18 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Elektrİklİ Doblo görücüye çIkacak

1 MİLYONUNCUSU törenle üretilen ve geçtiğimiz günlerde “Yılın Hafif Ticarî Aracı” seçilen Fiat Doblo’nun Tofaş mühendisleri tarafından 2 ay gibi kısa bir sürede geliştirilerek ilk olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından test edilen elektrikli versiyonu olan Fiat Doblo EV, 2010 İstanbul Autoshow Fuarı’nda görücüye çıkacak.

Ar-Ge çalışması Türkiye’de yapılan ilk elektrikli araç unvanına sahip Fiat Doblo EV, 2010 İstanbul Autoshow Fuarı’nda Fiat standının “Gelecek” konseptli özel bölümünde otomobil severlerin ilgisine sunulacak. Bursalı Fiat Doblo EV, toplam 300 bin km’lik menzile sahip batarya ile donatılmış olmasıyla dikkatleri topluyor. Dünya pazarlarına ihraç edilmek hedefiyle Türkiye’de üretilmeye başlanan ilk model olarak dikkat çeken ve 2000 yılından bu yana Tofaş’ın Bursa’daki Fabrikası’nın imzasını taşıyan modern hafif ticarî araç sınıfının öncüsü Fiat Doblo’nun son halkası, 2010 İstanbul Autoshow Fuarı’nda ziyaretçilerin karşısına çıkacak. İlk olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç tarafından test edilen ve “Ar-Ge çalışması Türkiye’de yapılan ilk elektrikli araç” unvanına sahip Fiat Doblo EV, fuar kapsamında Fiat standında sergilenecek. Türkiye’ye 8 yıl içinde 6.3 milyar Dolar’lık döviz girdisi sağlayacak, şimdiden sayısız ödüllü yeni Fiat Doblo projesinin geleceğe yönelik önemli bir gelişim halkasını temsil eden Fiat Doblo EV, toplam 300 bin km’lik menzile sahip ve 10 yıl ömre sahip batarya ile donatıldı.

İlk elektrikli otomobil şarj

istasyonu Büyükşehir otoparkında

Araçlarda akaryakıt tüketimine son verecek olan çevreci elektrikli otomobiller için ilk şarj istasyonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi otoparkına kuruldu. İBB’ye bağlı Enerji A.Ş. ve Renault’un ortak girişimi ile Saraçhane, Kadıköy, Balmumcu, Cihangir ve Bostancı’da tanıtım ve test amaçlı istasyonlar kuruldu. Önümüzdeki yıl kullanılması beklenen elektrikli otomobiller, sayıları arttırılacak istasyonlarda akaryakıt fiyatının 6’da biri oranında şarj edilebilecek. Şehir hayatında çığır açması beklenen elektrikli otomobiller için kurulan şarj istasyonlarının ilki, İBB Saraçhane otoparkında basına gösterildi. İki otomobilin şarj edildiği istasyonda, sistem hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Enerji AŞ. Genel Müdürü Adnan Çelik, dünyada yeni olan elektrikli otomobil teknolojisi için yaptıkları hazırlıkların tamamlanma aşamasına geldiğini belirtti. Önümüzdeki yıl kullanılması beklenen sistemi anlatan Çelik, “Önümüzdeki günlerde şarj ünitelerinin Büyükşehir belediyesinin İSPARK otoparklarında konuşlandırılması noktasında çalışmalarımız olacak. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyesinin bilgi işlem şirketi olan Belbim tarafından da bütün bu şarj üniteleri arasındaki işletim sistemi ile ilgili bir yazılım gerçekleştirecek. Ve o yazılım bu şarj ünitelerinde kullanılmak üzere değişik operatörlerin müşterileri arasında sağlıklı bir şekilde enerji şarj miktarı tanınmış olacak. Bu şarj üniteleri Türkiye ve İstanbul’da bir ilk olacak” dedi.

TOFAŞ tarafından geliştirilen Fiat Doblo EV, hızlanma durumuna göre 106 HP ile 140 HP arasında güç üreten elektrikli motor yapısına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 0100 km/s hızlanmasını 9.6 sn’de tamamlayan ve elektronik olarak sınırlandırıldığı için 110 km/s hıza erişebilen Fiat Doblo EV, 050 km/s hızlanmasını ise 3.8 sn’de tamamlayabiliyor. 150 km’lik menzile sahip Fiat Doblo EV’nin lityum ion bataryası, hızlı şarj ile 1 saatte, ev tipi elektrik kaynaklarıyla ise 7 saatte yeniden şarj olabiliyor.

Fiat Doblo EV’nin dijital gösterge panelinde ise bataryanın şarj durumunu gösteren ayrı bir bölüm yer alıyor. Motora komutları ileten elektronik bir üniteye sahip olan Bursalı Fiat Doblo EV’nin en etkileyici yönlerinden birini ise gaz pedalına basıldığı anda 317 Nm’lik torkun etkisiyle müthiş bir ivmelenmeyle sessizce hızlanması oluşturuyor. Kokpitte geleneksel şanzıman ve vites kontrol unsurları yerine 4 adet buton yer alıyor. Tek dokunuşla hareket eden araç, aynı şekilde geri gidiyor veya park konumuna geçiyor.

RECEP BOZDAĞ

[email protected]

18.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Elektrİklİ Doblo görücüye çIkacak

  Nissan’dan Autoshow sürprizi

  Ayda 780 TL’ye Daihatsu

  Toyota, İstanbul Autoshow’da “çevre”nin altını çizecek!

  Peugeot’da bakım haftaları başladı

  Ford, ‘Yeni Cargo İnşaat Serisi’ ile sahada

  Ferrari 599 GTO fuara geliyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.