13 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

20 saat oruç tutuyorlar

Yaz aylarında “gece gündüz batmayan güneşiyle” bilinen İskandinav ülkelerinden İsveç, Norveç ve Finlandiya’nın kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, 20 saate yakın oruç tutuyor.

İskandinavya’da 20 saat oruç İSVEÇ’İN kuzeyindeki Kiruna şehrinde, Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer alan imsakiyeye göre Ramazanın ilk günü, imsak TSİ 03.48’de, iftar TSİ 22.18’de oldu ve teravih namazı TSİ 23.33’te kılındı. İsveç, Norveç ve Finlandiya’da yaşayan Türkler arasında emekli olanlar ya da tatillerini bu aylara denk getiren Türklerin çoğunluğu, Ramazan ayını Türkiye’de geçirmeyi tercih ediyor. Bu kişiler, okulların başlamasıyla birlikte bu ülkelere dönmeye başlayacak. Günlerin uzun ancak serin olmasından dolayı bu ülkelerde kalıp oruç tutan Türkler ve diğer Müslümanlar ise Ramazan alış verişlerini Türk mallarının satıldığı dükkânlardan yapmayı tercih ediyor. Hurma, zeytin en çok satılan ürünler olurken, bazı İsveç marketleri, Ramazan ayında dükkânlarında hurma bulundurmaya ve reklâmlar yapmaya, ayrıca gazetelere verdikleri ilânlarla Müslümanların Ramazanını kutlamaya özen gösteriyor. Gazetelerde Ramazanla ilgili haberler ve Müslümanlarla yapılan röportajlar yayımlanıyor.

FİNLİLER DE İFTARA DÂVETLİ

Finlandiya’nın kuzey bölgesinde bulunan Tampere’deki Anadolu Kültür Derneğinin Başkanı Hasan Polat, bu şehirde ve Pihtipudas adlı yerleşim yerinde bin civarında Türk ve Müslüman yaşadığını ve dinî vecibelerini yerine getirmeye çalıştığını kaydetti. Günde 20 saate yakın oruç tuttuklarını belirten Polat, bölgede Türklerin yanı sıra Afganistan, Irak ve Arap ülkelerinden gelen Müslümanların ve Tatarların yaşadığını, Müslümanların elbirliğiyle mescide dönüştürdükleri binada iftar yemekleri verdiklerini ve bazen bu yemeklere Finlandiyalıların da katıldığını söyledi. Gurbette, yakınlarından uzakta olmak dışında, bu topraklarda yaşama ve ibadetlerini yerine getirme konularında sıkıntı çekmediklerini ifade eden Polat, “Finlandiyalılar cana yakın insanlar. Biraz bize benziyorlar. Yakınlık kurabiliyoruz. Evlerimizde veya mescitte yaptığımız iftarlardan sonra Türk vatandaşlarıyla ya da diğer Müslümanlarla mescitte bir araya gelip konuşma fırsatımız oluyor. Sorunlarımızı birlikte tartışıyoruz’’ diye konuştu. Bölgede yaşayan Türklerin genellikle gıda sektöründe çalıştığı Tampere şehrinde öğrenim gören Türkler de bulunuyor.

13.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  20 saat oruç tutuyorlar

  KÖRFEZ’DE RAMAZAN SEVİNCİ

  TÜRKİYE VE MEKKE SAATLERİYLE ORUÇ

  Pakistan’da ikinci sel baskını tehlikesi

  İngiliz Bakan; Müslümanların toplumumuza katkısı büyük

  Clinton: Barış ve paylaşım ayı

  Ramazan’ınız mübarek olsun

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.