12 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Dostluğun simgesi açıldı

JAPON Hükümeti’nin ‘’Kültürel Mirası Koruma Programı’’ kapsamında verdiği hibeyle yapılan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Prensi Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından törenle hizmete açıldı.

Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan Beldesinde Kalehöyük’te düzenlenen açılış töreninde konuşan Japon Prensi Tomohita Mikasa, Kalehöyük’te bulunmaktan ve böylesine kapsamlı bir müzeyi açmaktan onur duyduğunu söyledi.

Kalehöyük’te kazı çalışmalarının 1986 yılında başladığını ve buradan çıkartılan eserlerin artık açılışını yapacakları müzede sergileneceğini ifade eden Japon Prensi Tomohito Mikasa şunları söyledi: ‘’Burada 10 bin yıllık bir tarih sergilenecek. Demir çağının bilinenden daha eskiye dayandığı burada anlaşıldı. Bu beni çok heyecanlandırdı. En çok ilk ve ortaokul öğrencilerinin bu müzeyi gezmelerini istiyoruz. 10 bin yıllık bir kültür, Kalehöyük’te katman katman gün yüzüne çıkartılmaktadır. 10 bin yıllık bir kültür hazinesi, araştırma merkezi, ören yeri hepsi bir arada oldu. Dünyada böyle bir merkez yok. Burası dünya arkeolojisine büyük katkı sağlayacak.’’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da müzenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Bakan Günay, Japonya ile diplomatik ilişkilerin 120. yılının kutlandığını ve bu yılın ‘’Türkiye’de Japon Yılı’’ ilân edildiğini belirterek ‘’Bu müze Türk-Japon dostluğunun bir simgesi olacak’’ dedi. Bakan Günay, Japon Hükümeti tarafından 10 ayda yaptırılan müzenin iç teşrifatının ve düzenlemesinin bakanlığı tarafından yapıldığını kaydetti.

Japon Prensi Tomohito Mikasa, bölgede ilk kazı çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Nimet Özgüç’e teşekkür plaketi verdi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konserinden sonra Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Prensi Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hizmete açıldı. Kalehöyük’te bugüne kadar sürdürülen kazılarda Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı’na kadar aralarında mühürler, silâhlar, mutfak eşyaları, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı. Türkiye’de klasik müzelerden farklı olarak höyük şeklinde yapılan, üzeri çimlerle kaplanan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin bir bölümüne ziyaretçilerin elleriyle dokunulmasına izin veriliyor.

12.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Dostluğun simgesi açıldı

  Hoşap Kalesi’nde kazı başladı

  Sonsuz Şükran Köyü Projesi festivalle başladı

  Anadan kıza topraktan kap yapma san'atı sürüyor

  Egnatia Yolu, Doğu ile Batı’yı birleştiriyor

  Beyoğlu'nda "Kayısıda Birlik Yürüyüşü”

  Basın fotoğrafçılığı şekil değiştiriyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.