06 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


06.07.2010


Kişisel güvenlik

1. Güncel bir antivirüs yazılımı: Unutmayın ki, sadece antivirüs kullanarak tam güvenlik sağlayamazsınız.

Her gün yeni virüsler, trojanlar, truva atları çıkıyor, siz bunların önüne antivürüs kullanarak geçemezsiniz. Çok tanınmış bir virüs bile olsa, özel yazılımlarla bu virüsün; antivirüs tarafından görülmesi engellenebilir. Antivirüs gerekli bir yazılımdır ancak çok iyi bir kullanıcı da antivirüs yazılımı kullanmadan kendi güvenliğini sağlayabilir.

2. Dosya indirme/Dosya aktarımı: Kaynağını bilmediğiniz ve programın kim tarafından yazıldığını bilmediğiniz yazılımlarda çok ama çok seçici olun. Basit örnek vereyim: Bir forumda Kaspersky yazılımı verilmiş, ardından yazılımın keyi verilmiş olsun, ama yazılımı adam rapidshare.com’a yüklemiş, neden dersiniz? Sizce de bir çelişki yok mu? Çünkü Kaspersky yazılımı resmi sitesinden veriliyor zaten. Adam niye uğraşıp, dosya paylaşım sitesine göndersin ki? Hemen şüphelenmelisiniz. Sadece dosya aktarımı sırasında değil, son senelerde internet sayfalarından bulaşan virüslerde çoğaldı/çoğalıyor. Ağırlıklı olarak virüsler, Trojanlar/Truva Atları, hakkında bilgi vereceğim. Yazının son kısmında güvenliği nasıl sağlayabileceğimizi anlatacağım.

•Virüsler: Her ne kadar yüzlerce fikir olsa da “Neden virüs yazarlar?” sorusu hakkında, bence tek amaç; birilerinin kendisini kanıtlamak, egosunu tatmin etmektir. Virüslerin genelde belli hedefleri olmaz, yani birine gitsin de kime giderse gitsin mantığı vardır. Flash diskler, cd, ağ paylaşımı ve Internet (e-posta, dosya aktarımı) ile yayılırlar. İstedikleri zaman çalışabilirler, kodlayan kişi 2010 Şubat’ta çalışsın diye kodlayabilir. Kendilerini sürekli başka yerlere kopyalamak isterler. Amaçları sisteme zarar vermektir, her an her yerden çıkabilir tiptendir. Tek başına bir programcık olacağı gibi, başka bir programa da yamalanmış olabilir. Genelde yamalanmış şekildedirler.

•Wormlar/Solucanlar: Worm teriminin Türkçe karşılığı solucandır. Virüslerin bir alt kategorisi olduğu için, çoğu özelliği virüsler ile örtüşür. En önemli özellikleri kendilerini çokça çoğaltma becerileridir. Örneğin, kendilerini adres defterinizdeki kişilere gönderebilirler, bu internet ağınızın yavaşlanmasına, kilitlenmesine sebep olabilir. Büyük ihtimalle sizin ve başkalarının internet sayfalarını görüntülerken uzun süre beklemenize neden olur.

•Trojanlar/Truva Atları: Truva Atı, trojan teriminin Türkçe karşılığıdır. Truva Atlarının amacı, kurban kişinin bilgilerini çalmaktır. Yarısı virüslerdeki gibi dağılmacı değildir. Diğer yarısı ise dağılmacı özellik gösterir, yine kime olursa olsun, bana bilgileri gelsin de... Kredi kartı bilgilerinin, mail şifrelerinin vs. çalınmasında, en çok kullanılan yöntemlerdendir. Bunlar virüsler gibi başka programlar ile birlikte gelebilir. Bu atlar belkide şu an bilgisayarınızda cirit atıyor, haberiniz yoktur. Sürekli çalışma zorunluluğu olduğundan (bilgi gönderecekleri için) kendilerini çoğu zaman başlangıç programlarına kopyalarlar. Bilgisayarınıza bulaştığı an, saldırgan kişi her türlü bilginize ulaşabilir, bilgisayarınızdan dosya çalabilir, kameranızı açabilir. (Eğer kameranızın çalışıyor ışığı yanıyorsa hemen şüphelenin), bilgisayarda mevcut bütün şifreleri görebilir. Çok tehlikelidirler. Bu yüzden zeki olmak gerekiyor.

•Keylogger: Bilgisayarınızda klavyeniz ile yaptığınız bütün işlemleri sürekli takip edip, karşı tarafa gönderir, truva atından daha mı zararsız? Evet, çünkü amacı sadece klavyenizi takip etmektir. Gerçi bu da çok tehlikelidir. Sonuçta her türlü bilgiyi klavyenizden giriyorsunuz. Sadece klavyenizin değil, farenizin hareketlerinizi de takip edebilirler, tıkladığınız linkler vs. gibi.

Nasıl korunurum?

•Bilmediğiniz Internet sitelerinde fazla dolaşmayın, anlamlandıramadığınız dosyaları kesinlikle indirmeyin!

•Internet Explorer gerekli olmadığı sürece kullanmayın, zira diğer tarayıcılar çok daha güvenlidir. En çok kullanılan iki tarayıcı Firefox, Internet Explorer olduğu için, saldırılar bunları kullananlar yönünde oluyor. Her zaman tarayıcınızın en son versiyonunu kullanın. Javascript kodları ile bir internet sayfasına girdiğinizde arkaplanda o yazılım çoktan bilgisayarınıza indirilmiş olabilir.

•Online virüs tarama siteleri var, taramaları yapmanızda fayda var.

•Kullandığınız mail servis sağlayıcılarının kaliteli olduğundan emin olun, çünkü bahsettiğim gibi mail sunucunuz iyi değilse, virüs ve spam ile dolu bir mailiniz olur.

•Yardım edecek diye, güveninden emin olmadığınız kimselerle şifrelerinizi, bilgilerinizi paylaşmayın.

•Facebook tarzı sitelerde uygulamaları yüklemeyin “aa bu kadar kullanıcı sayısı var” da demeyin. O uygulamalarda ne virüsler, trojanlar dolaşıyor ki, bu uygulamaları çok gereksiz görüyorum.

Bu yazılımlar kendilerini başka yerlere kopyalamak ister ve bunu yapabilmeleri içinde sürekli aktif olmaları gerekiyor. Bunu da bilgisayarınızın başlangıcına kendilerini kopyalayarak yaparlar. Eğer bilgisayarınızda bu tür yazılımın olduğundan eminseniz;

-Görev yöneticisinde işlemler kısmında şüphelendiğiniz yazılımın işlemini sonlandırabilirsiniz. Dosyanın yolunu sağ tuş tıklayarak Dosya konumunu aç derseniz, yazılım bulunduğu dizinde seçilmiş olarak gelir. Buradan onu silin.

-Başlat>Çalıştır> msconfig - başlatma menüsüne geldiğinizde, şüphelendiğiniz illa bir dosya olması gerekiyor. Dosyanın kaynağına bakın. O listeden, ardından bulunduğu dizine gidip silebilirsiniz. Tavsiyem, size başlangıçta lazım olmayan bütün programları pasif bırakın, bu bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.

Silinmiyor mu?

Eğer dosyanın konumunu öğrendiğiniz halde silemiyorsanız, bilgisayarınızı yeniden başlatıp Windows logosu gelmeden f8 tuşuna basın. Çıkan listeden Güvenli Mod‘u seçin. Güvenli mod yabancı tüm yazılımların bilgisayar başlangıcında pasif bırakılmasını sağlar. Bilgisayarınız açıldığında dosya konumuna gidip silme işlemini gerçekleştirin.

NURULLAH DEMİR [email protected]

06.07.2010


Teknolojinin bedeli var

Harikalar asrındayız. Bu asırda olmamızı sağlayan, hayatımıza ilim ve fennin hükmetmesidir. Teknoloji hayatımızın derinlerine kadar yerleşti. Bilgisayarlar, cep telefonları, dijital fotoğraf makineleri, kameralar… Teknolojik araçlar her geçen gün hayatımıza daha fazla giriyor ama “bilinçli kullanımın” aynı oranda arttığını söylemek zor.

Kültürümüzdeki yozlaşma masaüstümüze de yansımış. Karmakarışık. Hangi dosyanın içinde ne olduğunu bilemiyoruz. Masaüstümüzün yarısı dosyalarla kaplanmış… İşe yarayan, yaramayan… “ Bir gün lazım olur” mantığı bilgisayarlarımıza da girmiş. Kullanmadığımız her şey bilgisayarımızda. Bazı gençlerin “dev müzik ve video” arşivleri ile övünmesi de işin cabası…

Öyle bilgisayarlar görüyorum ki, bakımsızlıktan, bilgi yönetimi eksikliğinden şehir çöplüğüne dönmüş. Zararlı yazılım tarlası haline gelmiş. Virüsler cirit atıyor. Virüsler sistemin stratejik konumlarını ele geçirmişler. Komut istemi çalışmıyor. Bilgisayar yönetilemiyor. Kayıt düzenleyici pasif halde. Elbette böyle bir bilgisayardan verim almayı beklemek çok yanlış olur. Ayrıca zamanında yapılmayan bakımlar, dev ve köklü bakımların habercileridir.

Oysa bilgisayarlar; internette gezineceğiniz, sohbet edeceğiniz, müzik dinleyeceğiniz kısacası her türlü işinizi görüp hiçbir bakım yapmayacağınız araçlar değil… Kullanılan her eşya gibi, onlar da bakım ister. Onlar da yazılımsal ve donanımsal temizlik ister. Kısacası teknolojinin bir bedeli vardır. Bu bedel günlük kısa bakımlardır. Bilgisayarda veya kullandığınız teknolojik cihazlarda ne olup bittiğinin farkında olmanızdır. Bilinçli kullanımdır.

Buna uymamanın maddî ve manevî birçok zararı var. Son teknoloji diye avuç dolusu para verdiğiniz makinelerden istediğiniz verimi alamazsınız. 5 dakikada göreceğiniz işi 10 dakikaya çıkarırsınız. Bakımsızlık size en basitinden “zaman israfı” olarak geriye döner. Bazen istediğiniz işleri yapamadığında sinirlenmenize sebep olur, önemli verileriniz kaybolabilir. Zamanında iletişim kurmaktan aciz hale gelebilirsiniz. Bir bilgisayar ve bir sistem ne kadar bakımlı olursa olsun, bakım ister. Şefkat ister. Bilgisayarlara duyulacak şefkat, onların dilinden anlamakla olur. Bilinçlenmekle olur.

Bilinçlenmemek maddî zararı da beraberinde getirebilir. Tanımadığı kimse ile sohbet yapıyor genç kızımız. Karşısındaki kötü niyetli kullanıcı da kızımızın belli bir saatte internet başında olmasını istiyor. Sanal bir çiçek göndermiş kızımıza. Kızımız bu duygusal dünyada heyecanlanırken kötü niyetli kullanıcı kızımızın bilgisayarına giriyor ve banka hesapları gibi kritik bilgilerini ele geçiriyor… Tanımadığınız kimselerle sohbet yapmayın diyenler boşuna demiyor. MSN gibi anlık yazışma programlarında “şifrelerinizi vermeyin” diyenler de boşuna demiyor. Ama bunların hepsini anlamamız için bilinçli olmamız gerekiyor. Örneğin “şifreleme metodları” konusunda bilgimiz yoksa işimiz gerçekten zor. Mynet mail hesabınızın herhangi bir şifreleme algoritması kullanmadığının farkında olamazsınız. Bu durumda tehlike kol geziyor demektir. (Haftanın İpucu bölümünde kişisel güvenlik ile ilgili bir takım ipuçları bulabilirsiniz.)

Bilgisayarımızın günlük bakımını kolayca yapabiliriz. Aynı konulu dosyaları bir yerde toplayıp dosya karmaşasından kurtulabiliriz. İnternet dünyasından artık her türlü yazılımı edinmemiz mümkün. Gereksiz dosyalarınızı ve programlarınızı silmekten kaçınmayın. Kişisel bilgi yönetiminin temeli budur; sadece işinize yarayanlar kalsın!

Sık kullanılan yazılımlar virüslerin en çok cirit attığı ortamlardır. Bunun için özgür yazılım alternatifleri, alternatif işletim sistemleri aklınızda olsun. Bilgisayarınızı virüssüz kullanmak ve “çökme” kelimesini çöpe atmak istiyorsanız Linux dünyası ile mutlaka tanışmalısınız. Virüs güncelleme ve silme işlemlerine harcayacağınız zaman ile bu sistemlerde uzman olmanız işten bile değil! Oyuna, sohbete ve sörfe harcadığımız zamanın bir kısmını, bu faaliyetler için harcarsak sorun ortadan kalkar.

Sisteminizde gereksiz dosyaları silen yazılımları kullanmak, bilgisayar bakımının temelini oluşturuyor. CCleaner programı özellikle interneti daima kullananlar için her zaman el altında bulunması gereken bir yazılım. Bunun gibi sistem bakım-onarım yazılımlarını araştırmalısınız. İşinizi görecek birçok ücretsiz yazılım bulacağınızdan eminim! Yeter ki bilgisayarların bizim onlardan maksimum istifade ettiğimiz ama karşılığında onlara hiçbir şey vermediğimiz makineler olduğu anlayışının yanlışlığının farkında olalım!

Temiz toplum, temiz bilgisayarlar… Bilinçli kullanıcı olmamız dileğiyle!

ZÜBEYİR ERGENEKON

[email protected]

06.07.2010


Bilinçli kullanıcı olun, tehlikelerden uzak kalın!

İnternet ortamında kişisel verilerinizi kolayca paylaşmayın.

Takma ad kullanacağınız yerlerde takma ad kullanmayı tercih edin. Kişisel hayatınız hakkında gerçek bilgiler vermekten kaçının. Nerede yaşadığınız vb. gibi. Bu yalan söyleyin manasında değil. Hiç vermemeyi tercih edin, kötü niyetli kimseler kareleri bir araya getirerek resmin tamamını görebilirler…

nAnlık yazışma programlarında ve şifreleme algoritmalarının kullanılmadığı ortamlarda “banka hesabınız, şifreniz vb.” gibi bilgilerinizi paylaşmayınız.

nMümkünse tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin ve onlardan gelen dosya, resim vb. ortamları açmayın.

nMail adreslerinizi her yerde kullanmayın. Kullanmanız gerektiği yerlerde “adiniz[at]gmail[dot]com” gibi virüs atan yazılımlarını algılamayacağı şekilde kullanın.

nhttp://www.google.com/recaptcha/mailhide/ adresinden mail adresinizi koruyabilirsiniz. Bu alana girdiğimiz [email protected] şeklindeki mail “[email protected].” şekline dönüşecektir. 3 noktaya tıklayıp “captcha” kontrolünden geçen kullanıcılar mail adresinizin tamamını ulaşabilirler.

nKabul edilmiş bir antivirüs yazılımı kullanmalısınız. Gerçek zamanlı koruma (real time protect) özelliği olan antivirüs yazılımlarını tercih edin. Güncellemeleri zamanında yapmalısınız. Örneğin Internet Explorer tarayıcısının 6 sürümü, kötü niyetli kullanıcıların hedefi konumundadır. Almanya Fedaral Bilgi Güvenlik Ofisi vatandaşlarının IE dışında bir tarayıcı kullanmalarını istemiştir. Microsoft firması bunu kabul edip üst sürümleri kullanmasını istemesine rağmen, hâlâ bu sürümü kullanan bir çok kullanıcı vardır… Firefox, Safari, Opera, Chrome… Farklı yazılımlarla tanışmaktan korkmayın!

nOrtak kullanılan bilgisayarlar güvenlik konusunda dikkat edilmesi gereken yerlerden biri. Bu bilgisayarlarda “oturum açma bilgilerinizi kaydetmeyin, otomatik hatırlama seçeneklerini devre dışı bırakın.” Geçmişinizi ve izlerinizi silin, şifre girerken insanların sizi izlemediğinden emin olun. Mümkünse önemli bilgilerinizi ortak bilgisayarlara girmeyin. Ekranda önemli bilgiler varken bilgisayar başından ayrılmayın.

nMail sistemlerinden CC ve BCC alanlarını öğrenin. Spam maillerden korunmak için bu alanları kullanın.

nGüvenli ve güçlü şifreler oluşturun. http://www.passwordmeter.com/ adresinden şifrenizin güvenlik seviyesini öğrenebilirsiniz.

nCracklanmış (kırılmış) yazılımları kullanmaktan uzak durun.

06.07.2010


Senkar Aile Koruma Programı

DAMLA Yazılım - SeNKaR’ın ücretsiz sunduğu, kurulumu ve kullanımı çok kolay olan Aile Koruma programı ile, çocuklarınız artık sizin belirleyeceğiniz zaman ve sınırlar içinde, sakıncalı sitelere girmeden internetten faydalanıyor.

Özellikler

•Girilmesini istemediğiniz siteleri yasaklayabilirsiniz.

•Kelime olarak yasaklayabilirsiniz.

•Şifrenizi kendi istediğiniz sekilde değiştirebilirsiniz.

•Terör ve yasadışı siteleri engelleyebilirsiniz.

•Programın kullanımı ve yüklenimi çok kolaydır.

•Veli, güvenli siteleri ekleyebilir ve çocuğun girmesini istedigi siteleri tek tek belirleyebilir.

•Ücretsiz verilen bir hizmettir.

•Sürekli olarak, yenilikler eklenecek ve buradan sizlerin kullanımına sunulacaktır. “ tiny.cc/09tvm” adresinden programı indirebilirsiniz.

06.07.2010


ZikirMatik.Net

İŞLERİ gereği, vakitlerinin büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçirmek zorunda olan arkadaşlarımız için bir ‘’Huzur’’ penceresi açmak olarak görülebilir bu site.

‘’Huzur’’ diyoruz, çünkü ‘’Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur’’. Faydalı, hayırlı şeyler alışkanlıkla kazanılır. Nitekim,bu site vasıtasıyla kendilerini Allah’ın adını anmaya alıştıran kardeşler de mevcud. ‘’Gayret bizden, başarıya ulaştırmak Allah’tandır’’ diyerek yola çıkan ZikirMatik ekibi bir nebze manevi güvenlik sağlıyor :)

zik.jpg

06.07.2010


Bilişim Vecize

Zarara rızasıyla girene merhamet edilmez ve layık değildir. (Sözler)

06.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.