13 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Denge

Her şey denge de olduğu zaman güzeldir. Terazi dengede olduğu zaman doğru tartar. Akıl da dengede olduğu zaman hayatı yaşamayı güzel algılar. Dengedeki hafif bir bozulma bütün hayatı olumsuz etkileyeceği için yanlış yaşantılara da sebep olur.

Kâinatı yaratan Yüce Yaratıcı, yaratmış olduğu bütün hayat unsurunu mükemmel bir denge üstüne kurmuştur. Onda hiçbir kusur göremezsin. Milyarlarca canlı cansız varlık hiçbir sekteye uğramadan binlerce seneden beri varlığını sürdürmektedir. Eğer bunca varlıktan birisinde bir dengesizlik olsa, Bediüzzaman Said Nursî’nin tâbiriyle, miğferinden yani yörüngesinden çıkarak bir kıyametin kopmasına vesile olacaktır.

İnsan için de aynı şey geçerlidir.

Dengede durmak, dengeli olmak kısacası akıllı uslu olmak. Yaratıcı, her şeyden önce aklî dengesi yerinde olanı hadiselerden sorumlu tutmuştur. Aklî dengesi yerinde olmayanın sorumluluğunu da ortadan kaldırmıştır. Bazen insan kâinat sarayına baktığı zaman bazı dengesiz gibi haller görür. Meselâ bir aslanın yavru bir ceylanı parçalaması gibi veya bir şahinin serçe kuşuna musallat olup yakaladığı an parçalaması gibi. Daha buna benzer binlerce örnek ile karşılaşabilmekteyiz. Bu durum görünüş itibariyle bir dengesizliği gözler önüne serse de, hakikat cihetine bakıldığı an, hiç de öyle olmadığı görünür. Aslanın yavru ceylanı veya şahinin serçe kuşunu yakalayıp yemesi, kâinatta kurulan ekolojik düzenin sağlıklı bir şekilde sürmesini gerektirmektedir.

Bu durum, mahlûkatın kabiliyetlerinin inkişaf etmesini de sağladığı için, bu olaylar zahiren dengesiz olarak gözükse de, gerçekte tam bir denge unsurudur. Eğer kâinatta böyle bir atmosfer cereyan etmemiş olsaydı, ne ceylan çevikliğini, ne de serçe çok hızlı uçma kabiliyetini geliştiremezdi. Aynı zamanda, bu âlem içindeki canlı cansız her şey bir imtihan yeri olan bu dünyada bir sınava tabi tutulmuş, tâ ki, elmas ile kömürün ayırt edilmesi sağlanılarak gerçek bir denge unsuru oluşsun.

Evet, insan ömrü bir denge üzre seyrüsefer etmekte. Varacağı son durağa doğru yol almakta. Dengede olabilmek için cambaz misâli elinde tuttuğu sopanın bir ucu artı, bir ucu eksi olaylarla yüklü. Biz aşağıya düşmemek için eksilerimizi ve artılarımızı sürekli kontrol etmemiz lâzım; tâ ki, sahil-i selâmete dengemizi bozmadan sapasağlam varalım…

ORHAN ALAGÖZ

13.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  En hayırlı amel, vaktinde kılınan namaz

  NEDEN GİTMELİYİZ?

  CEHENNEMDEN ÂZÂD OLMAK

  ‘ÇEŞİTLİ DİLLERİN TERCÜMESİ’

  HALİL PAŞA'NIN CEVABI

  MİDEMİZ

  Hüsrandan kurtulmak için

  HER NEFES

  Ya Rahman!

  ÜSTAD’IN RAMAZANLARI<

  Denge

  İLK TERAVİH

  Bir vasıtaya binildiğinde…

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.