06 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Kanada ‘Earl’e teslim

Earl kasırgasının, Kanada’nın doğusundaki, Atlantik okyanusuna bakan Nova Scotia eyaletini, hızı saatte 111 kilometreye varan rüzgâr ve şiddetli yağmurla vurduğu bildirildi.

Kanada Ulusal Kasırgalar Merkezinden yapılan açıklamada, ABD’nin kuzeydoğusundan geçerken zayıflayan Earl’ün, Nova Scotia’ya yaklaşınca yeniden güçlendiği belirtildi. Merkezin yetkililerinden John Parker, AFP’ye yaptığı açıklamada, Earl’ün yeniden bir kasırgaya dönüştüğünü ve kasırganın gözünün şu an Nova Scotia’nın güneyinin üstünde bulunduğunu kaydetti. Nova Scotia yetkilileri, Earl’ün eyalette 80 bin evin elektriğinin kesilmesine yolaçtığını ve eyaletin başşehri Halifax’a doğru ilerlediğini ifade etti. Acil durum ilân eden yetkililer, vatandaşları, evlerinden çıkmamaları ve sahile yaklaşmamaları konusunda uyardı.

06.09.2010


 

FİLİSTİNLİLER AYRIMCILIK KURBANI

İsrail Yurttaşlık Hakları Derneği tarafından yayınlanan rapora göre, İsrail İçişleri Bakanlığının Doğu Kudüs’e yerleşen Yahudi göçmenleri korumak maksadıyla parayla tuttuğu güvenlikçiler, Yahudi göçmenlerin özel silâhlı milisi gibi davranıyor ve Filistinlilere karşı giderek artan oranda aşırı güce başvuruyor.

12 YAŞINDAN KÜÇÜK FİLİSTİNLİLER DE SORGUDA Raporda, kendilerine Yahudiler tarafından zulüm edilen Filistinlilerin, şüpheli muamelesi gördüğü, tutuklandığı ve böylece Filistinlilere karşı şiddet eyleminde bulunan Yahudi göçmenleri suçlayan dosyaların kapatıldığı belirtildi. Raporda ayrıca, İsrail polisinin bazen 12 yaşından küçük Filistinlileri sorguya çektiği ifade edildi. Doğu Kudüs’teki Filistİnliler ayrımcılık kurbanı DOĞU Kudüs’te yaşayan Filistinlilerin, ayrımcılık kurbanı olduğu bildirildi. İsrail Yurttaşlık Hakları Derneği (ACRI) tarafından yayımlanan rapora göre, İsrail İçişleri Bakanlığının Doğu Kudüs’e yerleşen Yahudi göçmenleri korumak amacıyla parayla tuttuğu güvenlikçiler, Yahudi göçmenlerin özel silahlı milisi gibi davranıyor ve Filistinlilere karşı giderek artan oranda aşırı güce başvuruyor. Dernek raporunda, İsrailli makamların nezdinde kendilerini mağdur eden Yahudi göçmenlere karşı şikâyette bulunan Filistinlilerin, şüpheli muamelesi gördüğü, tutuklandığı ve böylece Filistinlilere karşı şiddet eyleminde bulunan Yahudi göçmenleri suçlayan dosyaların kapatıldığı belirtildi. Raporda ayrıca, İsrail polisinin bazen 12 yaşından küçük Filistinlileri sorguya çektiği ifade edildi.

Öte yandan, Kudüs Belediyesinden yapılan yazılı bir açıklamada, derneğin raporunun gerçeği yansıtmadığı, yanlış ve önyargılı olduğu ileri sürüldü. Kudüs’te yaşayan 765 bin kişiden 495 bini (yüzde 65) Yahudilerden, çoğu Kudüs’ün doğu yakasında yaşayan 270 bin kişi de Filistinlilerden (yüzde 35) oluşuyor. İsrail tarafından 1967 yılında ilhak edilen Doğu Kudüs’te yaklaşık 200 bin Yahudi yaşıyor. Uluslar arası toplum, Doğu Kudüs’ün İsrail tarafından ilhakını tanımıyor.

İSRAİL’E GÖÇ EDENLERİN SAYISINDA ARTIŞ

YAHUDİ Ajansının Başkanı Nathan Chtcharansky İsrail devlet radyosuna yaptığı açıklamada, diğer ülkelerden İsrail’e geçen yıl göç eden Yahudi sayısında 2008’e nazaran yüzde 18 artış tesbit edildiğini belirtti. Chtcharansky’ye göre, eski Sovyetler Birliği ülkeleri ile Güney Amerika’dan, Etiyopya’dan, ABD’den, Kanada’dan, Avustralya’dan ve Avrupa ülkelerinden gelen toplam 17 bin 880 Yahudi 2009 yılında İsrail’e yerleşti.

06.09.2010


 

ZENGİN ÜLKELER DE DİNDAR OLABİLİR

Gallup araştırma şirketi tarafından 100 ülkede yapılan anketin sonuçlarına göre ABD, ‘zengin ülkeler daha az dindar olur’ tezini çürütüyor.

Araştırmaya göre Türkiye’de halkın yüzde 80’i dini, günlük hayatın önemli bir parçası olarak görüyor. Bu oran ABD’de de yüzde 65. İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya gibi zengin ülkelerle karşılaştırıldığında Amerika’daki bu oran bir hayli yüksek. Araştırmada, kişi başına düşen millî gelir miktarını baz alan Gallup şirketi, din ile o ülkenin refah seviyesi arasındaki ilişkiyi bulmaya çalıştı. Araştırma sonucuna göre zengin ve gelişmiş ülkelerde dinin hayattaki yeri çok az. Buna karşın daha fakir ülkelerde dine daha fazla önem veriliyor. Ancak bu genel görüş dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden ABD’ye uymuyor. Gallup’un ortaya ortaya koyduğu tabloda toplamda 100 ülke yer alıyor. Kişi başına gelirin ortalama olarak yaklaşık 10 bin dolar olduğu Türkiye’de halkın yüzde 80’ine göre din günlük hayatta önemli bir yer tutuyor. Bu oran İsveç’de yüzde 10, Danimarka’da yüzde 20, Japonya’da yüzde 25, İngiltere’de yüzde 27, Fransa’da yüzde 30 ve Almanya’da yüzde 40 gibi düşük seviyelerde seyrediyor. Ancak zengin ülkeler kategorisinde yer alan ABD’liler, dinin günlük hayatlarında önemli yer edindiğini düşünerek, zengin ülkelerden ayrılıyor. New York Times gazetesinde yer alan araştırma sonucunda Endonezya yüzde 100 ile dinin günlük hayatta önemli olduğunu düşünen ülkeler içinde en başta yer alıyor.

06.09.2010


 

Bulgaristan’da hafızlık geleneği

Bulgarİstan’da tek hafız yetiştirme merkezi, Rodop Dağlarında 6 bin nüfuslu Madan şehrinde bulunuyor.

Çoğunluğunu Bulgarca konuşan Pomakların oluşturduğu belediyede 25 hafız adayı öğrenim görüyor. Ramazan ayı boyunca Merkez Camii’de öğlen namazı öncesi mukabele okunuyor. Bu mukabelenin özelliği hafız ve hafız adayları tarafından ezbere okunması. Her gün bir cüz okunan cami içindeki ilk sırayı kurs kurucularından olan emekli Hafız Murat alıyor. Ardından oğlu ve kurs müdürü Hafız Şevket Hacı takip ediyor sırayı. Yetişkinlerin ardından mukabeleye küçükler devam ederken, onları mushaftan cami imamı takip ediyor. Madan’da hiçbir zaman hafız yetiştirme olayının kesilmediğini aktaran Şevket Hacı, kendisinin komünizmin en zor dönemlerinde hafızlığını tamamladığını ve o zamanda dahi Kur’ân’ın unutulmadığını söylüyor.

KURS 11 YILDAN BERİ FAALİYETTE

Eyyüb El Ensari’nin (ra) adını taşıyan kursa bütün Bulgaristan’dan öğrenciler geliyor. Baş Müftülüğe bağlı kurs, 1999 yılından beri faaliyette. Yatılı olarak kalan öğrenciler okul vaktinde normal derslerine gidip, öğleden sonra Kur’ân’ı Kerim ezberliyor. Normal olarak 3 yıl içinde bir hafız olunabileceğine değinen Hacı, 18 ayda hafız olan bir öğrencilerinin de olduğunu belirtiyor. Şevket Hacı, “Bir zamanlar Madan hafızlarıyla ünlü bir yerleşim yeri imiş. Bu bu geleneği devam ettirmek için bundan 11 yıl önce bu kursu kurduk. Kurulduğundan bu yana merkez camide her yıl hafızlar tarafından okunan mukabele yapılması gelenek haline geldi” diyor. Şevket Hacı, 5 yıldan beri yılda bir defa hafızlık yarışması yapıldığını ve burada herkesin seviyesi ölçüldüğünü kaydediyor.

06.09.2010


 

Mullen, Irak ve Afganistan'ı konuştu

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen’in 2 günlük Ankara ziyareti çerçevesinde yaptığı görüşmelerde Irak, Afganistan, Pakistan, PKK terör örgütü gibi çok çeşitli konuların gündeme geldiği belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 3 Eylülde 2 günlük ziyaret amacıyla Ankara’ya gelen Oramiral Mullen’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile yaptığı görüşmelerde 2 ülkenin gündemindeki ortak konuların ele alındığı bildirildi. Görüşmelerde, Pakistan ve Afganistan konusunun etraflıca ele alındığı kaydedilirken, Irak’ta yeni hükümet kurulması çalışmalarının gözden geçirildiği ve 2 ülkenin ortak düşmanı PKK terör örgütünün faaliyetlerinin ele alındığı belirtildi. Mullen’in Ankara’ya yaptığı ziyaretin Genelkurmay Başkanlığı görevini yeni atanan Orgeneral Koşaner ile tanışma amaçlı olduğu, özel bir gündem maddesi taşımadığı vurgulandı.

06.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.