08 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

DEBU’nun zikirleri İstanbul semalarında yankılandı

DEBU müzisyenleri Mustafa Daood, Muhammad Saleem, Daood Abdullah, Shakura Yaseerah, Naseem Nahid, Nadira Adriani, Fatimah tuz-Zahra, Ali al-Mujahid, Luthfi Auramera, Dhimas Ramadhan ve menajer Hamza Ali ile bir dizi konser için İstanbul’da bulunuyor.

Grubun ismi Endonezya dilinde ‘toz’ anlamına geliyor. Grup ilk New Mexico’da ‘Dost on the Road’ (Yoldaki Toz) adıyla kurulmuş. İlâhî Aşkı ve yaratıcıyı müzikle hatırlatmayı ve zikretmeyi teşvik ediyor. Müzik eserlerini icra etmekten ziyade, asıl hedefi din ve ırk seçmeden, bütün dinleyenlerin gönüllerine Allah aşkı düşürmeyi ve yaratıcıyı hissettirebilmeyi amaçlıyorlar. Grup aynı zamanda kulların sevgisini gerçek aşka yöneltip, imanın ortaya çıkmasını da hedefliyor. Söyledikleri şarkıları İslâm’ı tebliğ aracı olarak düşünüyorlar. Dust on The Road (yoldaki toz) isimli eserinde kendilerini şu sözlerle ifade ediyorlar: ‘’Biz TOZ hükmündeyiz. Bu ne demek, biz değersiz ve kıymetsiziz. Bütün bu kâinat, varlığını Vücud-u Vahid’den ödünç almış Toz’dur. Bizimle Toz arasında, Allah tarafından insana konuşma, irade ve şekil vermesinden başka bir fark yok. Toz, Allah’ın iradesine bağlı ve her yere inip konabilir. Biz hepimiz Toz’uz.’’

‘Sallallahu, Lailaheillallah, Gönlüm seni çağırıyor (Allah My Heart Calls Out You), Mustafa Gemisinde, Aşk Mezhebi’ isimli eserlerini 4 Eylül’de Üsküdar, Bağlarbaşı’nda canlı olarak seslendirdiler. Konser öncesinde Mustafa Daood, 14 dil bilen babası Şeyh Fattaah tarafından yazılan şiirlerin –şimdilerde Mesnevi’yi Farsça’dan Endonezya diline çeviriyor- anlamını ve niçin yazıldığını bazı kıssa ve hadisler eşliğinde izah ettikten sonra grubuyla seslendirdi. Grup konser sırasında Allah’ın güzel isimlerini dinleyenlere de zikrettirdiler. Gruptakilerin çoğu müzik aletlerini çalmayı kendileri öğrenmiş. Saz, bambu, saks, bass, klarnet, gitar, tambur, def, ud, keman, tabla, kanun, harp, mandolin ile çaldıkları müzikleri ise ahengi kendiliğinden yakalıyor.

Albümlerinde ilk Türkçe eserin yer aldığı; ‘Hep Beraber 2007 (Let’s Say it Together) İngilizce-Türkçe; Gubahan Pecinta2007 (A Travel Guide); Nyawa dan Cinta 2006 (Can ve Aşk) Endonezya Dilinde; Makin Mabuk 2004 (İngilizce ve Endonezyaca); Mabuk Cinta 2003 (Drunk with Love) Endonezyaca ve Arapça olarak ve 6 dilde söylenmiş eserlerden oluşuyor.

“Grup DEBU “ 3 Eylül Feshane, 4 Eylül Üsküdar, 6 Eylül Sultanbeyli Sahnesi’nde konser verdi. Dün ise Başakşehir Sular Vadisi’nde de sahne aldı.

Hatice İşcan - İstanbul

08.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  YAYINCILAR KOCATEPE’DE UMDUĞUNU BULAMADI

  DEBU’nun zikirleri İstanbul semalarında yankılandı

  GSM yeni öğrencilerini arıyor!

  ‘’1001 İCAT’’ sergisine rekor ilgi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.