08 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

40 yıl sonra camide ilk ders

ALMANYA'DA Leverkusen ve Çevresi Diyanet Türk İslâm Kültür Merkezi bir ilki gerçekleştirerek Müslüman öğrencilere ilk dersin camide verilmesini sağladı.

Almanya’da ilkokula yeni başlayan öğrenciler eğitim sezonu açılışında ilk dersi genellikle kiliselerde yapıyor. Bu eğitim yılının ilk dersini Leverkusen ve Çevresi Diyanet Türk İslâm Kültür Merkezi’nde alan çocuklar, İslâm dinin temel bilgilerini; Kelime-i Şehadet getirme, duâ etme, besmele çekme, ezan ve anlamını öğrendi. Türk, Alman, Boşnak ve Arnavutlar başta olmak üzere farklı milletlerden çocuklar, derse büyük bir istekle katıldı. Camiyi dolduran 3-7 yaş grubu çocuklar Almanca da anlatılan derse kulak kesilirken, veliler de arka saflarda dersi takip etti. Almanya’da ilk defa yapılan bilgilendirme seminerinde imamlar sıra ile farklı konuları uygulamalı olarak gösterdi. Çocuklarla cami imaları birlikte ilâhiler, salâvatlar ve tekbirler okundu. Almanya’da yaşayan Müslümanların 40 yıl sonra, böyle bir faaliyetle okula başlamalarından son derece mutlu olduklarını belirten Diyanet İşleri Türk İslâm Birliği Leverkusen Başkanı Mustafa Yılmaz, “İlkokul 1. sınıfa başlayan Müslüman çocuklarımız genellikle ilk önce kiliselere götürülürdü veya o saatte okula gitmezlerdi. Allah’a çok şükürler olsun bu yıl ilk defa okul aile birliği ile birlikte bir ilki gerçekleştirerek, okulun ve öğretmenlerin de desteğini alıp Müslüman çocuklar kilise yerine camide ilk derse başlamış oldular” dedi. Bu faaliyetin örnek olduğunu ve gelecek yıllarda artık farklı camilerde bu programların başlayacağını belirten Yılmaz, “Camilerimizde çocuklara dini vecibelerimizi anlatılmış olduk” diye konuştu.

08.09.2010


 

Gazze, Pakistan için Hazırlanıyor

Bağış yoluyla toplanacak olan ilâç, tıbbî malzeme, gıda maddeleri, tekstil, çadır, battaniye, temizlik malzemeleri ve mutfak eşyaları, Gazze yük gemisiyle Pakistan’a gönderilecek.

Mavi Marmara gemisiyle birlikte Filistin’e yardım götürürken uluslar arası sularda İsrail’in saldırısına maruz kalan Gazze yük gemisi, bu kez rotasını Pakistan’a çevirecek. Yaralı Pakistan halkına 3 bin ton acil yardım malzemesi taşıyacak. Geminin yetişmesi için İskenderun Limanındaki tamir ve bakımı sürüyor. 50 kişilik bir ekip, geminin tamir ve bakımını sürdürüyor. Çalışmayla ilgili bilgi veren İHH Başkanı Bülent Yıldırım, hayırsever Türkiye halkının yardımda cömert olduğunu, Pakistan için her ilde bir tır değil birden fazla tırlarla yardım toplanabileceğini belirtti.

Pakistan’a tren ve kargo uçağıyla acil yardım malzemesi gönderildiğini hatırlatan Yıldırım, büyük yardımın gemiyle gönderileceğini söyledi. Yıldırım, “Gemimiz 3 bin tonluk bir kapasiteye sahip. Herkes, Pakistan’a bir şeyler gönderebilir. Pakistan için çeşitli firmalardan önemli miktarda malzeme bağışı aldık ve bunları tren ve kargo uçağıyla gönderdik. Bu bağışların artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Pakistan’da yaraların sarılması için daha fazla yardıma ihtiyaç var” diye konuştu.

08.09.2010


 

ÇİRKİN İDDİALAR

Sel felâketinden etkilenen Pakistan’da, büyük toprak sahipleri ve nüfuzlu kişilerin, suyun yönünü kendi topraklarından başka tarafa çevirterek milyonlarca yoksul Pakistanlı’nın köyleriyle tarlalarının su baskınına uğramasına yol açtıkları yönünde söylentiler dolaşıyor.

Şüphe ve söylentinin ülkede bir yangın gibi hızla yayıldığı ve yardımların yetersizliği yüzünden hükümeti eleştiren halkın kızgınlığını daha da arttırdığı belirtiliyor. Bu konudaki söylenti özellikle kuzeydeki Sind eyaletinde yaygın. Eyaletteki yüzbinlerce kişinin, sular köylerini basarak evlerini ve tarlalarını silip süpürdüğü halde, bir federal bakanın İndus Nehrinin hemen karşı tarafındaki topraklarına su gelmemesine şahit olduğu belirtiliyor. Selzedelerin çoğu, Pakistan Çalışma Bakanı Hurşit Şah’ın, kendi topraklarını su basmasın diye, hükümetin nehrin üst kısmındaki sette gedik açmasını sağladığına inanıyor. Bu yüzden Boğa Seti’nden geçen suyun, nehrin batı yakasındaki yerleşimin yoğun olduğu köy ve kasabaları bastığı ifade ediliyor. Çalışma Bakanı iddiayı reddederken, Sind eyaleti Sulama Bakanı Seyfullah Harejo, sözkonusu sette hükümet tarafından gedik açılmadığını, İndus’tan akan suyun aniden taştığını iddia ediyor. Hükümetin açıklamasına inanmayan bölge sakinleri, konuyla ilgili bağımsız soruşturma başlatılmasını istiyor.

08.09.2010


 

G. Amerika da sele teslim

Guatemala ve Meksika’nın güneyinde son günlerde şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymalarında ölü sayısı 50’ye ulaşırken, 100 binlerce kişi sel mağduru oldu.

Meksikalı yetkililer, sadece Meksika’nın güneyinde ve doğusunda meydana gelen toprak kaymalarında 3 kişinin öldüğü ve 400 bin kişinin selden mağdur olduğunu duyurdu. Ülkenin kuzeydoğusunda acil durum ilân edildi. Sivil kurtarma ekiplerinin bildirdiğine göre, Meksika’nın doğusundaki Veracruz eyaletinde, 200 bin selzede bulunuyor ve 10 bin kişi de tahliye edildi.

Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un ziyaret ettiği, ülkenin güneydoğusundaki ve Guatemala’ya sınırdaş olan Tabasco eyaletinde ise 124 bin kişinin şiddetli yağmurların yol açtığı felaketten muzdarip olduğu belirtildi. Sivil kurtarma ekipleri, ülkenin güneyindeki Oaxaca eyaletinde ise 2 kişinin öldüğü ve 80 bin selzedenin bulunduğunu kaydetti.

ÇAMURDAN

CESET ÇIKIYOR

Komşu ülke Guatemala’da ise, ölü sayısının 48’e yükseldiği ve 15 kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. Guatemala’da toprak kaymalarının yol açtığı maddi zarar ise, yarım milyar dolar (400 milyon avro) değerinde. Yetkililer, Solola bölgesinde, çoğu Parraxim yerlilerine ait 25 cesedin çamurdan çıkarıldığını, kurtarma ekiplerinin toprağı kazmaya devam ettiğini ifade ediyor. Kötü hava şartlarının felâketlere yol açtığı Meksika ve Guatemala’nın dışında diğer orta Amerika ülkeleri de şiddetli yağışlardan nasibini aldı. Yetkililere göre, Honduras’ta 55, Nikaragua’da 40, El Salvador’da 9 ve Kosta Rika’da 3 kişi vefat etti.

08.09.2010


 

Kur’ân yakma planlarına komutan da karşı çıktı

Afganİstan’dakİ ABD ve NATO güçlerinin komutanı Amerikalı General David Petraeus, ABD’deki bir kilisenin 11 Eylül’ün yıldönümünde bir Kur’ân-ı Kerim’i yakmasının, Afganistan’da görev yapan ABD askerlerinin hayatının tehlikeye gireceğini vurguladı.

Petraeus, Wall Steet Journal gazetesinde yayımlanan demecinde, ABD’nin Florida eyaletinin Gainesville şehrindeki Dove World Outreach Center adlı Baptist kilisesinin, 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kur’ân-ı Kerim yakmasının, Afganistan’da Taliban’ın Batı karşıtı propagandasını besleyeceği ve İslâm dünyasındaki Amerikan karşıtı duyguları güçlendireceği uyarısında bulundu. David Petraeus, “Böyle bir olay, hem Afganistan’daki birliklerimizi tehlikeye sokar hem de İslâm ülkeleriyle olan işbirliğimize ve Müslümanlarla yakınlaşma çabalarına zarar verir” ifadesini kullandı. ABD’de 11 Eylül 2001 yılında meydana gelen terör saldırılarında ölenleri anma törenleri çerçevesinde Kur’ân-ı Kerim’in kopyasını yakacağını açıklayarak bütün gözleri üzerine çeviren Baptist kilisesinin rahibi Terry Jones’a, Müslümanların yanı sıra ABD makamlarından ve diğer kiliselerden de tepki yağmıştı.

08.09.2010


 

'Batı Nil Virüsü’nden ölümler artıyor

Yunanİstan’da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü sebebiyle ölenlerin sayısının 18’e ulaştığı bildirildi.

Yerel basında yer alan haberlerde, Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısının 177 olduğu, hastanelerde 9 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tutulduğu açıklandı. Özellikle Yunanistan’ın kuzeyinde görülen vakalarda ölenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor.

08.09.2010


 

Aşırı yolcu felâket getirdi

Afrİka ülkelerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde hafta sonu yaklaşık 200 kişinin ölümüne yol açan gemi kazasında, haddinden fazla yolcu yüklemesi yapılmasının bulunduğu belirlendi.

Kazai Occidental vilayeti vali yardımcısı Hubert Mbingho, Kazai nehrinde alabora olan geminin yolcu listesinde 36 kişi görünmesine rağmen gemide en az 153 yolcu olduğunu söyledi.

08.09.2010


 

İmamlar Almanya’da eğitim görsün isteği

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, imamların Almanya’da eğitim görmelerini istediklerini belirtti.

Maiziere, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, “İslâm din dersinin camilerin avlularında değil, okullarda verilmesi gerektiğini” kaydetti ve ‘’İmamların Almanya’da eğitim görmelerini ve Almanca ders vermelerini istiyoruz’’ ifadesini kullandı. Müslümanlara karşı söylemleri ile gündemde olan Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’i de eleştiren Maiziere, “siyasî tartışmaları Sarrazin’in belirlemesine izin verilmemesi gerektiğini” belirtti.

08.09.2010


 

Refah Sınır Kapısı 3 günlüğüne kapanıyor

MIsIr ile Gazze şeridi arasındaki Refah sınır kapısının, Mısır tarafından 3 günlüğüne geçişlere kapatılacağı bildirildi.

Mısır’da İngilizce yayımlanan The Egyptian Gazette’nin haberine göre, Mısırlı bir yetkili, Refah sınır kapısının, 10 Eylülden itibaren 3 gün süreyle bütün geçişlere kapatılacağını açıkladı. İsrail’in Gazze'ye insanî yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskının ardından, 1 Haziranda açılan Refah sınır kapısından bu güne kadar 75 bin 235 ten fazla karşılıklı geçiş yapıldığını belirten yetkili, sınır kapısının kapatılma gerekçesine ilişkin bilgi vermedi.

08.09.2010


 

AP, Fransa’yı kınayacak

Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplar, Fransa’nın, Romanları toplu sınırdışı etme politikasını kınamaya hazırlanıyor.

Siyasî gruplar tarafından verilen karar tasarılarında, Fransa’nın tavrı, ‘’AB’nin serbest dolaşım ve azınlık haklarına aykırı olduğu’’ gerekçesiyle ‘’kabul edilemez’’ ilân edildi. Genel Kuruldaki tartışmada söz alan siyasi grup liderleri de, Fransa’yı sert bir şekilde eleştiren konuşmalar yaptı. Liberal Grup lideri Guy Verhofstadt, Fransa ve bazı üye ülkelerin, birliğin temel ilkelerini ihlâl ettiğini belirterek,’’Bu popülist hatta ırkçı politikalardan vazgeçilmeli’’ dedi.

08.09.2010


 

Almanya'ya Cami inşa etmek ‘ben buralıyım’ demek

Almanya’nIn Hamburg şehrinin Anakent Belediye Başkanı Hans- Joachim Grote, “Müslümanların bu ülkeye cami yapması, onların ‘ben buralıyım, artık burada kalacağım’ demek istediğini gösteriyor” dedi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Eyüp Sultan Camii iftarına katılan Grote, ırkçı açıklamalarıyla gündeme gelen Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin için ise “Her toplumun olduğun gibi bizim de bir kara koyunumuz var. Ancak biz sizinle o tartışmalardan uzak birlikte el ele vererek geleceği inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. Eyüp Sultan Camii Dernek Başkanı Kemal Özer’de konuşmasında Peygamber Efendimizin (asm) ‘Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ Hadis-i Şerifini hatırlatarak Ramazan ayının paylaşma ayı olduğunu belirtti.

08.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.