"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Telefon dolandırıcılığının öncesi ve sonrası...

14 Ocak 2016, Perşembe 15:39
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), iletişim yoluyla dolandırıcılığın yaş, meslek ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkesin karşılaşabileceği bir suç türü olarak toplumsal hayatta yer almaya devam ettiğini açıkladı.

İletişim yolu ile dolandırıcılık suçu mağdurları; dolandırıldığını fark etmeyenler, fark ettiği halde yetkililere bildirmeyenler, dolandırıcılığa maruz kaldığı yetkililerce kendisine anlatıldığı halde inanmayanlar, dolandırıldığını fark edip yetkililere bildirenler olarak gruplandırıldı. 

EGM Asayiş Dairesi Başkanlığı ve Polis Akademisi Başkanlığı'nca 12-14 Ocak 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen İletişim Yoluyla Dolandırıcılık Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. 

Değişik üniversitelerinden akademisyenler, yargı ve kolluk mensupları, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve bu suçtan mağdur olmuş kişiler katıldığı çalıştayda; iletişim yoluyla dolandırıcılık suçunda örnek vakıalar üzerinden değerlendirme, dolandırıcılığın hukuki boyutu, suçun işleniş biçimleri, mağdur psikolojisi ve toplumda farkındalığın artırılması ana başlıklarında oturumlar gerçekleştirildi. 

İLETİŞİM YOLUYLA DOLANDIRICILIK MSN ŞİFRELERİ KIRILARAK BAŞLADI

İletişim yoluyla dolandırıcılık olaylarının 2006 yılında mağdurların MSN şifreleri kırılarak, irtibat listesinde yer alan kişilerden mağdur adına kontör-para talep edilmesi ile başladığına dikkat çekilerek, “Zaman içerisinde ortaya çıkan teknolojik gelişmelere bağlı olarak dolandırıcılar da suç yöntemini değiştirmiş, vatandaşlarımızı doğrudan telefonla arayıp, değişik unvanlar kullanarak para/altın talep etmeye başlamışlardır.

Dolandırıcılar tarafından çeşitli yollarla tuzağa düşülerek mağdur edilen kişilerin o an içinde bulundukları ruh hali neticesinde para ve ziynet eşyalarını kaybettikleri görülmektedir. Bu kişilerin toplumun her kesiminden değişik yaş ve mesleklere sahip, her düzeydeki eğitim seviyesinden oldukları anlaşılmaktadır. Hatta bunlar arasında yaptıkları iş ve meslek nedeniyle kamuoyu tarafından yakından bilinen iyi eğitimli, kariyer meslek sahibi kişilere de rastlanılmaktadır. Ne yazık ki, buradan da anlaşılacağı üzere iletişim yoluyla dolandırıcılık yaş, meslek ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkesin karşılaşabileceği bir suç türü olarak toplumsal hayatta yer almaya devam etmektedir.” bilgilendirmesi yapıldı. 

İletişim yolu ile dolandırıcılık suçu mağdurları; dolandırıldığını fark etmeyenler, fark ettiği halde yetkililere bildirmeyenler, dolandırıcılığa maruz kaldığı yetkililerce kendisine anlatıldığı halde inanmayanlar, dolandırıldığını fark edip yetkililere bildirenler olarak gruplandırıldı. 

SUÇUN ÖNLENMESİ VE SUÇLA ETKİN MÜCADELE SORUNLARI

Bildirgede suçun önlenmesi ve suçla etkin mücadelede karşılaşılan sorunlar şöyle sıralandı:

"Şüphelilerin, başka şahıslar üzerine hat kullanması nedeniyle takiplerinde sorunlar yaşanması,

Hat açma işlemlerini yapan yetkili bayilerce oluşturulan alt bayilerin GSM şirketlerince denetimine yönelik düzenlemelerin yetersizliği,

Özel belgelerde sahtecilik yoluyla fazla sayıda hat tahsisi yapılması,

İletişim yoluyla dolandırıcılık suçunun basit dolandırıcılık suçu olarak tanımlanması ve CMK 135 ile 140 maddelerde belirtilen suçlardan olmaması,

Şüphelilerin kullandıkları telefon numaralarının görülmesini engellemek amacıyla çeşitli cihaz ve programlar ( Cep Voip, X-lite, Qparty, Simbox vb.) kullanması.

İletişim yoluyla dolandırıcılık suçlarının büyük çoğunluğunun halen bankacılık işlemleri (ATM, Havale vb. gibi) kullanılarak gerçekleştirildiğinden, bankacılık işlemlerine yönelik hızlı ve etkin önlemler alınamaması.”

DOLANDIRICILIK SUÇUYLA MÜCADELEDE ETKİNLİĞİN ARTIRILMASI İÇİN

Üç gün devam eden değerlendirmeler sonucunda iletişim yolu ile dolandırıcılık suçuyla mücadelede etkinliğin artırılmasına yönelik olarak şu hususların göz önünde bulundurulmasının yararlı olacağı değerlendirildi:

“Suçla mücadelede caydırıcılığın arttırılmasına yönelik yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi,

Kolluk birimleri, GSM operatörleri ve Türkiye Bankalar Birliği yetkililerinden oluşan, suça hızlı müdahale edecek ve ivedi tedbir alabilecek bir kurulun oluşturulması

Sahte kimlikler ile hat açılmasının önüne geçilmesi için elektronik kimlik sistemine geçilmesi,

Yapılacak mevzuat değişikliği ile GSM abonelik sözleşmelerinin gerekli güvenlik önlemleri alınması koşuluyla elektronik ortamda tesisinin sağlanması,

Suç gelirleri ile mücadele kapsamında bu suçtan elde edilen gelirlere el konulması ile ilgili yasal düzenleme yapılması,

Kolluk kuvvetlerinin talebi ile mağdurun kullandığı telefon hattının o an itibariyle geçici olarak kullanıma kapatılması,

Kolluk kuvvetlerinin talebi ile mağdurların banka hesaplarının geçici olarak bloke edilmesi,

Toplumun her kesiminin konuya duyarlı hale getirilmesi amacıyla kurumlar arası işbirliğinin arttırılması,

Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ders kitaplarında yaş gruplarına göre hazırlanan iletişim yoluyla dolandırıcılık konulu uyarıcı metin ve görsellere yer verilmesi,

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan, konuya yönelik toplumda farkındalığın artırılması çalışmalarına devam edilmesi,

TRT Genel Müdürlüğü aracılığı ile bilgilendirmeye yönelik metinlerin senaryolaştırılarak TRT yayınlarında gösteriminin sağlanması, yayınlanmakta olan konu ile ilgili kamu spotlarının yayınlanmasının artırılarak devam ettirilmesi.”

Okunma Sayısı: 1662
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı