22 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

CAHİL ADAMDAN KOMEDYEN OLMAZ

Yeni nesil sizi pek tanımıyor. Önce kendinizi bir tanıtır mısınız?

54 senedir sahne sanatçısıyım. Ateş Böcekleri Ercan ve Yalçın olarak tanındık. Ayrıldıktan sonra tek başına devam ettim. Yıllarca sahnelerde hep şov yaptım. 1982 yılından bu yana gazetelere bulmacalar hazırlıyorum. Tiyatro da yapıyorum.

Siz gazetecilik okulundan mezun oldunuz, ama komedyenliği seçtiniz.

Evet, ben gazetecilik okulu mezunuyum. Ama gazetecilikte okurken bile komedyendim. Esas diploma olarak gazeteci sayılırım. Ama komedyenliği arkadaşlarımın değil, Allah rahmet eylesin, büyük usta İsmail Dümbüllüoğlu’nun yardımlarıyla kendimi sahnelerde buldum. Komedyen olduğum için de çok memnunum.

1970’li yıllarda TRT’de programlar yapıp, insanları güldürüyordunuz. Bunu başarmak zor olmadı mı?

Esprisi bol bir ülkeyiz, ama devlet televizyonu olunca kısıtlanıyorsunuz. Herşeyi söyleyemiyorsunuz. Buna rağmen elma demesini de bildik, alma demesini de bildik. Biraz da kendi ustalığımızdan gelen bir şeydi. Yıllarca öyle muzip espriler yaptık.

İyi bir komedyen nasıl olmalı, nasıl yaşamalı ve nasıl konuşmalı?

İyi bir komedyen öncelikle kültürlü olmalı, okumuş olmalı. Cahil adamdan komedyen olmaz. Hiciv yapmak çok kolaydır. İyi bir komedyen evvela espri yaptığı insanı güldürmelidir. Eğer ben sizi güldürüyorsam, sizin için espri yapıyorum. Evvela sizi güldürmem lâzım. İyi bir komedyen olunmaz, doğulur. Allah’ın verdiği bir yeteneği olmalı. Ben 5 yaşındayken Karagöz oynatıyordum. Ama benden ne hava subayı, ne yargıç, ne doktor olur. Benim ne olacağım 5 yaşındayken belliymiş zaten.

İnançlı bir insansınız. Aynı zamanda

duygusalsınız. En ufak bir olayda gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz.

Komedyenler duygusal insanlardır. Komedyen, komedyenliğinin dışında ciddî olmalıdır. Taş yerinde ağırdır, diye bir söz vardır. Aydın olması lâzımdır. Güldürdüklerinden yani halktan saygı görmesi lâzımdır. Ben meselâ çok duygusalımdır. Gözü yaşlı bir adamımdır. Çocukları çok severim. Bir çocuğun ağlamasına, bir çocuğun üzülmesine gözyaşı döken bir insanımdır. O yüzden Türk müziğini çok seviyorum. Ud çalıyorum, sesim de güzeldir. Tek başına kaldığımda ud çalar, birşeyler söylerim.

Girdiğiniz dost meclislerine renk katıyor

musunuz?

Allah’a çok şükür, bu yaşıma geldim insanlardan hep saygı gördüm. Gençliğimde de bu adamdım. Bugün beni nasıl görüyorsanız, o zamanlarda da öyle bir adamdım. İnançlı bir insanımdır, dinime bağlı bir insanımdır.

Siz siyasî hicivler de yaptınız. Parti liderlerini taklit ettiniz. Bugün bunları göremiyoruz. Buna hoşgörüsüzlük mü sebep oldu?

Bütün siyasî liderlerle ilgili düzeyli espriler, siyasî hicivler yaptık. Onları güldürdük. Bunlar bazen tam mânâsıyla ayağa kalkmazlarsa bile oturdukları yerden bizleri alkışlarlardı. Bugünkü ortamda bu tip espriler hoş görülmüyor artık. Hoşgörülmediği için arkadaşlarımızın çoğu içlerinden gelenleri söyleyemiyorlar. İçlerinde bir ukde olarak kalıyor. Bugün olsa ben de aynı şeyleri yapamazdım.

Liderlerden hiç tepki aldınız mı?

Hiçbir liderden reaksiyon almadık, bilâkis hep takdirlerini aldık.

Bugünkü komedyenleri nasıl buluyorsunuz, kimleri beğeniyorsunuz?

Bugünkü komedyenler içinde Cem Yılmaz’ı beğeniyorum. Geri kalanlar bana hiçbir şey vermiyor.

Neden vermiyor?

Ben Yalçın arkadaşımla beraber hep insanların bilgisine dayanan, beyne giden espriler yaptık. Bugün bunların yaptıkları bana çok hafif geliyor. Belden aşağı çok söz söylüyorlar. Meselâ biz sahnede Yalçın’la birlikte “ulan” lâfını bile hiç kullanmadık, diyebilirim.

Bugünün şovmenleri büyük paralar kazanıyor. Bu durumu görünce hayıflanıyor musunuz?

Dört sene önce eşimi kaybettim. Rahmetli çok tutumlu bir insandı. Allah’a çok şükür herşeyim var. 74 yaşındayım, çoluğuma çocuğuma arkamdan kötü söz söyletecek hiçbir şey bırakmadım. Eskiden eski tiyatroculara üzülürdüm. Bugünkü tiyatrocular çok iyi para kazanıyor. Eski tiyatrocular bu paraları kazanamazdı. Devir değişti. Eskiden şarkıcılar çok kazanırdı, onlar şimdi kayboldu. Tiyatrocular şimdi iyi kazanıyor, Allah kazandıklarını daim etsin İnşallah.

Geçmişte çok kazananların, yaşlılık dönemlerinde sigortaya bile muhtaç duruma düştüklerini görüyoruz.

Alkol müptelası, kumar müptelası arkadaşlarımızın bazıları iflâh olamadılar. Benim öyle kötü alışkanlıklarım hiç olmadı.

Ercan Bostancıoğlu kimdir?

1936 Çanakkale Lapseki doğumlu. Dört aylıkken ailesi Bursa’nın Mudanyası’na taşındı. İlkokulun 5. sınıfında ailesi yine Lapseki Çardak’a döndü. 1952’de İstanbul Kabataş Lisesi’nde eğitimine devam etti. Gazetecilik Enstitüsü mezunu. Sonraki yıllarda bir arkadaşıyla sahnelerde komedyenlik var. 1955’de usta tiyatrocu İsmail Dümbüllü’nün desteğiyle kendisini sahnede buldu. 1990’da Türkiye Bulmaca Şampiyonu oldu. Halen çeşitli gazetelere tam sayfa bulmaca hazırlıyor.

22.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  CAHİL ADAMDAN KOMEDYEN OLMAZ

  Mustafa Özcan, gençlerle biraraya geldi

  Hz. İsa ve günümüz İsevîleri

  Silifke’nin tahta kaşığı dışarıdan geliyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.