16 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Slovenya vatandaşlarına vize kaldırıldı

BAKANLAR Kurulu kararıyla Slovenya vatandaşlarına uygulanan vize kaldırıldı. Slovenya vatandaşlarına vize uygulamasını kaldıran karar Resmî Gazete’de yayınladı.

Kararda, umuma mahsus pasaport hamili Slovenya vatandaşlarına, Türkiye’ye yapacakları turistik veya ticarî amaçlı seyahatlerinde ikamet sürelerinin 180 gün içerisinde 90 günü geçmemesi kaydıyla vize muafiyeti sağlandığı belirtildi.

16.08.2010


 

Münih Merkez Camii’nde iftar

Almanya’nIn Münih şehrinde Diyanet İşleri Türk İslâm Merkezi’ne (DİTİM) bağlı Merkez Cami’de iftar yemeği verildi

. İftar yemeğine Türkiye’nin Nijerya Büyükelçiliği görevine atanan Münih Başkonsolosu Ali Rıfat Köksal ve Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi Başkanı Abdurrahman Bilgiç de katıldı. Münih’teki görevini henüz sürdüren Köksal, vatandaşlara teşekkür ederek, ‘’Almanya’nın son 49 yılını çalışanınızla öğrencilerinizle girişimcilerinizle toplumun bir parçası olarak birlik içinde şekillendirdiniz’’ dedi. Bilgiç de daha önce de Münih’te başkonsolos olarak görev yaptığını hatırlatarak, ‘’Aranızda bulunmaktan, örf ve geleneklerinizi birlikte yaşatmakta olduğunuzu, ayrıca kadınlarımızın lâyık oldukları gibi sosyal hayatta bir adım daha ileriye gitmiş olduğunu görmekten gurur ve memnuniyet duydum’’ diye konuştu.

16.08.2010


 

Sızıntıda sona gelindi

Meksİka Körfezi’nde, BP’nin bin 600 metre derindeki petrol kuyusunun temelli kapatılma işleminin son aşaması gelecek hafta sonunda geçilecek.

Başkan Barack Obama yönetiminin Meksika Körfezi sorununda baş temsilcisi Emekli Kıyı Emniyeti Amirali Thad Allen’ın verdiği bilgiye göre, ağır çamur-çimento basımında mühendislerin ‘’temelli kuyu öldürme işlemi’’ için son karar, Pazartesi gecesi veya Salı sabahı yapılacak ‘’son’’ deneylerle belirlenmiş olacak. Basınç alıcı ‘’yardımcı kuyu’’nun son 30 metre delme işlemine yakın zamanda geçilmişti. Kızılderili dilinde ‘’Macondo (Sağır Edici Ses)’’ isimli kuyu, en erken on gün içinde ‘’susturulmuş’’ olacak.

16.08.2010


 

Hindistan da Black Berry’i yasaklıyor

Bİrleşİk Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın ülke güvenliği gerekçesiyle BlackBerry hizmetlerinin bir kısmını yasaklayacaklarını açıklamalarının ardından, başka bir uyarı da Hindistan’dan geldi. Hindistan İçişleri Bakanlığı, BlackBerry telefonları üzerinden yapılan iletişimin istihbarat birimlerinin erişimine açılmaması durumunda 31 Ağustos’tan itibaren e-posta ve mesajlaşma hizmetlerinin durdurulabileceğini açıkladı.

Bakanlık, Kanadalı RIM firmasının teknik bir çözüm sunmaması durumunda ülkedeki mobil telefon ağı üzerinden gerçekleştirilen BlackBerry hizmetlerini bloke edeceklerini bildirdi.

16.08.2010


 

Teravihte bomba

Tarihinin en büyük tabiî afetiyle başa çıkmaya çalışan Pakistan'ın kuzeybatıdaki Veziristan bölgesine ABD'nin insansız uçağı ile düzenlenen saldırıda en az 12 kişi öldü. Ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu kaydedildi.

ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR Dawn News televizyonuna telefonla bağlanan bir köylü, saldırının teravih namazı sırasında yapıldığını, bir güvenlik görevlisi de ölü sayısının artabileceğini söyledi. Saldırının, Obama'nın Beyaz Saray iftarından sonra gelmesi dikkat çekti. Bu uçakla vurdu ABD’nin insansız uçaklarının, 2008 yılından beri Pakistan topraklarında düzenlediği 110 saldırıda 1000’den fazla kişinin öldüğü ifade ediliyor. Sel altındaki Pakistan’a teravih vakti ABD bombası Tarİhİnİn en büyük tabiî felâketiyle başa çıkmaya çalışan Pakistan’ın, kuzey batıdaki Veziristan bölgesine ABD’nin insansız uçağı ile düzenlenen saldırıda en az 12 kişinin öldüğü bildirildi. Pakistan televizyonlarının bölgedeki güvenlik kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Afganistan sınırı yakınlarındaki Miranşah bölgesinin 20 kilometre doğusunda bir eve düzenlenen füze saldırısında ilk belirlemelere göre 12 kişi öldü. Saldırı sebebiyle halk arasında korku ve panik yaşandığı, ölenlerin arasında kadın ve çocukların da bulunduğu kaydedildi. Dawn News televizyonuna telefon ile bağlanan bir köylü, saldırının teravih namazı sırasında olduğunu söyledi. Bir güvenlik görevlisi de ölü sayısının artabileceğini belirtti. ABD’nin insansız uçaklarının, 2008 yılından beri Pakistan topraklarında düzenlediği 110 saldırıda 1000’den fazla kişinin öldüğü ifade ediliyor. Kuzey Veziristan’ın Miranşah bölgesi Taliban ve El-kaide militanlarının Pakistan topraklarındaki önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor.

16.08.2010


 

Faysal Camiinde Ramazan coşkusu

Pakİstan’da projesi Vedat Dalokay tarafından çizilen ve inşasında Türk mühendislerinin çalıştığı Kral Faysal Camii Ramazan ayında Müslümanların akınına uğruyor. Başşehir İslamabad’da Margala Dağlarının eteklerine inşa edilen Kral Faysal Camisi, ülkenin sembolleri arasında gösteriliyor ve dünyanın en büyük 3 camisi arasında bulunuyor. Kendine özgü ve sıra dışı mimarisiyle Bedevi çadırını andıran cami, geniş ve aydınlık içi, köşeli hatları, süslemeleri, uzun minareleri ve sadeliğiyle çağdaş mimarinin bütün özelliklerini taşıyor. Modern İslâm mimarisinin baş yapıtlarından gösterilen cami, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Yabancı medyanın canlı yayınlardaki fon olarak tercih ettiği cami, dünyanın en ünlü camileri arasında yer alıyor.

HATİMLE TERAVİH NAMAZI

Ramazanla birlikte Müslümanların akınına uğrayan camide teravih namazları çeşitli İslâm ülkelerinden davet edilen tanınmış imamlar tarafından kıldırılıyor. Kadir Gecesine kadar kılınan teravih namazlarında Kur'ân hatmediliyor. Camide asıl yoğunluk Ramazan ayının son 10 günü yaşanıyor. Kadın erkek binlerce kişi cami içindeki perdelerle ayrılmış bölümlerde kalıyor. Bu ibadete ‘’itikaf’’ deniyor. Kadir Gecesi ve kalan 3 veya dört gecede de Kur'ân bir kez daha hatmediliyor ve bu son günlerdeki teravih namazları sahura kadar sürüyor. Cami bahçesinde kurulan yüzlerce metreyi bulan iftar sofralarında Müslümanlar orucunu açıyor. İftar sofralarının vaz geçilmezi ise; gül suyu, hurma, meyve salatası ve Pakistan sofralarının vazgeçilmez yemeği, kıyma veya sebzeyle yapılan yağda kızartılmış börek, samosa.

CAMİNİN TARİHİ

Dönemİn Suudi Arabistan Kralı Faysal Bin Abdulaziz’in 1966 yılında Pakistan ziyareti sırasında yapılması teklif edilen ve yapımı için ilk adımı 1969 yılında atılan cami için Pakistan hükümeti tarafından açılan proje yarışmasına 17 ülkeden 43 proje katıldı. Cami komitesi, uzun tartışmalardan sonra Türk mimar Vedat Dalokay’ın Ankara Kocatepe’ye yapılması düşünülen, ancak geleneksel Türk mimarisine uygun olmadığı için kabul edilmeyen projesini beğendi. Yapımına 1976 yılında başlanan ve inşaatında Türk mühendisler ve işçilerin görev yaptığı cami, 1986 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Caminin 120 milyon dolar tutarındaki maliyetinin tamamı, Suudi Krallığı tarafından karşılandı. Dünyanın en tanınmış camileri arasında bulunan Kral Faysal camisinde 54 bin metre kare kapalı alanında 74 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor, açık alanla birlikte bu sayı 200 bini kişiyi aşıyor. Cami, 1977 yılından beri üç yılda bir dağıtılan ve dünyanın en saygın mimarlık ödülleri arasında kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülüne de lâyık görüldü. Vedat Dalokay 1977’ye kadar dört yıl Ankara Belediye Başkanlığı da yapmıştı.

16.08.2010


 

Irak’ta saldırılar: 8 kişi öldü

Irak’In başşehri Bağdat’ta ve civarında gerçekleştirilen saldırılarda 8 kişi vefat etti.

Saldırılarda 10 civarında kişi de yaralandı. Saldırılarda vefat edenlerin tamamının sivil olması dikkat çekti. Başşehir merkezinde bulunan Bağdat Üniversitesi yakınında birbiri ardına meydana gelen patlamalarda 1 kişi vefat etti. Saldırıda 3 kişi de yaralandı. Bağdat’ın doğusunda bomba yüklü bir araçla düzenlenen başka saldırıda 3 kişi öldü 4 kişi yaralandı. Yine Bağdat’ta devriye gezen polislerin aracının yakınında bomba patlaması sonucu 3 polis yaralandı. Sabah saatlerinde ise Bağdat’ın doğusunda düzenlenen bir RPG saldırısında 1 kişi öldü 3 kişi yaralandı. Bağdat’a 100 kilometre uzaklıktaki Hilla şehrinde ise silâhlı saldırganlar, sabah namazı sırasında bir camide namaz kılanların üzerine rastgele ateş açtı. Saldırıda 3 kişi öldü bir kişi yaralandı. Hilla polisi, saldırganların El Kaide bağlantılı olabileceğini açıkladı.

16.08.2010


 

Netanyahu, Atina’yı ziyaret edecek

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, bugün Yunanistan’ın başşehri Atina’ya resmî bir ziyarette bulunacağı açıklandı.

Yunanistan başbakanlık internet sitesinde yer alan açıklamada, Netanyahu’nun Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile biraraya geleceği bildirildi. Bu arada Yunan medyası, Papandreu’nun geçen ay sonunda İsrail’i ziyaret ettiğini hatırlatarak, Netanyahu’nun iadeiziyarette bulunacağını yazdı. Yunanistan’ı ilk kez bir İsrail başbakanının ziyaret edeceğine dikkat çekilen haberlerde, Papandreu ile Netanyahu’nun görüşmesinde iki ülke ilişkileri, Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolü ve Gazze’ye yardım filosuna saldırı sonrasında ‘’sarsılan’’ İsrail-Türkiye ilişkilerinin ele alınmasının beklendiği öne sürüldü. Haberlerde, İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısından sonra, ‘’Minoas 2010’’ adlı ortak hava tatbikatını erken sonlandıran Yunanistan’ın, bu ülkeyle önümüzdeki sonbahar döneminde yeniden tatbikat yapmasının beklendiği belirtildi.

16.08.2010


 

Çin ordusundan özeleştiri

Çİn ordusunun yayınladığı Liberation Army Daily gazetesi, Çin askeri doktrininin modasının geçtiği ve silâhlı birlikleri modernleştirme konusunda başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin örnek alınması gerektiği yorumunda bulundu.

Gazetede yer alan yorum yazısında, Çin ordusunun modernleştirilmesinin, ülkenin reform sürecinin merkezinde yer aldığı vurgulandı. Askerî modernizasyonun, son yıllarda yüksek teknoloji ürünü silâh ve teçhizat alımlarında, yeni savaş uçakları temininde kendini gösterdiği hatırlatıldı. Dünyanın en kalabalık ordusuna sahip olan Çin, ABD destekli Tayvan ve Japonya ile bizzat ABD’ye karşı daha etkili bir silâhlı kuvvetler oluşturmak için son birkaç yılda asker sayısını azaltmaya başladı. Ancak bunun için daha açık fikirli olmak gerektiğini belirten gazete, ‘’Geleneksel Çin kültüründe muhafazakâr görüşün büyük etkisiyle ordumuzun kültür ve düşünme biçimini yenileme görevi son derece zor’’ ifadesi kullanıldı.

16.08.2010


 

Afganistan’da yeni petrol sahası bulundu

Afganİstan’da, 1,8 milyar varil rezerve sahip olduğu tahmin edilen petrol sahası keşfedildi. Madenler Bakanlığı sözcüsü Cevad Ömer, kuzeydeki Balkh ve Şibirgan bölgeleri arasındaki petrol sahasının Afgan ve uluslar arası jeologların ortak araştırmaları sonucu keşfedildiğini açıkladı.

Ömer, ‘’Keşfedilen petrolün piyasa fiyatını bilmiyorum. Ancak ilk araştırmalar 1,8 milyar varil petrol rezervi olduğunu gösteriyor ve sanırım tahmin edilen rezervden daha fazlası olabilir’’ dedi. Petrol rezervi tahmininin nasıl yapıldığına dair ayrıntı vermeyen Ömer, gelecek aylarda diğer madenlerin yanı sıra bu petrol rezervlerinin işletilmesini önereceklerini söyledi.

16.08.2010


 

Hindistan 64 yaşında

Büyük Britanya’dan bağımsızlığını almasının 64. yıldönümünü kutlayan Hindistan’da bağımsızlık günü kutlamaları Başbakan Manmohan Singh’in geleneksel “Red Fort - Kızıl Kale” konuşması ile başladı.

Hindistan’ın Müslüman hükümdarları Babür Şahlar döneminden kalma bir adet olan Kızıl Kale’den sabahın erken saatlerinde halka seslenme adeti Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra da devam ettiriliyor. Başbakan Manmohan Singh bu yılki konuşmasında ülkesinin iç güvenlik meselelerine değinirken Maocu teröristleri silâh bırakmaya Keşmir eyaletindeki ayaklanmaları da sona erdirmeye çağırdı. Tarihî Kızıl Kale’ye geniş güvenlik tedbirleri altında gelen Başbakan Singh, kurşun geçirmez cam arkasından kalede toplanmış seçilmiş halk tabakasına ve medya yolu ile bütün Hindistan’a hitap etti. Enflasyondan, olimpiyat oyunlarına, orta direği güçlendirmeden çiftçilere bir çok konuya değinen Singh’in bu yılki konuşmasında öne çıkan konu terör oldu.

16.08.2010


 

Tahran Bildirisi çatışmayı önleyecek

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tahran Bildirisinin nükleer soruna çözüm sunduğunu söyledi.

Ahmedinejad, İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV’ye verdiği demeçte, ABD ve bazı Batılı ülkelerle yaşanan nükleer soruna değindi. Tahran Bildirisiyle nükleer enerji elde etmeleri için bütün ülkelere eşit fırsatlar sunulduğunu belirten Ahmedinejad, ‘’Tahran Bildirisinin asıl hedefi, çatışmayı önlemek ve işbirliğini geliştirmektir’’ dedi. Ahmedinejad, uranyum takasının da sadece anlaşmanın bir kısmını oluşturduğunu ifade etti. İran ile Viyana Grubu (ABD, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu-UAEK) arasında uranyum takasını öngören bildiri, 17 Mayısta Tahran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ın katıldığı törende imzalanmıştı. Tahran Bildirisi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Bağlantısızlar Hareketine üye 118 ülke tarafından olumlu karşılanmıştı. İran’ın anlaşmaya ilişkin mektubu UAEK’na sunmasının ardından ABD, Rusya ve Fransa anlaşmaya taraf olmadıklarını bildirmişti.

16.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.