17 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İşsiz çok vasıflı eleman yok

Sanayinin çeşitli sektörlerinde nitelikli ara eleman ihtiyacı var iken, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonundan yapılan açıklamada, istihdamdaki artış hızının azaldığı, olumlu gelişmelerin ancak son iki yıldaki nüfus artışını karşıladığı bildirildi.

ARA ELEMAN SIKINTISI GİTTİKÇE BÜYÜYOR TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 2 milyon 751 bin iken, sanayici ara eleman bulamıyor. 350 bini âcil olmak üzere 1,5 milyon civarında kalifiye elemana ihtiyaç var. İnşaat, enerji ve otomotiv, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe büyüdüğünü belirten Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, “Vasıflı ara eleman sıkıntısı memleket meselesi haline geldi'' dedi. MESLEK EĞİTİMİ HAYATî ÖNEM TAŞIYOR Nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayamayan sanayicinin başka ülkelere yöneldiğini kaydeden Aygün, ''Çin'den ara eleman ithal edecek hale geldik diye uyarmıştık. Maalesef gerçek oldu. Türk firmalarının yurt dışı projelerinde Filipinli, Kübalı, Hintli, Endonezyalı ve Pakistanlı kaynakçılar ve teknisyenler istihdam ediliyor'' diye konuştu. Aygün vasıflı eleman için meslek eğitiminin hayatî önem taşıdığını vurguladı. İşsiz çok, ara eleman yok Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olduğu Türkiye’de sanayicinin ara eleman bulamadığını söyledi. Aygün, 350 bini “acil” olmak üzere 1 milyon 200 bin ila 1,5 milyon arasında kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

İnşaat, enerji ve otomotiv gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, turizm, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe büyüdüğünü vurgulayan Aygün, “Nitelikli ara eleman sıkıntısı memleket meselesi haline geldi” uyarısında bulundu.

160 MESLEK DALINDA AÇIK VAR

Nitelikli ara eleman ihtiyacının tekstil sektöründe 10 bin, otomotiv sektöründe 60 bin, inşaat sektöründe 10 bin, sağlık sektöründe ise 50 bin rakamına ulaştığını bildiren Aygün, “Ara eleman sıkıntısı yüzünden bazı sektörlerde işler yürümüyor. Sanayimiz ağır darbe yiyor. Kalifiye eleman bulamadığı için pek çok sanayici işini büyütmekten korkuyor” dedi.

Aygün, otel kat görevlisi, garson, tıbbî sekreter, dişçi asistanı, eczacı kalfası, stilist, oto camcısı, tornacı, eczacı kalfası, kepçe operatörü, kalıpçı, sıvacı, büz ustası, fayansçı, parkeci, sistire ustası, çatı ustası, klimacı, döşemeci, ütücü, overlokçu, perdeci, frezeci, grafiker gibi 160 meslek dalında nitelikli ara elemana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“NE İŞ OLSA YAPARIM”

SÖZÜ GERÇEKÇİ DEĞİL

Türkiye’nin genç ve dinamik fakat vasıfsız insan gücü cenneti haline geldiğini vurgulayan Aygün, iş başvurusunda bulunanların çoğunun “Ne iş olsa yaparım” dediklerini kaydetti. Aygün, “Bu sözün hiçbir gerçekçiliği yok... Eğitimi olmayan biri kepçe operatörü olarak çalışamaz. Klima tamir edemez, tornacılık yapamaz. Bu tür işler özel eğitim almak gerekir” diye konuştu.

FİLİPİNLİ, KÜBALI ARA ELEMAN

Nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayamayan sanayicinin Filipinler, Küba, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelere yöneldiğini bildiren Aygün, “Çin’den ara eleman ithal edecek hale geldik diye uyarmıştık. Maalesef gerçek oldu. Türk firmalarının yurtdışı projelerinde Filipinli, Kübalı, Hintli, Endonezyalı ve Pakistanlı kaynakçılar ve teknisyenler istihdam ediliyor” dedi. Aygün, Türkiye’deki ara elemanların Türk firmalarının yurtdışı projelerinde yer alamamalarının “uluslar arası sertifikalarının bulunmaması” ve “yabancı dil bilmemeleri”nden kaynaklandığını belirtti.

MESLEK LİSELERİ HAYATÎ ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye’de meslekî okullara önem verilmediğini belirten Aygün, “Meslek liseleri reel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştiremiyor” dedi. Aygün, eğitim politikaları oluşturulurken Türk sanayisinin ihtiyaçlarını da hesaba katmak gerektiğini bildirdi. Nitelik işgücü sorununu çözmede meslek liselerinin hayati önem taşıdığını söyleyen Aygün, Avrupa ülkelerinde mühendisten çok ara eleman yetiştirilmesine önem verildiğini, özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa’da öğrencilerin mesleki eğitime teşvik edildiğini bildirdi. Aygün, “Meslek liselerinin ve üniversitelerin ders programlarının belirlenmesinde reel sektöründe de söz sahibi olması lâzım… İhtiyacın ne olduğunu biz daha iyi biliyoruz” dedi.

FATİH KARAGÖZ-Ankara

17.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  TİSK: İstihdamdaki artış hızı azalıyor

  İşsiz çok vasıflı eleman yok

  İSTANBUL CITY’den cazip fiyatlar

  Çiftçinin yeni umudu brokoli

  Albeni kek, raflarda

  İnternet üzerinden kurbanlık satışı

  Sadık mükellef ödüllendirilmeli

  Havuç tarlada 50 kuruş,tezgâhta 2 lira

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.