17 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Ramazan coşkusu Anadolu’yu aratmıyor

Ramazan ayının tüm güzellikleri, başta Bosna-Hersek olmak üzere Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ’da Müslümanlar tarafından, Osmanlı’dan kalan âdet ve göreneklerle bir başka güzellikte, Anadolu’yu aratmayan benzerlikte yaşatılıyor

Balkanlar, Ramazan’ı Osmanlı ile yaşıyor YARDIMLAŞMA ve dayanışma duygusunun doruk noktaya ulaştığı, geleneklerle ayrı güzellik katılan Ramazan ayı, Batı Balkanlar’da Osmanlı’dan kalan adet ve göreneklerle bir başka güzellikte yaşanıyor. Osmanlı’nın yaklaşık 500 yıl kaldığı bu topraklarda Ramazanla birlikte adeta ‘’donmuş zaman manzaralarına’’ her köşe başında şahit olunabiliniyor. Ramazan ayının dünyada Anadolu ile en fazla benzerlikte yaşandığı toprakların Balkanlar olduğu, yaşatılan gelenek ve göreneklerden daha iyi anlaşılıyor.

Her köşe başında Osmanlı’ya ait bir izin bulunduğu Bosna-Hersek, tabiî güzelliklerinin yanı sıra bu toprakların öz insanı olan Boşnaklarla da ayrı bir değer ve anlam kazanıyor. Osmanlı’nın çekilmesinin ardından bölgede kalan yüzlerce tarihi eser Boşnaklar sayesinde ‘’öksüz’’ ve ‘’yetim’’ kalmadı. Boşnaklar, kendi değerlerinden bir parça saydıkları bu eserlere sahip çıkmanın yanı sıra yüzlerce yıl önce bu coğrafyada birlikte yaşadıkları Türklerden öğrendikleri gelenek ve görenekleri devam ettirmeyi ‘’ahde vefa’’ olarak değerlendiriyor.

Ramazan ayıyla birlikte Boşnakların bu ‘’ahde vefası’’ daha belirgin hale geliyor. Ramazan ayının başlamasına birkaç gün kala bütün Boşnak aileleri, yakın akrabalarını ziyaret ederek bu kutsal ayı karşılıyor. Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte kadınlar evlerde temizlik yaparken, cadde ve sokaklar ile camilerde de Ramazan hazırlığı başlatılıyor. İlk iftarlar için Boşnak kadınlar, Ramazan öncesinden börek, sarma ve çeşitli yemekler hazırlıyor.

Bosna-Hersek’te Ramazanın en belirgin hissedildiği şehirlerin başında belki de başkent Saraybosna geliyor. Cadde ve sokaklar ışıklarla süslenirken, cami minarelerinin şerefeleri ışıklandırılıyor ve Osmanlı’yı temsil eden ‘’yeşil ay yıldızlı bayraklar’’ minarelerden dalgalanmaya başlıyor. Tarihi Başçarşı’da bulunan iş yerleri ve camilerde ise Ramazan yine bütün güzelliğiyle kendini gösteriyor.

Tarihi Başçarşı’nın en görkemli camilerinden olan Gazi Hüsrevbey Camii’nin avlusunu Ramazanla birlikte genç, yaşlı, kadın, erkek Boşnaklar dolduruyor. Vakit namazlarını cemaatle birlikte kılan Boşnak kadın ve erkekleri, burada öğlen ve ikindi namazının ardından okunan mukabeleye eşlik ediyor. Saraybosna’nın kurucularından olan II. Bayezid’in torunlarından Gazi Hüsrev Bey için kendi adını taşıdığı bu camide 500 yıla yakın süredir, her Ramazanda öğlen namazını müteakip mevlit okutma geleneği yine bu ülkede yaşatılıyor. Milyecka Nehri kenarında bulunan Hacı Camii’ne ise Ramazan ayında özellikle kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. 1561 yılında inşa edilen, şehrin en eski ibadet yerlerinden olan bu camide vakit namazlarının ardından kadınlar için özel olarak mukabele okunuyor.

17.08.2010


 

ZAGREB CAMİİ’NDE MUKABELE

YAKLAŞIK 100 bine yakın Müslüman’ın yaşadığı Hırvatistan’da Ramazanın güzelliğini Boşnak, Arnavut, Türk, Arap, Roman, hep beraber hissediyor.

Ülkenin tek camisi olan Zagreb Camisi’nde namaz kılan Müslümanlar, sabah, öğlen ve ikindi namazlarından sonra okunan mukabeleye eşlik ediyor. Hırvatistan Müftülüğü de Ramazanda ihtiyaç sahipleri için günde 2 bin 500 kişilik iftar yemeği hazırlıyor. Zagrep Camisi baş imamı Aziz Alili, ülke genelinde bir cami ile 24 mescidin olduğunu, ancak Ramazan günlerinde açılan ‘geçici mescitler’ ile bu sayının arttığını söyledi.

17.08.2010


 

İFTAR SOFRASININ MENÜSÜ

BOŞNAK evlerinde iftar sofrasında önce ‘’topa’’ denilen farklı türden peynirlerin eritilmesiyle hazırlanan menü ön yemek olarak sunuluyor.

Devamında ‘’Begova’’ (Bey) veya tarhana çorbası, ana yemek olarak ise Osmanlı Saray mutfağının leziz yemekleri Ramazan sofralarının vazgeçilmezi oluyor. Etli dolmalar, sarmalar, bamya yemeği ve bu ülkeye has ıspanaklı, patatesli, peynirli, etli Boşnak börekleri... Oruç süresince Boşnaklar aslında yemekten çok kahvenin özlemini çektiklerini söylüyor. Ayrı bir kültür olan kahve, iftar yemeğinin ardından ‘’olmazsa olmazların’’ başında geliyor. İftarın ardından bakır tepsilerde kendilerine ikram edilen lokumla beraber kahvelerini içen Boşnaklar, teravih namazı için evlerinden ayrılıyor.

17.08.2010


 

Baklava internet üzerinden de satılıyor

İnternet üzerinden yapılan alışverişte baklava başta olmak üzere birçok Gaziantep ürünü yerini aldı.

‘Antep sepeti’ adıyla oluşturulan internet sitesinde, baklavadan Antep fıstığına, dolmalık kuru biberden salçaya, kahkeden (Gaziantep’e ait hamurlu yiyecek) katmere, bakır ürünlerden sedefli ürünlere kadar birçok ürün internet üzerinden pazarlanıyor. ‘www.antepsepeti.com’ adlı internet sitesi üzerinden yapılan satışlarda öncelikli hedef Gaziantep ürünlerinin tanıtımı. “Gaziantep deyince akla gelen ilk şey baklava” diyen site yöneticisi Cihan Koçer, “Baklava bir Gaziantep tatlısıdır. Dünyaca bilinen ve Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisidir. Hedefimiz öncelikle kendi şehrimizin ürünlerini tanıtmaktır” dedi.

17.08.2010


 

2 bin 500 rakımlı tepede gökyüzü nöbeti

TÜBİTAK tarafından Antalya Saklıkent’teki 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe’de kurulan Ulusal Gözlemevi’nde görevli uzmanlar, gece başladıkları çalışmalarını sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürüyor.

150 santimetre çapıyla Türkiye’nin en büyük teleskobunun yer aldığı Saklıkent’teki gözlemevinde görev yapan uzmanlar, çalışmalarını gece yürütüyor. Gözlemevi yerleşkesi içinde yer alan 150, 100, 60 ve 45 santimetre çaplarındaki 4 teleskop aracılığıyla gök cisimlerini ve foton ışınlarını inceleyen bilim adamları, elde ettikleri verilerle ulusal ve uluslararası çeşitli bilimsel çalışmalara da imza atıyorlar. TÜBİTAK tarafından projelerine onay verilen uzmanlardan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Sinan Kaan Yerli, gözlemevinde günün yorucu fakat keyifli geçtiğini belirterek, buradaki hayatlarının klasik bilim yaşantısına benzemediğini ve gece boyunca çalıştıklarını anlattı.

17.08.2010


 

Kötü alışkanlıklardan müzikle uzaklaşacaklar

Mersİn’İn Silifke ilçesine göçle gelen ailelerin çoğunlukta olduğu mahallelerde, çocuk ve gençleri kötü alışkanlıklardan müzikle ulaştırmak amacıyla ‘’Bana bir nota öğret’’ projesi başlatıldı.

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Koordinatörlüğünde ve Taşeli Kültür ve Sanat Derneğince yürütülen projeden ilçenin Say, Mukaddem ve Pazarkaşı mahallelerinde yaşayan 14-24 yaşları arasındaki 40 çocuk ve genç faydalanacak. Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, projenin başlatılması sebebiyle Taşeli Kültür ve Sanat Derneği’nde düzenlenen törendeki konuşmasında, proje süresinin 12 ay, bütçesinin de 70 bin 467 TL olduğunu, bunun 59 bin 897 TL’sinin Çukurova Kalkınma Ajansı’nca, kalan kısmının da vakıf tarafından karşılanacağını bildirdi. Damatlar, ilçeye göçle gelen ailelerin çoğunlukta bulunduğu mahalleleri kapsayan bu projenin amacının çocuk ve gençleri kötü alışkanlıklardan müzikle uzaklaştırmak olduğunu belirterek, ‘’Bu projeye katılarak herhangi bir müzik aletini çalmayı öğrenecek gençleri istedikleri takdirde güzel sanatlar lisesi ve konservatuvar sınavlarına yönlendireceğiz’’ dedi.

17.08.2010


 

Çanakkale Boğaz Köprüsü, 50 kilometre doğuya yapılacak

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale Boğaz Köprüsünün, kentin 50 kilometre doğusuna yapılacağını bildirdi.

Bakan Yıldırım, Gökçeada Havaalanının açılışını yaptıktan sonra, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık’ı ziyaret ederek bir süre görüştü.

Atalık, ziyaret anısına Bakan Yıldırım’a seramik tabak hediye etti. Bakan Yıldırım, Valilik anı defterini imzaladı. Valilik ziyaretinin ardından yerel bir televizyonda yayımlanan programa katılan Yıldırım, Trakya üzerinden Avrupa’yı; Türkiye’ye, Ege’ye ve Akdeniz’e bağlayacak Çanakkale Boğaz Köprüsü projelerinin olduğunu ve bunu yap-işlet-devret modeliyle yapacaklarını söyledi.

Yıldırım, köprünün güzergahıyla ilgili şu bilgileri verdi:’’Doğrusu bu köprünün önceki yıllarda çalışılmış güzergâhı biraz daha şehre yakın geçiyor, tarihi ve kültürel alanlardan geçiyor. Orasını biz çok uygun bulmadık, Çanakkalelilerin de zaten bu konuda çekinceleri var, itirazları var. O değişikliği yaptık, Çanakkalelilerin istediği, daha uygun bir güzergah, 50 kilometre daha doğu taraftan, yani İstanbul tarafına doğru, oradan geçiş yapacağız, Çanakkale’ye de bağlantı vereceğiz.’’

Yıldırım, şunları kaydetti: ‘’Çanakkale Boğaz geçişi ve İzmir otoyol projemiz 2023 vizyon projelerimiz arasındadır. Önce projeler yapacağız, ondan sonra yap-işlet-devret modeliyle yapılması için gereken hazırlıklar yapılacak, daha sonra ihalesi yapılacak. Yani öyle 1-2 senede yapılacak iş değil. 5-10 yıl arasında bu köprüyü yapacağız, bu otoyolu yapacağız.’’

17.08.2010


 

Kütüphaneye bırakılan fidan, kocaman ağaç oldu

Gümüşhane’de 44 yıl önce bir polis memurunun kütüphaneye bıraktığı, ancak büyüdüğü için alamadığı limon fidanı, bina içinde 12 metrelik bir ağaç oldu.

Alınan bilgiye göre, 1966 yılında Gümüşhane’ye atanan ve soyadı öğrenilemeyen polis memuru ‘’Hakkı’’, beraberinde bir saksı içinde getirdiği limon ağacını, kiraladığı evde koyacak yer bulamayınca şehirden ayrılırken geri almak amacıyla il merkezindeki 1960 yılında yapılan Halk Kütüphanesi’ne emanet bıraktı. 2 yıl sonra başka bir ile atanınca ağacı almak için kütüphaneye gelen polis memuru, limon fidanının götürülemeyecek kadar büyüdüğünü görünce kütüphaneye armağan etti. Kütüphane çalışanlarınca saksıdan çıkartılarak giriş kattaki bölüme dikilen limon fidanı, aradan geçen 44 yıllık sürede büyüyerek, 12 metre boya ulaştı. Kütüphanede 17 yıldır memur olarak çalışan Sıtkı Gül, limon ağacının kütüphanenin sembolü haline geldiğini belirterek, şunları anlattı: ‘’Kütüphanemize ilk kez gelenler hemen limon ağacına bakıyorlar. Emekli olan bir arkadaşımız limonun tarihçesini yazarak gövdesine astı. Biz de soru soranlara ağacın gövdesindeki yazıyı okumalarını öneriyoruz. 20 günde ya da ayda bir tozlanmasını önlemek için baştan aşağıya yıkıyoruz. Kısacası gözümüz gibi bakıyoruz.’’

17.08.2010


 

Sıcak hava 10 gün daha devam edecek

Sıcak hava ve nem bunaltıyor. Antalya’nın Alanya ilçesinde nem dolayısıyla hissedilen hava sıcaklığının 52 dereceye kadar ulaştığı bildirildi. Öte yandan, hava sıcaklığı, mevsim normallerinin kıyı kesimlerde 2 ile 4, güney, iç ve doğu bölgelerde 6 ile 8 derece üzerinde seyretmeye devam edecek. Haberi sayfa 6’da

Sıcaklar kavurmaya devam edecek Sıcak hava ve nem bunaltıyor. Antalya’nın Alanya ilçesinde nem dolayısıyla hissedilen hava sıcaklığının 52 dereceye kadar ulaştığı bildirildi. Alanya Meteoroloji Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, dün ilçede en yüksek hava sıcaklığı 36 derece, deniz suyu sıcaklığı ise 30 derece oldu. Nem oranının, zaman zaman yüzde 78’e ulaştığı Alanya’da, hissedilen hava sıcaklığının, zaman zaman 52 dereceye ulaştığını kaydeden yetkililer, yüksek nem oranından kaynaklanan sıcaklıkların bir hafta daha süreceğini belirttiler. Öte yandan sağlık uzmanları, nem ve hava sıcaklığı nedeniyle kronik rahatsızlığı bulunanlar, çocuklar ve yaşlıların mecbur olmadıkça dışarıya çıkmamalarını önerdiler.

17.08.2010


 

Adana’da 16 adet G3 mermisi bulundu

Adana’da çöp konteynerinde 16 adet G3 piyade tüfeği mermisi bulundu.

Atakent Mahallesi’nde çöp konteynerlerini boşaltan temizlik görevlileri, bir konteynerin yanında çok sayıda mermi olduğunu gördü. İhbar üzerine olay yerine giden polis ekipleri, inceleme sonucu, 16 adet merminin G3 piyade tüfeğine ait olduğunu belirledi. Detaylı inceleme için Akıncılar Polis Merkezi’ne götürülen mermilerin paslanmış, 15’inin dolu, birinin boş olduğu tespit edildi.

17.08.2010


 

Heybeliada'da orman yangını

HEYBELİADA'DA ormanlık alanda yangın çıktı. Alınan bilgiye göre, Heybeliada Ruhban Okulu’nun alt kısmındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen sebeble yangın başladı.

Yaklaşık 500 metrekare alanda etkili olan yangına itfaiye ekipleri, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünün yangın söndürme uçağıyla müdahale etti. Yangının büyümeden kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.

17.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.