14 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

BU KURU FASULYE TİRYAKİLİK YAPIYOR

Ayder Kuru Fasulye ve Köfte Salonu’nun sahibi Hüseyin Fıstık, fasulyenin müşteriler üzerinde tiryakilik yaptığını birkez yiyenin bir daha geldiğini söyledi. İşe 1994 yılında Bağcılar’da başladıklarını, 2002’de Üsküdar’daki şimdiki yerlerine taşındıklarını dile getiren Fıstık, 2008 yılında gerçekleştirdikleri tadilattan sonra yenilenen mekânda hizmet vermeye devam ettiklerini ifade etti. Yemek olarak kuru fasulyenin ön planda olduğunu ancak Karadeniz yemeklerine biraz daha ağırlık verdiklerini kaydeden Fıstık, fasulye, pilav, köfte, kavurma, yeşil fasulye, haşlama, sarma gibi çeşitleri olduğunu bildirdi. Fasulyenin özel olarak İspir’den geldiğini ve adının şeker fasulyesi olduğunu belirten Fıstık, şunları söyledi: “Fasulye İspir’den gelmesine rağmen Çayeli Fasulyesi olarak biliniyor. Bunun sebebi de Çayelili ustanın fasulyeyi Çayeli usûlü pişirmesinden kaynaklanıyor. Ayrıca tereyağımız da özel olarak Vakfıkebir’den geliyor.”

TİRYAKİLİK YAPAN

KURUFASULYENİN TARİFİ

İnsanlara hizmetin en güzelini vermeye çalıştıklarını ve damağa hitap ettikleri için en iyisi olmaya gayret ettiklerini vurgulayan Fıstık, fasulye pişirmenin tarifini de verdi: “Fasulyenin tarifine gelince, öncelikle fasulyenin kalitesinden taviz vermem, en iyisini kullanırım. Tereyağını da özel getirtirim. Akşamdan fasulyeyi suya koyarız, sabaha kadar durur, sabah o fasulyeyi bir güzel haşlıyoruz. Haşlarken birkaç kez kaynadığı zaman fasulyenin gazı suyun üstüne köpük olarak çıkıyor. O çıkan köpüğü atıyoruz. Bu arada sosunu ayrı bir yerde hazırlıyoruz. Sos çok önemlidir. Fasulyeye lezzet verir. Sosta ise tereyağı var, et var, soğan var, ama soğanı bir güzel eritiyoruz bu sayede ağız da hiç belli olmuyor. Bu üçünü en az bir saat kaynatıyoruz. Üzerinde hiç soğan görünmüyor sadece et ve yağ görünüyor. Ondan sonra salçasını atıyoruz normal domates salçasıdır. Sonra bu salçayı da en az yarım saat karıştırdıktan sonra üzerine su ilâve ederek kaynatmaya devam ediyoruz. Sonrada sosun içine haşlanmış fasulyeyi döküyoruz, suyunu koyup fırına veriyoruz. İki saat sonra servise hazırdır. Özellikle bakır tencerede pişiriyoruz ve kaynarken altını kapatıp 15 dk ağzı kapalı şekilde bekletiyoruz, böylece suyunu çekiyor dinleniyor ve böylece daha güzel oluyor.”

20 TL’YE İFTARINIZI YAPABİLİRSİNİZ

Ramazan’a özel bir mönü sunmadıklarını kaydeden Fıstık, şöyle devam etti: “Yani insanları o mönüye mecbur kılmıyoruz. İnsanlar ne isterlerse onu yiyorlar. Fiyatlarımız çok uygun. Şunu söyleyebilirim, bir kişi Ramazan’da 20 TL gibi cüzî bir miktara rahatlıkla iftarını yapabilir. Ramazan ayı burada çok renkli geçiyor. Toplu yemekler oluyor, aileler geliyor, gruplar geliyor. Kapasitemiz 250 kişiyi çok rahat ağırlayacak şekilde. Otopark sorunu yok.” Gelen müşterinin tekrar geldiğini çünkü fasulyenin tiryakilik yaptığını belirten Fıstık, “Ünlü kişiler de geliyor, ama ben çoğunu bilmiyorum. Bazı köşe yazarları da gelip burada fasulye yemişler ve köşelerinde yazmışlar. Bunlar güzel şeyler. Bizi mutlu ediyor” diye konuştu. MUSTAFA GÜNEŞ-İstanbul

14.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  BU KURU FASULYE TİRYAKİLİK YAPIYOR

  Yeni Asya Neşriyat Dini yayınlar fuarında

  Eyüp Sultan'da Ramazan'ın ilk cuması

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.