02 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Balıkçılar “Vira Bismillah” dedi

BALIKÇILAR 15 Nisan’da başlayan av yasağının sona ermesiyle “Vira Bismillah” dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bütün denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağını 1 Eylül itibariyle ‘gırgır’ tekneleri için kaldırdı.

Troy av yasağı ise 15 Eylül tarihine kadar devam edecek. Yasağın kaldırılmasıyla birlikte İstanbullu balıkçılar da av sezonunu açtı. Hazırlıkların ardından denize açılan balıkçılar, fırtınanın da etkisiyle ilk gün umduğunu bulamadı. Balık haline balıkla dönen balıkçıların ise az da olsa yüzünü güldüren istavrit oldu. Kocaeli’nin Karamürsel ilçesi Ereğli Mahallesinde, yeni av sezonu hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, okunan duâların ardından avlanma yasağının sona ermesiyle ‘’rastgele’’ deyip denize açıldılar. Ereğli Balıkçılar Kooperatifi üyesi Hüseyin Abanoz, lk ay hamsi avlamayı ümit ettiklerini ancak umduklarını bulamadıklarını söyledi. Sonraki aylarda palamut, çinekopun akım zamanının başlayacağını ifade eden Abanoz, ‘’Hamsiden umudu kestik, palamutu, çinekopu bekleyeceğiz artık’’ dedi. İzmirli balıkçılar ise ağları dolu döndü. 40 yıldır balıkçılık yapan Davut Dinler (50), sezonun hayırlı olmasını dileyerek ilk günün bereketli başladığını ifade etti. 500 kilo tirsi balığı ile avdan döndüklerini dile getiren Dinler, “İnşallah devamı gelir. Önemli olan devamının gelmesi” dedi. Doğu Karadeniz’de yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamlayıp ‘’rastgele’’ diyerek denize açılan balıkçılar, bol miktarda istavrit yakaladı. Trabzon Balıkçılar Kooperatifi üyesi Yakup Uzun, avlanacak balık miktarına paralel olarak et ve tavuk fiyatlarının da gerileyeceğini, et ithalatının duracağını savundu.

02.09.2010


 

Ulu Cami şadırvanlarında havlulu abdest dönemi

BURSA Ulucami’de yaklaşık bir yıl önce abdest aldıktan sonra ıslak ayakla cami halılarına basılmasının önüne geçmek için şadırvanlar kapatılmıştı.

Tepki çeken uyulamadan farklı bir çözümle geri dönüldü. Bu yıl Ulu Cami bahçesinde yapılan düzenleme ve dış cephede iyileştirme çalışmalarını yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, abdest alanların tek seferlik kullanabilecekleri küçük havlu uygulaması başlattı. Türk-İslâm mimarisinin en önemli eserlerinden olan Bursa Ulu Camii içindeki şadırvanda abdest almak, ıslak ayaklarla halılara çıkılmasından dolayı koku oluştuğu gerekçesi ile yasaklanmıştı. Ulu Cami Koruma Derneği tarafından halıların ıslanması sebebi ile camide koku oluştuğu gerekçesi ile abdeste yasaklanan şadırvanlar, dernek yönetiminin değişmesi ile havlu yöntemi ile yeniden açıldı.

02.09.2010


 

Şanlıurfa ulaşımında köklü değişiklikler

ŞANLIURFA’DA şehir içi toplu taşımada köklü değişikliğe gidiliyor. İlde, hatlar arasındaki fiyat farklılıklarını eşitlemek ve havuz sisteminin hayata geçirilmesi planlanıyor. ‘

Elektronik Ücret Toplama’ dönemine geçecek olan Şanlıurfalılar, bu sistem sayesinde daha modern bir şekilde yolculuk yapma imkânı bulacak. Sürücü ile yolcu arasındaki diyaloğu sıfıra indirgeyen Elektronik Ücret Toplama Sistemi (Akıllı Kart) sayesinde kaçak yolcu tesbiti daha da kolaylaşıyor. Mesafeye göre otomatik ücretlendirme yapan Elektronik Ücret Toplama Sistemi, araç içerisindeki kamera sistemi ve akıllı duraklarda daha güvenli bir yolculuk imkanı sunuyor.

02.09.2010


 

Hasankeyf için uluslar arası kamp

HASANKEYF’İ sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesi’ne karşı çıkanlar, 11-17 Ekim 2010 tarihleri arasında Hasankeyf’te Uluslararası Dayanışma Kampı düzenliyor.

7 gün sürecek olan kampa barajdan etkilenenler, Türkiye ve dünyadaki çevreci örgütler, STK’lar, üniversite öğrencileri, hukukçular, sanatçılar, yazarlar, basın mensupları, belediye başkanları ve milletvekilleri katılacak. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve bileşenlerinin düzenleyeceği kamp, Hasankeyf’i sahiplenme, koruma ve yaşatma bilincinin geliştirilmesi için ulusal ve uluslar arası dayanışma ağını güçlendirmek, doğa, kültürel miras ve çevre bilincinin gelişmesini ve deneyim paylaşımını sağlamayı amaçlıyor. Kamp süresince konferans, panel, atölye, söyleşi, gezi, yarışma, müzik dinletisi ve sivil itaatsizlik faaliyetlerinin yanı sıra yarışmalar ve birçok sosyal ve kültürel aktivite düzenlenecek.

02.09.2010


 

Meram Belediyesinden örnek bir uygulama

KONYA’NIN 3 merkez ilçesinden biri olan ve ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yeşilliği ve üzüm bağlarıyla söz edilen Meram’da, belediyenin hazırladığı sosyal projeler bir çok ilke imza atıyor.

Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, belediye toplantısında bir arkadaşının teklifiyle başlattıkları ‘’iyi ki doğdun’’ adlı uygulamanın başarıyla sürdüğünü, bu kapsamda bebeği olan her aileyi ziyaret ettiklerini söyledi. Belediyenin Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen uygulamada, ilçe sınırları içerisinde bebeği dünyaya gelen ailelerin ziyaret edilerek hem tebrik edildiğini hem de sağlık kontrollerinin yapıldığını vurgulayan Kalaycı, şunları kaydetti: ‘’Bu ziyaretleri gerçekleştiren belediye ekipleri, Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda, bebeğin herhangi bir sıkıntısının olup olmadığını, sağlık durumunu kontrol ediyor.

02.09.2010


 

Kayseri’de 10 kaçak yakalandı

KAYSERİ’DE bir yolcu otobüsünde yapılan kontrolde 10 kaçak yakalandı.

Alınan bilgiye göre, jandarma ekipleri Pınarbaşı ilçesine bağlı Pazarören beldesinde 34 TFL 81 plâkalı yolcu otobüsünde yaptıkları kontrolde, yurda kaçak olarak giren Burma uyruklu 10 kişiyi gözaltına aldı. Kaçakların, işlemlerinin ardından sınırdışı edileceği bildirildi.

02.09.2010


 

Demokrat Eğitimciler iftarda buluştu

DEMOKRAT Eğitimciler Derneği üyeleri, geçen Pazartesi akşamı geleneksel iftar yemeğinde bir araya geldi.

Samimî bir hava içerisinde geçen iftar sonrasında bir konuşma yapan Demokrat Eğitimciler Derneği Başkanı Naci Tepir, bu yılda bir iftar programı gerçekleştirmiş bulunmanın memnuniyetini dile getirerek şunları söyledi: “Arkadaşlarımızın hemen hepsinin burada bulunmasından büyük bir mutluluk duymaktayım. Geçen yıllarda olduğu gibi, bu yıl da çok yönlü faaliyette bulunmayı planlıyoruz. Bunları kısa özetleyecek olursak; eğitim ve öğretim konularında seminerler vermek, panel, konferans, sempozyum düzenlemek, bir eğitim danışma hattı kurmak, özel eğitim kurumu açmak için daha önce olgunlaştırdığımız projemizi hayata geçirmek, yurt içinde ve yurt dışında dernek şube sayımızı arttırmak, eğitim amaçlı geziler düzenlemek, öğrenci burslarımızın sayısını arttırmak. Ayrıca 15 günde bir yaptımız mutad toplantılarımızda geliştirilen fikirler doğrultusunda yeni hedefler tesbit etmektir.”

02.09.2010


 

Hava taksinin saati 11 bin euro

“Pervanelİ uçak’’ modelleri ile bölgesel hava taşımacılığı yapan Borajet, dünyanın en gelişmiş teknolojisini barındıran, en modern ve ultra uzun menzilli business jet uçağı ile Ekim ayından itibaren hava taksi hizmeti de vermeye başlayacak.

Borajet Genel Müdürü Kadir Peker, 2007 yılında hava taksi hizmeti vermek üzere kurulan Borajet’in, bölgesel havacılıkta yatırım kararının alınmasıyla geçen yıl bölgesel havacılık konusunda faaliyete geçtiğini ve 7 Mayısta ilk uçuşun Tokat’a gerçekleştirildiğini belirtti. Borajet’in toplam 105 milyon dolar yatırımla kurulduğunu ifade eden Peker, şu anda Adana, Antalya, Antalya Gazipaşa, Bodrum, Bursa, Diyarbakır, Edremit-Burhaniye, İstanbul, Samsun, Tokat, Trabzon ve Zonguldak’a seferleri olduğunu anlattı. Borajet Genel Müdürü Kadir Peker, Kanada’nın Bombardier firmasına sipariş ettikleri 2010 model dünyanın en uzun menzilli uçaklarından olan Global Express XRS’i, Ekim ayında teslim alacaklarını belirterek, şöyle devam etti: ‘’Bu uçaktan Türkiye’de bir tane daha yok. Bu uçakla, iş adamlarından isteyenler için özel uçuşlar düzenlenecek. Uçak Bombardier’in en yüksek performanslı uçağı. 6 bin 500 mil menzili var. Türkiye’den direk Amerika’ya gidebilen bir uçak. Bu çok özel uçak 14 kişilik. Dünyadaki mevcut tüm havacılık teknolojisini barındırıyor. Hiçbir eksiği yok. Çok yüksek irtifa tabanlı. 51 bin feet tavanlı ve uzun menzilli bir jet uçağı. Uçak 50 milyon dolar değerinde. Hava taksinin saat ücreti 11 bin avro civarında. Bekleme şartları karşılanırsa gittiği yerlerde bekleyebilir.’’

02.09.2010


 

Caretta caretta tabiata bırakıldı

Hatay’da sahile yaralı olarak vuran caretta caretta tedavisinin ardından tabiî hayat ortamına bırakıldı.

Kafatasında aldığı öldürücü darbeler sebebiyle yarı baygın halde 15 Temmuz tarihinde sahilde bulunan caretta caretta Çevre İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine getirilerek tedavi altına alınmıştı. Veterinerlik Fakültesinde Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Enes Altuğ ve öğrencileri tarafından yaklaşık 6 haftadır tedavisi süren caretta caretta tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından Samandağ sahilinde denize bırakıldı. Kafatasında çok parçalı kırık olduğu tesbit edilen deniz kaplumbağasına tedavi süresince mesai gözetmeksizin bakan, tedavi eden ve besleyen stajer öğrenci Nazmiye Yüzebilgiç’in ismi verildi.

02.09.2010


 

Kızılcık, geçim ve şifa kaynağı

KIrklarelİ’ndekİ halk pazarlarında satılan Kızılcık, köy sakinlerin geçim kaynağı, hastaların şifa kaynağı oldu.

Kırklareli’nde kurulan halk pazarında, bir çok hastalığa deva olarak bilinen ve çoğunlukla yaşlı insanların tükettiği kızılcık, pazardaki yerini almaya başladı. Kırklareli merkeze bağlı Ahmetçe Köyünden Mesut Tarı, günde yaklaşık 150 kilogram kızılcık sattığını söyledi. Kızılcıkları dere yataklarındaki tabiî ortamda yetişen ağaçlardan topladıklarını ve pazarlarda kilogramını 2 liradan sattıklarını ifade eden Tarı, kızılcığın marmelat ve komposto yapılarak tüketildiğini bildirdi. Uzmanlar ayrıca kızılcığın vücut direncini arttırarak, vücuttaki iltihaplanmayı önleyen, alerjileri azaltan, kan damarlarını güçlendirme özelliğine sahip olduğunu ifade ediyor.

02.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.