22 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Darende’de Somuncu Baba sevgisi

Malatya’nın Darende ilçesinde bu yıl 9.’su gerçekleştirilen “Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri”ne yurdun değişik yörelerinden onbine yakın vatandaş katıldı.

Darende Belediyesi ve Hulusi Efendi Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği etkinliğin ilk gününde çeşitli üniversitelerden 30 akademisyen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi hakkında hazırladıkları tebliğleri sundu. İkinci gününde ise kültürel faaliyetler düzenlendi.

“HİZMET İÇİN GÖNÜL GEREKLİ”

Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Vakıf Müdürü Resul Kesenceli, büyükleri anlamak için onlar gibi yaşamak ve tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini söyledi. Ömürlerini insanlığa hizmete adayan iki gönül insanının yaşadığı çağa mührünü vurduğunu kaydeden Kesenceli, “Öncelikle hizmet için yürek gerekli, gönül gerekli ve sevgi gereklidir” dedi.

Etkinlikler kapsamında Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi anma törenleri düzenlendi. Somuncu Baba Camii avlusunda kurulan dev çadırın altında toplanan vatandaşlar, Kur’ân-ı Kerim tilavet dinledi, yapılan dualara “amin” dedi.

Etkinlikler kapsamında, Darende Hulusi Efendi Hastanesinde hayırsever iş adamı Nuri Çomu’nun kurduğu ‘Sunar Çomu Mamografi Merkezi’nin açılışı yapıldı.

“TÜRKİYE MOZAYİĞİ” SERGİSİ

Vakfın yurdun değişik yörelerindeki temsilcilikleri aracılığıyla Yusuf Paşa Bedesteni’nde açılan “Türkiye Mozayiği” adlı kermeste farklı illerin yöresel ürünleri tanıtılara satışa sunuldu. Vakıf yararına yapılan kermeste Ankara’dan getirtilen ve açık arttırma ile satışa çıkarılan bir çift tiftik keçisi Bursalı işadamı Sezai Yapıcı tarafından 16 bin TL’ye ile alındı. Hataylı işadamı Haki Selimli 8 bin TL’ye yine açık artırma ile satışa çıkarılan Kangal Köpeği yavrusunu alırken, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da el dokuması bir halıyı 5 bin TL’ye, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da ebru sanatı ile süslenmiş bir hat levhasını 2 bin 500 TL’ye alarak vakfa destek sağladı.

YAĞMURA RAĞMEN ALANDAN AYRILMADILAR

Etkinliklerin Darende Güreş Alanı’nda yapılan konser programında ise vatandaşlar sağanak haldeki yağmura rağmen, alandan ayrılmadı. Programın açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Müdürü Resul Kesenceli, sevginin hayatımızın bütün evrelerini kaplayan, aktif bir hayat düsturu olduğunu söyledi. Kesenceli, “Niyetin güzelliği sevgi ile vücut bulur, düşüncenin gerçekliği sevgi ile kâmil olur, davranışların olgunluğu sevgi ile şekil alır. Bundan 6 asır önce, Darende’yi yurt tutan bu diyarı, maneviyat ışıklarıyla aydınlatan Somuncu Baba Hazretleri bu gül diyarının medar-ı iftiharıdır. Onun varlığı bizim için en büyük değerdir. Tasavvuf tarihinin mimarları olan mutasavvıflara bakıldığında tesir alanlarının eşit olmadığı görülür. Çağımız mutasavvıflarından Osman Hulûsi Efendi’nin örnek kişiliği kadar bizlere verdiği hizmet mesajı, sevgi ve hizmet anlayışı ile onun ismi daima hayırla anılmaktadır. Bu tür etkinlikler Osman Hulûsi Efendinin irfan sofrasında ki gönül ikramlarıdır. Çünkü Allah dostlarının rızası Hakk’ın rızasıdır” diye konuştu.

Darende konulu resim ve fotoğraf yarışmasında derece alanlara ödüllerinin takdim edildiği programda, Tasavvuf Musikisi Sanatçısı Sami Savni Özer ve Taha okuduğu parçalarla alanda bulunanları coştururken, Serdar Tuncer de şiirleriyle izleyicilere unutulmaz dakikalar yaşattı. Programda Semazenler ve Kafkas oyun ekibi de gösteri sundu.

Etkinliklere Malatya Valisi Ulvi Saran, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, İhsan Koca, Darende Kaymakamı Murat Uzunparmak, Elbistan Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Nijerya’nın Şam Büyükelçisi Mohammed Yusuf, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, RTÜK 2. Başkanı Abdulvahap Darendeli, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Kaptan, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş, akademisyenler, gazeteciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AHMET TURAN S ÖYLER / MALATYA

22.06.2010


 

Yaseminpark yıllar sonra camisine kavuşuyor

BURSA İl Müftü Yardımcısı Mustafa Uyar, Türkiye genelinde 730 kişiye bir cami düşerken, Bursa’da cami başına bin 434 kişi denk geldiğini söyledi.

2 milyon 300 bin nüfuslu Busa’da bin 567 cami bulunduğunu belirten Bursa Müftü Yardımcısı Mustafa Uyar, Tahtakale semtinde 50-60 kişiye bir cami, Ataevler’de ise 25 bin kişiye bir cami düştüğünü dile getirdi.

Temelleri 1997’de eski devlet bakanı ve işadamı Cavit Çağlar tarafından atılan ve yüzlerce konutun bulunduğu Yaseminpark’a yıllar sonra cami yaptırılıyor. Yaseminpark Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından 2 bin 400 metrekare alan üzerine yaptırılacak olan Yaseminpark Camii’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Binlerce konut yapılmasını planlanan, 1997 yılında ‘Yeni Şehir’ adıyla Cavit Çağlar’a ait Nergis Holding tarafından temelleri atılan Yasemin Park projesini 2005 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Nergis Holding bünyesindeki şirketlere el konulmasıyla birlikte projeyi TMSF’den Sinpaş Grubu’na bağlı Sinpaş Yatırım AŞ devraldı. Projenin satış ve pazarlamasını ise yine Sinpaş Grubu’na bağlı Kentsel Yapı ve İşletme AŞ üstlendi. Toplam 121 bin metrekare alan üzerinde projelendirilen Yasemin Park’ta 55 blok, 1+1 ile 4+1 arasında değişen 30 farklı mimari tip bulunuyor. Rekreasyon yapılmış yeşil alan büyüklüğü ise 104 bin metrekareyi buluyor. Yasemin Park Camii’nin temel atma törenine katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, camilerin anıtsal eser niteliği taşıdığını ve bulundukları bölgelerde iz bırakan eserler olduğunu söyledi. Küçük bir beylikten dünyaya hükmeden bir imparatorluğun kurulduğu Bursa’da ecdat yadigarı birçok tarihî eser bulunduğunu hatırlatan Başkan Altepe, bu tür esenlerin ayağa kaldırılması yönünde yoğun çaba harcarken, yeni eserlerin kente kazandırılması noktasında da her zaman destek verdiklerini söyledi.

22.06.2010


 

Yenilenebilir enerji çağrısı

9. DÜNYA Rüzgâr Enerjisi Konferansı’nın sonuç bildirgesinde, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı felâketi örnek gösterilerek, ülkelere, ‘’sınırlı fosil enerji kaynaklarından yenilenebilir enerjilere geçme’’ çağrısı yapıldı.

Dünya Rüzgâr Enerjisi Birliği (WWEA) ve Eurosolar Türkiye tarafından 15-17 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 9. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Buna göre, konferansta, rüzgâr kullanımının bütün yönleri, ilgili politikalar, imalat, gelişim, işletme konuları ve rüzgar enerjisinin büyük ölçekli entegrasyonu ile hibrid sistemler gibi yenilenebilir enerji çözümlerinin entegrasyonuna odaklı konular ele alındı.

Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı felaketinin de masaya yatırıldığı konferansta, ülkelere, ‘’sınırlı fosil enerji kaynaklarından yenilenebilir enerjilere geçme’’ çağrısı yapıldı. Yenilenebilir enerjilerin gelişimini cesaretlendirmek için yasal düzenlemeler yapılmasını isteyen katılımcılar, özellikle küçük yatırımcılar için uzun vadeli yatırımları teşvik edici yeterli malî güvence sağlamanın önemine işaret etti.

Katılımcılar, rüzgâr enerjisinin mevcut elektrik sistemlerine entegrasyonunu iyileştirmek, yakın gelecekte entegre yüzde 100 yenilenebilir enerji üretimine ulaşmak için çeşitli yenilenebilir enerji çözümleri arasındaki sinerjiyi büyütmek gerektiğini vurguladı.

Siyasî iradeyi yenilenebilir enerjinin vazgeçilmez şekilde kullanımı konusunda gayretlendirmek üzere siyasî ve sosyal farkındalığı yükseltmek konusunda uzlaşan katılımcılar, yenilenebilir enerjinin payını artırarak, enerji üretimindeki genel giderlerin azaltılacağını kaydetti.

‘’Küresel Yenilenebilir Enerji Yatırım Fonu’’nun başlatılması konusunda uzlaşıya varılan konferansın bir sonraki toplantısının 2011 yılının Mayıs ayında Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılması kararlaştırıldı.

22.06.2010


 

123 yaşında vefat etti

GAZİANTEP’İN İslahiye ilçesinde yaşayan 123 yaşındaki asırlık çınar Davut Pişkin vefat etti.

İlerleyen yaşına rağmen dimdik ayakta duran ve sürekli ilçede gezerek esnafın halini sorarak onlara hayırlı dualarda bulunan 123 yaşındaki Davut Pişkin, bu sabah kaldırıldığı İslahiye Devlet Hastanesi’nde solunum yetmezliğinden dolayı vefat etti. 6 çocuğu, 20 torunu, 15 torununun çocuğu ve 5 tane de torununun torunu olan Pişkin’in, bu yaşına kadar önemli bir rahatsızlık geçirmediğini belirten 90 yaşındaki oğlu Abdullah Pişkin, babasının tam bir peygamber aşığı olduğunu söyledi. Oğul Pişkin, babasının 123 yaşında olmasına rağmen gözlerinin gördüğünü, kulaklarının işittiğini belirterek, “Allah başımızdan aldı. İnşallah mekânı cennet olur. Her gün ilçeyi yarım saatliğine de olsa gezer dolaşırdı. İnsanların hayır duasını alır, nasihat eder. Eve gider sürekli Kur’ân okurdu, dua ederdi. Tam bir peygamber aşığıydı. Onun adını nerede duysa ağlardı.” dedi. Davut Pişkin, 2009’da Kutlu Doğum Haftası’nda, Kutsal Emanetler sergisini gezerken ağlamış, sergiye katılanlar tarafından teselli edilmişti.

22.06.2010


 

Erzincan’da hemzemin geçitte tren kazası: 1 ölü

ERZİNCAN’DA, hemzemin geçitte trenin çarptığı kamyonun sürücüsü öldü.

Edinilen bilgiye göre, makinist Üzeyir Ülker’in yönetimindeki 42821 sefer sayılı tren, İliç ilçe istasyonunu 1.5 kilometre geçtikten sonra, hemzemin geçitten geçmeye çalışan Bahattin Atkın’ın kullandığı 60 NN 221 plakalı kamyona çarptı. Kamyon sürücüsü Atkın, olay yerinde ölürken, kazanın ardından Erzincan-Sivas demir yolu 2 saat süreyle ulaşıma kapandı. Bu arada, 100 kişinin bulunduğu tren, Divriği’den gelen başka bir lokomotifle Sivas’a götürüldü.

22.06.2010


 

Erzurumlular Dadaş Şenliği’nde buluştu

BURSA Dadaşlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzelenen geleneksel şenlik binlerce Erzurumluyu buluşturdu.

Bursa Merkez Osmangazi İlçesi Hamitler Parkı mesire alanında düzenlenen şenlik Bursa Mehter Takımı ve Erzurum Bar ekiplerinin gösterileri ile renklendi. Sanatçı Esra Yokuş’un bir konser verdiği şenlikte Guşgana Fuat’ın tiyatro oyunu Dadaşları kahkahaya boğdu. Aileler ağaçların altında piknik yaparken, çocuklar ise güreş tuttu. Onlarca genç ve çocuk müsabakalarda dereceye girebilmek için ter döktü. Davetlilere Erzurum’un mahalli yemeği cağ kebabı ikram edildi. Bursa Dadaşlar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin 8. Geleneksel Karakucak Güreşleri ve Şenlikleri” renkli görüntelere sahne oldu. Dadaşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Kaya ise, karakucak geleneğini yaşatmak için çaba gösterdiklerini belirterek, “3 bin 500 yıllık geleneği olan ata sporumuz karakucağı yaşatmak, gençlerimize güreşi sevdirmek, aynı zamanda da yöresel kültürümüzün unutulmamasını sağlamak istiyoruz” dedi.

22.06.2010


 

Gençlere hem belge, hem çalışma takımı

SİİRT’İN Şirvan ilçesinde SODES kapsamında kaymakamlıkça hazırlanan ‘Kalifiye inşaat işçisi yetiştirme kursu’nu tamamlayanlara törenle belgeleri verildi.

Proje maliyeti 66 bin TL olan kursa 25 kişi katıldı. Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen törende konuşan Kaymakam Mustafa Can, bir meslek edinmenin sabır ve merak gerektirdiğini belirtti. Kursiyerlerin önümüzdeki günlerde bu mesleğin fayda ve önemini göreceklerini dile getiren Can, memlekette yapılacak işlerin artık dışarıdan eleman getirmeyerek bu kalifiye elemanlarla sağlanacağını söyledi. İstihdam olarak bu kalifiye elemanların belgesinin her yerde geçerli olduğunu belirten Can, kursiyerlerin 3 dalda meslek edindiklerini, boya-badana, duvar örme ve fayans mesleğini öğrendiklerini ifade etti. Kursiyerlere kalifiye inşaat işçi yetiştirme belgeleri yanında meslek takım aletlerini de veren Kaymakam Can, yeni mesleklerinde başarılar diledi.

22.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.