21 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Musikimizin makamları hem sanat, hem de ilâç

ORTA Asya hekimlerinin, hastaların tedavisinde kullandığı belirtilen nihavend, rast, hicaz, acemaşiran, uşşak, segâh ve saba gibi Türk müziği makamlarının beyin, kalp, karaciğer, mide, baş ağrısı, sıtma, kas ve buna benzer birçok hastalığın iyileşmesinde katkı yaptığı, kolay doğumda da etkili olduğu bildirildi.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Elemanı Orçun Akgün, Orta Asya hekimlerinin hastaların tedavisi için kullandıkları Türk müziği makamlarının organlarla ve duygularla ilişkili olduğunu kaydetti. Kam ve Baksı adı verilen müzik aletlerinin ve dansın geçmişte hasta tedavilerinde kullanıldığına dikkati çeken Akgün, şunları kaydetti: ‘’Kazakistan, Kırgızistan, Altay, Moğolistan ve Sibirya bölgelerinde hâlâ devam eden dans ve müzik terapisi, ruhi enerjinin bütün vücudu sarmasıyla elde edilen trans haliyle hasta için gerekli tedavi bilgisine ulaşmak amaçlanmaktadır. Orta Asya’da, Horasan ve Uygur bölgelerinde gelişerek yayılan makam musikisi hakkında Farabi, İbn-i Sina, Ebu Bekir Razi, Hasan Şuri, Hekimbaşı Gevrekzade Hafız Hasan Efendi, Haşim Bey gibi önemli bilim adamları yazdıkları eserlerinde de makamların duygular ve organlarla ilişkilerini anlatmıştır.’’

RAST, NEŞE VE HUZUR VERİYOR

Türk müziği makamlarının hemen hemen her derde şifa olduğunu dile getiren Akgün, şunları anlattı: ‘’Türk müziği daha sağlıklı toplumlar için önem arz ediyor. Örneğin pentatonik müzik kişilerde kendine güven ve kararlılık oluşturduğu bulgusu ile, otistik çocukların tedavisi ve eğitiminde büyük rol oynuyor. İnsan ruhunu etkileyen rast makamı, insana neşe, huzur verirken, rehavi makamı insana sonsuzluk fikri verir. Küçek makamı insana hassasiyet, büzürk makamı çekinme, neva makamı lezzet ve ferahlık sağlarken, uşşak makamı insana gülme duygusunu kazandırır. Zirgüle makamı kişilere uyku, saba makamı cesaret verirken, hicaz makamı da insanların daha alçak gönüllü olmasını sağlar.’’

Belirli makamların günün belirli saatlerinde etkili olduğunu ifade eden Akgün, rast ve rehavi makamlarının seher vaktindi, hüseyni makamının sabah, Irak makamının kuşluk, nihavend makamının öğle, buselik makamının ikindi, muhalif makamının ise yatsıdan sonra etkili olduğunu kaydetti.

ÇOCUKLAR DİNLEDİKLERİ

MÜZİKLERE GÖRE ŞEKİLLENİR

Çocukların ruhsal anlamda gelişmesi açısından hamile kadınlara makamlı müzik dinlemesini önerdiklerini belirten Akgün, şöyle dedi: ‘’Toplumumuzdaki çocukların gelişimlerine bakarsak, tamamen anne karnında başlayan bir etkileşimle şekillenmiştir. Hamile bir annenin dilediği müzikler çocuğu ruhsal boyutta etkilediğini düşünürsek, annenin dinlediği müzikler çocuğun ileri ki yaşamanı çok etkileyecektir. Çocuklar dinledikleri müziklere göre şekillenir. Şimdiki gençlerimiz daha çok rock, pop ve caz müzik dinledikleri için psikolojik açıdan daha fevri yaşamaktadır. Müziğin hem ritminden, hem de sözlerden etkilenerek yaşama boyutuna geçmektedirler.’’

21.12.2010


 

İlk açık herbarium Büyükada’da açıldı

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Türkiye’de birilki gerçekleştirerek, hem sergilenme de, hem de halkın ziyaretine açık herbariumu kurdu.

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Kanlıca Orman İşletmesi, Adalar Orman İşletme Şefliği tarafından 2006 yılından bu yana yapılan bilimsel çalışma sonucu kurulan herbarıum, (Kurutulmuş Bitki Koleksiyonu Müzesi) Büyükada’da bulunan Adalar Orman İşletme Şefliği İdari Binasında ziyarete açıldı. Türkiye’de genelde üni-versitelerde olan herbariumlarda vasıflarını kaybetmeden kurutulan, kâğıt veya kartonlar üzerinde bulunan, çelikten ya da tahtadan yapılmış dolaplar içerisinde saklanan bitki koleksiyonlarının halkın ziyaretine açılması ve kasalarda değil de açık olarak sergilenmesi bir ilk oldu. 50 familya endemik tür ile 70 familya egzotik tür bitki örneğinden oluşan herbariumda 500 bitki örneği bulunuyor. Büyükada Herbarium’u ayrıca ülkemizde halka açık olarak tanzim edilen ilk herbarium olma özelliği taşıyor. Hafta sonları da açık olan herbarium 8.30-17.30 saatleri arası ziyaret ediliyor. Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken herbarium, gencinden yaşlısına kadar bütün Ada ve İstanbul halkı tarafından ilgiyle ziyaret ediliyor.

21.12.2010


 

İstanbul, Avrupa Kültür Başkentliğine veda etti

İSTANBUL'UN Avrupa Kültür Başkentliği, Harbiye Kongre Merkezi’nde düzenlenen kapanış resepsiyonu ile sona erdi.

Geçen 1 yılın değerlendirmesinin yapıldığı resepsiyon kültür, sanat ve siyaset camiasını bir araya getirdi. 2011 Avrupa Kültür Başkentleri Finlandiya’nın Turku ve Estonya’nın Tallinn kentlerine devredilirken, İstanbul’da yılsonuna kadar etkinlikler devam edecek. ‘2010 Avrupa Kültür Başkenti’ unvanına veda eden İstanbul, ‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ çatısı altında sahne ve gösteri sanatlarından geleneksel sanatlara, müzik ve operadan görsel sanatlara 14 disiplin altında hayata geçirilen yaklaşık 600 proje ve 9 bin 500 etkinlik, 10 milyonu aşkın izleyici ve katılımcı ile buluştu. İstanbullular ve kenti ziyaret eden misafirler bir yıl boyunca kültür sanatla dolu unutulmaz 1 yıl yaşadılar. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen ‘Avrupa Kültür Başkentliğine Veda’ resepsiyonu Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri ise yıl sonuna kadar İstanbullularla buluşmaya devam edecek.

21.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.