10 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


10.08.2010


En iyi 10 web tabanlı uygulama

Bu programlar için ihtiyaç olan tek şey internet!

“Web Based Applications” olarak bilinen, adından da anlaşılacağı üzere web üzerinden çalışan bu uygulamaları kullanarak internet üzerinden bütün program ihtiyaçlarınızı ücretsiz karşılayabilirsiniz. Şu anda binlerce ücretsiz web tabanlı uygulama var. Grafik editörlerinden, ofis programlarına kadar her türlü web tabanlı uygulama mevcut. İşte bunlardan bazıları:

Skydrive.com - 25 GB dosya, resim gibi bütün dokümanlarınızı kaydedebileceğiniz online bir ücretsiz şahsi harddisk.

Screen Toaster - Online ekran kaydetme programı. Tek tuşla ekranınızdaki hareketleri film olarak kaydedin ve paylaşın.

Iterasi - Gezdiğiniz ve hoşunuza giden siteleri kaydedip ileride bakabilirsiniz ya da okumaya vaktiniz olmayıp da ileride okumak istediğiniz yazıları buradaki özel yerinize kaydederek, silinse de buradaki özel yerinizden okuyabilirsiniz.

Ping.fm - Bütün sosyal ağlarınız, e-mailleriniz, bloglarınıza aynı anda güncelleme ve paylaşım yapmanıza imkân tanır.

Onetruemedia - Resimlerinizi video slaytlara dönüştürebilirsiniz. Online video-slayt ders yapımı için kullanılabilir.

RescueTime - Bu çok ilginç program bilgisayar ve internette geçirdiğiniz zamanı tutarak israfata medar olmamanızı sağlayan bir zaman planlama aracı:)

Sumo Paint - Online bir resim-grafik editörü. Her türlü resim düzenlemesini yapabilirsiniz.

Zamzar - Bu bukalemun simgeli program hertürlü video ve resim dosyalarınızı bir formattan diğerine dönüştürerek kaydedebilmenizi sağlıyor.

Zoho - Online bir tam teşekküllü sanal ofis editörü. .docx formatına kadar her türlü ofis işlemlerinizi buradaki sanal ofisinizden gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik 1GB ücretsiz dev alan.

Doodle - Online bir takvim, planlama editörü. Yıllık bütün plan-programınızı buradan yapabilir ve Google takvimle de bağlantı kurabileceğiniz yararlı bir uygulama.

İSA ÖZTAŞ

10.08.2010


İZLER

Eğer kimliğinizi saklamak isterseniz, dilinizi çıkarmayın.

İnsanlar görünüşleri itibariyle birbirlerine benzerler. Gözler, burun, el ve kollarımız yapı itibariyle aynıdır; fakat ayrıntılı bakıldığında bu benzerlikler içinde olağanüstü farklılıklar olduğunu görürüz. Hepimizin bildiği gibi herhangi bir yerde hırsızlık olduğunda emniyet birimleri, ilk olarak parmak izi araştırması yapmaktadırlar. Son zamanlarda bu durumda da değişiklikler gözleniyor.

Sadece bir damla kan, idrar, tükürük, biyolojik bir doku parçası, bir adet kıl veya saç teli kişinin genetik kimliğini belirlemek için yeterli olabilmekte. Küçük bir vücut kalıntısından, kulak izinden dahi zanlı teşhisi yapılabilmekte. Bu yazımızda geride bıraktığımız ve taşıdığımız izlerimizi anlatacağız...

Öncelikle parmak izinden başlayalım;

Parmak ucu derisindeki göz ile görülebilen çıkıntılar tarafından meydana gelen şekillere verilen isimdir. Bir kişinin parmak izleri anne karnında oluşur ve ölene kadar değişmez. On parmağın izi birbirine benzemez. Ayrıca dıştan bir müdahale ile bir parmak izini diğer parmak izine benzetmek imkânsızdır. Ayak parmağı izleri içinde benzer durum geçerlidir.

Koku izi;

Yeni geliştirilen elektronik burun sayesinde artık insanlar kokularından da tanınabilecek. İnsan vücudundan yayılan kokunun, ağırlıklı olarak yağ asitlerinden oluşmasından dolayı, kokunuzdan sizi tanıyabilen sistemlerin kısa süre içinde kullanılacağını da belirtmek isterim.

Dil izi;

Eğer kimliğinizi saklamak isterseniz, dilinizi çıkarmayın. Parmak izi ile aynı şekilde, herkes tek ve benzersiz bir dil izine sahiptir.

İris/Retina;

Göz merceğinin ardında görme sinirlerinin toplandığı yer olan retina bizim farklılıklarımızdan bir diğeri. Bu sayede insanların kimliği tesbit ediliyor. İris tabakasını analiz eden sistemler ile hesaplarınıza ulaşabilmeniz, mağazalarda ödemelerinizi yapabilmeniz mümkün olabilecek.

Diş izi;

Prof. Mete Gülmen, “Bir diş ısırığı varsa, şüphelilerden ısırık örnekleri alınıyor, hemen kimin suçu işlediği bulunabiliyor. Parmak izi kadar güvenilirdir” diyor.

Damarlarımız;

Avuç içindeki kılcal damarların, kızıl ötesi ışınlarla taranması mümkün ve tarama sonucu elde edilen veriler yine dil izlerimizde olduğu gibi birbirlerinden farklıdır.

Yüz tanıma;

Yüz karekteristiği tanımlanırken, yüzümüzde bulunan 50 kadar nokta analiz edilerek, göz çukurlarının belirlenmesi, elmacık kemiğini çevreleyen bölgelerin taranması, kulak memesinin analizi gibi çeşitli metodlar kullanılır ve yüzün kime ait olduğu tesbit edilebilir.

Burun izi;

İngiliz bilim adamlarına göre; kimlik tesbitinde burun şeklini kullanmak, parmak izinden daha güvenilir ve kolay. Bu teknolojiyi geliştiren Bath Üniversitesi’nden Dr. Adrian Evans Roma, Yunan, Nubyan, Şahin ve Kalkık gibi biçimlere göre analiz ettiğini söylüyor.

Kulak izimiz;

Bu organımızın farklı olduğunu ise bir haberden öğreniyoruz. Hırsızlık yapmak için girdiği evde, kimsenin olup olmadığını dinlemek için kulağını kapıya dayayan hırsızın, kapıda kulak izi çıkmıştır. Parmak izi gibi, bütün insanların kulak izlerinin de farklı olduğundan yola çıkan kriminal polis, bu izi delil olarak kaydetmiş ve zanlıyı yakalamıştır.

Yukarıda verdiğimiz sınırlı sayıda örnekler insan üzerinde Rabbimizin vahidiyetindeki ehadiyetini bütün açıklığıyla göstermektedir. Vahidiyet, kâinatın umumu üzerinde büyük ve azametli tecelliyatı. Ehadiyet ise, kâinatın bir cüz’ünde ve cüz’isindeki küçük tecelliyatıdır. Meselâ: Deniz vahidiyeti, damla ise ehadiyeti temsil ediyor.

Konumuzla bağlantılı âyet ve hadisleri değerlendirmelerinize sunuyorum:

“O’dur ki annelerinizin rahimlerinde size dilediği şekli verir.” (Al-i İmran, 375)

“Ey insan! İhsanı bol Rabbine karşı seni aldatan nedir? O Allah ki seni yarattı, seni düzgün ve dengeli kılıp, ölçülü bir biçim verdi. Seni istediği herhangi bir şekilde parçalardan oluşturdu.” (İnfitar, 6-8)

“O’nun delillerinden biri de, gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın ve renklerinizin değişik olmasıdır. Şüphesiz bunda bilenler için (alınacak) dersler vardır.” (Rum, 22)

Ebu Musa el-Eşarî’nin bildirdiğine göre, Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“Allah (ilk insan) Adem’i, yeryüzünün bütününden aldığı bir avuç topraktan yarattı. Bu sebepledir ki, Adem’in çocukları/insanlar, bu toprak çeşitleri kadar farklılık gösterdiler. Kimi beyaz, kimi kırmızı-sarışın, kimi zenci, kimi bu renklerin arasındaki tonlarda vücut buldu.”(İbn Kesir, Rum Sûresi 22. âyetin tefsiri).

10.08.2010


Wi-Fi bilgi hırsızlarına ve emicilere geçit vermeyin!

WİRELESS ağ güvenliğinizi destekleyin ve çevrenizde Wi-Fi emici birileri var mı kontrol edin.

İşte Wi-Fi emicileri bulmak ve korunmak için yapmamız gerekenler:

Öncelikle şu araçları edinelim:

- Bir adet open source Wireless ağ bulucu - InSSIDer(http://tiny.cc/flqa7)

- Bütün kaçak bağlantıların kokusunu alan mükemmel bir ağ trafik monitörü WireShark(www.wireshark.org)

Şimdi alet çantamızı hazırladıktan sonra yapmamız gereken ilk şey, InSSIDer programını kurarak çevremizdeki bütün wireless ağlarını gözetlemek. InSSIDer çevremizdeki bütün wireless ağlarını ve kullanımlarını gösterir. Bu program kimin ‘wi-fi’mizi emdiğini görmemizi sağlıyacak. Şimdi Wireshark programını kurup çalıştırın. Arayüz listesinden kendi ağınızı seçin ve program saniyeler içinde bilgi toplamaya geçiçek, artık ağınıza bağlanan bütün bağlantıları detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Bilgisayar isimleri, IP ve MAC adresleri WireShark tarafından görüntülenir. Şimdi kaçak emicimizi gördükten sonra biraz karşı tarafı korkutmaya ne dersiniz. Ağ ismimizi değiştirerek kaçağımızın bilgisayar ismini ve yakalandığını yazabiliriz. Böylece emicilerimiz bir daha bağlantımıza sızmayı denemez. Artık geriye şifremizi güçlü bir hale getirip değiştirmek kalıyor.

10.08.2010


Microsoft’tan yeni bir site!

ÖZELLİKLE sosyal ağ konusunda yaptığı atılımlar ile son zamanlarda dikkatleri üzerine çeken site, şimdi yeni bir proje ile karşımızda...

Microsoft bugün itibariyle yeni geliştirdikleri bir siteyi dünyaya tanıttı. Live Labs’te uzun süredir üzerinde uğraşılan sitenin ismi “Zoom.it” olarak belirlendi. İtalya alan adı üzerinden siteyi açan firma, bu sayede “Zoom It” kelime oyununu sitenin ismi olarak belirledi. Firma böylece 2009 Ekim’inde ZoomIt adıyla geliştirdiği yazılımı online alana taşımış oldu.

Zoom.it adlı site, yüksek çözünürlüklü görsellerin paylaşıldığı bir site olacak. Görseller hem fotoğraf, hem de grafik tasarımlardan oluşacak ve profesyonellerden amatörlere herkes bu görsellerden yararlanabilecek. Site ayrıca herhangi bir bağlantıyı alıp yüksek çözünürlüklü görsele çevirebiliyor. Bu iş için de Silverlight kullanıyor.

Basit fare hareketleriyle Silverlight teknolojisinden yararlanarak görselleri inceleyebileceğiniz site, internet sitelerinden ekran görüntüsü alma konusunda da oldukça başarılı bir işleve sahip. Açıklamalara göre Microsoft, teknolojiyi 2006 yılında satın aldığı Seadragon ile hazırladı ve Silverlight ile de kullanıcılara sundu.

(kaynak:shiftdelete.net)

10.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.