"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Öyle bir sistem kuralım ki artık darbe olmasın

29 Temmuz 2016, Cuma
Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan İç İşleri Bakanı Efkan Ala, “öyle bir sistem kuralım ki artık darbe olmasın. Sistemin zaafiyeti var. Sistem açığı var, demokrasi açığı var, bunu kapatmamız lazım” dedi.

15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeleri ve işleyişi değerlendiren İç İşleri Bakanı Efkan Ala, “Öyle bir düzen kurmalıyız ki sistemi öyle değiştirmeliyiz ki Talat Aydemir’i mezardan çıkarıp, getirip, ordunun başına koysanız, darbe yapamayacak olması lâzım. ‘Buraya geldim çok şey değişmiş darbe yapmanın imkânı yok’ demesi lâzım” dedi. 

Darbe anayasasıyla yönetiliyoruz

Bakan Ala, Anayasa’da Genelkurmay Başkanlığının bağlı değil, sorumlu olduğunu hatırlatarak, “Bir darbe anayasasıyla yönetildiğimizi hiçbir zaman unutmayalım. O iklimi oluşturuyor. 1960’dan beri kaçıncı darbe ve darbe teşebbüsüdür. Bizim farkımız ne?. 1960’dan beri her darbe ve darbe teşebbüsünde, krizde siyaset alanı terk etti, ama biz 2002’den beri her darbe teşebbüsünün sonunda alana çıktık ve reform yaptık” değerlendirmesinde bulundu. 

Sistemin zaafiyeti var

Sistemsel sorunlar olduğunu vurgulayan Ala, “Jandarma’yı, Sahil Güvenliği tamamen İçişleri Bakanlığına bağlıyoruz. Bu aynı zamanda gücün bölünmesi demek. 17-25 Aralık’tan sonra biz o iç güvenlik paketini çıkarmasak, oradaki değişiklikleri yapmasak, orada bir kısmını almıştık, o değişiklikleri yapıp kurumsal demokratikleşme yolunda adımlar atmasaydık, bu millet yine büyük şeyler başarırdı biliyorum, ama çok ağır bedeller ödenebilirdi. Bunlar gerekli, burada kişisel inisiyatiften çok kurumsal açık yani sistemin zaafiyeti var. Sistem açığı var, demokrasi açığı var bunu kapatmamız lâzım. Bu ne demek bir elde güç temerküzü olursa, orayı orada bulunan insanlar kötüye kullanmasa da orayı ele geçirmek için içeriden bazı odaklar, bazı maşaları kullanarak ya da doğrudan ele geçirmeye çalışabilirler. Çünkü orayı ele geçirdiklerinde sistemin tamamını ele geçirebiliyorlar.” açıklamalarında bulundu. 

Darbe üreten bir sistem var

15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Türkiye’nin sistem sorunu olduğunu vurguladı. Geçmişe dair izlenimlerini de aktaran Kurtulmuş, “neyi söylüyorduk hep, ‘Bu darbe artık son darbedir, Türkiye bir daha darbelerle karşılaşmayacak.’ 12 Eylül’de söylediğimizi hatırlıyorum. Gençlik yıllarımızda hep bu konuşuluyordu. Arkasından 28 Şubat oldu, arkasından 27 Nisan muhtırası oldu. ‘Artık çok güçlü ve istikrarlı bir  hükümet var, bu kararlılıkla bir daha darbeler olmayacak’ diyorduk. Şimdi darbe üreten bir sistem olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız” dedi. 

Yapısal değişiklik şart

Yapılacak olan düzenlemelerden bahseden Kurtulmuş, “şimdi öyle yapalım ki bir daha hiç kimse aklının ucundan dahi darbe yapmayı geçirmesin. Bu, yapısal değişiklikleri ve bunun da öncesinde bir zihniyet değişikliğini gerektiriyor. Zihniyet değişikliği nedir, Türkiye’de bütün gücün sivil iradede olduğunu ortaya koyabilecek bir değişikliğe ihtiyaç var. Bu, bir taraftan Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin yapısal dönüşümünü gerekli kıldığı gibi, bir taraftan da Türk siyasetinin yapısal dönüşümünü gerekli kılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

AA

Okunma Sayısı: 2834
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • vatan

    29.7.2016 15:04:51

    bu adamlar herseferinde sistem değiştiriyorlar.Millieğitimde 15 yılda 6 bakan 4 sistem değişmiş sonuç sıfır.Bırakın sistemi kendinizi olması gerekene göre değştirin yoksa bu ülke de kaos bitmez

  • Ali Haydar

    29.7.2016 05:39:05

    sayın ala 16 yıldır baştasınız hala öğrenemediyseniz daha ne zaman öğreneceksiniz.Demokrasi açığı var demeniz geç de olsa sevindirici.Vatanın birlik ve bütünlüğü, bazı taraftarlarınızın küfür rejimi dedikleri tam ve kamil manada meşrutiyet-i meşruanın uygulanmasına bağlıdır,Şöyleki;Taraf tutmamak,işi ehline vermek,sesleri kısmamak,insan haklarına riayet,herkesin düşünce ve inancına saygı,ötekileştirmemek,helal olan özel mülkiyete dokunmamak,devletin imkanlarından herkesi eşit faydalandırmak,suçluyu cezalandırmak,hırsızdan yana olmamak,kul hakkına riayet,idarede şeffaflık,çok seslilik,ırkçılık yapmamak,reyi vahidle değil meşveretle iş görmek vb işte bunlar darbeye set olur,darbeci denilen hainlerin çalışma ortamını daraltır.Ama bu saydıklarıma herhalde ömrümüz yetmeyecek,hatta torunlarımızın torunları acaba görebilecek mi.haydi imanlı nesil yetiştirecekler(!)görelim sizleri.Gerçi ümidimiz yok ama yine de belki diyoruz.Mevcudu bozmayın razıyız

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı