01 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Eğitim

YASAKLI KAYITLAR BAŞLADI

Referandum konuşmalarının malzemesi yapılan başörtüsü yasağı sürüyor. 8 yıllık iktidarı boyunca AKP'nin çözemediği problem, en son CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirildi. Kılıçdaroğlu'nun "çıkışı" bir ümit ışığı olarak görülürken, yasak yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor.

BAŞ AÇIK OLMA ŞARTI SÜRÜYOR Üniversitelere kayıtlar dün başladı. Adaylardan kayıt sırasında istenen belgeler arasında başı açık fotoğraf da bulunuyor. ÖSYM'nin, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda, yükseköğretim öğrencilerinin kılık-kıyafetle ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlar ile oluşmuş bulunan hukukî mevzuata uymak zorunda oldukları belirtiliyor. Üniversitelere kayıt başladı ÜNİVERSİTELERE kayıtlar dün başladı. Üniversitelere yerleşmeye hak kazanan adaylar, yerleştikleri bölüm için belirlenen tarihlerde kayıt yaptıracaklar. Kayıt için istenen belgeler şunlar:

Türkiye’deki bütün üniversitelere kayıtlar dünden itibaren 7 Eylül Salı gününe kadar yapılacak. Üniversiteyi kazanan adayların, kendileri için sınav sonuç belgesinde belirtilen günde kayıt yaptırmaları gerekiyor. Adaylardan kayıt sırasında nüfus cüzdanı ve ikametgâh belgesi istenmeyecek.

Mezun olunan ortaöğretim kurumundan alınan diplomanın aslı veya yeni tarihli mezuniyet belgesi.

Aday, 0.15 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş, ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge.

988 ve önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak askerlik durum belgesi.

Son 6 ay içinde önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 12 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf.Katkı payının ödenmesiyle ilgili belge.

Kayıttan önce belirlenip, üniversite tarafından ilân edilecek diğer belgeler.

ÖSYM’nin, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda, yükseköğretim öğrencilerinin kılık kıyafetle ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlar ile oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorunda oldukları belirtiliyor.

ADAYLARA UYARILAR

Adayların kayıt için bizzat kazandıkları üniversiteye başvurmaları gerekiyor. Postayla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Belgeler eksikse kayıt yapılmayacak. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemeyecek. Yükseköğretim kurumları kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. Üniversitelere kayıtlardan sonra boş kalacak kontenjanlar ile merkezi yerleştirme sırasında boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmeden sonra üniversitelerin lisans programlarında 33 bin 99, ön lisans programlarında 77 bin 702 kontenjan boş kalmıştı.

01.09.2010


Okul için alış veriş cüzdanı zorlayacak

BU yıl bayram alış verişleriyle birlikte başlayan okul alış verişleri velilerin keselerini zorlarken, okul çantalarının fiyatı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 arttı.

Konya’da yapılan araştırmaya göre, Ana Okulları ile İlköğretim 1. sınıflar bayramdan sonraki ilk Pazartesi olan 13 Eylül’de eğitim öğretime başlayacağı için okul alış verişlerinin de bayram öncesi yapılması gerekiyor. Bu durum hem bayram hem de okul alış verişini aynı zamanda yapacak pek çok ailenin kesesi zorlanırken, okula yeni başlayacak bir ilköğretim okulu öğrencisi için geçen yıl 60 lira olan giyim harcaması, bu yıl 70-80 lira arasında değişiyor.

EN UCUZ ALIŞ VERİŞ

75-100 LİRA DÜZEYİNDE

En ucuz ürünler seçilerek yapılan kırtasiye alış verişinde okula yeni başlayacak bir öğrenci için toplam harcama 75-100 lira aralığında değişiyor. Kırtasiye ürünlerinde kalem, defter, silgi, sulu boya, kuru boya, cetvel, sayma çubuğu gibi pek çok üründe geçen yılın Eylül ayındakiyle şu anki fiyatlar hemen hemen aynı düzeyde bulunuyor. Okula yeni başlayacak çocukların aileleri için en önemli harcama kalemlerinden biri olan önlük fiyatında ise yaklaşık yüzde 8 oranında artış yaşandı. Geçen yıl yine okulların açıldığı dönemde standart bir mavi önlük 26 liradan satılırken, bu yıl aynı önlüğün fiyatı 28 liraya çıktı. Okul ürünleri içinde en büyük artış ise okul harcamalarının en büyük kalemi olan çantalarda yaşandı. Geçen yıl en fazla 45 lira olan standart okul çantaları bu yıl yaklaşık yüzde 30 oranında artış göstererek 60 liraya çıktı. Birçok mağaza, vatandaşın bayramla birlikte zorlanacağını düşündüğü için okul alış verişlerinde taksitlere ve kampanyalara başladı.

01.09.2010


Kız öğrencilerinin taşıma ücreti devletten

MİLLÎ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “Ortaöğretimdeki kız çocuklarının taşıma ücretini devlet karşılayacak” dedi.

Millî Eğitim Bakanı Çubukçu, yeni eğitim öğretim sezonuna ilişkin bir müjde verdi. Kız çocuklarının ortaöğretimdeki taşıma ücretlerinin devlet tarafından karşılanacağını açıklayan Bakan Çubukçu, bu sayede kız çocuklarının okullaşma oranını arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Bir televizyon programına katılan Bakan Çubukçu, yeni dönemde ortaöğretime gidecek olan kız çocuklarının taşıma masraflarını devletin karşılayacağını açıkladı. Ekonomik sıkıntı dolayısıyla çocuğunu okula gönderemeyen ailelere destek verdiklerini söyleyen Bakan Çubukçu, “Bu yıl, kız çocuklarımızın ortaöğretime erişimlerini arttırmak için taşıma ücretlerini biz karşılayacağız” dedi. Bakan Çubukçu, “Bugün, ilköğretimdeki kız ve erkek çocukları arasındaki okullaşma oranı yüzde 1 ‘in altına düşmüş durumda. Ancak bu yetmez çünkü kız çocuklarımızın ortaöğretime devamları hayatlarında anahtar bir rol oynuyor” diye konuştu.

01.09.2010


Okula başlamadan diplomalarını aldılar

BURSA’NIN Mustafakemalpaşa ilçesinde ‘Yazın da Gülen Minik Yüzler’ projesi kapsamında okul öncesi eğitimi gören öğrenciler diplomalarını aldı. Yunus Emre İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen törene öğrenci velileri de katıldı.

Hayatlarının ilk diplomalarını alan öğrenciler büyük mutluluk yaşadı. Öğrencilerin mutluluğuna velileri ve öğretmenleri de ortak oldu. “Yazın da Gülen Minik Yüzler” projesi çerçevesinde okul öncesi eğitim almamış, ancak Eylül ayında ilköğretim okullarının birinci sınıfına başlayacak öğrencilerin okul öncesi eğitim almaları hedefleniyor. Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen proje 1 Temmuz - 31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında eğitimler ücretsiz olarak veriliyor.”Yazın da Gülen Minik Yüzler” projesi kapsamında Bursa genelinde bu yıl 60 okulda eğitim veriliyor. Bu okullarda açılan 84 şubede toplam bin 431 öğrenci okul öncesi eğitimden ücretsiz olarak yararlanıyor. Geçtiğimiz yıl ise 50 okulda bin 33 öğrenci eğitim almıştı.

01.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.