24 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

‘1001 İCAT’ sergisine büyük ilgi

İSLÂM medeniyetinin altın çağını yaşadığı, 7 ile 17. yüzyıl arasındaki 1000 yıllık tarihî süreçte, bilim ve teknolojik gelişmelerin aktarıldığı ‘’1001 İcat’’ sergisine, yerli ve yabancı turist yoğun ilgi gösterdi.

Bilimsel mirası gözler önüne seren, ev, pazar, okul, hastane, şehir, dünya ve evrenin temsil edildiği, 7 ayrı bölümden oluşan serginin ziyaretçi sayısı 4 günde 35 bin kişiyi aştı. Ziyaretçiler, icatlarla ilgili tanıtım filmine ve sergideki dikey yel değirmeni, hareketli yıldız oyunu, El-Cezeri’nin ‘’Dev filli su saati’’ ve Abbas İbn Firnas’ın ‘’Uçan kanatları’’na yoğun ilgi gösterdi.

Londra’da 500 bin kişi tarafından ziyaret edilen sergi, ALJ Sosyal Sorumluluk Global sponsorluğu ile Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanlığı tarafından İstanbul’a getirildi. Komite Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, medeniyetler arası konuların dünya gündemine taşınması için yapılan çalışmaların desteklendiğini belirterek, ‘’Londra’da düzenlenen sergi açılışına davetliydim. Sergiyi çok beğendim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da Londra ziyaretinde sergiyi gezdi ve Türkiye’ye taşınmasını istedi. İlgilerle görüşerek çalışmalar başlattık’’ diye konuştu.

Karlığa, serginin, Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında kurulmasının, Türk medeniyetinin eserlerini yeni nesillere aktarma açısından oldukça anlamlı olduğunu kaydetti. Serginin, saat 10.00 ile 03.00 arası açık ve ücretsiz olmasının yoğun ilgi görmesini arttırdığını anlatan Karlığa, yaklaşık 45 dakika süren gezinin her girişinde 50-60 kişi alındığını ve ilginin fazla olmasının mutluluk verdiğini ifade etti.

Karlığa, serginin yoğun ilgi görmesini, medeniyet mirasının canlı, zengin ve geçmişle kalmayıp bugüne kadar uzanmasına bağladığını bildirdi. Serginin hazırlanmasında, yüzde 90 Türkiye Kütüphaneleri’ndeki eserlerden esinlenildiğini belirten Karlığa, kütüphanelerde buna benzer binlerce eser bulunduğunu söyledi.

Karlığa, Sultanahmet Meydanı’nın bütün turistlerin kaynaştığı bir mekân olduğunu ifade ederek, ‘’Yabancı turistler gezileri sırasında, çağdaş uygarlığın oluşmasında İslâm Medeniyeti’nin önemli bir katkısı olduğunu görecekler’’ dedi. Serginin, Ramazan ayına denk gelmesinin önemli olduğunu belirten Karlığa, ‘’Bu Ramazan ayında İstanbul’da sahur sofraları ve iftar çadırlarının yanı sıra medeniyet çadırları da kuruluyor’’ diye konuştu.

24.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘1001 İCAT’ sergisine büyük ilgi

  Türk Edebiyatı’nın evrensel yolculuğu

  Koruma Kurulu, raporu görmezden geldi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.