26 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Gürcü şarkılar Artvinli dedelere emanet

ARTVİN'İN Borçka İlçesi Camili Köyünde kurulan ‘’Yaşlılar Korosu’’, Gürcistan’da yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarını yaşatmaya çalışıyor.

Yaş ortalaması 65 olan koro, müzik eğitimi almamış Nevzat Ertürk (83), İsmail Ertürk (72), Hamdi Ertürk (64), Muhammet Balcı (64), Cemali Karadeniz (62), Şükrü Cesur (59), Muhittin Gökdemir (50) ve Medeni Altın’dan (48) oluşuyor. Şarkıları gelecek kuşaklara aktarmak isteyen koro elemanları, ilgililerden destek istiyor.

Koro elemanlarından İsmail Ertürk (72), köylerindeki TEMA binasının mimarı ve aynı zamanda halk müziği san'atçısı İberya Özkan ve yine Gürcü şarkılar söyleyen Bayar Şahin tarafından 2001 yılında keşfedildiklerini söyledi. Koro oluşturulmadan önce birkaç deneme yaptıklarını anlatan Ertürk, repertuvarlarında Gürcistan’da yok olmaya yüz tutan geleneksel çoksesli halk şarkılarının bulunduğunu anlattı. Şarkıları dedelerinden, babalarından duyduklarını belirten Ertürk, ‘’Bu şarkılar artık Gürcistan’da bilinmiyor, unutulmuş. Günlük yaşayışları anlatıyor, köy imecelerinde, düğünlerde söylenen şarkılar bunlar’’ dedi. Gürcü şarkılarını enstrüman kullanmadan yorumladıklarını ifade eden Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bu şarkılar ana vatanı Gürcistan’da söylenmiyor. Yaşadığı, yaşatıldığı yer Camili Köyü. Yazılı çizili kaynaklar yok şarkılarla ilgili. Biz de hiç değiştirmeden söylüyoruz. İlk konserimizi 2002 yılında Gürcistan’da verdik. San'ata çok önem veren bir ülke. Opera salonlarındaki kayıt stüdyosunda bütün şarkılarımızı kayıt altına aldık.

Daha sonra kurulmamıza öncülük eden Bayar Şahin tarafından ‘’Macahela’ adlı bir albüm çıkarıldı. Söylediğimiz şarkılar bu albümde var. Ayrıca İstanbul’da 2003 yılında da konser verdik. Bugüne kadar çıktığımız bütün konserlerin video kayıtları var.’’

ŞARKILARI GELECEK NESİLLERE AKTARMAK

İSTİYORUZ

Koronun bir başka elemanı Hamdi Ertürk de (64), şarkıların gelecek nesillere aktarılmasını istediklerini belirtti. Kendilerinin gönüllü olarak koroda yer aldıklarını anlatan Ertürk, “Gürcü müziğini doğal haliyle duyuruyoruz. Bu müziğe gençler de ilgi duysun istiyoruz. Bu işin geliştirilmesi, bir sonraki kuşağa aktarılması meselesi insanların ilgi duymasıyla alâkalı’’ diye konuştu. İstanbul’daki torununun kulağına şarkıları bazen fısıldadığını, torununun da bazen “Dede hadi Macahela söyleyelim’’ dediğini ifade eden Ertürk, “İlgi duymak çok önemli. Şarkıların unutulmaması için bir eğitim verilsin istiyoruz. Bu çalışmanın yapılabilmesi için ilgililerden destek bekliyoruz” dedi. Koronun en yaşlı elemanı Nevzat Ertürk (83) ise torunlarının ve çocuklarının kendisine destek olduğunu, onlarla birlikte şarkıları söylemekten büyük mutluluk duyduğunu anlattı.

Eğitim için birçok yerden izin almak gerektiğini kaydeden Ertürk, “Bir mektep açacak imkâna sahip değiliz. Köyde 10 gencimizi toplayarak, tamamen bu kültürün gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili bir sözlü müsaade alırsak daha geniş kitlelere yayılabiliriz. Binlerce yıllık bir kültürü tanıtıyoruz, bu konuda bize yardımcı olup önümüzü açmaları yeterli” şeklinde konuştu.

26.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Gürcü şarkılar Artvinli dedelere emanet

  Selçuklu şaheseri tapulandı

  Dokuma sergisi “mühürlediklerim” Galeri Selvin’de

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.