12 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Çevre bİlİncİ aşIlanIyor

Koç Bilgi Grubu’nun kurumsal sosyal sorumluluk projesi Yeşil Bilgi Platformu, bir yılda 1 milyon 200 bin kişiye bire bir ulaştı, 42 milyon kişiye ise erişim sağlamayı başardı.

Platform 2010 yılında ise toplam 3 milyon 500 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor. Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, açıklamasında, Yeşil Bilgi Platformu’nu hayata geçirirken, çevre bilgisini toplumun geniş kesimlerine yayma ve bilgiyi toplum genelinde bilince dönüştürme hedefiyle yola çıktıklarını ifade etti.

Yeşil Bilgi Platformu’nun geçen yıl bire bir 1 milyon 200 bin kişiye ulaşırken, 42 milyon kişiye de erişim sağlamayı başardığını belirten Nalbantoğlu, ormanların ve tabiî kaynakların korunması başta olmak üzere, iklim değişikliğinden, suyun bilinçli kullanımına dek çevre bilincinin arttırılmasına yönelik projelere ağırlık verdiklerini ve 2010 yılı sonunda yaklaşık 3 milyon 500 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Nalbantoğlu, Yeşil Bilgi Platformu’nun, Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası gündemine paralel olarak ‘’Doğa Geri Almadan’’ konseptindeki kısa çevre filmleri yarışması düzenlediğini hatırlattı. Tüm çevre dostlarının ortak bir dil oluşturmaya dâvet edildiği yarışmaya Türkiye’nin dört bir tarafından 50’den fazla filmin katıldığını ifade eden Nalbantoğlu, şunları kaydetti:

‘’Çevreyle ilgili böyle önemli bir dönemde, bu misyonumuzu, daha önce de etkisine inandığımız ve desteğini aldığımız san'atın etkin diliyle sürdürmeye karar verdik. Yarışmamıza Tunceli, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Konya, İzmit, Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından doğa ve san'atseverler katıldı.’’

Nalbantoğlu, Yeşil Bilgi Platformu’nun çevre bilincini yaymaya en yakınlarından, çalışanlarından başladıklarını, Eylül 2007-2008 dönemine oranla, projenin başladığı Eylül 2008-2009 döneminde, su tüketiminin yaklaşık yüzde 10 oranında azaldığını anlatan Nalbantoğlu, çalışanların ofislerde kullandıkları elektrik ve klimadan tasarruf ettikleri, şirket içi asansörleri mecbur kalmadıkça kullanmadıkları ve merdivenleri tercih ettiklerinin görüldüğünü söyledi. Nalbantoğlu, bilginin geniş kitleler ile paylaşılması amacıyla www.yesilbilgi.org’u, Platformu’un en önemli iletişim merkezi olarak gördüklerini ifade etti.

12.07.2010


 

Torosların oksijen deposu sıkıntılı

Çukurova’nın bunaltıcı sıcağı ve nemli havasından kurtulmak isteyenlerin uğrak yeri olan ve yaz aylarında nüfusu 200 bine çıkan Toros Dağları eteklerinde kurulu Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir Belde belediyesi sorunlarla boğuşuyor.

Akçatekir Belde Beldiye Başkanı Mehmet Kılınçkaya, Adana’ya 100, Mersin’e 90 kilometre uzaklıkta olan Akçatekir’in Türkiye’nin ve Çukurova’nın en büyük yaylası olduğunu söyledi. Kılınçkaya, ‘’Beldede 18 bin civarında konut, 10 cadde, bin sokak, 300 iş yeri bulunuyor’’ dedi. Yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklarda ilk uğrak yerinin Akçatekir beldesi olduğunu belirten Kılınçkaya, resmî nüfuslarının 4 bin 406 olmasına karşın yaz aylarında beldelerine 200 binin üzerinde kişinin geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:’’4 bin 406 kişiye göre İller Bankasından her ay gelen yaklaşık 35 bin lira katılım payı alıp 200 binin üzerindeki kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz’’ Kılınçkaya, kamu kurum ve kuruluşlarına yaklaşık 8 milyon lira borçlarının bulunduğunu belirterek, '’Torosların oksijen deposu olmamıza rağmen, kendimiz oksijensiziz’’ dedi.

12.07.2010


 

Hava sıcaklığı artıyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yağışların etkisinin azaltmasıyla birlikte hava sıcaklığının bugünden itibaren iç ve doğu bölgelerde 2 ila 4 derece daha artarak, ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin kuzey kesimlerinde görülen yağışların etkisini azaltarak, hafta ortasına kadar kuzeydoğu kesimlerde aralıklarla görülmeye devam edeceği belirtildi. Diğer bölgelerde ise az bulutlu ve açık bir havanın hakim olacağının tahmin edildiği bildirildi. Hava sıcaklığının hafta ortasına kadar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 5 ila 7, İç Anadolu’da 4 ila 6, Akdeniz’in iç kesimleri ile Karadeniz’de 2 ila 4, Marmara, Ege ve Akdeniz’in kıyı kesimlerinde 1 ila 3 derece normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

12.07.2010


 

Sakaları mp3’le avlamışlar

Kahramanmaraş’ta 2’si Suriye uyruklu 4 kişi, kaçak olarak saka avlarken yakalandı.

Yakalanan kişilerin avladıkları 100 saka doğaya bırakılırken avcılara görevlilerince toplam 45 bin 488 lira para cezası uygulandı. Bir ihbarı değerlendiren jandarma ekibi, Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesindeki bir ayçiçeği tarlasında Suriye uyruklu M.S. ve M.N.Z. ile Kilisli oldukları belirlenen S.Ç. ve M.M.Ç’yi suç üstü yakayalıp gözaltına aldı. Zanlıların avlayarak 2 kafese koyduğu 100 sakaya da el konuldu. Zanlıların MP3’e kaydettikleri saka sesiyle, avlandıkları bölgedeki sakaları ağlarla kurdukları tuzaklara düşürdükleri belirlendi. Avladıkları kuşları kaçak yollardan Suriye’ye götürecekleri belirlendi. Zanlılar, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

12.07.2010


 

Yangın kontrol altına alındı

Muğla’nIn Bodrum ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Yalıçiftlik ile Mumcular beldeleri arasındaki ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan yoğun bir şekilde müdahale ettiklerini hatırlatarak, ‘’Yangına Denizli, Muğla ve Aydın’dan gelen 2 uçak, 6 yangın söndürme helikopteri ve çok sayıda arazöz ile orman işçisiyle hızlı bir şekilde müdahale edildi. Bu hızlı ve yoğun müdahale sayesinde yangın kontrol altına alındı. Bölgede ekiplerimiz soğutma çalışmasına başladı’’ dedi. Aydın, soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ardından yangında ne kadarlık bir alanın zarar gördüğünün tesbit edileceğini de bildirdi. Bu arada yangına müdahale amacıyla Muğla ve çevre illerden yangın bölgesine gelen takviye ekiplerinde bölgeden ayrılmaya başladığı gözlendi.

12.07.2010


 

Özel kömür ocağında göçük: 1 ölü, 1 yaralı

Zonguldak’In Gelik beldesinde özel kömür ocağında meydana gelen göçükte bir işçi öldü, bir işçi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Esen mevkisinde, özel bir maden ocağında çalışan Hüseyin Yavuz (29) ve Ramazan Dönmez (35), tavandan toprak kayması sonucu göçük altında kaldı. Diğer çalışanlar tarafından göçük altından çıkarılarak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Yavuz vefat etti, Dönmez ise tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

12.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.