16 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Sümela’da 88 yıl sonra ayin

Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihî Sümela Manastırında 88 yıl aradan sonra izin verilen bir günlük ayin dün yapıldı. Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos'un yönettiği ayine çeşitli ülkelerden ve yurt içinden 500 kadar Ortodoks Hıristiyan katıldı.

RAMAZAN AYINI KUTLADI

Bu tarihî günü yaşamalarına yardımcı olan hükümete, özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, Trabzon’daki devlet yöneticilerine ve yerel yöneticilere şükranlarını sunduğunu ifade eden Bartholomeos, ‘’Birlikte hayat kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı bir mirastır. Bu mirası yaşatalım ve öğretelim ki artık bu konularda acılar vuku bulmasın, ailelerin yürekleri yanmasın. Ortadoğu ve Kafkas halklarına ve bütün insanlığa barış, huzur, mutluluk gelsin. Bu vesile ile Ramazan ayınızı kutlarız. Huzur, sabır ve ibadetle bu anlamlı ayı yaşamanızı temenni ederiz’’ diye konuştu. Konuşmanın ardından ayin, dua ve ilahilerle devam etti. Yaklaşık 3 saat süren ayin, katılımcılara ekmek sunulmasıyla sona erdi. Mekânın müsait olmaması dolayısıyla manastıra alınamayan bin dolayındaki Hıristiyan ise, ayini, manastırın alt kısmındaki vadide bulunan ören yerinde kurulan 2 dev ekrandan canlı izledi. Bu arada, ören yerindeki bazı konuklarla yöre halkı arasında sıcak sohbetlerin yaşandığı görüldü.

Sümela’da 88 yıl sonra ayin

Tarİhİ Sümela Manastırı’nda, Ortodoks Hristiyanlar 88 yıl aradan sonra ayin yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren ayin, katılımcılara ekmek sunulmasıyla sona erdi.

Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne ayin düzenlendi. Hristiyan aleminde ‘’Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü’’ olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti. Ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve Türkiye’de yaşayan 500 kadar Ortodoks Hristiyan da katıldı. Ayin sırasında mumlar yakıldı, dualar edildi, ilahiler okundu.

Yaklaşık yarım saat süren bu bölümün ardından konuşma yapan Bartholomeos, Karadenizlilerin, Trabzonluların sıcak kanlı ve misafirperver olduğunu belirterek, ‘’88 yıl sonra Sümela Manastırı’nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah’ımıza hamdolsun. Sümela Manastırı on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş. Ortodoks camiasının, hatta bütün Hristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana’mızın ölüm yıl dönümünün de olduğu bir tarihte, yani 15 Ağustosta burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım’’ dedi.

OSMANLI PADİŞAHLARI İÇİN DUÂ

Rum, Gürcü, Rus, Bulgar, Romen, Ukraynalı, Arnavut, Arap ve daha nice Ortodoks inananın kalbinin bugün kendileriyle beraber olduğunu söyleyen Bartholomeos, şunları söyledi: ‘’Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır. Biz, her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik. Burada yüzyıllarca yaşamış olan Rum Ortodoks halkının anısına ve bu manastırda hizmet etmiş keşiş ve ruhanilerimizin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırın tarihinde, onu gönülden seven, destekleyen Osmanlı padişahlarından İkinci Beyazıt, Birinci Selim, İkinci Selim, Üçüncü Murat, Birinci İbrahim, Dördüncü Mehmet, İkinci Süleyman, İkinci Mustafa ve Üçüncü Ahmet’in anılarına dua etmeye geldik. Türkiye’nin, Ortadoğu’nun, insanlığın ve burada bulunan bizleri izlemeye gelen herkesin saadeti, huzuru ve mutluluğu için dua etmeye geldik. Çok inanan, az inanan Ortodoks veya başka mezhep ve dinden olanlar için dua etmeye geldik. Yüce Allah bu kutsal günde, bu kutsal mekânda şükür dualarımızı kabul etsin.’’

16.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Depreme hazır mıyız?

  AYM ve Danıştay bizi çıldırttı

  İlk görüşmede sonuç çıkmadı

  Van'da KCK‘ya 10 gözaltı

  Kaçaklar, sınırı geçemedi

  Belediye başkanını bıçakladılar

  14 bin Angus yarın Türkiye’ye geliyor

  Sümela’da 88 yıl sonra ayin

  Emekli Koramiral Kıyat'ın ifadesi alınacak

  “Evet” deyip gittiler,“hayır” deyip döndüler

  Anayasa sivil karakterini kaybederek bugünlere geldi

  “Seraj Erdoğan” bebek için veda yemeği

  Ban Ki-mun Kıbrıs’a gelecek

  Öğretmenlerden atama protestosu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.