13 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Türkiye, dünyaya AB ile açılır

Institut du Bosphore Bilim Kurulu Eş Başkanı Kemal Derviş, “Avrupa ilişkilerinin dinamizmi olmadan, Türkiye dünya sahnesinde o kadar önemli bir rol oynayamaz” dedi.

TÜSİAD ve Institut du Bosphore tarafından “Türkiye ve Dünya: Yeni Oyuncular, Yeni Vizyonlar” ana temasıyla düzenlenen “Boğaziçi Semineri”nde konuşan Derviş Fransa ile Türkiye ve Türkiye ile Avrupa arasında görüşlerin artık eskisi kadar geçerli olmadığını belirtti. Derviş, “AB’ye üye olmak, mekanik bir süreç değil, yani Türkiye’nin bütün kriterlere uyması tek başına yeterli değil. Avrupa’nın geleceği belirlenmedi henüz. Dünya değişiyor, Avrupa değişiyor, Avrupa kendi geleceğini yaratmak zorunda” dedi.

Derviş, Türkiye’nin Avrupa’nın içinde olması ve Türkiye’ye AB konusunun daha iyi anlatılması gerektiğinin altını çizdi. “AB’ye inanan bir insanım, hatta bunun insanlık tarihinin en önemli projelerinden biri olduğuna inanıyorum” diyen Derviş, şöyle devam etti: “Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğu gibi, Türkiye’nin de Avrupa’ya ihtiyacı var. Türkiye’nin kendi bölgesinde önem kazanması beni memnun ediyor. Bütün bunların sonucunda Türkiye’ye önemli avantajlar gelebilir. Türkiye hem bölgesel, hem de küresel düzeyde önem kazanmaya başlıyor. Ülkenin güçlenmesi ve dünya olaylarına dahil olmak istemesi güzel şeyler, ama inanıyorum ki Türkiye’nin gücünün büyük bir kısmı Avrupa ile olan ilişkilerinden geliyor. Bütün ülkeler, özellikle Müslüman ülkeler Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerini yakından izliyor ve buna önem veriyor. Türkiye’nin uluslararası alanda çok daha aktif olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye, aynı şekilde Avrupa dinamizmini de sürdürmeli. Avrupa ilişkilerinin dinamizmi olmadan Türkiye dünya sahnesinde o kadar önemli bir rol oynayamaz.”

LELLOUCHE: İSRAİL’İN ŞİDDET POLİTİKASINA DA KARŞIYIZ

FRANSA'NIN Avrupa İşleri Bakanı Pierre Lellouche da Fransa’da modern Türkiye’nin çok iyi tanınmadığının kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Fransa’nın Avrupa’nın geleceğine ümitle baktığını ifade eden Lellouche, ‘’Türkiye bizim için kilit bir ortak. 21. yüzyıl Türkiye’si gelişen bir güç olarak ortaya çıkıyor. Türkiye, Doğu ile Batı arasında köprü olmuştur. Soğuk Savaşın sona ermesiyle ve küreselleşmenin genişlemesiyle Türkiye, bütün avantajlarını kullanacaktır. Türkiye çok yakında kıtanın en kalabalık ülkesi olacaktır. Genç, çalışkan ve girişimci nüfusa sahip Türkiye, Avrupa’nın en önemli aktörü olacaktır’’ diye konuştu. Türkiye’nin çok aktif bir diplomasiye sahip olduğunu gördüklerini aktaran Lellouche, şöyle devam etti: ‘’Son günlerde biz Batılılar, Doğuya bağlandığı zaman Batının Türkiye’yi kaybedeceğini düşünüyoruz. Aslında bu, Soğuk Savaş zamanından kalma bir düşünce, bence geçerli değil. Hiç kimse Türkiye’yi kaybetmiş değil. Türkiye kendi ulusal çıkarlarını koruyor. Türkiye Batıda olduğu kadar Doğuda da faaliyet gösteriyor.’’ Lellouche, Fransa’nın Türkiye ile yan yana, her türlü teröre karşı mücadele etmeye hazır olduğunu bildirdi. Orta Doğu ve Gazze olaylarında Türkiye’nin bölgedeki hareketlerini takdirle karşıladıklarını ifade eden Lellouche, ‘’9 vatandaşın ölümünün ve birçok kişinin yaralanmasının acı bir şey olduğunun bilincindeyim. İsrail’in şiddet politikasına da karşıyız’’ dedi.

13.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  100 çocuktan 19’u işçi

  SBS’LERİN GELECEĞİ BELİRSİZ, SINIFLAR BOŞALDI

  Hac için sağlık personeli başvurusu yarın başlıyor

  Şehadet mi, anne mi?

  AYM rejim değil, hukuk bekçiliği yapsın

  Eksen değil, ekonomi kaydı

  Gönül: Heron uçaklarını kullanabiliriz

  Ergenekon duruşması 23 Ağustos’a ertelendi

  Yanarak can verdiler

  İstanbul’da, 14 saat su kesintisi uygulanacak

  Emniyete “başpolis” geliyor

  Özkök’ün yerine 3 aday

  “Ergenekon gecekondusu” kebapçı oluyor

  Hakkâri’de 1 terörist etkisiz hale getirildi

  Yeni Galata Köprüsü Salı günü kapatılacak

  Din hizmetleri camiye hapsedilemez

  AB hedefimiz uzun soluklu

  AB, Türkiye’yi almaya mecbur

  Kılıçdaroğlu: AYM kararları da eleştirilebilir

  Ergin: İyi niyetli olmayanlarla mücadele sürecek

  Türkiye, dünyaya AB ile açılır

  Suriye ile ortak sınır kapısı

  KARADENİZE HES TEHDİDİ

  Meksika’da şimdi de mürettebat zehirlendi

  Chavez, sigara ve alkole savaş açtı

  Kaplumbağa operasyonu

  Sumocu Türk robotlar

  Üç Ayları manevî arınmaya vesile kılmalıyız

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.