avusturya ile Rusya’nın tehditlerine, baskılarına rağmen beni ve arkadaşlarımı muhafaza eden Türkler sayesindedir. O Türkler ki, yüksek hislerle ve insan haklarına saygılı oluşları ile bütün tehditlere boyun eğmediler. Türk milleti bu yönüyle üstün bir güce sahiptir. Türkiye’nin bugün ve istikbalde mevcut olması Avrupa’nın ve insanlık âleminin yararınadır’’ ifadelerini kullandı.

BOLŞEVİK İHTİLÂLİNDEN SONRA YİNE

TÜRKİYE’YE SIĞINDILAR

1917 Bolşevik İhtilâli sonrası ülkelerini terk eden Beyaz Ruslar, ilk durak olarak Türkiye’yi seçtiler. Yazar Jak Delon, kaleme aldığı ‘’Beyoğlu’nda Beyaz Ruslar’’ adlı eserinde, Türkiye’ye kaçan Beyaz Rusların hayatını anlatırken, o dönemleri yaşayanların anılarına yer veriyor. Eserde bir Beyaz Rus, Türkiye’yi seçme nedenlerini, ‘’Rusya’dan kaçarken hep şunları düşündük: İspanyol engizisyonundan kaçan Yahudilere kapılarını açan tek ülke olan Türkiye, 1920’lerde bizi de geri çevirmeyecektir’’ sözleriyle özetliyor. Hitler döneminde siyasî ve ırkçı nedenlerle işlerinden olan, sanatlarını icra edemez hale gelen ve hayatları tehlikeye giren binlerce Yahudi kökenli ya da sosyal demokrat düşünceye sahip Alman, 1933’ten itibaren gidecek ülke ararken, aralarında bilim adamı, mimar, mühendis, san'atçıların da bulunduğu bir bölümü Türkiye’ye sığındı. Sovyetler Birliği’nin 1979’da Afganistan’ı işgali sonrası sonrası ülkeden kaçan yaklaşık 4 bini Türkiye’ye göç ederken, İran’daki devrim sonrası da birçok muhalifin sığındığı ilk yer Türkiye oldu. Saddam Hüseyin’in korkusu, Jivkov rejiminin baskısı ve Sırp zulmünden kaçan binlerce kişi de, huzuru ve mutluluğu bulmak için güven duyduğu topraklara sığındı.

YARDIM KURULUŞLARI 100’Ü AŞKIN ÜLKEYE

DESTEK TAŞIDI

UluslararasI barışın sağlanması amacıyla 1950 yılında Kore Savaşı’na katılan Mehmetçik, gösterdiği üstün başarıyla gönülleri fethetti. Mehmetçik, daha sonraki yıllar içinde BM ve NATO kararlarıyla Bosna-Hersek’ten Somali’ye, Afganistan’dan Sudan’a dünyanın birçok zorlu coğrafyasında insanların huzur ve mutluluğu için mücadele verdi. Görev yaptığı her coğrafyada insanların gönüllerini kazanan Türk askeri, dünya barışı için yaptığı başarılı görevlerle her zaman takdir topladı. 11 Haziran 1868 tarihinde ‘’Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’’ adıyla kurulan Kızılay, Türk insanının merhamet duygusunu dünyanın her tarafına taşıdı. Afetlerde yardıma koşan Türk Kızılayı, götürdüğü yardımlarla Moğolistan’dan Senegal’e, Suriye’den Filistin’e, Çad’dan Dominik’e onlarca ülkede insanların yaralarına merhem oldu. Türk insanının yardımseverliği ve hayırda yarışı dolayısıyla son yıllarda kurulan Kimse Yok Mu, Deniz Feneri, Yardımeli, Cansuyu, İHH İnsanî Yardım Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları 100’ü aşkın ülkeye Türk insanının desteğini taşıdı.

10.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Beslediği kalemler İsrail’i destekliyor

  Kamu Güvenliği Müsteşarlığına esastan inceleme

  Türkiye’nin kalkınma hedefleri açıklanacak

  Dünya İsrail’i tecrid etsin

  Kuzu: Mahkeme, yanlışına devam ediyor

  Vize çilesi bitsin

  Ambargo kalksın

  Sessiz kalmak vicdanları yaralar

  RTÜK Kanun Tasarısı komisyonda

  MHP, Meclis araştırması istedi

  YAZ KUR’ÂN KURSLARINDA ENGELLİLERE ÖZEL EĞİTİM

  Liseli mucitten maliyetsiz elektrik

  Eğitim Şûrâ Raporu Bakan Çubukçu’da

  İşsizler ordusunu genel liseler arttırıyor

  Köpek, çocuğu komalık etti, sahibi serbest kaldı

  Hep mazlûmun yanında olduk

  iPhone 4’ü Turkcell ve Vodafone getirecek

  Online alış veriş öncesi dikkat edilmesi gerekenler

  Çorum’a ‘Çorap Köy’ de kurulacak

  İlk Doğa Bilimleri Fakültesi Manisa’da açılacak

  112’lerde lisan bilen elemanlar görev yapacak

  İsrailli Fahima İslâmiyeti seçti

  46 farklı şehirden öğrenci aynı okulda

  Yoksulun yüzü ‘Yenikart’la güldü

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.