17 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Gül: Barış önceliklerimiz arasında

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınmasının, Türkiye’nin dış politika öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Gül, Azerbaycan’a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan’ı ziyaret etmek üzere Bakü’ye gittiğini ve ziyarette kendisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu üyesi milletvekillerinin eşlik edeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer üst düzey Azeri yetkililerle yapacağı görüşmelerin, ikili ilişkileri ve iş birliğini ilgilendiren konuları bütün yönleriyle ele almalarına imkân vereceğini, ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunmalarına vesile olacağını kaydetti. İki ülke ilişkilerini geliştiren ve stratejik iş birliğine dönüştüren alanlardan birisinin enerji olduğunu vurgulayan Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projelerinin iki ülkenin enerji alanındaki iş birliğinin en önemli nişanesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, diğer yandan ticari ilişkileri geliştirecek olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da bir an önce faaliyete geçmesini istediklerini vurguladı. Demiryolu hattının temelinin 2007’da Kars’ta Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atıldığını ve 2012’de bu demiryolunun bitirilmesini beklediklerini ifade eden Gül, çalışmaların çok hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması, Türkiye’nin dış politika öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu çerçevede Türkiye, Güney Kafkasya’daki gelişmeleri yakından izlemekte ve bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunmaktadır. Azerbaycan’da gerçekleştireceğimiz temaslarda, ülkemizin bölgede istikrar, refah, iş birliği ortamının tesisine verdiği önemi bir kez daha vurgulayacağız.’’

Aliyev ile yapacakları ikili görüşmelerde görüş alışverişlerini bir kere daha tekrarlayacaklarını anlatan Gül, ‘’Azerbaycan’da kalıcı bir barışın tesisi için yaptığımız çalışmaları gözden geçireceğiz. Buna özellikle çok önem veriyoruz. Çünkü donmuş ihtilaflar birden bire çok büyük bölgesel meseleler haline gelmektedir. Donmuş hele hele uzun süreli ihtilaflar olunca bunlar için birkaç hamlede yoğun gayret gerekmektedir. Bazen görünür bazen görünmez ciddi çalışmalar gerekmektedir. Türkiye olarak biz bu çalışmaları bazen sesiz bir şekilde de olsa kararlı bir şekilde yürütüyoruz’’ dedi.

17.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  ACILAR HÂLÂ TAZE

  Tabelalar hatırlatıyor

  Gül: Barış önceliklerimiz arasında

  “Ayasofya da ibadete açılsın’’

  Darbe anayasası ile AB’ye üye olunmaz

  Başkent doğalgaz’a 1.2 milyar dolar

  “CHP, Kürt sorununun çözümüne katkı sağlayabilir”

  BDP: Boykottan vazgeçmedik

  Türkiye’nin Ermenilere borcu yok

  Beylikdüzü’nde Filistin gecesi

  Dursun Çiçek adliyede

  Cepte ‘’kara liste’’ talebine tepki

  Tüketicinin güveni azaldı

  Vize kalktı, karşılıklı geçişler arttı

  Adliyede bomba paniği

  İHH’den Tanzanya’da Ramazan yardımı

  Şarköy müftüsü açığa alındı

  MHP’ye “AKP’nin frekansı”

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.