14 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

FARK İNSANA VERİLEN DEĞER

Şili'de madencileri kurtarmak için yapılan çalışmaların Türkiye'nin bu alandaki konumunu gösterdiğini belirten Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, ''Türkiye ile Şili arasında gelişmişlik açısından fark var, ancak asıl fark insana bakış, insan öncelikli bakış. Şili teknik olarak ileri bir ülke değil, ama insana verilen değer var” şeklinde konuştu.

''Nasılsa işsizlik var, işçi kolay bulunur” mantığıyla hareket edilirse Türkiye'de maden kazalarında ölüm ve yaralanmaların devam edeceğini vurgulayan Torun, Şili'deki madencilerin sığınma odaları sayesinde 69 gün boyunca hayatta kaldıklarına dikkat çekerek, bizdeki 400 yeraltı işletmesinden sadece dördünde sığınma odası bulunduğunu söyledi. Türkiye İle Şili’nin farkI İnsana verilen değerde TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Türkiye’de 4 madende 20 işçinin 55 saat yaşayabileceği sığınma odalarının bulunduğunu belirterek, ‘’400 yer altı işletmesinin bulunduğu gelişmiş bir ülkede 4 maden çok az’’ dedi. Torun, Şili’de yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kalan 33 madencinin çıkarılmasına başlandığını hatırlattı. Şili’de yapılan çalışmaların Türkiye’nin bu alandaki konumunu gösterdiğini ifade eden Torun, ‘’Türkiye ile Şili arasında gelişmişlik açısından fark var ancak asıl fark, insana bakış, insan öncelikli bakış. Teknik olarak ileri bir ülke değil ama insana verilen değer var. Oldukça hassas bir çalışma yapılıyor ve olması gereken de budur’’ diye konuştu. Yer altı işletmelerinin bulunduğu bir ülkede hem kaza olmaması için gereken tedbirlerin alınması hem de kazadan sonra bu tür kurtarma operasyonlarının etkili şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Torun, şöyle devam etti: ‘’(Nasılsa işsizlik var, işçi kolay bulunur) mantığıyla hareket edilirse Türkiye’de maden kazalarında ölümler ve yaralanmalar devam edecektir. Taşeronlaşmayla birlikte işçi ücretleri çok düştü, asıl önemlisi güvenlikle ilgili ciddî sorunlar ortaya çıktı. Şili’ye bakın. Yerin yüzlerce metre altında kalan madenciler, sığınma odasında kalarak 69 gün yaşadı. Burası çok önemli. Sığınma odaları sayesinde hayatta kaldılar.’’

14.10.2010


 

Zonguldak'ta bitmeyen hüzün

Şili’de 700 metre derinlikten 33 işçi 69 gün sonra birer birer sağ olarak çıkartılırken, Zonguldak’da Karadon maden ocağında 17 Mayıs’ta meydana gelen patlamada öldüğü tahmin edilen iki madencinin aileleri, cenazelere hâlâ ulaşılamamasının üzüntüsünü yaşıyor. Beş aydır ulaşılamayan cesetlerin çıkarılması için açılan uluslararası ihalenin 18 Ekim’de sonuçlanması beklenirken, çalışmaların ne zaman biteceği ise bilinmiyor.

TÜRK MADENCİLERİN AİLELERİ DUÂ EDECEK MEZAR İSTİYOR Zonguldak’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs’ta meydana gelen patlamada kuyuya düştüğü tahmin edilen madencilerin aileleri, madencilerin cenazelerine hala ulaşılamamasının kendilerini üzdüğünü bildirdi. Patlamayla oluşan göçükte Engin Düzcük ve Dursun Kartal’ın cesetlerine rastlanılmaması üzerine 735 metre derinliğe kadar ulaşan kuyuya düştüğü tahmin edilen işçilerin cenazesinin çıkarılması için 18 Ekim’deki ihalenin sonuçlanmasının beklendiği öğrenildi. Madencilerden Dursun Kartal’ın oğlu Turgut Kartal (23), Şili’de madencilere verilen değeri gördüklerinde aileleri adına sevindiklerini, kendi adlarına ise üzüntülerinin arttığını söyledi. Kartal, şöyle dedi: ‘’Yetkililer 18 Ekim’den sonra ihale sürecinin tamamlanmasıyla kuyuda onarıma başlanacağını söylüyor. Aile fertleri olarak en azından babamızın mezarının başında dua etmek istiyoruz.’’ Engin Düzcük’ün amcasının oğlu Ergin Düzcük de Şili’deki madencilerin kurtarılması olayının herkese örnek olması gerektiğini belirterek, ‘’Bizim isteğimiz cenazemize kavuşmak. Aradan geçen her gün üzüntümüzü arttırıyor. Dua edecek bir mezarımız bile yok’’ dedi.

14.10.2010


 

ÖZEL TEDBİRLER ALINDI

Madencİlerİ yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında.

250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor. Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giydi. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebildi. Kurtarılan madencileri Devlet Başkanı Pinera ve Madencilik Bakanı Golborne’un yanı sıra yaklaşık 800 madenci yakını ve 2 binden fazla gazeteci karşıladı.

14.10.2010


 

Yeniden doğdular

Şili’de yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenci sağ salim yeryüzüne çıkarıldı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, kurtarma operasyonunun benzersiz olduğunu belirtti. Pinera, ilk madencinin kurtarılmasından sonra yaptığı açıklamada, “Daha önce böyle bir kurtarma operasyonu denenmemişti. Madencilerin bize verdiği ders umarım hep aklımızda kalır” dedi. Şili’de 27 Şubatta meydana gelen ve 486 kişinin ölümüne, 30 milyar dolar zarara yol açan depreme atıfta bulunan Pinera, madencilerin depremzedeler gibi, “Şili’nin birleştiğinde bütün talihsizliklerin tersine çevrilebildiğini ve büyük şeylerin başarılabileceğini gösterdiğini” belirtti. Pinera, “madencilerin sınavından” inancın, umudun, dostluğun ve dayanışmanın değerinin bir kez daha öğrenildiğini söyledi.

İLK BEŞ MADENCİ

Şili’de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden ilk olarak Florencio Avalos sağ salim yüzeye çıkarıldı. Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica’ya sarıldı. Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbî tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.

31 yaşındaki Florencio Avalos’dan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu. Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdivia’ya sarıldı. Mutluluğu yüzünden okunan Espina, “Şili çok yaşa” diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve “yeraltındaki evinden” getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.

Espina’dan yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

Şili’de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu. 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı. Özgürlüğüne kavuşan 5. madenci ise Jimmy Sanchez oldu. 19 yaşındaki Sanchez’i babası karşıladı. Çevresine gülücükler saçan Sanchez, 33 madenci arasında en genç olanı.

14.10.2010


 

Çamur sebebiyle9. ölüm

Macarİstan’da 4 Ekim’de bir alüminyum fabrikasındaki setin yıkılmasıyla çevre felâketine yol açan kimyasal kızıl çamurdan ölenlerin sayısı 9’a ulaştı.

Macaristan Afet Dairesi tarafından yapılan açıklamada, kazada yaralanan ve hastanede tedavi altında olan bir kişinin öldüğü bildirildi.

14.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.