"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Küresel piyasalar Fed'i bekliyor

26 Ekim 2015, Pazartesi 10:49
Küresel piyasalar, Çin Merkez Bankasının faiz indirimi ile pozitif bir seyir izlerken, yeni haftada Fed'in faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde Çin Merkez Bankasının (PBoC) faiz indirimi ile pozitif bir seyir izlerken, yeni haftada ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Geçen hafta, eylül ayı sonundan beri etkili olan yükseliş eğilimini sürdüren küresel piyasalar, Fed'in faiz kararı öncesinde PBoC'nin faiz oranlarını 25 baz puan ve zorunlu karşılıkları 50 baz puan indirmesi ile parasal genişlemelerin devam edeceği beklentilerini fiyatlamaya çalıştı. 

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) geçen hafta faizlerde değişiklik yapmamasına karşın, Başkan Mario Draghi'nin basın toplantısındaki açıklamaları, parasal genişlemeye ilişkin iyimserlikleri artırırken, PBoC'nin attığı adımlarla pay piyasalarında haftalık bazda hızlı yükselişler görüldü.

ABD'de cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,90, S&P 500 endeksi yüzde 1,10 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,27 değer kazanırken, haftalık yükselişler ise yüzde 3'e yaklaştı. Dolar endeksi, ECB ve PBoC etkisiyle bu haftaki Fed kararı öncesinde yükselişe geçerek, 2,5 ayın en yüksek seviyesi olan 97,20'yi gördükten sonra 96,90 seviyelerinde dengelendi.

Avrupa tarafında, sığınmacı krizi ile ilgili gelişmeler gündemin en üst sırasındaki yerini korurken, Draghi'nin açıklamalarının, parasal genişlemenin öngörülenden uzun sürebileceği beklentilerini artırması ile avro/dolar paritesi 1,1350 seviyelerinden 1,10'un altına kadar geriledi, pay piyasalarında ise yükselişler hızlandı. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,88, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,53 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,06 değer kazandı. Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak Ifo endekslerinin takip edileceğini belirtiyor.

PBoC'nin kararlarının bugün fiyatlanmaya çalışıldığı Asya borsalarında da yükseliş eğilimi dikkati çekiyor. Şu dakikalarda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kazandı.

Yurt içinde, küresel piyasalarda parasal genişlemeye yönelik iyimserliğin artması ile geçen hafta genelinde döviz kurları düştü, pay piyasaları ortalama yüzde 2,1 yükseldi. Cuma günü son üç ayın en yüksek seviyesi olan 81.067 puanı gören BIST 100 endeksi, bu seviyelerden gelen kar satışları ile kazançlarını geri vererek günü yüzde 0,2 düşüşle 80.125 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurt içinde açıklanacak kapasite kullanım oranı verisinin izleneceğini belirterek, çarşamba günü açıklanacak Fed kararlarına kadar piyasalardaki pozitif görünümün korunabileceğini dile getiriyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Almanya, ekim ayı Ifo endeksleri 

14.30 Türkiye, ekim ayı kapasite kullanım oranı

14.30 Türkiye, ekim ayı reel sektör güven endeksi

AA

Etiketler: küresel piyasalar, fed
Okunma Sayısı: 1732
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı