17 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Füze kalkanında kilit ülke Türkiye

FÜZE savunma kalkanının her NATO üyesi ülkesine önümüzdeki 10 yıl içinde 200 milyon dolarlık harcama getireceğine işaret eden Washington Post, konuyla ilgili olarak antlaşmaya yakın olunduğunu; ancak asıl zor olanın henüz aşılamadığını kaydetti.

Füze savunma kalkanında Türkiye’nin kilit ülke olduğuna işaret eden gazete, Türkiye ile antlaşmaya varabilmek için ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlarının Türk mevkidaşları ile görüştüklerini hatırlattı. Türkiye’nin uzun bir süredir NATO üyesi olmakla birlikte, son yıllarda İran’la yakın ilişkiler kurduğunu belirten gazete, Türk hükümetinin de İran’ın düşmanlık olarak algılayabileceği adımlar atmaya isteksiz göründüğünü aktardı. “Türk yetkililer ayrıca füze savunma kalkanının İran sınırındaki Doğu Anadolu bölgesini de kapsamasını istiyor.” bilgisini veren gazete, Pentagon yetkililerinin ise bir yandan Türkiye’nin füze savunma kalkanına ev sahipliği yapmasını isterken bir yandan da gelecek ay yapılacak NATO zirvesinde bu sistemden yana oy kullanmasını sağlamaya çabaladığını aktardı.

TÜRKİYE’NİN İKNA EDİLMESİ ŞART

Washington Post, “Türkiye’nin ikna edilmesi füze savunma kalkanının geleceği için şart. Çünkü NATO’nun oy birliğiyle karar alması nedeniyle Türkiye’nin olası itirazı ittifakın planını sekteye uğratabilir. Pentagon yetkilileri, Türkiye’nin kabul etmemesi durumunda füze savunma sistemine ev sahipliği yapabilecek NATO üyesi diğer Güney Avrupa ülkeleriyle de görüşüyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini belirten ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Brüksel’de yaptığı açıklamada, ‘’Bizim Türkiye’ye baskı yapmamız söz konusu değil, ancak müttefikimiz ile görüşmelerimiz devam etmekte.” dedi. Gazete, Pentagon kaynağından elde ettiği bilgiye göre de füze savunma sisteminde Türkiye ile olası anlaşmazlığa karşı Bulgaristan ile görüşmelerin yürütüldüğünü bildirdi.

RASMUSSEN ÇOĞUNLUK ANLAŞTI

Brüksel’de devam eden görüşlerde gelinen noktadan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in ümitvâr olduğunu belirten Washington Post, Genel Sekreter’in, ‘’Oldukça ümitvârım” sözlerine yer verdi. Washington Post, Rasmussen’in “Çoğunluk olarak vardığımız bir antlaşma var ancak birkaç teknik konu üzerinde çalışmalar sürüyor” ifadelerini aktardı. Gazete, Lizbon’da 19-20 Kasım da yapılacak olan NATO zirvesinde oylanması planlanan füze savunma kalkanının Obama yönetimi İran’dan gelebilecek muhtemel saldırılara karşı Batılı müttefiklerini korumayı amaçladığını da ileri sürdü. Gazete, füze savunma kalkanında antlaşmaya varılması durumunda bunun 2020 yılına kadar yerleştirileceğini kaydetti.

17.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Füze kalkanında kilit ülke Türkiye

  Kongre önünde Cuma namazı

  İsrail’in Kudüs kararına boykot

  Çin’de kömür madeninde patlama

  Vatikan’da İhlâs Sûresi okundu

  Sudan’daki BAE tarım arazileri genişliyor

  Afgan hükümeti Talibanla görüşüyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.