06 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Sürücülere trafik uyarısı

Ramazan Bayramı ve hemen arkasından yapılacak halk oylaması sebebiyle şehirler arası trafikte yoğunluğun beklenenden de fazla artacağı belirtilerek, sürücüler uyarıldı.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, yaklaşan bayram öncesi şehirler arası otobüs firmalarında hareketliliğin arttığını, bayramın hemen ardından yapılacak referandum çalışmaları da doruk noktaya çıkacağından trafikteki hareketin önceki bayramlardan daha fazla olacağını kaydetti. Memiş, bu aşamada bütün tedbirlerin alınmasına karşın daha çok sürücü hatalarından dolayı meydana gelen trafik kazalarını en aza indirmek amacıyla sürücülerin bazı tedbirler alması gerektiğini belirtti.

06.09.2010


 

Sivas’ın Unesco’daki yeri çok farklı

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok önemli eseri bünyesinde barındıran Sivas, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, aşıklık geleneği ve kültürel özellikleriyle UNESCO nezdinde önemli bir yere sahip.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) nezdindeki daimi temsilcisi olan Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, UNESCO’nun ‘’Dünya Kültür Mirası Listesinde’’ yer alan Sivas’a geldi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü ile kentin tarihi ve turistik mekânlarını gezen Türkoğlu, özellikle Divriği’ye giderek gezdiği Ulu Camii ve Darüşşifasından çok etkilendiğini belirtti, Türkoğlu, ‘’Sivas, Anadolu tarihinin çok önemli bir şehri, ayrıca modern Türkiye’nin de son derece dinamik bir kenti’ dedi. Türkoğlu, Sivas’taki yöneticilerin ve halkın, şehrin korunması ve kalkınmasına çok özen gösterdiklerini yakından gördüğünü ifade etti.

06.09.2010


 

Bayramda korsan otobüse dikkat

BAYRAM yoğunluğundan istifade etmek isteyen ‘’yetki belgesiz’’ korsan otobüslerle seyahat edenler, muhtemel bir kaza ya da yolda kalma gibi olumsuzlukta kişi başı 60 bin lirayı geçen sigorta güvencesinden yararlanamıyor.

Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ramazan Bayramı’ndan yaklaşık 15 gün önce biletler tükendi. Bazı firmalar gelen talebe bağlı olarak ek seferler koyarken, gideceği yere bilet bulamayan bazı vatandaşların ise ‘’yetki belgesiz’’ çalışan otobüslere yöneldiği öğrenildi. Yetkililer, otogarlara giremedikleri için çoğunlukla otogara yakın yerlerden yolcu alan korsan otobüslerin, yolcuların can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı uyarısında bulundu. Pek çok yolcunun, bu otobüslere korsan olduklarını bilmeden bindiğini belirten yetkililer, vatandaşları mağdur olmamaları konusunda uyararak, yetki belgesiz korsan otobüslerle seyahat edenlerin muhtemel bir kaza ya da yolda kalma gibi olumsuz durumlarda kişi başı 60 bin lirayı bulan sigorta güvencesinden yararlanamadığını kaydetti.

06.09.2010


 

Çocuğunuzu okula hazırlayın

OKULLARIN açılmasına az bir süre kala uzmanlar, çocuğu okula yeni başlayacak olan anne babaları, ‘okul korkusu’ ve ‘okul uyumsuzluğu’ konusunda uyarıyor.

Okul hayatının başlangıç döneminde sorunların bütün öğrenim hayatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken psikologlar, anne-babaların çocuklarını okula hazırlaması gerektiğini belirtiyor. Sakarya Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi’nde görevli psikolog Neşe Canavar, çocuğu, okula başlamadan önce bilgilendirmenin ve psikolojik olarak hazırlamanın çok önemli olduğunu söyledi. Çocukta okulla ilgili bir tanıdıklık hissi oluşturulması gerektiğini ifade eden Canavar; “Okul açılmadan bir hafta önce çocuğun okulu ziyaret etmesi, sınıfları, bahçeyi gezmesi sağlanmalı. Çocuk okul konusunda ne kadar çok bilgi sahibi olursa, okula başladığında yaşayacağı korku ve kaygı da o kadar az olur. Bu nedenle, yalnız okul konusunda değil, çocuğun maruz kalacağı olaylar, kişiler ya da durumlar konusunda önceden bilgilendirilmesi, çocuğun ruh sağlığını koruyucu bir etkiye sahiptir” diye konuştu.

‘Kademeli alıştırma’ tekniğinin, çocuklar eğitim hayatına başlarken izlenebilecek en sağlıklı ve doğru teknik olduğunu belirtti. Psikolog Canavar, teknikle ilgili şu bilgileri verdi: “Günün belli saatlerinden tüm güne, haftanın belirli günlerinden tüm haftaya doğru kademeli bir geçişle çocuk okula alıştırılmalı. Okulda çocuğu bırakıp eve gitme sürecinde ebeveyn vedalaşmayı çok uzatmamalı. Uzatılırsa çocuğa karışık mesaj vermiş olur. ‘Seni burada bırakıp gitme konusunda ben de endişeliyim’ gibi bir mesaj çocuğa vermiş ve çocuğunu da kaygılandırmış olur.”

OKUL KORKUSU

Okula adapte olamayan bazı çocuklarda ‘okul korkusu’ denen bir sorunun ortaya çıktığını söyleyen Canavar, bu durumda çocuğun okula gitme konusunda isteksiz görülebileceğini, kimi çocuklarda da çok sık ağlamalar, sabah okula giderken huysuzlanmak, inatçılık yapmak gibi şikâyetlere rastlanabileceğini ifade etti. Canavar, “Gerek okul korkusu, gerek okul uyumsuzluğu konularında ailenin bir uzmandan yardım almasında yarar var" şeklinde konuştu.

06.09.2010


 

Helâl gıda denetçisi yetiştiriliyor

Dünya Helâl Gıda Birliği Derneği, güvenilir gıda maddesi için veteriner hekim, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ve kimya mühendislerinin de aralarında bulunduğu gönüllü kişileri ‘helâl gıda denetçisi’ olarak yetiştiriyor.

Dernek tarafından ‘Helâl Gıda Standartları ve Denetim Prosesleri’ ile ilgili yapılan program çerçevesinde, ‘Yaz Dönemi 1. Helal Gıda Denetçisi Sertifika Programı’na katılan kursiyerlere belgeleri törenle verildi. Eğitim programı dâhilinde 21 kişi eğitim gördü. Dernek başkan yardımcısı ve Proje Koordinatörü Ahmet Gelir, eğitim programlarının devam edeceğini, gıdada kaliteyi yakalamak adına daha birçok projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

06.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.