17 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

ABD Başkanı Obama, Erdoğan’ı uyarmış

Londra’dan yayımlanan ekonomi gazetesi Financial Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Haziran ayında Kanada’nın Toronto kentindeki G20 Zirvesi sırasında görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkiye’nin İsrail ve İran’a karşı farklı tavrından dolayı uyardığını yazdı.

İran-İsrail tavrınız değişmezse bizden silâh satın alamazsınız Londra’dan yayımlanan ekonomi gazetesi Financial Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Haziran ayında Kanada’nın Toronto şehrindeki G20 Zirvesi sırasında görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkiye’nin İsrail ve İran’a karşı farklı tavrından dolayı uyardığını bildirdi. Gazetede “Amerika Birleşik Devletleri, silâh anlaşması konusunda Türkiye’ye ültimatom veriyor” manşetiyle çıkan haberde, Obama’nın Başbakan Erdoğan’a, Türkiye’nin İran ve İsrail’le ilgili politikasını değiştirmediği takdirde Amerika’dan satın almak istediği silâhları edinme şansının az olduğunu söylediği belirtildi.

Habere göre, Amerikan yönetiminden adını açıklamak istemeyen üst düzey bir yetkili, Obama’nın Başbakan Erdoğan’a Türkiye’nin aldığı bazı tutumların Kongre’de direnişe yol açacak sorunlara sebep olduğunu söylediğini ifade etti. Yetkili, bu sorunların “müttefik olarak Türkiye’ye güven duyup duymamayla ilgili olduğunu” söyledi.

Financial Times, Obama’nın Erdoğan’a uyarısının çok önemli olduğunu zira Ankara’nın Amerika’dan insansız hava aracı, özellikle de füze de taşıyabilen Reaper’lardan, almak istediğini belirtti. Gazeteye göre Türkiye, Amerikan ordusu 2011 sonunda Irak’tan çekildikten sonra, terör örgütüne karşı bu araçları satın almak istiyor.

Gazete, Amerikan yasaları gereği, ABD Yönetimi’nin, Türkiye gibi NATO müttefiklerine büyük miktarda silâh satmadan 15 gün önce Kongre’yi bilgilendirmesi gerektiğini hatırlattı.

Gazeteye göre, Kongre satışları önleyecek bir yasayı onaylamadıkça, teknik olarak silâh satışlarının tamamlanması mümkün ancak Kongre’deki bir direniş de ABD Yönetimi’ni siyaseten popüler olmayan satışlardan vazgeçmeye itebilir.

17.08.2010


 

YUNANİSTAN VE İSRAİL ARASINDA YAKINLAŞMA

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Yunanistan’a resmi ziyaretinde siyasi ve ticari ilişkilerle, savunma alanındaki ilişkilerin geliştirilmesinin de ele alınacağı bildirildi.

Reuters’ın haberine göre İsrailli ve Yunanlı yetkililer, söz konusu alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesinin, temasların gündeminde yer aldığını belirtirken, Netanyahu ile birlikte Yunanistan’a giden bir İsrailli yetkili, ‘’İki ülke ilişkilerinde yeni bir yakınlaşma söz konusu’’ dedi. İsrailli yetkili, Filistinlilerle aralarındaki diplomasinin de Yunanistan ziyareti sırasında ele alınacağını belirterek, ‘’Elbette İsrail, barış sürecinin nasıl ilerletileceği konusundaki fikirlerini de Yunanistan ile paylaşacak’’ diye konuştu. Bir Yunanlı yetkili ise Yunanistan’ın da, İsrail ile daha yakın ilişkiler kurmak istediğini belirtti.

17.08.2010


 

Ayin İngiliz basınında

İngiliz The Financial Times gazetesi, 88 yıl sonra ibadete açılan Sümela Manastırı’ndaki ayini sayfalarına taşıyarak, hükümetin komşularla ilişkileri geliştirmek için bu adımı attığı yorumunu yaptı.

YUNAN GAZETECİ: ATİNA’YA DA CAMİ YAPILSIN Öte yandan, ayin, Yunanistan devlet televizyonu NET’in sabah yayınlanan haber programında gündeme geldi. Programa katılan konuk gazeteci, ayini örnek vererek, din özgürlüğü kapsamında Atina’da cami yapılmasının da şart olduğu vurgulandı. Komşudan Sümela’ya karşı cami jesti Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra önceki gün ayin yapılması, Yunan medyasında geniş yer buldu. Gazetelerin tamamı haberi ilk sayfadan büyük şekilde görürken, bazı gazeteler ise manşetten verdi. Sümela Manastırı’nda yapılan tarihi ayin devlet televizyonu NET’in sabah yayınlanan haber programında gündeme geldi. Programa katılan konuk gazeteci, Türkiye’nin Ortodoks Hristiyanlarca kutsal sayılan Sümela Manastırı’nda ibadet yapılmasına izin vermesini övdü. Din özgürlüğü kapsamında Atina’da cami yapılmasının da şart olduğu vurgulandı. Yunan gazeteci, Atina’da 200 bin dolayında Müslüman yaşadığını, ancak on yıllardan bu yana cami konusunun sürüncemede bırakıldığını vurguladı. Kilise, siyaset ve halkın cami konusuna olumlu yaklaşmasına rağmen, inşa edilmemesine anlam verilemediği kaydedildi.

FT: HARABEYDİ, AYİNE AÇILDI

Sümela Manastrı’nda 88 yıl sonra düzenlenen ayin Türkiye dışında da yankı buldu. İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’nin AB sürecine katkıda bulunacağına inanılan yasağı 88 yıl sonra kaldırdığına dikkat çekti. Haberde bin 600 yıllık manastırda yapılan ayine Rusya, Yunanistan, Gürcistan ve ABD’den 550 Ortodoks Hristiyanın katıldığı, bu durumdan çevre ilçelerde bulunan otel sahiplerinin de memnun kaldı belirtildi. Ayine açılan Sümela Manastırı’nın on yıl öncesine kadar harabe bir halde bulunduğunu ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle restore edildiğini yazan FT, geçtiğimiz yıl yine Sümela Manastırı’nın önünde yaşanan gerginlikten sonra Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de bulunan tarihi kiliseler üzerindeki ayin yasağını hafiflettiğini, bunun AB ile devam eden üyelik sürecine de yardımcı olunmasının beklendiğini yazdı. FT, önümüzdeki ay Akdamar Ermeni Kilisesi’nde de yine bir ayin düzenleneceğini, bunun da 1915’en bu yana ayinlerin yasaklandığı kilise için tarihi bir an olduğu vurgulandı.

17.08.2010


 

İKT’den Pakistan’a yardım çağrısı

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Türk halkı başta olmak üzere tüm dünyayı, sel felaketinden etkilenen Pakistan halkına yardıma çağırırken, İKT’ye üye ülkelerin temsilcileriyle Cidde’de çarşamba günü acil bir toplantı yapılacağını duyurdu.

Devasa boyutlara ulaşan Pakistan’daki sel felaketini, “Dünyanın gördüğü en büyük felaketlerden biri” olarak niteleyen İhsanoğlu, üye ülkelerin ve insani yardım kuruluşlarının koordineli bir şekilde yardımı ulaştırmaları için İKT’nin girişimleri bulunduğunu belirtti. “2004 yılındaki tsunami felaketinden daha geniş bir alanı ve insanı etkilemiş olan bu büyük felaket, Pakistan’ın beşte birini, yaklaşık 20 milyon insanı etkilemiştir” ifadesini kullanan İhsanoğlu, “İnsani yardım kuruluşlarının katılacağı Pakistan’da düzenlenecek bir toplantı ile bölgede koordinasyon sağlanacaktır” dedi.

17.08.2010


 

Nijerya, açlıkla boğuşuyor

DünyanIn en fakir ülkelerinden Nijer, tarihinin en ağır açlık kriziyle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) yapılan açıklamada, Batı Afrika ülkesindeki felakete, uzun süreli kuraklığın ardından gelen aşırı yağışlar yol açtı. WFP sözcüsü, sele dönüşen yağışların binlerce insanı evlerinden ettiğini, şu anda ülke nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan 7.3 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Durumun 2005’te yaşanan açlık krizinden daha kötü olduğu belirtiliyor. Helen Keller International adlı yardım kuruluşunun Afrika Direktörü Shawn Baker BBC’ye yaptığı açıklamada, Nijer’e yeterli yardım gelmezse on binlerce çocuğun hayatını kaybedeceğini söyledi. BM, Afrika’nın üçüncü büyük nehri Nijer’in yüzyılın en yüksek debisiyle akarak taşması sonucu 67 binden fazla insanın evsiz kaldığını duyurmuştu. Nijerli yetkililere göre, zamanında gelmeyen yağışların ekinlere faydası olmadığı gibi, büyük bir felakete sebep oldu.

17.08.2010


 

İran, 10 nükleer tesis inşa edecek

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkede 10 yeni nükleer zenginleştirme tesisini inşa etmek için konum tespit çalışmalarını tamamlandığını ilan etti.

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre, gazetecilerin sorularına cevap veren Salihi, tesislerden birinin yıl sonuna kadar inşa edileceğini söyledi. Salihi, nükleer takas anlaşması konusunda henüz resmi bir teklif almadıklarını dile getirdi. İran, elektrik ihtiyacını karşılamak için önümüzdeki 15 yıl içinde 20 nükleer tesise ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

17.08.2010


 

ISAF, Taliban’la işbirliğini reddetti

Talİban’In, Afganistan’daki sivil ölümlerle ilgili soruşturma konusunda uluslararası güçlere işbirliği yapma teklifinde bulunduğu, bu teklifin, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF tarafından reddedildiği bildirildi.

Taliban bir bildiri yayınlayarak, İslam ülkelerinden, BM insan hakları kuruluşlarından ve NATO güçlerinden temsilcilerin oluşturacağı bir komisyon kurulması teklifinde bulundu. Bildiride, bu komisyonun ülke çapında sivil kayıplarla ilgili soruşturma yürütmekle görevlendirileceği ve bu komisyonun, Taliban kontrolündeki bölgelere de girmesi gerektiği belirtildi. Taliban’ın bu önerisi, NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) tarafından derhal reddedildi.

17.08.2010


 

Kırgızistan ordusuna etnik şiddet suçlaması

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Kırgızistan ordusunu, Kırgız çeteleri ülkedeki Özbek azınlığa karşı şiddet uygulamaya teşvik etmekle suçladı ve ordunun şiddet olaylarında bilfiil yer almış olabileceğini belirtti.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından açıklanan raporda, çok sayıda görgü tanığının, kamuflaj üniformalı kişilerin Özbeklerin yaşadığı mahallelerin girişine kurulan barikatları aşmak için zırhlı araçlar kullandıklarına ve Özbeklere saldırdıklarına şahit olduğu kaydedildi. Raporda, Kırgızistan hükümetinden, ülkedeki kargaşada ordunun rolünün soruşturması da istendi. Kırgızistan’ın güneyinde Haziran ayında patlak veren etnik çatışmalarda en az 370 kişi ölmüş, binlerce kişi komşu Özbekistan’a gitmek için evlerini terk etmişti.

17.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.