16 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

İnternetle bilgiye ânında erişiliyor

Bu hafta köşemizde, gazetemiz okuyucularından Adem Pala’yı ağırlıyoruz.

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Aslen (baba tarafından) Selanik muhaciriyim. 1983 Konya Ereğli doğumluyum. İlk, orta ve lise tahsilimi burada tamamladım. 2000 yılında Afyon MYO Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümüne yerleştim ve buradan onur belgesiyle mezun oldum. Daha sonra dikey geçişle lisansımı işletme bölümünde 2005 yılında tamamladım. 2006 yılında Antalya’ya KPSS ile devlet memurluğu görevine atandım ve halen Şanlıurfa’da çalışmaktayım. Evliyim.

nBilgisayarla ilk tanışmanız nasıl oldu ve bir hatıranız var mı bununla ilgili?

Lise yıllarında idim. O zamanlar tabiî ders çalışmaya gittiğimde arkadaşımın ve teyzemlerin evinde görüyordum bilgisayarı. Haliyle sizin olmadığından pek karıştıramıyorsunuz, oyun oynamanın dışında. Bir de, devlet dairelerinde görüyor; fatura ödemeler v.b. işlerde kullanılır diye biliyordum. Daha sonra babam bilgisayar kursuna yazdırdı beni. Allah razı olsun ondan, eğitimimize önem hep verirdi, ilkokulu zor bitirmiş birisi kendisi; “Ceketimi satar yine okuturum sizi; yeter ki okuyun” derdi, onun gibi fedakâr annemin desteğini alarak.

Kursa başlayana dek bilgisayarın oyun ve internet dışında bir işe yaramadığını düşünüyordum. Ama öyle olmadığını, ofiste çalışanlar için büyük kolaylık sağlayan programların olduğunu gördüm. Hatta slayt hazırlama programı olarak kullanılan Powerpoint programında bir slayt hazırlamamızı söylemişti öğretmenimiz. Ben de o zamanlar bir İHL mezunu olmamın verdiği bakış açısı ile (katsayı haksızlığı, 28 Şubat postmodern darbesi bizim zamanımızda yapılmıştı) darbelere karşı olduğumu gösteren bir slâyt hazırladım. Öğretmen görünce, imam hatipliyiz ya “Aman hocam, kimse görmesin bunu” dedi gülümseyerek. Tabiî daha sonra onun da karşı olduğunu öğrenmiştim darbelere.

Bilgisayar ve internetin hayatınızdaki yeri nedir?

İşim icabı her gün onunlayım, tabiî ki kısmen. Akşamları da evde kendime ait laptopum ile meşgul oluyor; müspet mânâda müzikler dinliyorum, videolar izliyorum zaman zaman; bahsettiğim gibi yazı çalışmaları yapıyorum. İnterneti ise şu an için iş yerinde kullanıyorum, evimde yok. Özellikle işim icabı yeni çıkan resmî düzenlemeleri, güncel mevzuatı takipte kullanıyorum. Bunun için eskiden çok fazla eğitim düzenlenirdi, şimdilerde yine var, ama internet sayesinde bilgiye ânında erişebiliyorsunuz. Böylece günlerce süren bu minvaldeki eğitimlere gerek kalmıyor. Zaten internetten ve intranet aracılığıyla video konferans şeklinde eğitimler de düzenleniyor. Bunun dışında kendimi geliştirmek için interneti de kullanıyorum.

Bilişimin Türkiye’de ve dünyadaki konumu nasıl?

3G ve 4G iletişim teknolojileri hızla yayılıyor dünyada. Geçenlerde internette görmüştüm. Sanırım Japonlardı, yardımcı sürücü olarak kullanılan bir şey keşfetmişler. İki parçadan oluşan cihaz arabanın elektronik sistemine monte ediliyor. Aç düğmesine basınca yan koltukta sizin belirleyeceğiniz cinsiyet ve görünümde bir insan görüntüsü beliriyor. Size yolu tarif ediyor, uyarıyor; ne sorarsanız sorun cevaplıyor. Ayrıca, araba bekçiliği de yapıyor. Yani şunu demeye getiriyorum, teknoloji almış başını gidiyor. Tabiî ki bunu da ekonomisi, gelir düzeyi dünya standartlarında olan ülkeler yakalayabiliyor, kullanabiliyor. Türkiye, bu işte iyi bir pazar. Tüketim toplumu ve gelişmekte bir ülke olduğumuzdan, yeni teknolojik ürünler ülkemize geliyor ancak, yaygın kullanım yok. Bir bas konuş teknolojisi bile pek tutmadı. Çünkü maddî mânâda yeterli bir gelir düzeyi yok kimsenin ya da paranın kullanımında öncelikler farklı.

Aile hayatında durum nedir, etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Önceleri mektupla haberleşme sağlanırken, millet telefon sırası beklerken şimdilerde, herkeste bir telefon üstelik kameralı. İnternet var şimdi bir de, web kamera ile uzağı yakın ediyor. Ama, bir ters orantı var. Teknoloji artarken iletişimimiz kopma noktasında. Bu mânâda aileler özellikle, akrabalar ve dostları ile iletişimde daha özverili olmalı. Bir dakika da olsa dost ile muhabbet etmek, çocuğunla ailenle birlikte olmak daha önemli. Ayrıca; çocuklarını hatta kendilerini internete bağlamamaları gerekiyor. Teknolojiyi kendilerine hizmetkâr etmeliler, daha doğrusu etmeliyiz.

Risâle-i Nur hizmetlerinde bilişim-teknoloji nimetini nasıl kullanabiliriz?

Bu manada çok büyük bir nimet bence internet. Bir gün gelecek bu hakikatleri dünya okuyacak diyor Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri . Buna da internet teyit ediyor.

“ Tahrip kolay tamir zor”. Manevî olarak aklı ve kalbi zehirlenen her insanı tamir etmek kolay değil, tek tek muhatapsın. Bizler, özellikle Risâle-i Nur talebelerinin vazifesi tamir görevi ile vazifeliyiz, müspet tarzda.. Özellikle internet bu anlamda en açık bir örnek. Artık tahripçinin tahrip ettiği insanlara ulaşmak, tamir vazifesinin ifası, yerine getirilmesi daha da kolay. Şimdilerde yığınların yoğun bir şekilde kullandığı Facebook.com diye bir çoklu paylaşımın yapıldığı site var ki tam hizmet yeri. Hz. Fahri Kainat Efendimiz(A.S.M.) buyuruyor ya “ Düşmanın silâhı ile silâhlanın”, işte şartlar eşit bir nevi, kullanabilirsen. Ama görüyorumki, ferdi olarak yeterince kullanamıyoruz. Lüzumsuz malâyani işler ile uğraşıyoruz. Aslında irşad vazifesi de kolay bu internet nimetiyle. Ama yine söylüyorum müspet metotla, nefsi boyuttan uzak kalmak şartıyla.

Zübeyir Ağabey bugünleri görseydi çok sevinirdi

Risâle-i Nur içerikli yayın yapan web sitelerini, teknoloji penceresinden bakarsak nasıl değerlendirirsiniz?

İnsanlar artık bir çok şeyi, internetten takip ediyor. Kitap okumayı, gazete okumayı (benim için hâlâ o gazeteyi koklayarak okumak ayrı bir zevk, özellikle Yeni Asya gazetesini), video izlemeyi, fotoğraf vb. İşte Risâle-i Nur Enstitü sayfası, Yeni Asya Medya Grup’a ait siteler ve diğer Risâle-i Nur içerikli yayın yapan haber siteleri, forumlar büyük bir hizmet hamlesi teknolojik mânâda.

Özellikle alternatif haber noktasında son zamanlarda kat ettiği yol açısında sentezhaber.com’u tebrik etmek gerekiyor. Bu mânâda çok büyük bir alternatif oluşturuyor. Hem görselliğiyle, hem de yayınladığı haberlerin güncelliğiyle. Zübeyir GÜNDÜZALP ağabey bunu görseydi, herhalde çok sevinirdi. Lahana yaprağı düşüncesinden teknolojik iletişime...

Peki Nur siteleri sizce yeterli mi?

Görsel olarak insanları çekmek, oraya bağlanmaları sağlamak açısından yetersiz olanlar var. Özellikle Enstitüye ait site.(www.risaleinurenstitusu.org) Biraz üzerinde çalışılırsa muazzam bir başvuru adresi olacak. Ayrıca, güncellemeler zamanında yapılamıyor. Bunda tabiî ki eleman eksikliği etkili. Bu konuda yeni mezun kişileri istihdam etmek açısından onlara fırsat sunulabilir, parttime dahi olsa.

nSon olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Sizi tebrik etmek istiyorum, böyle bir sayfa hazırladığınızdan ve bana da bir söz söyleme imkânı sağladığınız ötürü. Allah gayretlerinizi arttırsın. Bilim teknikte Türkiye de söz sahibi bir sayfa olmanızı temenni ederek, başarılarınızın devamını diliyorum.

Röportaj: MUHAMMED ZORLU

[email protected]

16.11.2010


Bilgisayar uzmanlığı sertifikaları

Bilgisayar, web tasarım, network, IT uzmanlığı gibi konulara hevesli olanlar için üniversite okumaya bile gerek kalmadan ne tür sertifikalar alarak iyi konumda işler bulabileceklerini ve hangi sertifika türlerinin ne anlamlara geldiğini anlatacağım.

Öncelikle Microsoft sertifikalarını tanıyalım.

MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer-Microsoft Sertifikalı Sistem Mühendisi) Sertifikası: Windows Server yönetimi, sunucu yönetimi gibi konularla alakalı olan bu sertifika network temeli üzerine kurulmuştur. Bu sertifika sahipleri Windows sunucu kullanan işletmelerde IT sorumlusu olarak çalışabilirler. Bu sertifikayı alabilmek için 4 ‘ü zorunlu olmak üzere 7 adet sınavda başarılı olmak gerekmektedir.

MCSA (Microsoft Certified Systems Administrator-Microsoft Sertifikalı Sistem Yöneticisi) Sertifikası:

MCSA’ler, Windows 2000 platformu ve teknolojilerini kullanarak, network kurmak, yönetmek, gerekli yapılandırma ayarlarını yapmak ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere eğitilirler. MCSA küçük işletmeler den daha çok orta düzeyli işletmelerin network sorumluluğunu alabilirler. Bu sertifika Almanya, Hollanda gibi birçok ülkede geçerlidir. Deneyimli bir MCSA için bütün Avrupa da iş bulmak oldukça kolaydır. MCSA sertifikası sahibi olmak için prometric merkezler tarafından düzenlenen 4 farklı sınavda başarılı olmaları gerekir.

MCDBA(Microsoft Certified DatabaseAdministrator-Microsoft Sertifikalı Veri Tabanı Yöneticisi) Sertifikası: MCDBA sertifikası sahipleri yine Microsoft tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalışan SQL Server kullanarak veritabanı oluşturup, geliştiren ve kullanıma açan IT uzmanlarıdır. Bu sertifika sahipleri rahatlıkla büyük ölçekli firmalarda veritabanı uzmanı olarak çalışabilirler. Bu sertifikayı alabilmek için yine aynı çeşit merkezlerce düzenlenen 4 farklı sınavda başarılı olmak gerekmektedir.

CISCO SERTİFİKALARI

CCNA (Cisco Certified Network Associate-Cisco Sertifikalı Network Uzmanı): Cisco tabanlı network cihazları dünyada en fazla kullanılan aktif ağ cihazlarıdır. CCNA sertifikası alan bir kişi bütün Cisco network temel altyapısını kurmak, düzenlemek ve devamını sağlamak gibi işlevleri yerine getirirler. Ayrıca yine network ün verimli çalışması için müdahalelerde bulunurlar. Network piyasasında Cisco network eğitimi almış kişiler iyi bir kariyer sahibi olabilirler. Seçim yapmak ve ilgilenilen konularda sürekli önde kalmak mümkündür. Cisco uzmanı olabilmek ve Ccna sertifikası alabilmek için ICND (Interconnecting Cisco Network Devices) eğitimini tamamlamak ve ilgili sınavlarda başarılı olmak gerekir. Bu sınavlarda yeni yetkili merkezlerce yapılmaktadır.

Deneyimli ve kalifiye IT uzmanı ihtiyacının her geçen gün daha da arttığı tüm dünyada bu tür sertifikalara sahip olmak elbette çok faydalı ancak bu sertifikalar sizin için güzel birer iş bulmakta tek başlarına yeterli olamazlar. Bu sertifikalarla birlikte tecrübenizi geliştirmek için sürekli uygulama yapmak veya bu altyapıya sahip olan firmalarda staj yapmanız , çalışmanız gerekir.

Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Konu hakkındaki sorular için mail adresimi kullanabilirsiniz.

ABDULCELİL TOPÇU

www.celilcan.com / [email protected]

16.11.2010


Bilişim Fıkıh

Soru: İnternetten ve bilgisayardan

abdestsiz olarak Kur’ân okuyabilir miyiz?

Cevap: Kur’ân-ı Kerim’e abdestsiz dokunmak caiz değildir. Ancak abdestsiz olarak yüzüne bakmak ve okumak caizdir. Bilgisayar ise mushaf değildir. Bu bakımdan internetteki, cep telefonundaki Kurân-ı Kerim’i abdestsiz okumak caizdir. Ancak gusül abdesti yokken ezberden de olsa Kurân okunmaz.

Soru: Bilgisayardan Kur’ân okunurken ben de takip edersem kabul olur mu? Kendim pek okuyamıyorum.

Cevap: Bilgisayardan Kur'ân okurken abdestli olmak şart değildir. Bilgisayardan okumak veya dinlerken okunan Kur'ân'ı tekrar etmek de makbuldür sevabı vardır.

16.11.2010


Bilişim vecize

Üçüncü nevi dua: İhtiyaç dairesinde zîşuurların duâsıdır ki, bu da iki kısımdır. Eğer ıztırar derecesine gelse veya ihtiyac-ı fıtrîye tam münasebettar ise veya lisan-ı istidada yakınlaşmışsa veya sâfi, hâlis kalbin lisanıyla ise, ekseriyet-i mutlaka ile makbuldür. Terakkiyât-ı beşeriyenin kısm-ı âzamı ve keşfiyatları, bir nevî duâ neticesidir. Havârık-ı medeniyet dedikleri şeyler ve keşfiyatlarına medar-ı iftihar zannettikleri emirler, mânevî bir duâ neticesidir. Hâlis bir lisan-ı istidatla istenilmiş, onlara verilmiştir.

( Mektubat/ 26. Mektup)

16.11.2010


HAFTANIN İPUCU

Gazetemizde, Süleyman Kösmene’nin yazdığı fıkıh günlüğü yazılarına ulaşmak için, www.fikih.info ve www.saidnursi.de sitelerini kullanabilirsiniz.

Güncel hayatın içinden binlerce fıkıh sorusunu ve cevaplarını içeren www.fikih.info sitesinde, yayınlanan yazılar 47 kategoride okuyuculara sunulmuştur. Muhteva bakımından araştırmacılar için arşiv niteliğini taşıyan bu bölümler sürekli yenilenmekte ve genişlemektedir. Sitede ilgi gören soru sorma imkânı ise, herkes tarafından ücretsiz ve bağımsız kullanılabiliyor. Bunun için öngörülen soru sorma formunu doldurup göndermek yeterlidir.

16.11.2010


WD’NİN YENİ HD MEDIA CENTER ÜRÜNÜ

1 TB’lık kapasitesiyle WD® TV Live Hub™ Media Center, kullanıcılarının video,müzik ve fotoğraflarını bir merkezde toplamasına ve Full-HD 1080p videolarını evlerindeki HD TV’lerde izlemelerine olanak sağlıyor.

Harici Depolama Çözümleri’nde dünya lideri ve popüler WD TV Media Player ailesi üreticisi olan Western Digital® , bugün kullanıcılara kişisel videolarını evlerindeki herhangi bir ekranda izleme özgürlüğü veren 1 terabayt (TB) ağ bağlantılı dahili sabit sürücüsü ile Full HD 1080p media player’ı WD TV Live Hub™ media center‘ı tanıttı. WD TV Live Hub media center, WD TV ailesine, kişisel Facebook topluluklarıyla etkileşimi de kapsayan yeni deneyimler getiriyor.

PNY® Technologies son

nesil grafik kartını tanıtıyor

lPNY Technologies DirectX 11 GPU destekli en hızlı grafik yongasını duyurdu: GeForce GTX 580!Özellikle oyun severler için tasarlanmış olan kart, olağanüstü keskin detayları, karakterleri, manzara ve dokuları görme şansını sunarak, keyifli bir oyun deneyimi sağlamış olacaktır. PNY’s GTX 580, €479 (KDV dahil) fiyatı ile 3 yıl garanti ile satışa sunulmaktadır.

16.11.2010


Casper bayramda kuru dondurdu

Türkiye’nin lider bilgisayar üreticisi Casper çok avantajlı bir kampanya ile bayram arifesinde tüketicileri hayallerinde ki teknoloji ile buluşturuyor.

Kampanya dâhilinde 1$’ı=1.19 TL’den sabitleyen Casper, fısıltıdan daha sessiz çalışan Super Silent Teknolojili yeni Nirvana desktop ve yüksek performanslı Casper Nirvana notebook serilerine uygun fiyata sahip olma fırsatı sunuyor.

En sevilen bilgisayar markası Casper seçildi

IPSOS KMG tarafından her yıl gerçekleştirilen Digital Lovemarks (En Sevilen Markalar) 2010 Araştırması sonucunda ‘Türkiye’nin En Sevdiği Bilgisayar Markası’ yine Casper çıktı. Araştırmada bilgisayar kategorisi notebook ve masaüstü olmak üzere iki alt kategoride incelenirken Casper her iki kategoride de rakiplerine açık ara fark atarak ilk sırada yer almayı başardı. Casper ayrıca araştırmanın bütün sektörler genel sıralamasında da ilk 10’a giren tek bilgisayar markası oldu.

16.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.