15 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

11 Eylül Camiine Obama’dan destek

ABD Başkanı Barack Obama, Ramazan ayı nedeniyle Beyaz Saray’da iftar yemeği verdi. Obama, yemek sırasındaki konuşmasında, 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kulelerin yakınına cami inşa edilmesi projesine destek verdi.

Sıfır Noktası’nda camiye Başkan Obama’dan destek ABD Başkanı Barack Obama, Ramazan ayı dolayısıyla Beyaz Saray’da iftar yemeği verdi. Obama, yemek sırasındaki konuşmasında, 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler’in yakınına cami inşa edilmesi projesine destek verdi. ‘’Cordoba Evi’’ adı verilen ve ülkede yoğun tartışmalara sebep olan İslâm Kültür Merkezi ve cami inşası projesiyle ilgili ilk kez açıklamalarda bulunan Obama, şunları kaydetti: ‘’Bu konunun yol açtığı hissiyatları anlıyorum. Sıfır Noktası (Ground Zero-saldırıdan önce İkiz Kulelerin yer aldığı bölge) gerçekten kutsal bir alan. Ancak şunu net olarak söyleyeyim; bir vatandaş ve başkan olarak, Müslümanların da bu ülkedeki herkes gibi, dinlerinin gerektirdiği ibadetleri yerine getirmede aynı hakka sahip olduğunu düşünüyorum. Bu, yerel yasalara ve kurallara uygun biçimde, aşağı Manhattan’daki özel mülkiyet üzerine bir ibadet yeri ve toplum merkezi inşa edilmesi hakkını da içeriyor. Burası Amerika ve dinî özgürlüklere olan bağlılığımız sarsılmaz’’.

İSLÂM ABD’NİN PARÇASI

KonuşmasInda dinî özgürlükler ve dinî hoşgörünün öneminin ısrarla altını çizen ve bu ilkelerin ABD Anayasasında en başından beri desteklendiğini ifade eden Obama, El Kaide’nin İslâm ile eşdeğer olmadığını da belirtti. Obama, “El Kaide’nin dâvâsı İslâm değil, tamamen çarpıtılmış bir İslâm. Bunlar dinî lider değil, masum erkek, kadın ve çocukları öldüren teröristler. Dolayısıyla, bunlara karşı savaşıyoruz ve bu savaşı kazanacak olmamızın sebebi, sadece silâhlarımızın değil, sahip olduğumuz değerlerin gücü” diye konuştu. El Kaide’nin, diğer dinlere mensup kişilerden daha fazla Müslüman öldürdüğünü belirten Obama, 11 Eylül saldırılarında ölen masum Müslümanların da bu listeye dahil olduğunu söyledi. İslâm’ın, büyük çeşitlilikleri içinde barındıran bir din olduğuna işaret eden Obama, Ramazan’ın, İslâm’ın ABD’nin her zaman bir parçası olduğunun da bir hatırlatıcısı olduğunu kaydetti. Obama, Beyaz Saray’da bilinen ilk iftar yemeğinin, bundan 200 yılı aşkın süre önce, ABD’nin eski başkanlarından Thomas Jefferson tarafından, ABD’de görev yapan ilk Müslüman büyükelçisi olan Tunus Büyükelçisine verildiğini anlattı. Obama konuşmasında, Müslümanların nesiller boyunca ABD ve Amerikan toplumuna yaptığı katkılardan da bahsetti.

15.08.2010


 

MEKKE, EN GÜZEL ŞEHİR OLACAK

Suudİ Arabistan hükümeti, Mekke’nin dünyanın en güzel şehri haline getirilmesi için düzenlenecek yarışmada bütün dünyadan yüzlerce İslâmî akademisyen, düşünür ve artisti fikirlerini sunmaya dâvet etti.

Yerel medyada çıkan haberlere göre çoğunluğu Arap ülkelerinden olmak üzere Türkiye, Malezya, Pakistan, ABD ve Çin’den 300’ün üzerinde katılımcı ön listeye alındı. Yarışmada, Mekke şehrini güzelleştirecek san'atsal projeler değerlendirilecek. Bu projelerin Mekke’yi hacıların yanı sıra İslâmî kültür ve san'atlara ilgi duyan milyonlarca Müslümanı cezbeden bir ‘müze şehir’ haline getirmesi bekleniyor. Yetkililer, iki ay sürecek yarışmaya 22 ülkeden 442 kişinin başvurduğunu ve bunların arasından 306’sının ön listeye kabul edildiğini açıkladı.

15.08.2010


 

Şam’da Osmanlı geleneği

Surİye’de sıcak havalar dolayısıyla Ramazan rehaveti ve iftar coşkusu bir arada yaşanıyor. Okulların tatil olmasıyla Şamlıların bir bölümünün Ramazanı Şam’a göre daha serin yerlerde geçirmeleriyle tenhalaşan başşehir Şam, mesainin 15.00’te bitmesinin ardından “hayalet şehir” görünümüne bürünüyor.

Dükkânlarını 13.00’ten itibaren kapatan esnaf ve mesaisi biten çalışanların öğle uykusu için evlerine çekilmesiyle iyice sessizleşen şehir sokaklarında, turistler ve iftar öncesi son alışverişlerini yapan Suriyeliler kalıyor. Birkaç yıl öncesine kadar aileleriyle birlikte çoğunlukla restoranlarda oruç açmayı tercih eden Suriyelilerin, ekonomik kriz ve fiyat artışları yüzünden son yıllarda evlerinde iftar sofrası kurmayı yeğlediği belirtiliyor. Oruçlarını meyan kökü şerbetiyle açan Suriyeliler, iftardan kısa bir süre önce neredeyse her sokak başında ve seyyar tablalar üzerinde satılan şerbetleri satın alıyor. Meyan kökü şerbetinin Osmanlı döneminden kalma bir gelenek olduğu ve uzun zaman sadece zengin ve saygın ailelerin evlerinde bulunduğu söyleniyor. Zamanla halk içinde Ramazan vazgeçilmezine dönüşen meyan kökü şerbetinin asabiyet ve kan şekerinin düzenlenmesi gibi onlarca sıkıntıya iyi geldiğine inanılıyor.

Akşam karanlığının çökmesiyle birlikte evlerin balkonlarında, binaların dış cephelerinde, işyerlerinin girişlerinde bulunan Ramazan mahyaları dikkat çekiyor. Çeşitli renk ve şekillerde hazırlanan mahyalarda, genellikle tekbir getiriliyor, “Mübarek Ramazan” gibi ifadelerle birlikte hilâl ve yıldız gibi şekiller kullanılıyor. Suriye’de Ramazanda camilere mahya asılması geleneği bulunmuyor, ancak Suriyelilerin evlerine ve işyerlerine astıkları mahyalar arasında, çok gösterişli olanlarından sadesine kadar birçok çeşide rastlamak mümkün.

15.08.2010


 

Kanada'da Cuma İzdihamı: Namaz üç defa kılındı

11 ayIn sultanı Ramazanın ilk Cuma namazında, Kanada’daki camiler doldu.

Kanada camileri dolup taşıyor Ülke genelindeki kalabalık şehirlerin bazı camilerinde, yer darlığı sebebiyle 2 ya da 3 kez Cuma namazı kılındı. Camilerde okunan hutbelerde, Ramazan-ı şerif ve orucun faziletleri anlatıldı. Hutbelerde, Müslümanlardan fitrelerini Pakistan’da yaşanan sel felâketi sebebiyle başlatılan yardım kampanyalarına vermeleri istendi. Kısa adı İSNA olan Kuzey Amerika İslâm Topluluğu’nun Toronto yakınlarındaki merkezinde de 2 kez Cuma namazı kılındı. Merkezde, Pakistan için yardım toplandı. Okulların tatil olması dolayısıyla ailece namaza gelen Kanadalı Müslümanlar, birbirleriyle tebrikleşti. Merkezin yaklaşık 500 araçlık otoparkı ise ihtiyacı karşılayamadı. Bölgede kilitlenen trafiği mahalli polis düzenlemek zorunda kaldı.

15.08.2010


 

Berlİn’deRamazan gecelerİ

Almanya’nIn başşehri Berlin’de ‘’Ramazan Geceleri’’ kültür şenliği başladı.

Şenlik çerçevesinde ‘’The Syrian Big Band’’ adlı müzik grubu, Berlin Bergama Müzesi’nin de bulunduğu Müzeler Adası adlı bölgede açık hava konseri verdi. Konseri çok sayıda Alman vatandaşı da izledi. Konserden önce Bergama Müzesi bünyesinde yer alan İslâm Sanatları Müzesi’nde de bir panel düzenlendi. İslâm Sanatları Müzesi Müdürü Stefan Weber, müzenin İslâm kültürüne ait büyük bir koleksiyona sahip olduğunu, müzeyi ziyaret edenlerin yüzde 80’inin turistlerden oluştuğunu belirtti. Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat da Alman özel televizyonunun sahur ve iftar vakitlerinin yayınlamasını olumlu bulduğunu, bu hizmeti devlet kanallarının da yapması gerektiğini belirtti.

15.08.2010


 

New Jersey’de Sakal-ı Şerif ziyareti

ABD’nİn New Jersey eyaletinin Paterson şehrinde, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Ulu Camide Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı.

Bu yıl üçüncü kez ziyarete açılan Sakal-ı Şerif, 10 gün boyunca teravih namazının ardından görülebilecek. Ulu Cami Dernek Başkanı Sinan Gegre yaptığı açıklamada, özellikle Ramazan ayında Sakal-ı Şerif’i ziyarete açmayı gelenek haline getirdiklerini belirtti.

15.08.2010


 

SELZEDELER İÇİN ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki–mun,insanî yardım çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Pakistan’a geldi.

BM Genel Sekreterinin uluslar arası topluma Pakistan için acil yardım çağrısını yinelemesi bekleniyor. BM, Pakistan’daki selzedeler için ‘’acil’’ 460 milyon dolar acil yardım talebinde bulunmuştu. Pakistan’da Temmuz ayı sonlarında başlayan Muson yağmurlarının sebep olduğu sel ve toprak

kaymalarında şimdiye kadar bin 600’den fazla kişi

vefat etti, 20 milyona yakın kişi doğrudan

etkilendi. BM’nin açıkladığı rapora göre,

ülkede evsiz kalan 6 milyondan fazla

kişinin acilen gıdaya ihtiyacı var.

15.08.2010


 

Pakistan’da buruk kutlama

Pakistan, 64. Bağımsızlık Gününü muson yağmurlarının sebep olduğu seller nedeniyle karşı karşıya olduğu tarihinin en büyük tabiî afetinin gölgesinde kutluyor. Resmî rakamlara göre, sellerden 20 milyona yakın kişi etkilendi.

Sel sularI altInda bağImsIzlIk günü Pakİstan’da önceki yıllara göre sönük geçen bağımsızlık kutlamaları kapsamında, ülkenin kurucusu Muhammed Ali Cinnah’ın Karaçi’deki ve Pakistan’ın fikri mimarı olarak bilinen millî şair Muhammed İkbal’in Lahor’daki mezarlarında tören düzenlendi. Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani, yayımladıkları mesajlarla Pakistan halkının ‘’Bağımsızlık Günü’’nü kutladı. Devlet Başkanlığı sarayında ve Başbakanlık konutunda askeri tören düzenlenerek, bayraklar göndere çekildi.

Pakistan halkı da sokaklarda düzenledikleri törenlerle Pakistan’ın 64. yaşını kutladı. Başşehir İslamabad, Lahor, Karaçi, Peşaver ve Ravalpindi gibi büyük şehirlerde kutlamalar bir gün önce başladı. Bayraklarla süslenmiş otomobil ve motosikletler uzun konvoylar oluşturarak kutlamalara katıldı. Bazı şehirlerin meydanlarına toplanan binlerce Pakistanlı, gecenin ilerleyen saatlerine kadar millî marşlarını okuyarak, şarkılar söyleyerek ve havai fişekler atarak ‘’Bağımsızlık Günü’’nü kutladı. Güvenlik güçlerinin kutlamalar sebebiyle yüksek alarm seviyesine geçtiği görüldü. Pakistan, millî lideri Muhammed Ali Cinnah öncülüğünde uzun yıllar süren siyasî mücadele ve kanlı çatışmalar sonrasında, 14 Ağustos 1947’de İngiliz sömürgesi altında bulunan Hindistan’dan ayrılarak bağımsızlığına kavuşmuştu.

TARİHİNİN EN BÜYÜK

TABİÎ AFETİYLE BOĞUŞUYOR

Pakİstan, resmî rakamlara göre 20 milyona yakın kişinin etkilendiği tarihinin en büyük tabiî felâketiyle boğuşuyor. Ulusal ve uluslar arası yardım kuruluşlarının ortak çağrısı olan ‘’çok miktarda yardımın çok kısa zamanda’’ sel mağdurlarına ulaşması gerekiyor. Binlerce köyün, yüzlerce şehrin sular altında kaldığı Pakistan’da, sellerden canlarını kurtarmak için kaçan milyonlarca kişi cami, okul ve kamu binalarının bahçelerine sığınmış durumda. Pakistan Ulusal Sağlık Kuruluşu, temiz içme suyu ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalınması sebebiyle kolera, tifo, ishal ve ateşli hastalıkların sayısında ciddî artışlar olduğunu açıkladı. Kuruluş, felâketzedelerin kısa zamanda barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanamaması durumda, salgın hastalıkların baş göstereceğinden endişe ediyor.

TÜRKİYE’DEN 3. UÇAK GİTTİ

Türkİye’nİn sel felâketi yaşanan Pakistan’a insanî yardımları devam ediyor. THY tarafından tahsis edilen kargo uçağı ile gönderilen 35 ton yardım malzemesi daha başşehir İslamabad’a ulaştı. Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen ilâç, tıbbî malzemeler, gıda, çadır, mutfak malzemeleri, battaniye, sinek ve böcek ilacından oluşan yardım, İslamabad askerî havaalanında Pakistanlı yetkililere teslim edildi. Yardımların teslim alınması münasebetiyle düzenlenen törene Türk ve Pakistan Kızılayı yetkililerinin yanı sıra Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği yetkilileri de katıldı. Daha önce de insanî ve nakdî yardımda bulunan Türkiye’nin önümüzdeki günlerde yardımlarının devam etmesi bekleniyor. Sellerin ülke ekonomisine verdiği zarar henüz tesbit edilemiyor.

15.08.2010


 

İngiltere, generallerin sayısını azaltıyor

İngİlİz Savunma Bakanlığı, komuta kademesindeki subayların sayısında indirime gidiyor.

İngiltere’de dev cari açığı kapatmak isteyen hükümetin tasarruf tedbirleri orduyu da vurdu. Savunma Bakanı Liam Fox, bakanlıkta görevli üniformalı personelin sayısını önemli derecede düşüreceklerini söyledi. Planlanan reform kapsamında komuta kademesindeki üst düzey subayların sayısında kesintiye gidilecek. Tasarruf tedbirleri ışığında Savunma Bakanlığı’nda yapılacak reformlar arasında bakanlıkta görevli olan sivil personel sayısının azaltılması da var. Savunma Bakanı Fox, 100 bin kişilik ordusu olan bir ülkenin Savunma Bakanlığı’nda 85 bin sivil personel bulundurmasını eleştiriyor. Bu çerçevede yapılacak revizyonda bürokrasinin de azaltılması planlanıyor.

15.08.2010


 

Hizbullah’tan Hariri dâvâsına yeni deliller

Hİzbullah yaptığı açıklamada, Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesiyle ilgili dâvânın çözülmesine yardımcı olacak delilleri Lübnan makamlarına sunacağını bildirdi.

Hizbullah’a göre, ellerindeki deliller İsrail’in 2005’te Hariri’ye düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğunu gösteriyor. Hariri suikastini soruşturan BM savcısı, üç gün önce Hizbullah’tan, dâvânın çözülmesine yardımcı olacak delilleri istemişti. Merkezi Hollanda’da bulunan, Lübnan için kurulan özel mahkemeden yapılan açıklamada, savcılık makamının Hizbullah’ın sunacağı her bilgiyi değerlendireceği belirtilmişti.

15.08.2010


 

İran'ın, ilk nükleer santrali hazır

İran’In ilk nükleer santralindeki testlerin başarıyla tamamlandığı ve bir hafta sonra reaktöre yakıt verileceği bildirildi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Buşehr nükleer santralindeki testlerde sona gelindiğini belirterek, santralin reaktör ve diğer bölümlerine bir hafta sonra yakıt verileceğini söyledi. Salihi, yakıt verme işleminin de bir hafta kadar süreceğini ve nihaî işlemlerden sonra santralin tamamen hizmete açılacağını bildirdi. Santralı yapan Rusya’nın Atom Enerjisi Kurumu’nun sözcüsü de Buşehr nükleer santralı reaktörüne, 21 Ağustos’ta nükleer yakıt doldurmaya başlayacaklarını açıklamıştı. İranlı yetkililer, santralin Eylül ayında hizmete açılmasının hedeflendiğini bildirmişti. Santralin hizmete açılmasıyla, İran’ın 37 yıllık çalışmalarının sonuç vereceği belirtiliyor.

15.08.2010


 

Bulgaristan’da başmüftülük krizi

Bulgarİstan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, adalet, huzur ve mutluluk isteyen, ülkedeki Müslümanlar için Ramazan ayının başmüftülük sorununun gölgesinde geçtiğini söyledi.

Haci, kendini başmüftü ilân eden eski komünist polis ajanı Nedim Gencev’in karşısında haklı olduklarını göstereceklerini belirterek, “Haklılığımızı ispatlamak üzere AB gözlemcileri nezdinde yeni bir kongreye hazırız” dedi. “Bizim amacımız ve istediğimiz, Bulgaristan Müslümanlarının Ramazan ayını huzurlu bir şekilde ibadetlerle geçirmeleri” diye konuşan Haci, halk tarafından seçilmeden, Yüksek İdare Mahkemesi kararıyla kendini başmüftü ilân eden Gencev’in ise barış ayı Ramazanda huzur bozucu girişimlerini sürdürdüğünü belirtti.

15.08.2010


 

Guam adası 7,2 ile sallandı

Büyük Okyanus’un batı kesiminde yer alan Guam adası açıklarında 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydan geldi.

Depremin merkezinin Mariana adalarının en güney kesiminde yer alan Guam adasının 346 kilometre açığında ve 19 kilometre derinlikte olduğu tesbit edildi. Havai’de bulunan Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, deprem sebebiyle bölgede geniş çaplı bir tsunami beklenmediğini bildirdi.

15.08.2010


 

Clinton, doğrudan görüşmeler için çabalıyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail ve Filistin’in doğrudan görüşmelerde bir araya gelmelerini sağlamak için telefon diplomasisi yürütüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Clinton’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü, ayrıca Ürdün ve Mısır dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yaptığı, bu görüşmelerde, doğrudan görüşmeler için kalan sorunların aşılması üzerinde durulduğu belirtildi. ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, doğrudan görüşmelerin Eylül ayında başlatılması hedefi çerçevesinde bölgede temaslar yapmıştı.

15.08.2010


 

Yunanistan’da şimdi de mezarlık provokasyonu

BatI Trakya’nın Gümülcine şehrinde bulunan Poşpoş mahallesindeki Türk Azınlığa ait mezarlık, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. 20’den fazla mezar taşı yerinden sökülerek kırıldı.

Mezarlık duvarlarına ise “Konsolosluk Defol” ve “Altın Şafak Örgütü” yazılmış. Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu’na yapılan molotofkokteyli saldırının ardından bir başka provokasyon girişimi, Türk Azınlığın en yoğun yaşadığı Gümülcine’de denendi. Azınlık basın mensuplarının verdikleri bilgiye göre, kimliği tesbit edilemeyen kişiler, Gümülcine Poşpoş mahallesinde bulunan mezarlık taşlarını kırdı. Mahalle sakinlerinin mezar taşını kabrin girişinde fark etmesiyle çirkin saldırı ortaya çıktı. Yapılan incelemede 20’den fazla mezar taşının kırıldığı ya da yerinden sökülerek mezar üzeri ile etrafa atıldığı görüldü.

15.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.