09 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

Futbol takımı kurarak işsizlik önlenebilir mi?

Süper Lig'de daha önce Trabzonspor, Vestel Manisaspor gibi takımları çalıştıran ve akademik konuşmalarıyla tanınan teknik direktör Giray Bulak, geçtiğimiz günlerde medyada pek yer bulmayan enteresan bir öneri ortaya attı. Bulak, futbol takımı kurarak işsizliğin önüne geçilebileceğini söyledi. Türkiye'de futbol kulüpleri ve futboldan gelir sağlayanların sayısının, Türkiye'ye yakın nüfusa sahip ülkelere oranla çok düşük olduğunun altını çizen Giray Bulak'ın ilgi çekici açıklamaları şöyle:

Türkiye'de 15 bin teknik direktör, 150 profesyonel takım var. Teknik direktörlerin bir sosyal güvencesi yok. Sosyal güvenceye sahip olmak için tabela asacaksınız, bir büronuz olacak. Birçok arkadaşımız sigortalı. Şartları çok iyi olan 25-30 teknik direktör hariç, diğer arkadaşlarımız para kazanmıyor. Hakikaten çok sıkıntı çeken arkadaşlarımız var.

Türkiye'de 15 bin takım, 15 bin antrenör, 250 bin futbolcu var ve nüfusumuz yaklaşık 75 milyon. Buna karşılık 80 milyon nüfuslu Almanya'da 6.5 milyon futbolcu, yaklaşık 185 bin takım var. İki ülkenin de nüfusları birbirine yakın olmasına rağmen onlar da 6.5 milyon, bizde 250 bin futbolcu var. İngiltere'de de 80 milyona yakın nüfus, 6 milyon futbolcu var. Genç nüfusumuz fazla, ancak gençlerimizi futbola yönlendirememişiz. Futbol takımı kurarak Türkiye'de işsizliği önleyebiliriz. Yani 6 milyon futbolcumuz olduğu zaman 4 kişilik bir aile sayarsak 24 milyon kişi yapar. Türkiye'de 10 milyon işsiz var. Bir baba genelde 4 kişiye bakmıyor mu? Bir çocuk da futbol oynasa 4 kişilik bir aileye çok rahat bakar. Bu imkanı vermek, Türkiye'de futbol sahalarını geliştirmek, çoğaltmak lazım.

Gelişmiş ülkelerde ilköğretim okullarında çocuk ve gençlere spor yapmaları için uygun zaman boşluğu bırakılıyor. Türkiye'de köy ve şehirlerdegençlerin spora yönlendirilmesi lazım. Amatör kulüplerde mücadele eden gençlere daha fazla değer verilmelidir. Çünkü bugün bir amatör sporcunun lisans bedeli aşağı yukarı 450 liradır. Amatörler malzemeye daha çok bedel ödüyor. Profesyonel takımlar sponsor firmalar tarafından giydirilir ama bir amatör oyuncuya 150 lira bedelle verilir. Bunu yönetici karşılar. Forma böyle, eşofman böyle... Sağlıklı gençler yetiştirmeyi, hapse, kötü yola düşmemelerini istiyorsak, gençliğimiz için yapmak zorunda olduğumuz görevler var. Gençlerimizi spor alışkanlığıyla beraber sahalara, salonlara çekemezsek, yarın onlara hapishanelerde ya da hastanelerde hizmet vermek zorunda kalacağız. Böyle olursa hem daha masraflı olacaklar, hem de sağlıksız gençler olacaklar.

Dünyada futbol sektörünün bütçesi 200 milyar avro. Türkiye bunun sadece 1-1.5 milyar avroluk bölümünden faydalanabiliyor. Bir özel firma Brezilya Milli Takımı'na 1-1.5 milyar dolar destek veriyor. Bu para o ülkede gençlere, kulüplere ve fiziki şartların gelişimine aktarılıyor.

EROL DOYRAN

[email protected]

09.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Futbol takımı kurarak işsizlik önlenebilir mi?

  SUÇ İŞLEYENLER ANINDA GÖZETİM ALTINA ALINSIN

  2 HOLİGAN TUTUKLANDI

  F.Bahçe Ülker-Barcelona

  2011 KIŞ OYUNLARI MEŞALESİ ERZURUM'A UĞURLANDI

  Platini: Fransız futbolcular ömür boyu ceza almalıydı

  Bursaspor 1 puan aldı, 400 bin avro kazandı

  9. Dünya Futbol Tenis Şampiyonası başlıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.