11 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

İftarda hafif gıdalar tercih edilmeli

RAMAZAN ayında uzun süreli açlık sonrası özellikle iftar sofralarında hızlı ve çok yemenin insan sağlığı açısından çok tehlikeli olduğu belirtildi.

Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde uzmanlar, Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur sofralarında nasıl yemek yenmesi gerektiği ve yeterli sıvı alımı konusunda bilgi verdi. Samsun Park Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, iftar sofralarında hızlı ve çok yemenin ciddî tehlike oluşturduğunu belirterek, “Oruç döneminde mide, bağırsak sistemi istirahata çekilir. Yani bir ay süresince bu sistem kendini yeniler ve organize eder. Diğer zamanlarda çokça tüketilen sigara gibi zararlı maddelerin daha az alınması da bu sistemin yenilenmesini hızlandırır. Bu da direkt olarak mide, bağırsak ve karaciğeri hem dinlendirir, hem de kendilerini yenilemelerine fırsat verir” dedi.

Gıdaların yavaş ve iyice çiğnenerek yutulmasının daha az gıda ile yeterli doygunluğu sağladığını hatırlatan Yolcu, şöyle konuştu: “Sahur yemeğinde süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tercihen tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli, tıka basa doymadan sofradan kalkılmalıdır. Özellikle koroner arter hastalığı ve hipertansiyonu olan hastalar hamurlu, tuzlu ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durması gerekir.”

Vücut direncini arttırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyvelerin sık tüketilmesi gerektiğini kaydeden Yolcu, “Aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle sahur yapılması ihmal edilmemelidir.

Uzun yaz günleri ve sıcak havalar dolayısıyla su ve mineral kaybı artar, kaybın yerine konulması için iftardan itibaren sahur sonuna kadar ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları gibi bol sıvı ve su alınması çok önemlidir. Susama hissi olmasa bile özellikle yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir. Terle kaybedilen su ve minerali azaltmak için günün sıcak saatlerinde güneşte kalmamaya, gereksiz ve aşırı efor sarf etmemeye dikkat edilmelidir” dedi.

11.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.