08 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Çocuklarda yaz hastalıklarına dikkat

Çocuklarda yaz aylarında yaşanan hastalıkların sebebinin başında olumsuz şartların geldiği belirtildi.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatri Ana Bilim Dalı üyesi ve Pediatrik Allerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizlier, çocuklarda yazın rastlanan pek çok hastalığın sebebinin olumsuz şartlar olduğunu, kirli su içilmesi, açıkta satılan gıdalar ve kişisel temizliğe dikkat edilmemesinin bu hastalıklara dâvetiye çıkardığını söyledi.

Cengizlier, çocukların enerji toplayacakları günleri sağlıklı geçirmeleri için yaz hastalıkları riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Çocuklardaki yaz hastalıkları arasında, güneş çarpması, ishal, kusma, bağırsak enfeksiyonları, hepatit A, havuz enfeksiyonları, dış ve orta kulak, idrar yolu, üst solunum yolu enfeksiyonları, deride mantar, böcek sokmaları, alerjik reaksiyonlar ve kırık çıkık gibi travmaların sayabileceğini ifade eden Cengizlier, şunları kaydetti:

“Kulak enfeksiyonları, kulağa dışardan giren mantar, bakteri, virüs gibi mikroplar, önce kaşıntı, ardından iltihaplı, pis kokulu akıntılara neden olabilir. Pis kokulu, beyaz, sarı, yeşil akıntı olursa hemen doktora görünüp gerekli ve doğru ilâç tedavisi uygulanmalıdır. Solunum yolu enfeksiyonları, damlacık enfeksiyonu olarak nefes yoluyla vücuda giren mikroplar, üst solunum yolu, boğaz enfeksiyonu yapabilir. Suya dalma, boğazdaki potansiyel hastalık mikroplarının daha derinlere taşınmasına ve sinüzit oluşmasına yol açabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, özellikle kız çocuklarda daha sık görülür. Islak mayo ile bekleme, temiz olmayan suya girme veya su kenarında yerlere oturarak oynama, mikropların girişini kolaylaştırır. Erken tanı ve tedavi, ilerde oluşabilecek daha ciddî ve kalıcı rahatsızlıkları önleyecektir. Güneş çarpması, sık sık su ve meyve suyu, ayran gibi elementleri de içeren sıvı verilmesi, çocuğun öğlen güneşinde oyuna bırakılmaması, diğer zamanlarda da gözetim altında ve güneşte çok kalmadan oynaması sağlanarak önlenebilir.’’

Güneş yanığının, yaz dönemlerinde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade eden Cengizlier, güneş ışınları 45 dereceden daha dikken güneşlenmemek gerektiğini, suyun içindeyken de güneşin yaktığını belirtti. Cengizlier, çocukların 30 derece civarında koruyucu krem kullanmasının uygun olacağını ifade etti.

En sık görülen mide-bağırsak sistemi hastalıklarından birinin, yaz ishalleri olduğunu belirten Cengizlier, havuz veya deniz suyunun yutulmasının hem mikrobik hem de havuz suyundaki klora bağlı olarak ishale sebep olabileceğini, kirli suyun, kirli su ile yıkanan gıdaların, açıkta satılan gıdaların, sinek, böcekle temas eden gıdaların, bekleyerek veya uygun koşulda saklanmadan bozulmuş gıdaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti.

SICAK ÇARPMASI EN ÇOK ÇOCUK VE YAŞLILARI ETKİLİYOR

Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal, yaz sıcaklarının arttığı bu dönemlerde vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne daha dik uzandığı öğle vakitlerinde insanların mecbur kalmadıkları sürece dışarıda olmamaları gerektiğini aktaran Dr. Önal, yaşlı ve çocukların sıcak havalardan daha çok etkilenebileceğini vurguluyor. Dr. Önal, bu gruptaki kişilerin güneş ışınlarının hissedilirliğinin arttığı saatlerde kesinlikle açık havada olmamalarını tavsiye etti. Artan sıcaklıklarla beraber vücut ısısının da yükseldiğini ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Önal, aşırı sıcaklardan kaynaklanan sıcak ve güneş çarpmasının bu durumda ortaya çıkabileceği bilgisini verdi. Dr. Sait Önal, sıcaklardan korunmak için şu uyarılarda bulundu: “Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanlar kesinlikle dışarıda olmamalı. Kapalı alanlar havalandırılmalı. Bol sıvı gıdalar tüketilmeli, günlük su tüketimi arttırılmalı. Asitli içeceklerden uzak durulmalı. Meyve ve sebze tüketilmeli, yağlı ağır gıdalardan kaçınılmalı, gün içinde birkaç kez duş alınmalı, dışarıda çalışmak zorunda olanlar şapka, şemsiye kullanmalı.”

08.07.2010


Pencere sinekliği büyük tehlike

Plastİk pencere sineklikleri çocuklar için büyük tehlike meydana getiriyor.

Hafif bir şekilde dokunulduğunda, ya da yaslanıldığında açılan sineklikler yüzünden çocuk ölümleri artıyor. Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Uzmanı Pınar Soylu, sıcaklar sebebiyle yaz aylarında camdan düşen çocuk sayısında artış yaşandığını belirtti. Özellikle günümüzde sinek ve böceklerin eve girmemesi için çok yaygın olarak kullanılan plastik pencere sinekliklerinin çocuklar için aldatıcı olduğunu belirten Soylu, “Çocuk sinekliğin dayanıksız olduğunu anlayamıyor. Açmaya çalışırken, oynarken ya da yaslanırken birden yere düşüyor. Bu da ölümlere ve ciddî yaralanmalara sebep oluyor” uyarısında bulundu. Küçük çocuğu olan ailelerin camlarını kesinlikle tam değil, üsten açmalarını öneren Soylu, “Çocuklar açık camlardan uzak tutulmalıdır. Mümkünse çamlar çift açılımlı olmalı ve çocuk olan evlerde camlar üsten açılmalı. Eğer bu mümkün değilse, sinekliğin arkası demir parmaklık gibi uygulamalarla sağlamlaştırılmalıdır. Aksi takdirde düşmeler kaçınılmaz oluyor” diye konuştu.

08.07.2010


Büyük Takip

Programda bu hafta şiddet içeren bilgisayar oyunlarının çocuklara verdiği fizikî ve ruhî zararları masaya yatırılıyor.

Bilgisayar oyunlarındaki şiddet, Erzurum’da Musa Kang cinayetiyle nasıl ortaya çıktı? Bilgisayar oyunları yüzünden akla hayale gelmeyen para ticaretinin içine çocuklar nasıl çekiliyor? Şiddet muhtevalı bilgisayar oyunları hakkında Selçuk Üniversitesi tarafından hazırlanan bilimsel araştırmada ortaya çıkan çarpıcı sonuç… Uzman psikolog ve pedagoglardan bilgisayar oyunları oynayan çocuklar için çok önemli uyarılar… Bilgisayar bağımlılığı nasıl bir hastalık? Tedavisi nasıl olmalı? İnternetteki şiddet oyunları hakkında yasal düzenlemeler ne durumda?

Yayın Tarihi: 8 Temmuz Perşembe 22:15, TRT 1

08.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.