22 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Kültür gezileri ilgi görüyor

İSTANBUL’UN önemli kültür miraslarından olan Yıldız Sarayı, kültür tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan’ın rehberliği eşliğinde gezildi.

Yaklaşık 50 kişilik bir grubun katıldığı gezide, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamid’in bilinmeyen yönleri ve tarihe tanıklık eden Yıldız Sarayı’nda yaşanan olaylar anlatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Turizm Müdürlüğü’nün düzenlediği, Kültür A.Ş.’nin yürüttüğü “Kültür Elçileri Programı” çerçevesinde katılımcılar, “İstanbullu olma” bilincini arttırdılar.

Tarihçi Süleyman Zeki Bağlan, Abdülhamit’in kültürel hayata önem verdiğini vurgulayarak, Batı müziği dinlediğini söyledi. Padişahın Yıldız Sarayının bahçesinde bir tiyatro sahnesi yaptırdığını kaydeden Bağlan, tiyatroda kimsenin sırtı padişaha dönük olmasın diye sandalyelerin olmadığına dikkati çekti.

Bağlan, Padişahların aldıkları dersi şöyle anlattı: “Osmanlı Padişahları Ramazan ayında haftada iki kere huzur derslerine katılıyor. Huzur derslerine büyük âlimler geliyor. Bunlarda muhatap ve mukarrir var. Mukarrir; ikrar eden, konuşan söyleyen anlamındadır. Muhatap da karşısındaki. Bunların hepsi müderris, çok üst seviyedeki insanlardır. Padişaha ders veriyorlar. ‘Padişahım dikkat et, din bunu söylüyor’ demek istiyorlar. Diğer saraylarda da huzur dersleri oluyordu. Bülent Ecevit’in dedesi Mustafa Şükrü Efendi de bu derslere katılan zatlardandır.”

Osmanlı saltanatının dördüncü büyük sarayı olan Yıldız Sarayı, 500 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Sarayda, birçok değerli eser sergilenirken, tarihin mühim ressamlarına ait tablolar, hattatların eserleri, tuğralar ve fermanlar, İstanbul’un değişik esnaf gruplarına ait aletler, kamış ve hokka gibi yazı yazmakta kullanılan gereçler de bulunuyor.

Kültür tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan’ın anlatımıyla ücretsiz olarak gerçekleştirilen gezilere, kayıtlar telefonla yapılıyor. “İstanbul Kültür Gezileri” kapsamında Topkapı ve çevresi, Sultanahmet, Süleymaniye, Yıldız Sarayı ve Fatih bölgesinin tarihî ve kültürel zenginliği İstanbullulara anlatılıyor.

22.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Kültür gezileri ilgi görüyor

  Kur’ân bülbülleri yarıştı

  Bursa Yeni Asya hanım okuyucuları piknikte buluştu

  Turhal, 5 bin yıl önce kurulmuş

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.