04 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Demokratik Kongo’da tanker faciası

AFRİKA ülkelerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DKC), bir petrol tankerinin patlaması sonucu 200’den fazla kişinin öldüğü belirtildi.

Yerel yetkililer, patlamada 100 kişinin de yaralandığını söyledi. Kızılhaç, önceki gece meydana gelen yakıt tankeri kazasında ölenlerin sayısının en az 204 olduğunu, can kaybı sayının artabileceğini bildirdi. Bir Kızılhaç yetkilisi, Tanzanya’dan yakıt taşıyan bir kamyonun aşırı hız sebebiyle Kivu vilayetinin başşehri Bukavo’nun 100 kilometre uzağındaki Sange Köyünde devrilerek patladığını, en az 204 kişinin öldüğünü belirtti. DKC’deki BM misyonunun sözcüsü, barış gücünün patlamayla ilgili soruşturma yaptığını açıkladı.

04.07.2010


 

Özür dilemeyeceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in 31 Mayıs’ta Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara’ya düzenlediği saldırıyla ilgili, “İsrail’in Türkiye’den özür dilemeyeceğini” bir kez daha tekrarladı.

İsrail’den özür yok

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in 31 Mayıs’ta Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara’ya düzenlediği saldırıyla ilgili, “İsrail’in Türkiye’den özür dilemeyeceğini” bir kez daha yineledi. İsrail’in devlet televizyonundaki söyleşisinde Netanyahu, “Askerlerimizin neredeyse bir güruh tarafından katledilmeye çalışıldığı bir durumda İsrail’in özür dilemesi mümkün değildir” ifadesini kullandı. Netanyahu, bu sebeple de gemi saldırısı sırasında zarar görenlerin herhangi bir biçimde tazmin edilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti ve “Bununla birlikte, biz olayda insan hayatının kaybından dolayı üzüntü duyuyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer’in görüşmesine de değinen Netanyahu, Ben Eliezer’in kendisine Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşme ihtimalinden bahsettiğinde, kendisine “git ve görüş” dediğini belirterek, “Önemli olan görüşmenin gerçekleştirilmesiydi. İsrail ve Türkiye için iyi olan, ilişkilerin daha kötüye gitmesinin önlenmesi için yapılan çabadır” diye konuştu. Netanyahu, toplantının yapılmasından sonra içeriği ile ilgili ortaya atılan iddialar konusunda da “bu açıklamaların toplantıda olan bitenlerle bir ilgisinin bulunmadığını” belirtti.

04.07.2010


 

ABLUKAYA SON VERİLSİN

Uluslararasi Af Örgütü üyeleri ve insan hakları aktivistleri işgalci konumundaki İsrail’in ablukasını unutmayacaklarını belirttiler.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Nüfusunun % 80’i yardımlarla yaşayan Gazze Şeridi’nde, çoğunluğu çocuk yaşta 1.4 milyon insan üç yıldır bir kapanın içinde hayatta kalmaya çalışıyor. Abluka bir toplu cezalandırma yöntemidir, uluslar arası suçtur. İsrail, uluslar arası toplum tarafından Dökme Kurşun Operasyonu ve diğer askerî operasyonları sırasında sebep olduğu hasar için tazminat ödemeye zorlanmalı. Gazze’de insanî yardım amaçlı çalışmaları saldırılarda zarar gören kuruluşlar tazminat haklarını aramalılar” denildi.

04.07.2010


 

NATO ‘yanlışlıkla’ sivilleri öldürdü

Afganİstan’In güney kesiminde Taliban’a karşı operasyon düzenleyen NATO ve Afganistan güçlerinin biri kadın olmak üzere 2 sivili öldürdüğü bildirildi.

İttifak güçlerinin ‘kaza sunucu’ olduğu belirttiği olayda bir kişi de yaralandı. NATO ve Afganistan güçlerinin, önceki gece ülkenin Kandahar eyaletinin güneyinde üst düzey Taliban yetkilisini yakalamak için operasyon düzenlediği belirtildi. İttifak güçlerinden dün yapılan açıklamada, operasyon sırasında bir yerleşim alanında arama yapıldığı ifade edildi. Arama sırasında çıkan kısa çatışmada yanlışlıkla iki sivilin öldürüldüğü ve birinin de yaralandığı kaydedildi. NATO yetkilileri, ‘talihsiz olayı’ soruşturacakları sözünü verdi.

04.07.2010


 

Tuna nehri taşıyor

TUNA Nehrinin Bulgaristan bölümünde, Rusçuk bölgesindeki su seviyesinin rekor düzeyde yükseldiği açıklandı.

Bulgaristan Devlet Radyosu (BNR), Rusçuk’ta sadece son 24 saatte su seviyesinin 8 santimetre yükselip 801 santimetreye ulaştığını bildirdi. Taşkınlık tehlikesi sebebiyle Rusçuk Bölge Valisi Plamen Stoilov, bütün bölgede 3. derecede alarm durumu ilân etti. Stoilov, kritik yerlerde taşkınların önlenmesi için nehir kıyılarının kum çuvallarıyla desteklenmesi talimatı verdi. Nehir kenarındaki yürüyüş alanları su altında kalırken, sivil savunma ekipleri de alarma geçirildi. Tuna’nın Bulgaristan bölümünde Silistre bölgesinde ise son 24 saatte su seviyenin 12 santimetre yükseldiği, ancak taşkın olmadığı bildirildi.

04.07.2010


 

İtalya, İsrail’in en iyi müttefiği

ABD'DE en geniş tabanlı Yahudi örgütlerinden biri olarak tanınan Amerika Yahudi Komitesi’nin İcra Direktörü David Harris, “İtalya’nın, Avrupa’da İsrail’in en sağlam müttefiği olduğunu” söyledi.

David Harris, Roma’daki temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, Gazze’ye yardım götüren gemilere İsrail’in kanlı baskınıyla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturulması önerisine İtalya’nın karşı çıktığını hatırlatarak, “İtalya, Avrupa’da İsrail’in en sağlam müttefikidir. Tam bir demir müttefiktir. Cenevre’deki oylama da bunu göstermiştir” dedi. Harris, İtalya’da Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini ve Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile de görüştüklerini belirterek, “İtalyan yetkililerle, İsrail devletinin güvenlik açısından ne denli zor bir dönem yaşadığını konuştuk. İran’ın rolü ve nükleer programını, ayrıca Avrupa Birliği’nin tavrını da konuştuk. Bu çerçevede İtalya’nın, bizim çok güçlü bir müttefikimiz olduğunu gördük” diye konuştu.

04.07.2010


 

Komşu, dış borç batağında

YUNANİSTAN'IN dış borçlarının toplamının son bir yıl içerisinde yüzde 12 oranında artış kaydederek, 413,5 milyar Avro’ya ulaştığı bildirildi.

Yunanistan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ülkenin dış borçlarının bir yıl içerisinde 44,3 milyar avro arttığı belirtilirken, dış borcun gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 179,1’ine denk düştüğü kaydedildi. Dış borçların artmasına, kamu borçlarına eklenen yeni borçların sebep olduğu belirtilen açıklamada, kamu borçlarında yılın ilk üç ayında yüzde 17,3 artış kaydedildiği, özel kurumlarda ise bu rakamın yüzde 2,9 olarak belirlendiği bildirildi. Aynı dönemde Yunan bankalarının dış borçlarındaki artışın ise yüzde 0,8 olduğu belirtildi.

04.07.2010


 

Rum Kesimi’nden başörtüsüne destek

KIBRIS Rum kesiminde bir ilkokul öğrencisinin okula başörtüsüyle gittiğinin gündeme gelmesi üzerine, Rum Eğitim Bakanı Andreas Dimitriu, üniformalara okulların karar verdiğini, dinî inançların da anayasa tarafından koruma altına alındığını söyledi.

Rum Alithia gazetesinin haberine göre, Avrupa ülkesinden gelen bir ailenin çocuğunun, eğitim aldığı okula başörtüsüyle gitmesi tartışma sebebi oldu. Rum ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Milletvekili Kiriakos Haciyannis, söz konusu öğrencinin durumunu gündeme getirerek, hükümetin resmî politikası hakkında bilgi talep ettti. Bunun üzerine açıklama yapan Bakan Dimitriu, Kıbrıs Rum yönetiminin dini özgürlüğe saygı duyduğunu belirtti. Dimitriu, ‘’okullarda giyilecek üniformalara eğitimciler ile okul aile birliğinin birlikte karar verdiğini, ancak dinî özgürlüklerin de anayasal koruma altında olduğunu’’ söyledi. Dimitriu, bakanlığının bütün öğrencilerin insan haklarını korumakla yükümlü olduğunu, bu yüzden Haciyannis’e vereceği cevabın, ‘’dinî hoşgörünün tartışmaya açık olmadığı ve ebeveynlerin çocuklarını inançlarına göre yetiştirme haklarının alınamayacağı’’ şeklinde olacağını kaydetti.

04.07.2010


 

Rus casusun bilgisayarı Rum polisinin elinde

CASUSLUK ve kara para aklama suçlamasıyla hakkında uluslar arası tutuklama emri çıkarılan ve Larnaka havaalanında yakalanmasına karşın Rum mahkemesi tarafından kefaletle serbest bırakıldıktan sonra ortadan kaybolan Robert Christopher Metsos’un, tutuklandığı sırada yanında olan bilgisayarının Rum polisinin elinde olduğu bildirildi.

Rum Alithia gazetesi, ABD’li yetkililerin Metsos’un taşınabilir bilgisayarı ve içindeki bilgilerle yakından ilgilendiklerini yazdı. Metsos’un kefalet bedeli olan 26 bin avroyu nasıl bu kadar çabuk bulabildiğine değinen gazete, Metsos’un kefalet bedelinin belirlenmesinin ardından polis eşliğinde Larnaka’daki bir bankaya giderek buradan para çektiğini, adada turist olarak bulunan bir şahsın nasıl olup da Rum bankasında hesabı olduğunun merak konusu olduğunu duyurdu.

04.07.2010


 

Otunbayeva yemin etti

KIRGIZİSTAN’DA referandum yoluyla cumhurbaşkanlığı yetkilerini üstlenen geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, yemin ederek görevine başladı.

Bişkek Konser Salonunda düzenlenen törende Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Akılbek Sariyev, seçildiğine ilişkin mazbatasını verdiği Otunbayeva’yı Kırgızistan Cumhurbaşkanı ilân etti. 27 Hazirandaki referandumda kabul edilen yeni anayasaya el basan Otunbeyeva da, Kırgızistan devleti ve halkın refahı için dürüst, şeffaf ve açık olacağına, ülkenin çıkarlarını koruyacağına, yasaları gözetleyeceğine, demokratik ilkeleri izleyeceğine dair yemin etti. Kırgızistan Millî Marşının okunmasının ardından da bir konuşma yapan Otunbayeva, “Kırgızistan halkının, 5 yıl içinde 2 devrim yaşamasından büyük ders alması gerektiğini”, 7 Nisanda kutsal bir hedef için canını veren 86 kahramanın isimlerinin asla unutulmayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Otunbayeva ülkenin güneyindeki trajik olaylara değinerek, “Ne yazık ki, Oş ve Celalabad eyaletlerinde kara güçler yüzünden suçsuz insanlar öldü. Biz güçlü ve sabırlı olmalıyız. Yakınını kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum. Allah yardımcınız olsun. Devlet olarak yaraların çabuk sarılmasında büyük çaba sarf edeceğine söz veriyorum. Evi olmayanlara kışa kadar mutlaka ev yapılacak. Biz kardeş halklarıyız. Bu ‘Alatoo’ topraklarında birlik içinde yaşamak bizim kaderimizdir” dedi.

04.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.